Zobacz pełną wersję : wakacje w Turcji
Witam
Jade w czerwcu do Turcji. Konkretnie do Alanya, jest to co prawda wycieczka zorganizowana, ale może polecicie coś co można zobaczyć w okolicy na własną rękę? Wycieczki fakultatywne są ale jakoś bardziej przemawia do mnie okoliczny targ. Możecie coś pod powiedzieć?
jarekf34
23-03-2014, 22:39
Byłem osobiście w Alanii, z tym że ja miałem tydzień w hotelu i tydzień objazdówki... co oczywiście bardzo polecam. Z tego co zwiedziłem na miejscu (w pierwszym tygodniu pobytu w Alanii) to tylko zamek w Alanii, polecam bo są fajne widoczki z góry jak i w drodze powrotnej.
Kilka fotek z pobytu...
Pierwsze z nich to właśnie widoki z zamku...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161060
Jak Ci się trafi temperatura 40C to możesz mieć problem ze zwiedzaniem. Ja 2 lata temu przy temperaturze 40C ograniczyłem się do zwiedzania basenu, barku i plaży. Plany mieliśmy szerokie, ale temperatura zrobiła swoje.
Do wypożyczenia w Turcji samochodu jakoś nie miałem odwagi, oni mają inne przepisy ruchu drogowego :-), a najczęściej używany jest tam klakson. Na każdym bazarze wokół hoteli oferują wycieczki, taniej jak u rezydentów.
Pewnie standardowo będziesz miał Kapadocję i Pamukale. Pierwsze warto, drugie mozna olać - w tej chwili niestety nie warto )szczególnie w cenie którą Ci zaproponują). No i co istotne - nie bierz wycieczek z biura podróży które Ci organizuje wypoczynek. Na ulicy zbnajdziesz mnóstwo takich samych ofert w zdecydowanie niższej cenie. Warunek - znajomość angielskiego.
W okolicy masz trochę interesujących miejsc do zobaczenia we własnym zakresie. Aspendos, Side, Park Managvat, Perge. Wszystko blisko i do obskoczenia w jeden dzień.
Jazda w Turcji jest ok. Idzie się przyzwyczaić. Jest trochę chaosu na drodze ale można się w nim odnaleźć.
Temp też do przeżycia.
Sama Alanya to typowo turystyczne miasto, mnie osobiście nie przypadło do gustu. Na twoje szczęście w czerwcu nie będzie, aż takie tłoku :)
Wspomniana Kapadocja jest piękna, ale z racji odległości wycieczka z reguły na dwa dni. Pamukale są ok, ale jak sobie odpuścisz to nic się nie stanie :)
Polecam safari jeepami, jak trafisz na dobrych przewoźników to będzie bardzo wesoło i zwiedzisz okolice, gdzie turystów z reguły nie ma.
Kanion Sapadere warty jest zobaczenia i wykąpania się w nim!
sokolnik
24-03-2014, 11:20
Byłem osobiście w Alanii, z tym że ja miałem tydzień w hotelu i tydzień objazdówki...
A można być gdzieś nie osobiście? aaa sory, zauważyłem że masz D7100 - już się nie czepiam :)
Mi Turcja najmniej przypadła do gustu z miejsc, w których do tej pory byłem. Najbardziej kiczowata.
Jak już jesteśmy przy kiczu to "polecam" zorganizowaną wycieczkę do....Antalya. My ją dostaliśmy za "free" przy okazji zakupu wypadu do Myry/Kekovy.
Atrakcja w postaci "pokazu mody" tureckich skór ostro ryje psyche :). Do tej pory po nocach mi się śni :)
Amadeusz
24-03-2014, 11:41
Witam
Jade w czerwcu do Turcji. Konkretnie do Alanya, jest to co prawda wycieczka zorganizowana, ale może polecicie coś co można zobaczyć w okolicy na własną rękę? Wycieczki fakultatywne są ale jakoś bardziej przemawia do mnie okoliczny targ. Możecie coś pod powiedzieć?
Na własną rękę to nie zobaczysz tam nic bo w tej okolicy nic nie ma. Na własną rękę możesz zwiedzić miasto Alanya i to wszystko co będzie w Twoim zasięgu.
Jeśli chodzi o wycieczki lokalne to jedynie Kapadocja oraz wieczór turecki (pod warunkiem jego odbycia w klimatycznym miejscu i ze sprawdzonym organizatorem). Alternatywą Organizatora Turystycznego będą lokalne polskie biura w Alanya - "Wujek i Mariolka" czy "Lena".
Następnym razem wybierz Bodrum - tam jest gdzie pojeździć autem na własną ręke :)
cz4rnuch
24-03-2014, 12:10
Kapadocja jest bardzo ciekawa, ale to spora odległość. Warto się jednak wybrać bo to jedno z ciekawszych miejsc w Turcji. Pamukkale kojarzy mi się głównie z pijanymi Rosjankam, mocno zaniedbanymi, w czymś co można by nazwać bikini pod warunkiem, że do sznurków dodano by też odrobinę materiału. Stosunkowo niedaleko twojej miejscówki jest Antalya z historycznym centrum Kaleici.
Wszystko o Turcji masz na kapitalnym portalu http://turcjawsandalach.pl/
Oprócz wszystkich wymienionych w tym wątku atrakcji polecam jeszcze Anamur - starożytne ruiny Anamurionu oraz twierdza Mamure. Dwie godziny jazdy na wschód po wybrzeżu. Mało turystów w te rejony zagląda. Po zwiedzeniu Anamuru i okolic proponuje Side (koniecznie w zachodzącym słońcu) a jak będziesz dysponował jeszcze dwoma dniami to jedź do Kapadocji - przez Konye to ponad 600 km więc sporo czasu zmarnujesz na dojazd.
Możesz tez się wybrać za ok. 100 - 150 lir tureckich z Antaly do Ankary tanimi liniami lotniczymi.