Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie wakacje w Turcji

Witam
    Jade w czerwcu do Turcji. Konkretnie do Alanya, jest to co prawda wycieczka zorganizowana, ale może polecicie coś co można zobaczyć w okolicy na własną rękę? Wycieczki fakultatywne są ale jakoś bardziej przemawia do mnie okoliczny targ. Możecie coś pod powiedzieć?
    D7000 | D40x | sb-700 | S18-50 2.8 ex macro| N35 1.8

Domyślnie

Byłem osobiście w Alanii, z tym że ja miałem tydzień w hotelu i tydzień objazdówki... co oczywiście bardzo polecam. Z tego co zwiedziłem na miejscu (w pierwszym tygodniu pobytu w Alanii) to tylko zamek w Alanii, polecam bo są fajne widoczki z góry jak i w drodze powrotnej.
    Kilka fotek z pobytu...
    Pierwsze z nich to właśnie widoki z zamku...
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161060
    Ostatnio edytowane przez jarekf34 ; 23-03-2014 o 22:57
    D7100 / S 10-20 / N 18-105 VR/ N 70-300 VR / Slik Pro 500 DX / SB-600 /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekf34 Zobacz posta
    Byłem osobiście w Alanii, z tym że ja miałem tydzień w hotelu i tydzień objazdówki...
    A można być gdzieś nie osobiście? aaa sory, zauważyłem że masz D7100 - już się nie czepiam
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Kapadocja jest bardzo ciekawa, ale to spora odległość. Warto się jednak wybrać bo to jedno z ciekawszych miejsc w Turcji. Pamukkale kojarzy mi się głównie z pijanymi Rosjankam, mocno zaniedbanymi, w czymś co można by nazwać bikini pod warunkiem, że do sznurków dodano by też odrobinę materiału. Stosunkowo niedaleko twojej miejscówki jest Antalya z historycznym centrum Kaleici.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 24-03-2014 o 12:17

Oszczędny w słowach
    Miasto
    WOT-Wieś Obok Torów

Domyślnie

Jak Ci się trafi temperatura 40C to możesz mieć problem ze zwiedzaniem. Ja 2 lata temu przy temperaturze 40C ograniczyłem się do zwiedzania basenu, barku i plaży. Plany mieliśmy szerokie, ale temperatura zrobiła swoje.
    Do wypożyczenia w Turcji samochodu jakoś nie miałem odwagi, oni mają inne przepisy ruchu drogowego , a najczęściej używany jest tam klakson. Na każdym bazarze wokół hoteli oferują wycieczki, taniej jak u rezydentów.
    „Człowiek tyle jest wart, ile może dać drugiemu człowiekowi”. - JP II

Domyślnie

Pewnie standardowo będziesz miał Kapadocję i Pamukale. Pierwsze warto, drugie mozna olać - w tej chwili niestety nie warto )szczególnie w cenie którą Ci zaproponują). No i co istotne - nie bierz wycieczek z biura podróży które Ci organizuje wypoczynek. Na ulicy zbnajdziesz mnóstwo takich samych ofert w zdecydowanie niższej cenie. Warunek - znajomość angielskiego.

Domyślnie

W okolicy masz trochę interesujących miejsc do zobaczenia we własnym zakresie. Aspendos, Side, Park Managvat, Perge. Wszystko blisko i do obskoczenia w jeden dzień.
    Jazda w Turcji jest ok. Idzie się przyzwyczaić. Jest trochę chaosu na drodze ale można się w nim odnaleźć.
    Temp też do przeżycia.
    nic...

Domyślnie

Sama Alanya to typowo turystyczne miasto, mnie osobiście nie przypadło do gustu. Na twoje szczęście w czerwcu nie będzie, aż takie tłoku
    Wspomniana Kapadocja jest piękna, ale z racji odległości wycieczka z reguły na dwa dni. Pamukale są ok, ale jak sobie odpuścisz to nic się nie stanie
    Polecam safari jeepami, jak trafisz na dobrych przewoźników to będzie bardzo wesoło i zwiedzisz okolice, gdzie turystów z reguły nie ma.
    Kanion Sapadere warty jest zobaczenia i wykąpania się w nim!

Domyślnie

Mi Turcja najmniej przypadła do gustu z miejsc, w których do tej pory byłem. Najbardziej kiczowata.
    Jak już jesteśmy przy kiczu to "polecam" zorganizowaną wycieczkę do....Antalya. My ją dostaliśmy za "free" przy okazji zakupu wypadu do Myry/Kekovy.
    Atrakcja w postaci "pokazu mody" tureckich skór ostro ryje psyche . Do tej pory po nocach mi się śni
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ukasz81 Zobacz posta
    Witam
    Jade w czerwcu do Turcji. Konkretnie do Alanya, jest to co prawda wycieczka zorganizowana, ale może polecicie coś co można zobaczyć w okolicy na własną rękę? Wycieczki fakultatywne są ale jakoś bardziej przemawia do mnie okoliczny targ. Możecie coś pod powiedzieć?
    Na własną rękę to nie zobaczysz tam nic bo w tej okolicy nic nie ma. Na własną rękę możesz zwiedzić miasto Alanya i to wszystko co będzie w Twoim zasięgu.
    Jeśli chodzi o wycieczki lokalne to jedynie Kapadocja oraz wieczór turecki (pod warunkiem jego odbycia w klimatycznym miejscu i ze sprawdzonym organizatorem). Alternatywą Organizatora Turystycznego będą lokalne polskie biura w Alanya - "Wujek i Mariolka" czy "Lena".
    Następnym razem wybierz Bodrum - tam jest gdzie pojeździć autem na własną ręke
    red light, dark room...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów