PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 i 80-200 - back focus

mishaT
23-03-2014, 22:02
Mam duży problem z działaniem autofocusa z tym obiektywem. Poniżej opisuję całą sytuację, ale dla niecierpliwych kluczowe dla mnie pytanie:

Czy to, że zdjęcia w trybie Live View każdorazowo wychodzą ostro wyklucza uszkodzenie obiektywu?

Szerszy opis:
Kupiłem na aukcji 80-200 AF D (śrubokręt), a konkretnie najmłodszą wersja push-pull (tzw. pompka). Z zewnątrz zadbany, szkła bez rys, w środku kilka pyłków (pompka niestety je zaciąga), przysłona działa sprawnie - generalnie nie budzi żadnych podejrzeń co do stanu.

Niestety już na pierwszym spacerze okazało się, że AF nie łapie ostrości. Po powrocie do domu zrobiłem testy (tablice testowem statyw, mirror-up, wężyk, f2.8, iso 100) i wygląda to, że jest duży back-focus, którego nie jestem w stanie wyrównać korektą w body (-20, czyli max, to za mało). Natomiast zdjęcia w trybie Live View - żyleta.

Na 18-105 i 55-300 nie miałem wcześniej problemów z działaniem AF, ale nie są to jasne tele, a podobno na nich najbardziej widać złą kalibrację body. Na razie najważniejsze jest dla mnie wykluczenie tego, że kupiłem uszkodzone szkło...

Obelix
23-03-2014, 22:13
Teoretycznie wyklucza, bo to puszka ustala kiedy jest ostro. Jeśli na LV jest ok, to źle skalibrowana jest detekcja fazy.
Dla pewności spróbuj wykonać zdjęcia pozostałymi szkłami na maksymalnej ogniskowej przy minimalnej odległości przy której oba szkła łapią ostrość. Jeśli wada na f2.8 jest aż tak duża to na pozostałych szkłach, w mniejszym lub większym stopniu, też powinna wyjść.

deep
23-03-2014, 22:16
Na jakiej ogniskowej ustawiałeś w pomieszczeniu? Jeśli na 200mm to błąd przy tym szkle. Ustaw 100mm i sprawdź jeszcze raz korekty. Ten model na 200mm działa prawidłowo tak >3m, z mniejszych odległości może mieć BF

mishaT
23-03-2014, 22:52
Robiłem te testy w sumie cały dzień, na różnych odległościach, ogniskowych, przysłonach i tablicach testowych. I wyniki tych dwóch pozostałych szkieł niestety też były różne (na 80-200 zawsze back focus). Jutro sobie wydrukuję i zrobię FocCal 2.0 i jeszcze raz przetestuję i jak będę miał wątpliwości z interpretacją wyników poproszę o pomoc w ocenie.

deep
23-03-2014, 23:07
80-200 łatwo przetestować, idź na dwór, odległość z 10m, celuj w coś (śmietnik, rejestracja itp) gdzie będziesz widzieć rozkład ostrości na ziemi. Wprowadzaj korekcję i patrz czy nie przesadziłeś. Leć co 3 punkty korekcji, a potem oceń które jest najostrzejsze. Albo zrób pierwsze na LV i będziesz widział prawidłowy rozkład ostrości na ziemi, potem korekta na ustawieniach fazowych i już.

mishaT
24-03-2014, 16:36
Mam jeszcze taki pomysł sprawdzenia czy mam back focus w puszcze - prośba o weryfikację: mam manualne makro 55 f2.8, na którym ostrzę "na oko" lub "na kropkę". Jak rozumiem, za wyświetlenie "kropki" odpowiada mechanizm sterujący AF. Biorąc pod uwagę, że GO w makro jest bardzo mała, kombinuję, że back focus powinien być tu najbardziej widoczny. Czyli ostrość powinna być za miejscem, na które ustawione jest pole AF i w którym wyświetlana jest kropka.
Czy mam rację?

Obelix
24-03-2014, 16:51
Dokładnie. Jak już wspomniałem najlepiej sprawdzać to na minimalnej odległości ostrzenia obiektywu - wówczas wada będzie najbardziej widoczna.

mishaT
24-03-2014, 17:50
A jak z ogniskową - testować i dostrajać AF na wąskim czy szerokim kącie?

Obelix
24-03-2014, 19:00
To akurat nie powinno mieć znaczenia - po regulacji na krótkim końcu powinno być tak samo ok na długim, i odwrotnie.

mishaT
24-03-2014, 21:52
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników testu. Zdjęcia są dostępne pod poniższym adresem:

https://picasaweb.google.com/108386944619000149980/Test80200?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKXKvuSK4dD8-AE&feat=directlink

Warunki testu: statyw poziomowany, wężyk, mirror-up, ISO 100, centralny punkt AF celowany w środek szachownicy, przed każdym zdjęciem fokus manualnie ustawiany na nieskończoność.

Zdjęcia w galerii kolejno:
-18-105@105 f5.6 porównanie fokusa kontrastowego (LV) i fazowego (VF),
-55-300@300 f5.6 porównanie fokusa kontrastowego (LV) i fazowego (VF),
-55@55 f2.8 manual na podstawie "kropki",
-80-200, różne ogniskowe, f2.8, tuning AF na 0, porównanie fokusa kontrastowego (LV) i fazowego (VF),
-80-200, różne ogniskowe, f2.8, tuning AF na -10, fokus i fazowy (VF),
-80-200, różne ogniskowe, f2.8, tuning AF na -20, fokus i fazowy (VF),

Moje wstępne wnioski:
-na 18-105 back focus,
-na 55-300 front focus (?),
-na 55 back focus,
-na 80-200 back focus + rzeczy, które mnie dobijają jeszcze bardziej czyli bardzo duża aberracja chromatyczna i dramatyczna jakość na 200mm, nawet przy ostrzeniu przez LV. Czy wg Was tak powinny wyglądać zdjęcia z tego szkła??

Obelix
25-03-2014, 22:37
Jak na mój gust 55mm jest trafiony niemalże w punkt. Inna sprawa że tablica testowa nie była idealnie prostopadle do osi obiektywu.
Proponuję zamiast tablic testowych użyć monitora LCD - wszelkie błędy działania AF będzie o wiele lepiej widać.
Natomiast co do 80-200 to napiszę tylko że miałem w rękach wersję kręconą zamiast pompki, ale tam takich cudów na długim końcu nie było.

mishaT
26-03-2014, 00:10
Dzięki za odzew :)

Wcześniej testowałem na LCD, ale wg mnie test na tym "urządzeniu" ma taki plus, że widać w którą stronę jest przesunięcie focusa.

Byłem dzisiaj w dwóch serwisach: BT Foto i u p. Bieniek - obydwa punkty mają dobre opinie.
W BT Foto powiedziano mi, że te obiektywy słynęły z jakości, ale niestety w przypadku tego szkła obraz nie zachwyca.
Pan Bieniek powiedział mi, że:
a) to były obiektywy przeznaczone do analogów i że na cyfrówkach jakość zdjęć jest gorsza. Ale to akurat jakoś ciężko mi przyjąć, bo nowsza wersja 80-200 jest produkowana do dziś, i z tego co wiem konstrukcję optyki ma taką samą jak moja pompka.
b) jedna z soczewek jest brudna i podobno nawet po rozkręceniu obiektywu nie da się jej wyczyścić.
c) są wytarte tuleje w mechanizmie, co może powodować problemy z ostrzeniem. Koszt takiej naprawy u niego 400-500 PLN i nie jest powiedziane, że to poprawi jakość zdjęć bo patrz pkt. a) i b)

Obelix
26-03-2014, 00:21
Jak się ustawi aparat pod kątem 45 stopni względem matrycy to też widać w którą stronę jest przesuniecie, i to lepiej niż na focus chart'ach.
Z tym tworzeniem pod analogi to się nie zgodzę. Mam 200 2.8 Sonnar'a na M42 i ostrość jest bardzo dobra, że o kontraście nie wspomnę. No ale to stałka.
Zgodzę się natomiast że wytarcie tulei może powodować niepoprawną pracę szkła tak w temacie ostrzenia jak i jakości obrazka.