Zobacz pełną wersję : Oświetlenie
Witam,proszę o pomoc przy doborze oświetlenia,chodzi przedewszystkim o dobre oświetlenie niemowląt,gdy światło zastane jest zbyt słabe.Fotografuję głównie swojego syna plus jakieś foty dla znajomych.Światło ciągłe raczej odpada,może lampa studyjna i softbox? Zdjęcia chciałbym wykonywać na niskich wartościach przysłony,ale czy lampa studyjna bedzie dobra do tego celu.Myślałem też nad lampą sb 910 plus niewielki softbox,ale może być za słabo.Liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów.
RobertMiernik
23-03-2014, 14:54
Do niemowlaka sb910/900 spokojnie wystarczy, szczególnie jeśli obiektyw otwarty.
Spokojnie wystarczy na oktę nawet 120cm i taką też polecam.
Ktoś jeszcze ma jakieś pomysły odnośnie oświetlenia do tego typu sesji?
Dino1984
26-03-2014, 11:45
Ja używam YN560 III z parasolką - w pełni wystarczająca i kosztuje ułamek tego co SB910, nie pamiętam kiedy ostatnio użyłem jej na pełnej mocy.
Jeśli chodzi o niemowlaki - raczej światło ciągłe. Co prawda nie ma dowodów, że błyskowe może negatywnie wpływać na wzrok niemowlaków, ale nie ma też dowodów, że bomba neutronowa zabija...
A że wzrok u niemowlaków dopiero się rozwija, to każde silne światło, czy nagłe zmiany natężenia światła są odradzane. Jeśli jednak błyskowe, to żaden softbox, tylko parasolki, aby unikać światła bezpośredniego.
A pisząc o niskich wartościach przesłony masz na myśli małą czy dużą dziurę ?? bo tez zwrot bardzo często jest błędnie używany. (niska wartość to np f/11, f/16, itp.)
Jeśli chodzi o niemowlaki - raczej światło ciągłe. Co prawda nie ma dowodów, że błyskowe może negatywnie wpływać na wzrok niemowlaków
Przyznam, że aż się dziwiłem, że nikt jeszcze tego nie napisał ;)
ale nie ma też dowodów, że bomba neutronowa zabija...
Obawiam się, że tu się mylisz - gdyby jej skuteczność nie była potwierdzona, nie byłaby wytworzona.
A że wzrok u niemowlaków dopiero się rozwija, to każde silne światło, czy nagłe zmiany natężenia światła są odradzane.
A więc wychodzi na to, że żadne? Bo jeśli ciągłe, to musi być mocne, a błyskowego lepiej unikać?
Jeśli jednak błyskowe, to żaden softbox, tylko parasolki, aby unikać światła bezpośredniego.
Rozumiem, że to skrót myślowy/uproszczenie?
Jeśli nie, to poproszę o wyjaśnienie w czym będzie lepsza np. parasolka przepuszczająca (dyfuzyjna, rozpraszająca) od softboxu, albo czym różni się działanie parasolki tego typu http://fsfoto.pl/images/product_images/popup_images/138_0.jpg od takiego softboxa http://www.phottix.com/pl/studio-accessories/phottix-easy-up-60x90cm-umbrella-softbox.html
Ned Stark
26-03-2014, 14:25
Z tego co wiem to wielu fotografów wykorzystuje po prostu okno, blendę i jasne szkło. Ja też zabieram się do takiej sesji dla znajomych i myślę żeby właśnie świecić oknem :D
Lena&TheShadow
26-03-2014, 14:51
Nie róbcie paranoi. Jak zabieracie niemowlaka na spacer i czasem spojrzy w słońce to traci wzrok?
Nikt nie każe wam tłuc dzieciakom 600Ws prosto w buzię. Świećcie odbitym a doświetlajcie płytami ze styropianu jak nie macie ani wyposażenia ani kasy.
Ned Stark
26-03-2014, 15:14
Nie róbcie paranoi. Jak zabieracie niemowlaka na spacer i czasem spojrzy w słońce to traci wzrok?
Nikt nie każe wam tłuc dzieciakom 600Ws prosto w buzię. Świećcie odbitym a doświetlajcie płytami ze styropianu jak nie macie ani wyposażenia ani kasy.
I za to hm no lubię Cię ;-)
Tak btw to mi takie coś wystarczy ? [http://fripers.pl/product_info.php/info/p1607_Zestaw-do-lamp-reporterskich-FreePower.html
Obawiam się, że tu się mylisz - gdyby jej skuteczność nie była potwierdzona, nie byłaby wytworzona.
Nie mylę się. Bomba neutronowa jest groźna na podstawie badań laboratoryjnych, a nie testów jej skuteczności. Nikt nigdy nie przeprowadził prób, nawet najmniejszych. Nie ma też pewności czy taka bomba rzeczywiście zadziała i jaka będzie jej moc.
Dlatego "klasyczne" bomby atomowe nadal są głównym uzbrojeniem.
Rozumiem, że to skrót myślowy/uproszczenie?
Jeśli nie, to poproszę o wyjaśnienie w czym będzie lepsza np. parasolka przepuszczająca (dyfuzyjna, rozpraszająca) od softboxu, albo czym różni się działanie parasolki tego typu http://fsfoto.pl/images/product_images/popup_images/138_0.jpg od takiego softboxa http://www.phottix.com/pl/studio-accessories/phottix-easy-up-60x90cm-umbrella-softbox.html
Nie jest skrótem - różnica jest banalna - soft świeci wprost na obiekt. Parasolka na obiekt puszcza tylko część światła, ale nawet tu lepiej użyć odbijających i całość światła puścić na ściany, a nie bezpośrednio.
Co do ilości światła stałego - tak jest go dużo, ale w przeciwieństwie do błyskowego, to oczy mogą się dostosować i źrenice się przymkną. Przy błyskowym podobny strumień światła pada na oczy, ale do oczu dostaje się znacznie więcej światła, które może wpłynąć na rozwój wzroku u niemowlaka.
I nie są to jakieś moje wymysły, tylko opinia lekarza neonatologa.
Nie jest skrótem - różnica jest banalna - soft świeci wprost na obiekt. Parasolka na obiekt puszcza tylko część światła, ale nawet tu lepiej użyć odbijających i całość światła puścić na ściany, a nie bezpośrednio.
Czy możesz jeszcze raz przeczytać moje pytanie i sprawdzić linki?
Co do ilości światła stałego - tak jest go dużo, ale w przeciwieństwie do błyskowego, to oczy mogą się dostosować i źrenice się przymkną. Przy błyskowym podobny strumień światła pada na oczy, ale do oczu dostaje się znacznie więcej światła, które może wpłynąć na rozwój wzroku u niemowlaka.
I nie są to jakieś moje wymysły, tylko opinia lekarza neonatologa.
Pierwsza w miarę logiczna odpowiedź na ten temat. Oczywiście pozostaje jeszcze problem ilości tego światła ciągłego, bo nie zawsze zwężenie źrenic pozwala nam osiągnąć komfort.
Ned Stark
26-03-2014, 16:47
Takie małe dzieci to śpią cały czas w sumie i mają zamknięte oczy. To chyba rzeczywiście paranoja z tym zgubnym światłem.
No to już niewiem co mam zrobić,w słoneczny dzień jest w miarę dobrze z oświetleniem,ale zdarzaja się częściej dni kiedy jest poprostu ciemnica . I osiągniecie czasu 1/100 przy niskim iso jest niemożliwe .Jesli chodzi o niskie wartości przysłony to miałem na myśli 1.8-3f. Macie racje z tym błyskaniem dziecku po oczach,ale jak mam używać swiatla stalego z tymi zarowkami co grzeją jak piekarnik to niewiem czy lampa blyskowa z softem nie jest lepsza. Z drugiej strony nie używałem takiego swiatla stalego, ktoś już pisał ze trzeba liczyć sie z dlugim czasem naswietlania plus wyższe iso.Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Lena&TheShadow
26-03-2014, 18:00
Ja na Twoim miejscu trzymałabym się powiedzenia:
"chodzenie po forach uczyni z Ciebie potwora".
marszull
26-03-2014, 19:35
jezu, znowu te bzdury o wzroku
ja mam duzo wspolnego z noworodkami, fotografia i szpitalem i swiatlo blyskowe, oprocz efektu psychicznego (ale tez nie u wszystkich dzieci raczej u mniejszosci i zdecydowanej) nie ma zadnego wplywu na rozwoj /uszkodzenie itd wzroku
zastanawialiscie sie, jak kiedys, gdy nie bylo miliona iso, powstawala fotografie medyczne?
ehhh
Myślę by odsunąć wątek szkodliwości błysku,a skupić się na technice fotografi dzieci w trudnym oświetleniu I doboru odpowiedniego sprzetu do tego.
Lub po prostu jezu używane jako przecinek przez całe rzesze osób nieposiadających nad sobą żadnego króla.
Ned Stark
26-03-2014, 20:14
Ej no starczy ta okta 90 cm?
Lena&TheShadow
26-03-2014, 20:54
Ej no starczy ale pytanie do czego?
Światło modelujące czy wypełniające?
Jakie pomieszczenie? Jakie warunki?
Jak dla mnie to najważniejsze jest tylko wypelniajace,zreszta zdjęcia bedę robił przy slonecznym zastanym,ale niewystarczającym do poprawnej ekspozycji nieporuszonego zdjecia, I na niskim iso.Pomieszczenie 4x5m warunki typowo mieszkalne,bez szaleństwa typu studio.W miarę łatwo bez utrudniania sobie życia.
Ned Stark
26-03-2014, 22:11
Mi do dziecka małego to wypełniające. Nie da rady świecić oknem np. balkonowym co byłoby idealne - dodałbym blendę i powinno zagrać. Do tej pory używałem lampy tylko na sankach, odbijałem od sufitu, ścian, zza siebie, ale teraz pora wejść na wyższy level :P szczególnie, że znajomi proszą o sesję. Pierwsza będzie ciążowa i tu chcę modelować ;-) Mam jedną lampę, jedną blendę i stąd pytanie o tę oktę. Czy to mi wystarczy na początek. Najwyżej później kiedy zostanę "fotoziutkiem" rozszerzę zestaw :D
marszull
26-03-2014, 22:29
moglem tez o tym co jabluszka nosi na plecach na obrazkach, tak to jest jak sie znakow polskich nie uzywa ;)
pisalem tez w temacie tylko cos mi posta ucielo i dopiero teraz zobaczylem
do fotografowania dziecka w domu spokojnie sytarczy jedna lampa (sb, yn czy inna) plus parasolka a najlepiej dwie na zmiane (srebrna odbijajaca, i biala przepuszczajaca)
do tego mocowanie na lampe i statyw "mocno skladany" taki jak phottix p-200 caly sprzet nie zajmie duzo miejsca, a bedzie na pewno sie sprawdzal
Ej no starczy ta okta 90 cm?
Nie, lepsza będzie biała parasolka odbijająca 150cm średnicy ;)
zastanawialiscie sie, jak kiedys, gdy nie bylo miliona iso, powstawala fotografie medyczne?
ehhh
Myślę, że większość dzisiejszych dyskutantów to pokolenie z oczami wypalonymi w dzieciństwie przez flesze idiotaparatów obsługiwanych przez ciocie, wujków i całą bliższą i dalszą rodzinę, oczywiście większość to były (jak to się dziś ładnie określa) "budżetowe" modele, w których automatyka ograniczała się do przewinięcia filmu po naciśnięciu spustu, a wbudowana lampa błyskowa waliła ciągle pełną mocą po oczach każdego kto miał pecha znaleźć się w pobliżu.
Nie, przepraszam, to nie mogą być oni - im przecież zaszkodziły te błyski, i dlatego oni nie mogą pisać na forach... ;)
No to już niewiem co mam zrobić,w słoneczny dzień jest w miarę dobrze z oświetleniem,ale zdarzaja się częściej dni kiedy jest poprostu ciemnica . I osiągniecie czasu 1/100 przy niskim iso jest niemożliwe .Jesli chodzi o niskie wartości przysłony to miałem na myśli 1.8-3f.
Dla jednego "ciemnica" to ISO200 1/60 f:1.8 (bo ISO400 szumi tak, że na smartphonie nie da się oglądać zdjęć :D ), a dla drugiego ISO400 lub ISO800, 1/30 - 1/15 i f:2.8 to normalne, dobre warunki oświetleniowe. Czy możesz określić ile Ci brakuje światła?
Pewna podpowiedź: otwórz lampę błyskową, ustaw kilka cm przed nią lusterko/folię alu tak aby odbić światło w sufit, zrób testy z tak odbitym światłem. Jak efekt będzie poprawny, sprawdź przy manualnej regulacji mocy błysku, dla jakiego poziomu będzie ok. To da Ci pewną orientację ile mocy potrzebujesz - może się zdarzyć, że nie wystarczy, ale zakładam, że nie będzie aż tak tragicznie.
"chodzenie po forach uczyni z Ciebie potwora"
i tego warto się trzymać
ehhh
Miliona ISO nie ma i teraz, a błony z ISO 3200 są dostępne od lato 70-tych XXw.
marszull
27-03-2014, 13:24
Miliona ISO nie ma i teraz, a błony z ISO 3200 są dostępne od lato 70-tych XXw.
ale powoli do tego wyniku sie zblizamy
a co do blon 3200, przy wiekszosci zdjec medycznych to by bylo zdecydowanie za malo i dlatego od dawna uzywa sie do tego lamp blyskowych
Byłem dziś na mieście,przechodziłem akurat koło sklepu dziecięcego Mother Care gdzie było stanowisko fotografii dziecięcej. Stało tam zabudowane tlo ,coś w rodzaju skrzyni, przed tym stolik ,a po bokach na przeciw tla statywy z lampami studyjnymi bowens z oznaczeniem gm 280,to tego softboxy 50cm. Nikt się nie przejmował ze dzieciakom lampami po oczach błyska pani fotograf.
Ned Stark
27-03-2014, 16:36
Nie czytali naszego forum :D
Ja znalazłem zdjęcia z backstage sesji noworodkowej i można tu podejrzeć jak to wygląda. Świecą lampami, blendami, oknami, a dzieci śpią ergo mają zamknięte oczy i złe, niebezpieczne światło nie wypali im oczu :D http://najkaphotography.blogspot.com/p/oferta.html
Moje amatorskie bardzo studio dla dzieciaków wyglada jak na załączonym zdjęciu. Uprzedzam że nie mam dużego doświadczenia w tym temacie. Softboxy 60x70, na dole 2x125watt(ekwiwalent 600) na górze 1x200 watt(ekwiwalent 800) proszę bez zbędnego hejtu. Trochę zdjęć wykonanych można u mnie na blogu zobaczyć. blog.andrzejart.pl
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/e9y2a8a6-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/03/27/e9y2a8a6.jpg)
Moje amatorskie bardzo studio dla dzieciaków wyglada jak na załączonym zdjęciu. Uprzedzam że nie mam dużego doświadczenia w tym temacie. Softboxy 60x70, na dole 2x125watt(ekwiwalent 600) na górze 1x200 watt(ekwiwalent 800) proszę bez zbędnego hejtu. Trochę zdjęć wykonanych można u mnie na blogu zobaczyć. blog.andrzejart.pl
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/e9y2a8a6-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/03/27/e9y2a8a6.jpg)
Fajne zdjęcia, oprócz tych trzech softboxów doświetlasz jeszcze czymś scenę ? Jak wyglada sprawa z wydzielaniem ciepła.i na jakie czasy i iso mozna sobie pozwolić.
Zawsze gasze wszystkie ledy sufitowe, zarowki ktorych uzywam to tak zwane enerooszczedne, praktycznie nie wydzielaja ciepła. W zdjęciach jest exif to możesz zerknąć. O ile pamietam to iso 200 lub 320, czasy okolo 1/100 a szklo na 2.8 domkniete. Puszka to d700 a szklo to 50 mm 1.4 lub 85 mm1.8.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Chyba zdecydyję się na zestaw sb 910 i yn 560 III plus softboksy ,bedzie bardziej mobilnie,to powinno chyba wystarczyć jeśli chodzi o moc? Czy ktoś tak już próbował ?
Chyba zdecydyję się na zestaw sb 910 i yn 560 III plus softboksy ,bedzie bardziej mobilnie,to powinno chyba wystarczyć jeśli chodzi o moc? Czy ktoś tak już próbował ?
Tak, kilka osób próbowało :D
Poczytaj http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70
Odpuszcze sobie yn 560,poczekam dozbieram I bedzie druga systemòwka