Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kalibracja matrycy

C_K
13-03-2014, 19:13
Hej
Czytałam, że matryce w laptopach szczególnie tych tańszych to tragedia ale czy mozna chociaz w drobny sposob poprawić jakośc wyświetlania kolorów ( poprawnosc) ? zdjecie ktore u mnie wydaje sie normalne u kogos jest zbyt żółte. Mam w opcjach dla kazdego koloru mozliwosc ustawienia gammy kontrastu itp ale nie wiem ile co i jak. Ma ktos moze w laptopie w miare dobrze to ustawione? moze ktos podalby dla kazdego koloru jakie ma ustawienia ?

GonzoG
13-03-2014, 19:25
Zapomnij o tych ustawieniach - każdy laptop będzie miał inne.

Jedyny skuteczny, a zarazem i prosty sposób, to użycie kalibratora i stworzenie profilu.
Możesz też spróbować poszukać profilu do twojego laptopa - ale warunek - musi być to dokładnie ten sam model.

nikoniarz
13-03-2014, 23:13
zdjecie ktore u mnie wydaje sie normalne u kogos jest zbyt żółte

Zbyt ciepła barwa? Jeśli tak, to po prostu nie przesadzaj z ocieplaniem barw przy edycji zdjęcia. Wygląda na to, że matryca w Twoim lapku daje zbyt chłodne kolory. No chyba, że to problem w innym kontekście, ale przynajmniej ja tak to odebrałem. Ja miałem podobnie z odzwierciedleniem ostrości zdjęć- jeśli zrobiłem ostro u siebie, to na niektórych telewizorach było zbyt ostro. W przypadku kolorów, szczególnie na telewizorach innych osób musisz wziąć poprawkę, że niektórzy mocno przeginają z nasyceniem bądź ociepleniem. W związku z tym to Twoje kolory mogą być bardziej naturalne, a przeżółcenie u kogoś może wynikać z błędnej "kalibracji" jego urządzenia.

C_K
14-03-2014, 01:19
nie cieple a taka zolc nikonowska :) kiedys ktos podal mi z monitora swojego wklepalam i bylo lepiej ale format mialam i ustawienia sa znowu standardowe

Greg77
14-03-2014, 19:42
Mozna "skalibrowac" kalibratorem, da to malo co, ale cos da, zadne ustawienia na oko nie pomoga.

robin102
14-03-2014, 21:40
Jest taki programik który pozwala z braku ustawień obrazu nawet na tanim lapku zrobić trochę lepiiej a czasem i bardzo dobrze. Stary sprawdzony programik, bezpieczny, używałem go. Jak czujesz kolory, czujesz obraz to sobie ładnie wyświetlanie możesz ustawić.
http://www.dobreprogramy.pl/PowerStrip,Program,Windows,13167.html

C_K
19-03-2014, 13:04
No problem w tym że nie mam wzorca suwac dla samego suwania to też nie bardzo. Kiedyś kolega mial skalibrowany monitor i podał mi te liczby dla kanałów RGB. Wiem, że to inna matryca ale po wprowadzeniu ich matryca stała się bardziej ciepla i te żółć widziałam. Więc po ściagnieciu jej ze zdjęcia inni jej już tez nie widzieli. A teraz nie sciagam jej ze zdjęć bo na matrycy jej nie widzę, wydaje się że jest dobrze ale jest klops.

R
19-03-2014, 13:08
Kiedyś kolega mial skalibrowany monitor i podał mi te liczby dla kanałów RGB.

ale zdajesz sobie sprawe, ze to co piszesz to totalny bezsens? kazdy moze Ci podac dowolne 3 liczby... myslisz ze to w czyms pomoze? zupelnie nie ogarniasz tematu, wiec nie oczekuj, ze ktos cos sensownego napisze i poradzi. jest tylko jedna metoda - solidna kalibracja monitora, choc poza paroma modelami laptopow taka operacja i tak nie ma sensu i tak.

Lena&TheShadow
19-03-2014, 14:05
Ustaw sobie poprawnie gammę to już będzie jakiś sukces... http://www.lcdreviewz.com/GammaCorrection
lub http://heima.olivant.fo/~styrheim/tools/moncal/moncal.html
Na matrycy TN to wszystko będzie "pływać" w zależności od kąta patrzenia - sorry Winetou.

GonzoG
19-03-2014, 15:46
No problem w tym że nie mam wzorca suwac dla samego suwania to też nie bardzo. Kiedyś kolega mial skalibrowany monitor i podał mi te liczby dla kanałów RGB. Wiem, że to inna matryca ale po wprowadzeniu ich matryca stała się bardziej ciepla i te żółć widziałam. Więc po ściagnieciu jej ze zdjęcia inni jej już tez nie widzieli. A teraz nie sciagam jej ze zdjęć bo na matrycy jej nie widzę, wydaje się że jest dobrze ale jest klops.

A co będzie jak ktoś poda Ci liczby z matrycy, która jest za ciepła ??

To co chcesz zrobić, na 90% tylko jeszcze bardzie zepsuje Ci wyświetlanie kolorów.

C_K
19-03-2014, 23:05
ale zdajesz sobie sprawe, ze to co piszesz to totalny bezsens? kazdy moze Ci podac dowolne 3 liczby... myslisz ze to w czyms pomoze? zupelnie nie ogarniasz tematu, wiec nie oczekuj, ze ktos cos sensownego napisze i poradzi. jest tylko jedna metoda - solidna kalibracja monitora, choc poza paroma modelami laptopow taka operacja i tak nie ma sensu i tak.

przeczytaj co napisalam a potem pomysl. Przeciez pisalam ze wiem, iz to inne matryce i nie powinno u mnie dzialac a mimo tego poprawilo mi się i to zdecydowanie. Cud ? Więc moze jednak ma sens skoro przypasowało mi kogos ustawienie. Widcznie 90% matryc w tanich produktach to ten sam bubel jednej jakosci o jednych ustawieniach.

R
19-03-2014, 23:13
w sumie dobra metoda... jak mnie bedzie bolala glowa to se przy.... mlotkiem w kolano. jak mnie przestanie bolec od tego glowa to znaczy ze pomoglo... cud?

Lena&TheShadow
19-03-2014, 23:22
córciu kochana otwórz sobie tę stronę w jednym oknie
http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php
w drugim tę
http://heima.olivant.fo/~styrheim/tools/moncal/moncal.html
dla sztuki możesz jeszcze otworzyć w trzecim oknie
http://www.lcdreviewz.com/GammaCorrection

szuraj suwakami gamma dla poszczególnych kanałów tak aby gamma zlewała się na 2.25 potem skocz do okienka white test i zobacz czy widzisz wszystkie sektory łącznie z 254.
Jak nie widzisz to poszuraj kontrastem aby zobaczyć tak aby krok więcej powodowało zanik sektora 254.
Jak tylko pojawi się sektor 254 przejdź do gamma i zobacz czy się mocno rozjechało. Czasem nie uda się ustawić
równo także dla PC MODE mogą się zlewać nawet kwadraty do 2.4
Jak się pobawisz to zatrybisz o co kaman. Im większe nasycenie kolorów tym konieczny mniejszy kotrast aby widzieć wszystkie sektory na white test.
Tym nie zmienisz LUT table ale możesz metodą kolejnych przybliżeń ustawić prawidłowe gamma i kontrast aby wyświetlać jakkolwiek akceptowalnie to co czynisz/widzisz.

Jacol
20-03-2014, 09:36
przeczytaj co napisalam a potem pomysl. Przeciez pisalam ze wiem, iz to inne matryce i nie powinno u mnie dzialac a mimo tego poprawilo mi się i to zdecydowanie. Cud ? Więc moze jednak ma sens skoro przypasowało mi kogos ustawienie. Widcznie 90% matryc w tanich produktach to ten sam bubel jednej jakosci o jednych ustawieniach.

Poprawiło się bo ekran jest teraz bardziej czerwony niż niebieski jak był fabrycznie ? A jak ktoś ma laptop z czerwonym i zmieni na niebieski i stwierdzi, że mu się poprawiło to też ma racje ?
Niestety, u Ciebie się tylko *zmieniło*. Nie poprawiło. To są różnice ale jeżeli są dla Ciebie akceptowalne to ok, ważne abyś Ty była zadowolona, przecież o to tu w tym chodzi.