Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    C_K
    Gość

Domyślnie kalibracja matrycy

Hej
    Czytałam, że matryce w laptopach szczególnie tych tańszych to tragedia ale czy mozna chociaz w drobny sposob poprawić jakośc wyświetlania kolorów ( poprawnosc) ? zdjecie ktore u mnie wydaje sie normalne u kogos jest zbyt żółte. Mam w opcjach dla kazdego koloru mozliwosc ustawienia gammy kontrastu itp ale nie wiem ile co i jak. Ma ktos moze w laptopie w miare dobrze to ustawione? moze ktos podalby dla kazdego koloru jakie ma ustawienia ?

Domyślnie

Zapomnij o tych ustawieniach - każdy laptop będzie miał inne.

Jedyny skuteczny, a zarazem i prosty sposób, to użycie kalibratora i stworzenie profilu.
    Możesz też spróbować poszukać profilu do twojego laptopa - ale warunek - musi być to dokładnie ten sam model.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Córka_Kleofasa Zobacz posta
    zdjecie ktore u mnie wydaje sie normalne u kogos jest zbyt żółte
    Zbyt ciepła barwa? Jeśli tak, to po prostu nie przesadzaj z ocieplaniem barw przy edycji zdjęcia. Wygląda na to, że matryca w Twoim lapku daje zbyt chłodne kolory. No chyba, że to problem w innym kontekście, ale przynajmniej ja tak to odebrałem. Ja miałem podobnie z odzwierciedleniem ostrości zdjęć- jeśli zrobiłem ostro u siebie, to na niektórych telewizorach było zbyt ostro. W przypadku kolorów, szczególnie na telewizorach innych osób musisz wziąć poprawkę, że niektórzy mocno przeginają z nasyceniem bądź ociepleniem. W związku z tym to Twoje kolory mogą być bardziej naturalne, a przeżółcenie u kogoś może wynikać z błędnej "kalibracji" jego urządzenia.

C_K
    Gość

Domyślnie

nie cieple a taka zolc nikonowska kiedys ktos podal mi z monitora swojego wklepalam i bylo lepiej ale format mialam i ustawienia sa znowu standardowe

Domyślnie

Mozna "skalibrowac" kalibratorem, da to malo co, ale cos da, zadne ustawienia na oko nie pomoga.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Jest taki programik który pozwala z braku ustawień obrazu nawet na tanim lapku zrobić trochę lepiiej a czasem i bardzo dobrze. Stary sprawdzony programik, bezpieczny, używałem go. Jak czujesz kolory, czujesz obraz to sobie ładnie wyświetlanie możesz ustawić.
    http://www.dobreprogramy.pl/PowerStr...ows,13167.html

C_K
    Gość

Domyślnie

No problem w tym że nie mam wzorca suwac dla samego suwania to też nie bardzo. Kiedyś kolega mial skalibrowany monitor i podał mi te liczby dla kanałów RGB. Wiem, że to inna matryca ale po wprowadzeniu ich matryca stała się bardziej ciepla i te żółć widziałam. Więc po ściagnieciu jej ze zdjęcia inni jej już tez nie widzieli. A teraz nie sciagam jej ze zdjęć bo na matrycy jej nie widzę, wydaje się że jest dobrze ale jest klops.

Domyślnie

Kiedyś kolega mial skalibrowany monitor i podał mi te liczby dla kanałów RGB.

ale zdajesz sobie sprawe, ze to co piszesz to totalny bezsens? kazdy moze Ci podac dowolne 3 liczby... myslisz ze to w czyms pomoze? zupelnie nie ogarniasz tematu, wiec nie oczekuj, ze ktos cos sensownego napisze i poradzi. jest tylko jedna metoda - solidna kalibracja monitora, choc poza paroma modelami laptopow taka operacja i tak nie ma sensu i tak.

Domyślnie

Ustaw sobie poprawnie gammę to już będzie jakiś sukces... http://www.lcdreviewz.com/GammaCorrection
    lub http://heima.olivant.fo/~styrheim/to...al/moncal.html
    Na matrycy TN to wszystko będzie "pływać" w zależności od kąta patrzenia - sorry Winetou.
    Ostatnio edytowane przez Lena&TheShadow ; 19-03-2014 o 14:07

Domyślnie

No problem w tym że nie mam wzorca suwac dla samego suwania to też nie bardzo. Kiedyś kolega mial skalibrowany monitor i podał mi te liczby dla kanałów RGB. Wiem, że to inna matryca ale po wprowadzeniu ich matryca stała się bardziej ciepla i te żółć widziałam. Więc po ściagnieciu jej ze zdjęcia inni jej już tez nie widzieli. A teraz nie sciagam jej ze zdjęć bo na matrycy jej nie widzę, wydaje się że jest dobrze ale jest klops.
    A co będzie jak ktoś poda Ci liczby z matrycy, która jest za ciepła ??

To co chcesz zrobić, na 90% tylko jeszcze bardzie zepsuje Ci wyświetlanie kolorów.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów