PDA

Zobacz pełną wersję : LR i akcje..

saron
05-03-2014, 10:13
witam
szybkie pytanko...wiadomo że w PS można sobie nagrać akcje która przed chwilą zrobiliśmy, jak to jest z LR? mogę sobie wgrać akcje i z nich póżniej korzystać, ale za cholerę nie mogę znaleźć opcji ..typu że robie obróbke, wszytskie akcje na pliku pojawiają się w historii..no i dalej problem bo nie wiem jak można teraz to zapisać i stosować dalej w późniejszym czasie do innych zdjęć..
jest taka możliwość? ,z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam Piotr

GonzoG
05-03-2014, 10:37
Nie ma akcji w LR.
Tu nazywa się to presetem i jest to zapis obróbki. Można sobie wybrać, co ma być w takim presesie zapisane, a co nie.

saron
05-03-2014, 11:42
no dobra jak zwał tak zwał..:) z rozpędu tak nazwałem, mam powgrywane trochę presetów, ale chciałbym swoje czynności na plikach również móc zapisać...
właśnie obrobiłem fotke, w historii są wszystkie czynności związane z nią i jak teraz można to zapisać? kombinuje ..i nie mogę:(

GonzoG
05-03-2014, 13:57
no dobra jak zwał tak zwał..:) z rozpędu tak nazwałem, mam powgrywane trochę presetów, ale chciałbym swoje czynności na plikach również móc zapisać...
właśnie obrobiłem fotke, w historii są wszystkie czynności związane z nią i jak teraz można to zapisać? kombinuje ..i nie mogę:(

Nie ma zapisywania "czynności" na plikach. Masz tylko zapis końcowy w postaci presetu i tyle.
Kolejność obróbki w LR nie ma znaczenia, bo za każdym razem obraz renderowany jest od nowa z ustaloną przez Adobe kolejnością działań.

A zapisujesz przez naciśnięcie "+" przy presetach.

saron
05-03-2014, 14:14
Nie ma zapisywania "czynności" na plikach. Masz tylko zapis końcowy w postaci presetu i tyle.
Kolejność obróbki w LR nie ma znaczenia, bo za każdym razem obraz renderowany jest od nowa z ustaloną przez Adobe kolejnością działań.

A zapisujesz przez naciśnięcie "+" przy presetach.

ok,teraz rozumiem,każdą czynność którą wykonam mogę zapisać jako np.końcowy efekt który chce sobie zachować w pamięci jako preset :) właśnie sprawdziłem ,działa dzięki za pomoc, szukalem zbyt głęboko a to takie proste ..:)
pozdrawiam