Zobacz pełną wersję : Nikon Capture NX-D
Czyli nowa wersja NXa.
http://www.nikon.com/news/2014/0225_soft_02.htm
Beta do sciagniecia:
http://beta.nikonimglib.com/
Instrukcja:
http://download3.nikonimglib.com/archive1/cY8qV00Xp7nC00EvhN5862V4nP89/D-NXD___-000901BF-___EN-ALL___.pdf
Dokładniej: ma zastąpić Capture NX2, czyli program do zaawansowanej obróbki rawów (a nie przeglądarkę View NX2), i po drugie - ma być bezpłatny, w odróżnieniu od Capture, który kosztuje jakieś $200.
Już instaluję, zobaczymy.
Pierwsze wrażenie - potrzebuje znacznie mocniejszego komputera, na moim E8400 z 8 Gb jest strasznie mułowaty, znacznie bardziej niż Capture NX2.
...
To nie jest żaden następca Capture NX2 (jak pisze Nikon), ale tylko trochę bardziej rozbudowany View NX2. Nie ma żadnych korekt lokalnych, głównie Color Control Pointów, nie ma opcji krycia (Opacity), nie ma nawet stempla (chyba że coś przegapiłem w instrukcji, bo ćwiczę go zaledwie pół godziny).
NEFa obrabianego wcześniej w CNX2 nie można dalej obrabiać w tym NX-D (oprócz obrotu i przycięcia).
I niestety, Nikon zapowiada w związku z wyjściem tego czegoś wstrzymanie wsparcia dla CNX2...
Z FAQ :
Q: Do you plan to include U Point functions (for portional editing) later?
A: No, we do not plan to include these functions.
We are looking into the possibility of being able to open and display images to which effects have been applied using U Pint functions for support purposes with future versions.
W 4 literki niech się ugryzą
Zaczynam coraz bardziej lubić Capture NX2, z taką przyjemnością go teraz uruchomiłem :)
Jak żyć bez U-pointów? "I komu to przeszkadzało?"
Jeśli ma zastąpić capture to źle, ale jeśli view nx to może być dobrze, wyglądem przypomina samsung raw converter (silky), do tego darmowy, ale narazie beta, to może kuleć
Ja chcialem odpalic, ale placze ze musze miec polaczenie z netem (bo przeciez plik instalacyjny przyslano mi golebiem pocztowym) ;) W sumie i tak nie uzywam ani VNX ani CNX wiec dla mnie to tylko ciekawostka ;)
Hm, zainstalowałem i poznęcałem się troszkę ;) Rzeczywiście szybkość nie jest porażająca, a sam program przypomina Silky do Fujika :) Szkoda, że nie ma stempla i U-pointów, uboga jest też możliwość korekty obiektywu (a np. kontrola winiety w ogóle mi nie zadziałała). Chyba nadal pozostanę przy Lightroomie - jakoś jego filozofia pracy bardziej mnie przekonuje... Ale jako zamiennik ViewNX, którego odpalam sporadycznie, gdy już LR nie daje rady z kolorami - czemu nie? Może autorzy coś jeszcze dobudują przed premierą pełnej wersji? :) Cieszy, że coś się rusza, martwi, że tak trochę w stylu nowej Opery - niby nowoczesna super-wersja, a nie posiada kluczowych funkcji poprzednika...
GoOrange
25-02-2014, 11:05
Ciekawe czy pomyśleli o jakiejś akceleracji. Coraz modniejszy robi się OpenCL a to tylko dobrze wróży jego (jako standardu), popularności.
Sam sobie odpowiem, sprawdziłem i nie pomyśleli, niezły muł z tego (na macu), co prawda to beta więc nie ma co wyrokować ale na tą chwilę nie podoba mi się to. Funkcjonalność też leży... Życzę powodzenia ale sporo pracy jeszcze przed twórcami.
ściągnąłem betę, pobawiłem się 20 minut, dziękuję... więcej już nie potrzebuję
strasznie wolno działa, ubogi, nie wiem po co to komu?
PawelPrzez
25-02-2014, 12:05
U mnie działa to dość szybko - ale ten program nie zastąpi tandemu ViewNX2 i Capture NX2. Nawet ViewNx2 nie zastąpi. Zmiany wprowadzone wsadowo w ViewNX2 są widoczne w capture NX2, a zmiany z nx-d są widoczne tylko w nx-d. Rzeczywiście przypomina to silkipixa... do fujika.
No zasuwa pieknie, szybki a nawet bardzo, ale to na i7 z 16Gbramu...tyle, ze u mnie nawet CNX2 smiga wzorowo.
Co do funkcjonalnosci to poracha...jezeli to ma zastapic CNXa to ja odpadam!
Dawno nie używałem CNX i nigdy wersji 64-bit, ale u mnie na starym sprzęcie ten NX-D działa szybciej. I jeśli faktycznie ma być bezpłatny to najlepsza rzecz od Nikona od jakiegoś czasu ;)
Pawel Pawlak
25-02-2014, 12:37
Jeśli to ma zastąpić NX2 to zaczynam myśleć o zmianie systemu... katastrofa jakaś !?
Jeśli to ma zastąpić NX2 to zaczynam myśleć o zmianie systemu... katastrofa jakaś !?
no wreszcie cos Cie przekonalo :mrgreen: ale przyznam, ze N musial sie niezle napracowac, zeby Cie zlamac ;)
p.s. ja jeszcze trwam, ale to moze dzieki temu ze nie dotykam softu N i Df :mrgreen:
Pawel Pawlak
25-02-2014, 12:41
NX2 to jest genialne oprogramowanie, więc jak na razie tylko współczuję ;)
NX2 to jest genialne oprogramowanie, więc jak na razie tylko współczuję ;)
nazywanie go genialnym to naduzycie
Pawel Pawlak
25-02-2014, 12:48
zdecydowanie nie
GoOrange
25-02-2014, 12:48
Może nie mają już jak rozwijać CNX2 (google kupiło NIK-a), i "kupili" silnik Silkypix, który teraz będzie rozwijany? Przecież kilka firm na nim ma zbudowany swój soft i jest jakaś nadzieja na rozwój. Najgorzej z punktu widzenia użytkownika jeśli CNX-D będzie przeciętny a powstaje zamiast CNX2. Jeśli ten drugi dość szybko nie otrzyma wsparcia dla nowych puszek a pierwszy późno będzie "dorosły" to klopsik.
Pawel Pawlak
25-02-2014, 13:05
Ty go nie używasz a ja tak, więc tylko Ci się wydaje że masz większą wiedzę na temat jego możliwości niż ja.
Ty go nie używasz a ja tak, więc tylko Ci się wydaje że masz większą wiedzę na temat jego możliwości niż ja.
ok, poddaje sie. moja przygoda z NX ograniczyla sie do triala i to jakichs pierwotnych wersji. zdecydowanie bardziej cenie mozliwosci jakie daje LR.
Rossi_PL
25-02-2014, 13:18
Mój głos również na + dla CNX2, używam już parę lat tandemu Nikonowskiego VNX+CNX2 i nie narzekam jak na swoje potrzeby a nawet się cieszę po wersji 64bit;) Niedawno próbowałem się nauczyć LR ale nie wychodzi mi to - chyba jestem wygodny... podobnie może jak i koledzy - jedni przywyki do LR/PS a inni do CNX2 itd. Tym nie mniej nie raz na forum bardziej doświadczeni pisali, że pomimo PS'a używają także czasami CNX2 i coś w tym musi być.
Zdecydowanie za CNX2 -- same U-pointy wystarczą za argument.
slaby jakis ten argument...
Zainstalowałem CNX-D i jak próbuję go uruchomić to mi wyskakuje, że potrzebne jest połączenie z internetem i program się nie uruchamia :( Oczywiście net śmiga bez problemów, tylko ten CNX-D coś świruje. Ktoś miał coś podobnego, a jeśli tak to jak sobie poradziliście ? Mój system to Windows 7.
maciey75
25-02-2014, 15:25
Visty nie ma na liscie systemow ale blad ten sam.
Zobaczcie, czy firewall nie blokuje, bo ja mam osobnego i pytal, czy zezwolic na polaczenie, moze windowsowy tego nie robi, to wersja beta, wiec wszystkiego mozna sie spodziewac...
Visty nie ma na liscie systemow ale blad ten sam.
Już sobie poradziłem. Winowajcą okazał się plik hosts w C:\Windows\system32\drivers\etc. Na końcu tego pliku tekstowego trzeba zahaszować (#) adresy stron, które się tam znajdują. Mi pomogło :)
Ja ma vistę 64bit i działa bez problemów i jak wspomniałem dosyć szybko. Jest podobny do tego co był od Fuji (Silkipix) ale ma kilka opcji więcej i lepiej działa. Mi tam pasuje jeśli ma być za darmo.
Pawel Pawlak
25-02-2014, 16:30
jako następca darmowego viewNX, czemu nie ? Ale nie Caputer NX przy którym wygląda jak kastrat do potęgi :( A nikon niestety stara się go wcisną jako następca obu programów
Na co dzień używam oprogramowania Adobe. Posiłkuję się View NX2 jako przeglądarką zdjęć i sporadycznie używam go do ustawienia WB (później TIFF i dalej w PS).
Robiłem niedawno podejście do tematu zakupu Capture NX2. Kusiła łatwość uzyskania finalnego efektu jeżeli chodzi o kolor. Bardzo pomocne też były Control Pointy. Jednak finalnie zwyciężyło przyzwyczajenie i szybkość (obróbka kilkunastu zdjęć jednocześnie) pracy oprogramowania Adobe (cena zakupu Capture NX2 też nie zachęcała).
Dlatego dzisiejsza informacja bardzo mnie ucieszyła. Choć radość trwała krótko... NX-D to taki ni to pies ni wydra. Mocno ograniczony Capture NX2 albo trochę bardziej rozbudowany View NX2.
Na pocieszenie zostaje właściwie tylko fakt iż program jest darmowy. A darowanemu koniowi...
Borat1979
25-02-2014, 18:01
Osobiście nie lubię programów Nikona, testowałem oba i nie rozumiem tych zachwytów.
ViewNX jest bardzo okrojony i wkurza mnie to, że zwiększa czasem nawet dwukrotnie rozmiar plików NEF po obróbce. Obrobi się 500 plików i zajmują o połowę więcej miejsca niż wcześniej. Poza tym po resecie ustawień plik i tak jest większy niż ten z aparatu.
Od Capture NX wolę LR bo jest wygodniejszy w obsłudze, ma duże możliwości katalogowania i tagowania zdjęć. Kolejna rzecz to to, że softem Adobe obrobię RAWy z każdego aparatu nie tylko z Nikona i wszystko mam w jednym miejscu.
Osobiście nie lubię programów Nikona, testowałem oba i nie rozumiem tych zachwytów.
ViewNX jest bardzo okrojony i wkurza mnie to, że zwiększa czasem nawet dwukrotnie rozmiar plików NEF po obróbce.
View NX jest fajny jako szybka przeglądarka. Na jednym monitorze duże zdjęcie wyświetlane z RAWa zamiast z zaszytego w nim jpg a na drugim monitorze widok folderów. Dodatkowo widzę ramkę aktywnego punktu AF co też czasami przyspiesza robotę. Niestety Adobe Bridge nie daje mi takiej możliwości i najpierw muszę czekać na wygenerowanie plików podglądu co też zajmuje czas przy dużej ilości plików w folderze.
Raw po obróbce rośnie dlatego że do pliku jest zapisana nowa miniaturka jpga. W Capture można to było wyłączyć albo wybrać rozmiar (tak mi się wydaje z czasów używania triala).
Jak tylko dostałem informację od Jaacka, nieco się podnieciłem, ale jak okazało się, że to zupełnie nowy soft, na dodatek bez u-pointów, to (po przejrzeniu tego wątku), nawet sobie nim dysku nie będę brudził. Oby tylko nie spełniło się założenie, że ma to być jedyny program Nikona – do wszystkiego. IMHO – żaden soft niezależnego producenta nie daje takich możliwości w kwestii kolorów i tak precyzyjnej pracy z obróbką lokalną, jak NX2. A wystarczyłoby tylko wprowadzić kilka drobnych poprawek (lokalna ekspozycja, lepsze odszumianie, wyciąganie cieni i gaszenie świateł) i byłby soft idealny. No nic. Popracuje się na NX2 tak długo jak się da, a w między czasie trzeba się będzie na amen zbratać z ACeeRem.
Pod ponad roku czekałem z niecierpliwością na NX3, z chwile wyżej wspomnianymi usprawnieniami, a zamiast tego – taka kicha. Chyba się popłaczę…
Borat1979
25-02-2014, 18:52
View NX jest fajny jako szybka przeglądarka.
Do szybkiego przejrzenia zdjęć w zupełności wystarcza mi eksplorator Windows
Nowy NX-D (tak jak wspominali poprzednicy) bazuje na Silkypix. https://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/
Oprocz NX-D pobrałem również z ciekawości trial Silkypix Developer Studio Pro 5... jednak szału nie ma. Trudno jednak powiedzieć na ile Nikon finalnie będzie mógł zmienić NX-D.
Mignęła mi informacja że Nikon zakończy wsparcie dla NX2 z chwila wypuszczenia finalnej wersji NX-D (zapowiadana na lato tego roku). Faktycznie dla zwolenników NX2 jest to powód do zmartwienia. Potencjalny brak wsparcia dla nowszych wchodzących na rynek aparatów może być z czasem problemem.
Info z FAQ
Q: For how long will support for Capture NX 2 continue?
A: We will continue to update Capture NX 2 as needed to add support for new cameras until the official version of this software is released.
At this time, the official version is scheduled for release in summer this year.
We will no longer update Capture NX 2 after the official version of this software is released.
Co za pomysł, żeby niszczyć (likwidować ) taki soft? Porażka.
Zaczynam odnosic wrażenie, że po tych nowoczesnych korporacjach to już niczego dobrego się nie należy spodziewać :( SKANDAL!
RomanZWrocławia
25-02-2014, 19:56
Koledzy, czy prócz krytyki na naszym forum wysyłacie swoje uwagi również do Nikona? Pytam serio. Nie jest to przypadek beznadziejnego walenia głową w mur. Mam nadzieję. Soft jest tymczasem darmo i w fazie beta. Pierwsi użytkownicy otwarcie traktowani są jako testerzy programu i proszeni wręcz o swoje uwagi na temat pracy w nowym NX.
Pawel Pawlak
25-02-2014, 20:01
sądzę ze to niestety są konsekwencje kupna przez google firmy nik software, które była twórcą CaptureNX oraz właścicielem technologii u-point. I nasz pisanie do nikona niewiele pomoże :(
RomanZWrocławia
25-02-2014, 20:05
Jestem aż tak naiwną gąską?
jedna z opinii na Dpreview
"Perhaps D stands for Downgrade"
śmiać się czy płakać?
Nie zaszkodzi wyrazić swojej opinii w formularzu na stronie, Nikon zachęca do tego. Każdy kto ma jakieś pomysły na funkcjonalności lub na coś narzeka powinien naskrobać kilka zdań i wysłać przez ten formularz. Oczywiście nie mamy gwarancji, że nasze prośby zostaną uwzględnione ale zawsze zwiększa to szansę. Jeśli nie będą wiedzieć, że ludzie czegoś potrzebują to na pewno tego nie dodadzą.
GoOrange
25-02-2014, 20:37
Może to dobry moment na zakup ostro przecenionego C1? Po zarejestrowaniu się jako mieszkaniec USA całkowity koszt to 150 euro.
sledze dyskusje kolegow. uzywam na codzien ps6. moje pytanie (calkiem serio) co trace nie uzywajac programow nikona?
Pierwsze wrażenie - potrzebuje znacznie mocniejszego komputera, na moim E8400 z 8 Gb jest strasznie mułowaty, znacznie bardziej niż Capture NX2.
w specyfikacji i5 lub lepiej wiec E8400 jest zdecydowanie do tyłu. Ja z moim E5200 nawet nie probuję instalować z CNX2 jestem mega zadowolony i 4 podejścia do Lr skonczyły sie powrotem do CNX2
sledze dyskusje kolegow. uzywam na codzien ps6. moje pytanie (calkiem serio) co trace nie uzywajac programow nikona?
Według mnie tracisz (może to złe określenie) łatwość uzyskania poprawnego koloru (mniej zafarbów) już po samym ustawieniu WB. No i samo sedno Capture NX2 czyli U-pointy.
Jako użytkownik PS5 w pewnym momencie rozważałem zakup Capture NX2 właśnie z wymienionych powyżej powodów. Jednak nie byłem na tyle zadowolony z NX2 aby zrezygnować z oprogramowania Adobe. Po czasie doszedłem do tego jak uzyskać podobne rezultaty w PS. Żeby być sprawiedliwym... to co w Capture NX2 uzyskiwałem zaledwie dwoma kliknięciami w Adobe zajmuje czasami więcej czasu.
Chyba kluczem jest sprawa prawidłowego odczytania WB przez program. Capture i View NX2 robią to prawidłowo. Oprogramowanie Adobe robi to trochę inaczej.
Jeżeli chodzi o U-pointy to jest to szybkie i naprawdę świetne narzędzie. Oczywiście można to samo osiągnąć już w ACR jednak trzeba więcej uwagi poświęcić na malowanie maski. To co w Capture NX2 zrobisz kilkoma kliknięciami w Adobe zajmuje więcej czasu i wymaga precyzji.
Był nawet moment podczas testów triala Capture NX2 że myślałem o tym aby część roboty zrobić na sofcie Nikona a skończyć w Adobe. Jednak to dobre dla pojedynczych zdjęć...
W moim przypadku zwyciężyła lepsza elastyczność obróbki pliku pod Adobe (gaszenie, wyciąganie, odszumianie) oraz możliwość obróbki jednocześnie dowolnej ilości zdjęć.
PS.
View NX2 jest darmowy więc w pewnych sytuacjach tam ustawiam WB i robię eksport do TIFF i dalej już robię w Adobe.
Byłem bardzo podniecony dzisiejszym info. Może byłem naiwny ale liczyłem że pojawi się darmowa wersja softu Nikona z U-pointami.
Dopóki posiadam D700 i V1 pozostanę przy PS5 i ACR 6.7 jednak w przyszłości kiedy będę posiadał nowszy aparat bez wsparcia w ACR 6.7 pójdę w strone LR (to mi zastąpi ACR a resztę zrobię w PS5) Konwersja do Dng to nie są takie miody... bardzo mocno rośnie objętość plików.
co to sa u pointy?
http://www.youtube.com/watch?v=iCXSrzPRUPU
Karrampuk
25-02-2014, 23:00
zainstalowałem - przejrzałem - wywaliłem
Rok temu po rozwodzie Nikona z NIK'iem można było się tego spodziewać, że będzie inaczej. Chociaż nikt nie przypuszczał, że Nikon się cofnie w rozwoju. Dla mnie ten program w porównaniu z CNX2 to duży krok wstecz.
Niech dołożą do niego piękne welurowe pudełko za 50$ i okrzykną go programem roku 2014.
Na pewno znajdą nabywców tak jak w przypadku "legendarnego" 58/1,4G. Marketing. Wszech obecny marketing.... "G" zawinięte w kolorowy papierek i ładnie podane.
GoOrange
25-02-2014, 23:01
Otworzyłem tego samego RAW-a z D700 na Lr5, C1 v7 i najnowszym trialu CNX2, rzeczywiście CNX2 otwiera najładniej ale widząc oryginał dość łatwo można to samo osiągać w dwóch pozostałych, odwrotnie (odszumianie, ciągnięcia cieni i gaszenia świateł) już troszkę trudniej.
Borat1979
25-02-2014, 23:19
Według mnie tracisz (może to złe określenie) łatwość uzyskania poprawnego koloru (mniej zafarbów) już po samym ustawieniu WB. No i samo sedno Capture NX2 czyli U-pointy.
Jako użytkownik PS5 w pewnym momencie rozważałem zakup Capture NX2 właśnie z wymienionych powyżej powodów. Jednak nie byłem na tyle zadowolony z NX2 aby zrezygnować z oprogramowania Adobe. Po czasie doszedłem do tego jak uzyskać podobne rezultaty w PS. Żeby być sprawiedliwym... to co w Capture NX2 uzyskiwałem zaledwie dwoma kliknięciami w Adobe zajmuje czasami więcej czasu.
Chyba kluczem jest sprawa prawidłowego odczytania WB przez program. Capture i View NX2 robią to prawidłowo. Oprogramowanie Adobe robi to trochę inaczej.
Jeżeli chodzi o U-pointy to jest to szybkie i naprawdę świetne narzędzie. Oczywiście można to samo osiągnąć już w ACR jednak trzeba więcej uwagi poświęcić na malowanie maski. To co w Capture NX2 zrobisz kilkoma kliknięciami w Adobe zajmuje więcej czasu i wymaga precyzji.
W Adobe Lightroom jest adjustment brush, który ma ma jeszcze więcej opcji niż u-point. Do softu Adobe jest plug-in nik software viveza, który jest właściwie tym samy co u-point w CNX.
Otworzyłem tego samego RAW-a z D700 na Lr5, C1 v7 i najnowszym trialu CNX2, rzeczywiście CNX2 otwiera najładniej ale widząc oryginał dość łatwo można to samo osiągać w dwóch pozostałych, odwrotnie (odszumianie, ciągnięcia cieni i gaszenia świateł) już troszkę trudniej.Tyle, że taką jednoznaczną opinię trudno wydać po przeanalizowaniu jednego czy nawet nastu zdjęć. Obrabiając zdjęcia w NC przez kilka lat, przechodząc do softu Adobe – jest bardzo nie fajnie. Skóra dziwna (jakaś taka jednolita w barwie), balans w trudnych sytuacjach – abstrakcyjny, kolory w cieniach(!), i wiele innych drobiazgów. Jak ktoś spróbuje NXa i nauczy się w nim pracować (a przede wszystkim dobrze wykorzystywać u-pointy), to przejście na soft firm niezależnych, to naprawdę udręka. Chociaż w drugą stronę jest podobnie. Dla użytkowników LR, ACR czy C1, NX to ergonomiczny potworek i zupełnie inna filozofia pracy.
W Adobe Lightroom jest adjustment brush, który ma ma jeszcze więcej opcji niż u-point.Tu nie chodzi o ilość opcji, a dokładność selekcji. Adjustment brush w sofcie Adobe, to przy u-pointach z Nikon Caprture, co najwyżej marna popierdółka.
Do softu Adobe jest plug-in nik software viveza, który jest właściwie tym samy co u-point w CNX.Ale musisz działać nim już na „wywołanym” pliku, a w NXie masz korekty u-pointowe zapisane w NEFie – są integralną częścią skorygowanego RAWa. Dzięki temu nie musisz później w archiwum trzymać RAWów i osobno obrobionych TIFFów (bo zabrakło pewnych cech w sofcie do RAW), tylko archiwizujesz same oryginały (z zapisanymi w środku korektami).
Pawel Pawlak
25-02-2014, 23:29
Tyle, że taką jednoznaczną opinię trudno wydać po przeanalizowaniu jednego czy nawet nastu zdjęć. Obrabiając zdjęcia w NC przez kilka lat, przechodząc do softu Adobe – jest bardzo nie fajnie. Skóra dziwna (jakaś taka jednolita w barwie), balans w trudnych sytuacjach – abstrakcyjny, kolory w cieniach(!), i wiele innych drobiazgów. Jak ktoś spróbuje NXa i nauczy się w nim pracować (a przede wszystkim dobrze wykorzystywać u-pointy), to przejście na soft firm niezależnych, to naprawdę udręka. Chociaż w drugą stronę jest podobnie. Dla użytkowników LR, ACR czy C1, NX to ergonomiczny potworek i zupełnie inna filozofia pracy.
Nie tyko skóra - wiele subtelnych przejść barwnych przestaje po wywołani RAWa ACRem istnieć.
W Adobe Lightroom jest adjustment brush, który ma ma jeszcze więcej opcji niż u-point. ...
W ACR też jest i używam go kiedy potrzebuje. Nie miałem na myśli ilości opcji ale łatwości zaznaczania (tworzenia maski).
Swego czasu bawiłem się w obróbkę tego samego zdjęcia w ACR i Capture NX2. Jedną z czynności było wyciągnięcie twarzy z cienia. W Capture NX2 dzieki U-pointom zrobiłem to szybciej i lepiej. W Adobe efekt był zbliżony jednak wymagał bardziej precyzyjnego machania pędzlem.
Dlatego subiektywnie uważam że U-pointy to genialne rozwiązanie.
Gdyby odwrócić kota ogonem i do ACR/LR dodać taką obsługę WB jaka jest w sofcie Nikona oraz dodać technologię U-point... byłby soft idealny. Przynajmniej dla mnie.
Gdyby odwrócić kota ogonem i do ACR/LR dodać taką obsługę WB jaka jest w sofcie Nikona oraz dodać technologię U-point... byłby soft idealny. Przynajmniej dla mnie.W takiej sytuacji to nawet mi by nie było żal NXa. :) Z drugiej strony dziwne trochę, że chłopaki z Adobe nie mogą rozkminić dlaczego NC pewne rzeczy robi tak dobrze, a ACR jednak nie. :)
W takiej sytuacji to nawet mi by nie było żal NXa. :) Z drugiej strony dziwne trochę, że chłopaki z Adobe nie mogą rozkminić dlaczego NC pewne rzeczy robi tak dobrze, a ACR jednak nie. :)
Może nie chcą kupić odpowiedniej licencji od Nikona. Temat obraca się wokół odczytu WB. Takie przynajmniej wnioski wyciągam na podstawie różnych informacji z... internetu.
Gdzieś mignęła mi niedawno (kiedy zastanawiałem się jeszcze nad zakupem Capture NX2) informacja że kodowanie WB Nikona zostało złamane. Jednak żadna komercyjna firma tego nie wykorzysta w swoim produkcie bo wiadomo że skończy się to pozwem o patenty.
To wszystko to plotki z internetu, jak jest naprawdę trudno ocenić. Chyba nawet na forum Adobe ktoś kiedyś o to pytał. Czy jest jakiś zgrzyt we współpracy Adobe i Nikona. Oczywiście Adobe odpowiedziało że dokładają najlepszych starań... itd.
Co zaś się tyczy nowej-gorszej wersji NXa, to pewnie Google wykupując Nika, po prostu uniemożliwiło rozwój NXa z u-pointami. Pewnie jak zwykle Q chodzi o patenty, bo przecież taki bajer nie znalazł się chyba w żadnym innym sofcie, którego autorem nie było/jest Nik Software.
GoOrange
26-02-2014, 01:18
Nie tyko skóra - wiele subtelnych przejść barwnych przestaje po wywołani RAWa ACRem istnieć.
W C1 zauważyłem że owe przejścia istnieją, inaczej niż w Lr, aczkolwiek łatwiej je odszukać stosując nie domyślny profil, który powoduje (ogólnie rzecz ujmując), że obraz jest na starcie "mniej atrakcyjny" i dopiero kolejne suwaczki zbliżają obrazek do tego co mam na dzień dobry w CNX2. Niestety nie mam już Nikona więc nie zrobię testu dla Lr z Colorcheckerem (dopiero wtedy Lr pokazuje pazurki), chociaż z D700 w archiwum kilkanaście tysięcy surowych fotek, to tylko kilka z Paszportem, pożyczonym jeszcze wtedy.
Nie chcę straszyć... jeżeli NX-D bazuje na Silkypix to czarno widzę korekty lokalne w ogóle. Zainstalowałem triala najnowszej i najmocniejszej wersji Silkypix i oprócz pędzla do usuwania zabrudzeń nie widzę innej opcji korekt lokalnych. Pozostają spekulację czy Nikon wymyśli jakąś opcję korekt lokalnych w NX-D skoro nawet producent programu takiej funkcji póki co nie oferuje.
Chyba faktycznie nowa nazwa programu to NX-D jak downgrade ;-)
Borat1979
26-02-2014, 01:59
Tu nie chodzi o ilość opcji, a dokładność selekcji. Adjustment brush w sofcie Adobe, to przy u-pointach z Nikon Caprture, co najwyżej marna popierdółka.
A w czym jest różnica? W obu można wybrać dowolny punkt z dowolnym promieniem działania operacji.
Ale musisz działać nim już na „wywołanym” pliku, a w NXie masz korekty u-pointowe zapisane w NEFie – są integralną częścią skorygowanego RAWa. Dzięki temu nie musisz później w archiwum trzymać RAWów i osobno obrobionych TIFFów (bo zabrakło pewnych cech w sofcie do RAW), tylko archiwizujesz same oryginały (z zapisanymi w środku korektami).
W LR plug-in można stosować podczas normalnej obróbki i nie trzeba nic eksportować do tiffa
W LR plug-in można stosować podczas normalnej obróbki i nie trzeba nic eksportować do tiffa
W jaki sposób to zrobić? U mnie zawsze przed wejściem do plugina prosi o zapisanie pliku w innymi niż RAW formacie i dopiero ten plik jest obrabiany. Nie bardzo potrafię sobie wyobrazić, jak inaczej plugin miałby działać - Lightroom musiałby potrafić renderować pliki z ustawieniami pluginów - czy to w ogóle możliwe?
Pawel Pawlak
26-02-2014, 09:38
też jestem ciekaw jak Borat stosuje te pluginy LRa w RAWi a nie w JPG albo TIFF ?
też jestem ciekaw jak Borat stosuje te pluginy LRa w RAWi a nie w JPG albo TIFF ?
A ja jestem ciekaw tego...??!
A w czym jest różnica? W obu można wybrać dowolny punkt z dowolnym promieniem działania operacji.
Widac, ze miales malo do czynienia z u-pointami i ich intuicyjnym zaznaczaniem, ani LR ani ACR nie daja takiej dokladnosci i nie sa tak intuicyjne.
cz4rnuch
26-02-2014, 10:36
Po próbie otworzenia RAWa w Vivezie z poziomu Lightrooma prawym myszkowym opcja Edit Original jest nieaktywna a pod nią jest wyjaśnienie: "Edit Original is not applicable to raw or Digital Negative files."
GoOrange
26-02-2014, 11:10
[
Po próbie otworzenia RAWa w Vivezie z poziomu Lightrooma prawym myszkowym opcja Edit Original jest nieaktywna a pod nią jest wyjaśnienie: "Edit Original is not applicable to raw or Digital Negative files."
RAW-a spokojnie można otworzyć w Vivezie, przynajmniej na Macu, tylko weź go potem zapisz tak żeby ciągle był RAW-em i przy kolejnym otwarciu pamiętał zmiany :)
cz4rnuch
26-02-2014, 11:30
A mogę zapytać gdzie jest opcja zapisywania zmian do RAW? Otworzyć RAWa mogę, ale zapisuje się potem jako tiff i nie widzę innych opcji.
GoOrange
26-02-2014, 11:35
A mogę zapytać gdzie jest opcja zapisywania zmian do RAW? Otworzyć RAWa mogę, ale zapisuje się potem jako tiff i nie widzę innych opcji.
To przeczytaj jeszcze raz co napisałem w poprzednim poście.
cz4rnuch
26-02-2014, 11:44
Jeśli nie chcesz mi pomóc to twoja sprawa. Staram się czytać dokładnie zanim o coś zapytam i niestety nadal nie widzę dla mnie rozwiązania mimo, że przeczytałem to co napisałeś 3 razy. Mam sobie kupić maca ? :) Sam zaś napisałem, że opcja edytowania oryginału jest u mnie nieaktywna i nic z tym nie mogę zrobić.
Czy jest możliwa kompleksowa obróbka zdjęć tylko i wyłącznie przy użyciu NX-D ? Mam na myśli konkretnie takie czynności :
1. obróbka NEF-a (kadrowanie, balans bieli, wyciąganie świateł/cieni, poziomy, krzywe)
2. skalowanie NEF-a do mniejszego rozmiaru (np. dłuższy bok : 900 px, krótszy proporcjonalnie do dłuższego)
3. wyostrzanie zmniejszonego NEF-a
4. zapis zmniejszonego i wyostrzonego NEF-a do JPG-a
GoOrange
26-02-2014, 14:16
Jeśli nie chcesz mi pomóc to twoja sprawa. Staram się czytać dokładnie zanim o coś zapytam i niestety nadal nie widzę dla mnie rozwiązania mimo, że przeczytałem to co napisałeś 3 razy. Mam sobie kupić maca ? :) Sam zaś napisałem, że opcja edytowania oryginału jest u mnie nieaktywna i nic z tym nie mogę zrobić.
Źle mnie odebrałeś albo jesteś uprzedzony :) peace. Napisałeś że nie da się edytować surowego RAW-a w Vivezie, ja odpisałem że da się a i owszem, tylko niestety nie da się tego zapisać, czyli da się ale nie da się. Na co Ty potwierdziłeś że się nie da, ale potwierdzając to co napisałem równocześnie zasugerowałeś że ja napisałem coś innego :)
Ja: RAW-a spokojnie można otworzyć w Vivezie, przynajmniej na Macu, tylko weź go potem zapisz tak żeby ciągle był RAW-em i przy kolejnym otwarciu pamiętał zmiany
Ty: A mogę zapytać gdzie jest opcja zapisywania zmian do RAW? Otworzyć RAWa mogę, ale zapisuje się potem jako tiff i nie widzę innych opcji.
Reasumując na nic otwarcie i edycja RAW-ów w Vivezie skoro nic z tego nie wynika (pomijając zupełnie że Viveza to nie CNX2).
Zaczynam coraz bardziej lubić Capture NX2, z taką przyjemnością go teraz uruchomiłem :)
Jak żyć bez U-pointów? "I komu to przeszkadzało?"
Nik'omu to przeszkadzało :wink: tzn. U-pointy są technologią opracowaną przez Nik Software, teraz = Google.
Przysiedzialem przy tym sofcie kilka dluzszych minut, kastrat straszny, brak u-pointow o czym wiemy, brak "masek", brak gradientow...czyli wszystko to co jest mi najbardziej potrzebne.
Coz czuje sie pchany w objecia adobe!
Pawel Pawlak
26-02-2014, 17:36
Żal d..ę ściska :(
Może zaprzestanie rozwoju NX2 będzie powodem do mojego baaaaarodz długiego związku z D800, niezależnie od tego jak fenomenalny będą kolejne nikony ?
A może trzeba zacząć wnioskować do nikona żeby choć zrobił jakiś konwerter (podobnie do adobe dng conwerter) którym będzie można przystosować NEFy przyszłych body do pracy z NX2 ?
Kicha straszna. Jak by to był zastępnik dla View NX to bym się nie dziwił, ale dla Capture NX to D to jak downgrade. Zapewne powodem rezygnacji z aktualizacji CNX są warunki umowy z Nik Software.
Jak tylko dostałem informację od Jaacka, nieco się podnieciłem, ale jak okazało się, że to zupełnie nowy soft, na dodatek bez u-pointów, to (po przejrzeniu tego wątku), nawet sobie nim dysku nie będę brudził. Oby tylko nie spełniło się założenie, że ma to być jedyny program Nikona – do wszystkiego. IMHO – żaden soft niezależnego producenta nie daje takich możliwości w kwestii kolorów i tak precyzyjnej pracy z obróbką lokalną, jak NX2. A wystarczyłoby tylko wprowadzić kilka drobnych poprawek (lokalna ekspozycja, lepsze odszumianie, wyciąganie cieni i gaszenie świateł) i byłby soft idealny. No nic. Popracuje się na NX2 tak długo jak się da, a w między czasie trzeba się będzie na amen zbratać z ACeeRem.
Pod ponad roku czekałem z niecierpliwością na NX3, z chwile wyżej wspomnianymi usprawnieniami, a zamiast tego – taka kicha. Chyba się popłaczę…
No i będę z Tobą Marcin płakać :(
Nikon pewnie równa do Dość Pospolitego Programu u "kanoników" ;)
Pawel Pawlak
27-02-2014, 08:38
Nawet wprowadzone niedawny niedawno świetny mechanizm NR wykastrowali. Przecież to wygląda jak sabotaż :-(
No no licz sie ze slowami! ;) :mrgreen:
GoOrange
27-02-2014, 12:15
Nawet wprowadzone niedawny niedawno świetny mechanizm NR wykastrowali. Przecież to wygląda jak sabotaż :-(
Z zamierzonym i świadomym działaniem to my raczej nie mamy do czynienia, myślę że Nikon kupił w pakiecie CXN-a wraz z opcją rozwoju przez x lat. X lat minęło, google jako naprawdę dość logicznie działająca firma zapewne wie ile jest warty CNX, z kolei z pewnością Nikon za część tej ceny dogadał się z Silkypix, taka sytuacja.
Należy też się zastanowić jak Nikon podchodzi do takiego CNX-a, jeśli na zasadzie że ma na siebie zarobić w oderwaniu od wartości dodanej jaką daje zadowolenie zaawansowanych, starych userów, to obawiam się że ma ciężko z Lr czy C1 przy ich marketingu i ciągłych promocjach. Z resztą od Lightrooma jest sporo droższy.
Co by nie mówić to za chwilę minie 6 lat jak wersja 2 jest na rynku a już to jest kpina (w kontekście praktyk rynkowo - marketingowych innych firm).
Marcin_gda
27-02-2014, 20:40
Zaczynam dochodzić do wniosku, że Nikon nie miał innego wyjścia.
Kiedyś, kiedyś mieli szansę rozwijania Photoshopa. Olali temat, z którym ponoć przyszli bracia Knoll.
Później mogli bardziej zaangażować się w NIK-a. Ale oddali tę firmę Googlowi.
Mogli zostać producentami softu, ale wykazali się przenikliwością podobną do Kodaka.
Teraz muszą coś zrobić, bo zostali jedyną firmą, która nie oferuje żadnego procesora rawów, na jako-takim poziomie - ani za free (jak chyba niemal wszyscy), ani za kasę (jak oni sami).
Na dokładkę, wielu użytkowników "okopało" się na starych wersjach PSD (tych bez wieczystego haraczu), więc nie otworzą sobie plików z nowych kamer już niebawem. Żeby było śmieszniej, chyba tylko nieliczni wierzą, że Lightroom nie "wyparuje" w chmurę... A wówczas sprawa będzie wyglądała naprawdę kiepsko.
Co by nie było, w dziedzinie softu jakoś brak dobrych wiadomości (poza drukowaniem 3d z fotoszopa, niezbędnym każdemu fotografiście :) ).
Karrampuk
27-02-2014, 22:55
To teraz czuję się jak koneser któremu wartość rynkowa softu wzrosła (CNX2)
W CNX-D brakowało mi również określenia punktu AF. Czasem chciałem wiedzieć gdzie trafiłem, a tu zonk :-(
W CNX-D brakowało mi również określenia punktu AF. Czasem chciałem wiedzieć gdzie trafiłem, a tu zonk :-(
W CNX-D jest taka możliwość. Skrót Shift+F. Niestety to pokazywanie punktu ostrości, zarówno w CNX-D jak i jego starszym bracie to taka "wydmuszka". Pokazują, ale aktywny punkt AF, który wybrałeś do celowania. Jeśli ustawiłeś sobie centralny punkt AF, wycelowałeś nim w obiekt np. w dolnym lewym rogu kadru, a potem przekadrowałeś to nie pokaże ci obiektu, w który celowałeś tylko centralny punkt AF, bo taki wybrałeś do celowania. Analogicznie jeśli wybierzesz np. skrajny prawy punkt AF, wycelujesz i przekadrujesz to i tak jako punkt ostrości na zdjęciu pokaże ci skrajny prawy, a nie miejsce, w które nim celowałeś.
Reasumując użyteczne jest to tylko do ujęć nieprzekadrowywanych.
A w jaki sposób aparat ma wiedzieć, że przekradrowałeś?! Inaczej mówiać - zmieniłeś pozycję puszki. Jakieś żyroskopy, GPS?
A w jaki sposób aparat ma wiedzieć, że przekradrowałeś?! Inaczej mówiać - zmieniłeś pozycję puszki. Jakieś żyroskopy, GPS?
Dałoby się prościej - w momencie ostrzenia aparat zapamiętywałby kadr i porównywał z tym, który ostatecznie został zrobiony, po czym porównywałby oba i zaznaczał faktyczny punkt ostrzenia ;) Ale wydaje mi się, że to co jest, w zupełności wystarcza - tyle tylko, że przez te kilka lat fotografowania ani razu nie czułem potrzeby sprawdzenia punktu ostrzenia, więc to nie funkcja dla mnie? :)
GoOrange
28-02-2014, 11:15
Dałoby się prościej - w momencie ostrzenia aparat zapamiętywałby kadr i porównywał z tym, który ostatecznie został zrobiony, po czym porównywałby oba i zaznaczał faktyczny punkt ostrzenia ;) Ale wydaje mi się, że to co jest, w zupełności wystarcza - tyle tylko, że przez te kilka lat fotografowania ani razu nie czułem potrzeby sprawdzenia punktu ostrzenia, więc to nie funkcja dla mnie? :)
Jest to swego rodzaju funkcja serwisowa, która może się przydać do sprawdzenia obiektywu i "wyczucia" układu AF. Z jednej strony (nie przekadrowując) można porównać chęci do wyników, z drugiej strony zobaczyć jakie elementy w scenie najlepiej wyczuwa AF. Po prostu nie trzeba zapamiętywać gdzie nastawiamy ostrość tylko podejrzeć później na kompie.
Generalnie jak nie ma problemów to jej sens (poza ciekawostką) jest żaden, kiedy jednak ucieka nam kolejny fajny moment i zaczynamy coś podejrzewać to przychodzi z pomocą. No ale to chyba oczywiste co napisałem.
Jest to swego rodzaju funkcja serwisowa, która może się przydać do sprawdzenia obiektywu i "wyczucia" układu AF. Z jednej strony (nie przekadrowując) można porównać chęci do wyników, z drugiej strony zobaczyć jakie elementy w scenie najlepiej wyczuwa AF. Po prostu nie trzeba zapamiętywać gdzie nastawiamy ostrość tylko podejrzeć później na kompie.
Generalnie jak nie ma problemów to jej sens (poza ciekawostką) jest żaden, kiedy jednak ucieka nam kolejny fajny moment i zaczynamy coś podejrzewać to przychodzi z pomocą. No ale to chyba oczywiste co napisałem.
Hm, no rzeczywiście, można tak na to spojrzeć. Chociaż ja za niezłapane fajne momenty winię głównie siebie, a nie sprzęt ;) Wiem jednak, co chcesz powiedzieć - w kontekście D7000 czy D800, które (wg opinii panującej na forum - sam nie miałem obu puszek w ręce) mają problemy z AF. Na szczęście ani w D50, ani D200, D300s i D700 się z tymi problemami nie zetknąłem i jestem szczęśliwym człowiekiem :D
Nieciekawie to wygląda. Powolne i pozbawione wielu istotnych funkcji.
Nieciekawie to wygląda. Powolne i pozbawione wielu istotnych funkcji.
A nie stosowniej zaczekać na finalny produkt, zamiast pastwić się nad betą?
A nie stosowniej zaczekać na finalny produkt, zamiast pastwić się nad betą?Ale wiesz jak to będzie wyglądać, prawda? Tak samo, tyle że zawarte w nim narzędzia, być może będą działać mniej problematycznie. Zamykając NX2 i miast niego prezentując takiego golasa, Nikon mówi nam: „cieszcie się, że już teraz przygotowujemy was na tę porażkę. Macie więcej czasu na przyzwyczajenie się do tej tragedii.”. ;) Po NX2, takie coś powinno zostać w kanale alfa – do długiego jeszcze rozwijania, a nie wrzucania użytkownikom, nawet jako beta.
Ale wiesz jak to będzie wyglądać, prawda? Tak samo, tyle że zawarte w nim narzędzia, być może będą działać mniej problematycznie. Zamykając NX2 i miast niego prezentując takiego golasa, Nikon mówi nam: „cieszcie się, że już teraz przygotowujemy was na tę porażkę. Macie więcej czasu na przyzwyczajenie się do tej tragedii.”. ;) Po NX2, takie coś powinno zostać w kanale alfa – do długiego jeszcze rozwijania, a nie wrzucania użytkownikom, nawet jako beta.
Gdybym myślał, że będzie jak mówisz, to w ogóle nie otwierałbym gęby po próżnicy.
Po cichu liczę na to, że ta darmowa beta, to jedynie próbka możliwości programu z niekompletną lista narzędzi, które powinny docelowo przewyższać zawarte w cnx2, skoro D ma być kontynuatorem tej linii.
Dlatego mam nadzieję, że finalna, komercyjna i odpłatna wersja programu, znacznie będzie się różnić od omawianej z takim zapałem bety.
Dlatego mam nadzieję, że finalna, komercyjna i odpłatna wersja programu, znacznie będzie się różnić od omawianej z takim zapałem bety.Nie liczyłbym na to, chociażby po doświadczeniach z poprzednią linią Nikon Capture. Przecież z tego programu można było stworzyć naprawdę genialne narzędzie. Nikon, mając ten swój knyf w kwestii dekodowania NEFów oraz NIKowe u-pointy, mógł zgarnąć większość rynku na tego typu soft wśród użytkowników swojego sprzętu. Wystarczyło tylko wsłuchać się w życzenia userów. A co dostawaliśmy? Co kilka miesięcy update z obsługą nowych puszek i raz na 2 lata jakiś ficzer, który niby był świetny, ale jakoś tak nie do końca (np. odszumianie). Jeśli będą nad tym pracować tak jak nad NX2, to niestety, ten program będzie jeszcze przez długie lata jedynie ciekawostką – jedną z wielu.
Proponuję zerknąć na czym bazuje nowy NX-D. Pobrać najnowszą wersję bazowego softu i wszystko będzie jasne.
PS.
Wspominałem o tym kilka postów wcześniej. Dokładnie post 59.
Nie liczyłby na to, chociażby po doświadczeniach z poprzednią linią Nikon Capture. ...
Mówiąc szczerze, to bladego pojęcia nie mam co zamierza korporacja NIKON w kwestii omawianego softu.
Mam jedynie nadzieję, że będzie on miał funkcjonalność cnx2 i interface nx-d, który nawet przypadł mi do gustu.
Nie chcę straszyć... jeżeli NX-D bazuje na Silkypix to czarno widzę korekty lokalne w ogóle. Zainstalowałem triala najnowszej i najmocniejszej wersji Silkypix i oprócz pędzla do usuwania zabrudzeń nie widzę innej opcji korekt lokalnych. Pozostają spekulację czy Nikon wymyśli jakąś opcję korekt lokalnych w NX-D skoro nawet producent programu takiej funkcji póki co nie oferuje.
Chyba faktycznie nowa nazwa programu to NX-D jak downgrade ;-)
Spekulacje i tylko spekulacje, zaczekajmy, jak mówiłem do finalnej wersji i wówczas dajmy upust krytyce.
A nie stosowniej zaczekać na finalny produkt, zamiast pastwić się nad betą?
Ja się nie pastwię, stwierdzam tylko fakty.
Zaczekać można ale skoro jest to beta, to aktualne prace skupiają się raczej na poprawie błędów i optymalizacji kodu. Na U-Pointy bym nie liczył bo to patent Nika.
Na U-Pointy bym nie liczył bo to patent Nika.No ja właśnie się nad tym zastanawiam, bo nigdzie oficjalnego komentarza na ten temat nie trafiłem. Chyba wszyscy się tylko tego domyślamy, a jak jest naprawdę – pewnie prędko się nie dowiemy.
Panowie, nie twórzmy bytów ponad potrzebę. Widzę, że osoby, które teraz sie wypowiadają w tym wątku w ogóle nie czytały pierwszej-drugiej strony. Jest oficjalna wypowiedź, że w finalnym NX-D nie będzie U-pointów. Koniec marzeń, Nikon wycofuje sie z robienia oprogramowania.
Dla mnie ciekawe pytanie brzmi: czy w NX-D możliwe będą nakładki, na przykład pakiet Nik Software? (Który można dokupić za 149 USD)
Jeżeli zatem linia cnx2 nie znajdzie kontynuacji, to do profesjonalizmu samego sprzętu od korporacji NIKON będzie trzeba dodać znak zapytania.
Co mi po lustrze za circa 25k, z którego negatywów nie będzie poprawnie odczytywać żadne rozsądne oprogramowanie
do wołania nefów?
Faktycznie, jest to strzał w stopę i NIKON powinien zweryfikować swoje stanowisko w przedmiotowej sprawie.
Faktycznie, jest to strzał w stopę i NIKON powinien zweryfikować swoje stanowisko w przedmiotowej sprawie.
To pewnie nie jest kwestia stanowiska a możliwości.
GoOrange
01-03-2014, 21:56
Może nawet nie możliwości tylko przyjętej polityki. Myślę że Nikona było stać na kupienie NIK-a i zrobienie sobie CNX Lite (CNX) i CNX Pro (CNX + pakiet NIK). Odpuścili sobie bo zapewne w temacie softu preferują pełen outsourcing a nie tworzenie dodatkowego działu zajmującego się softem.
Popatrzmy na to od drugiej strony, U-pointy to nie jest rzecz niezastąpiona i sądzę że ważniejsze w CNX było samo wołanie RAW-A, być może ten silnik trafi teraz pod nową maskę?
Pawel Pawlak
01-03-2014, 22:15
jakikolwiek ruch który powodujący brak możliwości poprawnego odczytania zmodyfikowanych za pomocą NX2 NEFów jest po prostu nie poważny. Dla mnie to największa wtopa nikona.
GoOrange
01-03-2014, 22:33
jakikolwiek ruch który powodujący brak możliwości poprawnego odczytania zmodyfikowanych za pomocą NX2 NEFów jest po prostu nie poważny. Dla mnie to największa wtopa nikona.
Akurat o tym to raczej już można zapomnieć, przynajmniej w opcji 100% zgodności. Przecież nawet silniki Lr czy C1, kiedy tylko nastaną nowe zamiennie nie działają idealnie.
Mimo że mam swoje przemyślenia poparte kilkoma dniami porównań to zapytam jeszcze raz, czy wg Was nie da się uzyskać tego samego z RAW-a za pomocą Lr czy C1 czy jest to po prostu zbyt czasochłonne i trudne?
Mimo że mam swoje przemyślenia poparte kilkoma dniami porównań to zapytam jeszcze raz, czy wg Was nie da się uzyskać tego samego z RAW-a za pomocą Lr czy C1 czy jest to po prostu zbyt czasochłonne i trudne?W prostych sytuacjach – da się osiągnąć praktycznie identyczne rezultaty (przy odrobinie dłubania). Proste sytuacje to takie, kiedy źródła światła mają tę samą temperaturę barwową, a fotografowany temat nie ma zbyt skomplikowanych faktur, kolorów, odblasków, itd. Kiedy jednak sytuacja zaczyna się komplikować, efekt z NX2 są nie do zastąpienia przez soft uniwersalny. Najgorszy babol w algorytmach ACR, C1, LR – to kolory w cieniach. Przecież to jest wbrew fizyce! A w NX2 jest to oddane idealnie. Tam, gdzie jest mniej światła, jest też mniej koloru. Osobiście tworzę sobie własne rozwiązania dla tego problemu, ale jest gros sytuacji, kiedy nawet dobrze wypracowane techniki – jednak nie odrabiają tego, jak naturalnie wychodzi to z NXa.
Panowie moze to moja wina, ale nie moge sie doszukac jednego waznego narzedzia w tym nowym sofcie, gdyby ono bylo to nie bylo by tak zle i dalo by sie zyc bez u-pointow, chodzi mi o "pedzel i maski"...???!
GoOrange
01-03-2014, 23:37
W prostych sytuacjach – da się osiągnąć praktycznie identyczne rezultaty (przy odrobinie dłubania). Proste sytuacje to takie, kiedy źródła światła mają tę samą temperaturę barwową, a fotografowany temat nie ma zbyt skomplikowanych faktur, kolorów, odblasków, itd. Kiedy jednak sytuacja zaczyna się komplikować, efekt z NX2 są nie do zastąpienia przez soft uniwersalny. Najgorszy babol w algorytmach ACR, C1, LR – to kolory w cieniach. Przecież to jest wbrew fizyce! A w NX2 jest to oddane idealnie. Tam, gdzie jest mniej światła, jest też mniej koloru. Osobiście tworzę sobie własne rozwiązania dla tego problemu, ale jest gros sytuacji, kiedy nawet dobrze wypracowane techniki – jednak nie odrabiają tego, jak naturalnie wychodzi to z NXa.
Rozumiem, przyjmuję tą argumentację w zasadzie bez obiekcji ;) . Rzeczywiście walka ze zdjęciami z "drewnianych" czy pomarańczowych sal z różnym światłem to katorga. Niestety mam takie zdjęcia tylko z Canona ale poszukam czegoś z Nikona w necie, może znajdę...
chodzi mi o "pedzel i maski"...???!
W NX-D nie ma żadnych modyfikacji lokalnych, to jest, nie ma u-pointów, nie ma stempla, nie ma pędzla, itd.
zakonnica
02-03-2014, 00:58
W NX-D nie ma żadnych modyfikacji lokalnych, to jest, nie ma u-pointów, nie ma stempla, nie ma pędzla, itd.
No, to faktycznie postępowy program, nie ma co... nic w nim nie ma ;-)
No nie wiem, korporacja która nie bada rynku jest zapóźniona w rozwoju co najmniej o dziesięciolecia, a to mi jakoś do Japończyków nie pasuje.
To w końcu na kogo będą teraz stawiać, na amatorów, przecież cały czas szczycą się tym, że produkują również sprzęt najwyższej klasy dla profesjonalistów?
A po co profesjonaliście sprzęt, który wypluwa negatywy nieodczytywalne poprawnie w żadnym oprogramowaniu do wołania?
Kompletny absurd !
To jest wołarka NEFów, a nie program do edycji zdjęć. Można sobie wywołać JPEGa, czy TIFFa, a następnie obrobić w wybranym edytorze. Ale nie znam też poważnego programu do edycji, który by nie czytał NEFów. Oczywiście, że jak ktoś się przyzwyczai do czegoś ekstra, dobrego, ponad to, co oferują inni, to nagle trudno mu się obejść bez tego. Jednak o ile mi wiadomo ci, którzy kupili NX-C, nadal mogą z niego korzystać, więc w czym problem? A jak w przyszłości chcecie kupić sprzęt Nikona, to możecie zmienić system i wybrać konkurencję oferującą U-Pointy w wołarce do RAWów. ;)
Wydaje mi się, że Nikon takim postępowaniem sam sobie strzela w nogę. Jeśli nic się nie zmieni w kwestii CNX-D to przecież nie trzeba być analitykiem, żeby stwierdzić, że będzie to miało konsekwencje w postaci spadku popytu na sprzęt Nikona. Czy o to chodzi Japończykom ?
Spadku popytu na sprzęt, z powodu g…nego softu, raczej się nie spodziewam. Canon ma jeszcze gorszy, a jakoś nie jest to chyba w najmniejszym nawet stopniu celem migracji do naszej stajni. Wbrew pozorom użycie NXa (takie mam przynajmniej wrażenie po wielu latach obcowania z różnymi użytkownikami aparatów Nikona) jest marginalne. Używają go ludzie świadomi, którzy widzą różnicę między tym co wygeneruje LR czy ACR, a to, co na starcie dostają z NXa. I tyczy się to głównie ludzi, którzy nie napieprzają dziesiątek czy setek zdjęć każdego dnia. Sporo osób też lubi po prostu specyfikę pracy takiego LR (jakieś wirtualne bazy, etc.) czy C1, a „siermiężność” interface'u oraz samej pracy z wieloma zdjęciami w NXie – skutecznie ich od niego odpycha.
GoOrange
03-03-2014, 15:30
W prostych sytuacjach – da się osiągnąć praktycznie identyczne rezultaty (przy odrobinie dłubania). Proste sytuacje to takie, kiedy źródła światła mają tę samą temperaturę barwową, a fotografowany temat nie ma zbyt skomplikowanych faktur, kolorów, odblasków, itd. Kiedy jednak sytuacja zaczyna się komplikować, efekt z NX2 są nie do zastąpienia przez soft uniwersalny. Najgorszy babol w algorytmach ACR, C1, LR – to kolory w cieniach. Przecież to jest wbrew fizyce! A w NX2 jest to oddane idealnie. Tam, gdzie jest mniej światła, jest też mniej koloru. Osobiście tworzę sobie własne rozwiązania dla tego problemu, ale jest gros sytuacji, kiedy nawet dobrze wypracowane techniki – jednak nie odrabiają tego, jak naturalnie wychodzi to z NXa.
Hmmm, nie znalazłem niestety takiego RAW-a, z którym bym sobie nie poradził równie dobrze / źle jak w C1. Oczywiście w ujęciu względnym, czyli na tyle dobrze na ile w ogóle sobie radzę lub nie :)
Możesz mi udostępnić jakiegoś swojego z gatunku tych trudnych?
Hmmm, nie znalazłem niestety takiego RAW-a, z którym bym sobie nie poradził równie dobrze / źle jak w C1. Oczywiście w ujęciu względnym, czyli na tyle dobrze na ile w ogóle sobie radzę lub nie :)To nie są rzeczy, które (kiedy pracujesz w czymś innym niż NX), zauważysz od razu. To się raczej widzi po przejściu z NXa, na coś innego. Do jest np. ten absurdalny kolor w cieniach, to są kolory skóry, która w prawie każdym innym niż NX programie, ma właściwie tę samą barwę. Ot – zwykłe zdjęcie reporterskie, grupka osób: bladzi chłopcy, pomiędzy nimi starsze osoby, ktoś z jakąś chorobą, dziewczyny po solarium, etc. – to w rzeczywistości widać. Każdy ma cerę z innej bajki. Wrzucasz takiego NEFa do ACRa – i masz praktycznie to samo na każdej twarzy. :) Gdyby nie było różnic, albo ewentualnie efekty te byłyby bez problemu do osiągnięcia w innym sofcie, to nikt by sobie głowy NXem nie zawracał. Osobiście mógłbym bez wielkiego problemu zmienić soft na każdy inny, jeśli tylko potrafiłby tak zdekodować kolor i kontrasty NEFa, jak robi to NX (a gdyby jeszcze miał u-pointy), to w ogóle byłaby bajka.
Kto wie – może właśnie Google zaskoczy nas czymś dobrym? Chociaż znając ich, to z pomocą NIKa zrobią raczej jakąś popierdółkę co najwyżej na systemy mobilne, a nie poważny program dla zawodowców.
@GoOrange
Na przykład tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204968
Od tamtego posta Stiga zabawę ze zdjęciem zaczynam zawsze od NX :-)
Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka
GoOrange
03-03-2014, 16:16
To nie są rzeczy, które (kiedy pracujesz w czymś innym niż NX), zauważysz od razu. To się raczej widzi po przejściu z NXa, na coś innego. Do jest np. ten absurdalny kolor w cieniach, to są kolory skóry, która w prawie każdym innym niż NX programie, ma właściwie tę samą barwę. Ot – zwykłe zdjęcie reporterskie, grupka osób: bladzi chłopcy, pomiędzy nimi starsze osoby, ktoś z jakąś chorobą, dziewczyny po solarium, etc. – to w rzeczywistości widać. Każdy ma cerę z innej bajki. Wrzucasz takiego NEFa do ACRa – i masz praktycznie to samo na każdej twarzy. :) Gdyby nie było różnic, albo ewentualnie efekty te byłyby bez problemu do osiągnięcia w innym sofcie, to nikt by sobie głowy NXem nie zawracał. Osobiście mógłbym bez wielkiego problemu zmienić soft na każdy inny, jeśli tylko potrafiłby tak zdekodować kolor i kontrasty NEFa, jak robi to NX (a gdyby jeszcze miał u-pointy), to w ogóle byłaby bajka.
Kto wie – może właśnie Google zaskoczy nas czymś dobrym? Chociaż znając ich, to z pomocą NIKa zrobią raczej jakąś popierdółkę co najwyżej na systemy mobilne, a nie poważny program dla zawodowców.
Tylko dlatego że nie wierzę że ktoś w własnej i nieprzymuszonej woli używałby NX-a wraz z jego szybkością, ergonomią i funkcjonalnością (poza u-pointami bo te są akurat bardzo OK) to domyślam się że chodzi o jakość obrazka. Ja też w C1 ze standardowymi profilami cudów nie widzę, dlatego zrobiłem sobie kilka swoich na większość okazji i różnica jest naprawdę duża. Fakt że to nad czym ja siedziałem miesiąc Nikon daje od ręki a moje profile, mimo że na większość to pewnie nie na wszystkie okazje są. Może i dobrze że nie mam tego dylematu bo mam Canony.
@GoOrange
Na przykład tu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204968
Od tamtego posta Stiga zabawę ze zdjęciem zaczynam zawsze od NX :-)
Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka
Ooo widzisz, zaraz sobie sprawdzę.
Pawel Pawlak
03-03-2014, 16:45
ja bym z chęcią zobaczył plugin-a który mógłby pracować zamiennie z ACR pod LR albo PS. Tak żebym przy wołaniu plików z Nikona mógł wybrać w LR moduł który miałby te same zakładki do edycji co NX2 - włącznie z nielubianym przez stig-a, a ukochanym przeze mnie nikonowym "NR Better Quality 2013" i koniecznie z modułem filtrowania moiry ;)
U-pointy od biedy zapewniłbym filtrami nik w LR ;)
Ooo widzisz, zaraz sobie sprawdzę.
.. tylko nie zapomnij sie pochwalic... oczywiscie w tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204968) watku;-)
GoOrange
03-03-2014, 17:40
.. tylko nie zapomnij sie pochwalic... oczywiscie w tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204968) watku;-)
Coś tam poszło ;)
Coś tam poszło ;)
... tylko, ze na tych znaczkach nie wiele jest widać. niestety ... no poza zmiana WB ...
GoOrange
03-03-2014, 18:25
... tylko, ze na tych znaczkach nie wiele jest widać. niestety ... no poza zmiana WB ...
Odniosłem się do tego.
Witam,
chciałbym zapytać tutejszych wyjadaczy czy da się wyciągnąć prawdziwe kolory ze zdjęcia zrobionego w świetle lampy UV (tak mi się wydaje, że to była UV). Przykładowe zdjęcie poniżej
http://dl.dropbox.com/u/30832071/nikoniarze/DSC_6441.NEF
W aparacie WB ustawione manualnie na 10k K było najbliższe prawdy, automat ustawiał na okolicach 4000 - wszystko niebieskie. Suwak w LR na 50k K jest jeszcze bliższy temu jak powinno być, ale ciągle nie do końca.
Jakieś rady?
Odpaliłem NX2, ustawiłem WB wg czegoś co w mojej wyobraźni mogło być szarością i uzyskałem kolory, które wydają się dość prawdziwe. Zrobiłem to mimo tego że (jak widać wyżej), kolega z Lr w ogóle poległ. Potem w C1 zrobiłem podobnie i mam dość podobne kolory. Ani C1 ani NX2 nie ustawią WB lokalnie co z kolei zrobi Lr, temu (jak już mówiłem), brakło skali WB. Oczywiście cienie i światła troszkę poregulowałem żeby obrazek choć minimalnie był milszy dla oka.
Reszta to dłubanina ale odniosłem wrażenie że cały wic w tym że NX daje rdę bez niej. Jeśli ktoś uważa że dłubaniną nie da się osiągnąć baaardzo podobnych wyników w NX2 czy C1 to ja niestety nie mam pytań.
Dodam że oczywiście zdaję sobie sprawę że w tym zdjęciu bez dłubaniny nie ma szans, choćby sam szatan suwakami machał...
Mam pytanie odnośnie NX2 - naczytałem się w tym wątku pochwał na jego temat więc postanowiłem go przetestować póki można. I spotkała mnie przykra niespodzianka.
Otwieram NEFa, obrabiam, ustawiam co chcę i otwieram plik w PS do dalszej obróbki. Plik zapisuje się jako TIFF i otwiera się w PS. Można to jakoś ominąć, by odbywało się na tej samej zasadzie jak przy otwieraniu nefa w ACR? Tzn. BEZ zapisywania tiffa?
O ile nefa z d50 z 5 MB robi się 41 MB tiff, to już z takiego d800 z 40 MB nefa robi się 250 MB tiff.
GoOrange
04-03-2014, 11:50
Mam pytanie odnośnie NX2 - naczytałem się w tym wątku pochwał na jego temat więc postanowiłem go przetestować póki można. I spotkała mnie przykra niespodzianka.
Otwieram NEFa, obrabiam, ustawiam co chcę i otwieram plik w PS do dalszej obróbki. Plik zapisuje się jako TIFF i otwiera się w PS. Można to jakoś ominąć, by odbywało się na tej samej zasadzie jak przy otwieraniu nefa w ACR? Tzn. BEZ zapisywania tiffa?
O ile nefa z d50 z 5 MB robi się 41 MB tiff, to już z takiego d800 z 40 MB nefa robi się 250 MB tiff.
Zmiany w nefie poczynione w NX2 są widoczne chyba tylko dla niego samego, żeby stały się widoczne dla innych programów trzeba zapisywać RAW-a do tifa, jpega czy peesdeka. Nie znam dobrze tego softu ale wydaje się że te zmiany zaszyte są w samym pliku.
Poza tym zastanawiam się ile modyfikatorów w samym NX2 (poza tymi oczywistymi), pracuje na RAW-ie a ile modyfikuje wygenerowany podczas otwierania podgląd w taki sam sposób jak jpg czy tif.
Pawel Pawlak
04-03-2014, 12:05
Nie ma szans żeby otworzyć NEFa z uwzględnieniem korekt wykonanych jako kolejne zadania w NX2 za pomocą PSa.
Przecież to swego rodzaju warstwy korekcyjne nadawane w NX2, więc jak mogą być widziane i porawnie interpretowane przez inny program, który ma inny zestaw narzędzi - więc inaczej wyglądają korekty ?
Nie da sie tez otworzyc NEFa obrobionego w ACR, LR w NXie z poczynionymi zmianami oraz odwrotnie...to raczej logiczne, jedyna opcja jak wspomniano i stosowana przeze mnie to zapis do Tiffa.
Nie da sie tez otworzyc NEFa obrobionego w ACR, LR w NXie z poczynionymi zmianami oraz odwrotnie...to raczej logiczne, jedyna opcja jak wspomniano i stosowana przeze mnie to zapis do Tiffa.
Ale jak NEF'a obrobionego w LR/ACR? Przecież tam powstanie nienaruszony NEF i pliki uwzględniające korektę i po czymś takim normalnie otwiera się NEFA w CNX2 tyle, że jest on "goły" bez zmian. To tak samo jakbyśmy przekopiowali takiego NEF'a do innego komputera i tam w ACR/LR otworzyli go to tez będzie "goły", chyba że z plikami dodatkowymi zawierającymi modyfikację, ale tego nie ćwiczyłem.
I sytuacja odwrotna, czyli NEF po przeróbce w CNX2 ma zawarte w sobie wszystkie zmiany ale jakby w osobnej strukturze pliku i można otworzyć taki plik w ACR/LR ale nie pokarze on zmian poczynionych w CNX2.
Tutaj też nie rozumiem, przecież otwarty NEF w ACR i potem do PS to już nie zapiszesz tego jako NEF?! Możesz sobie albo PSD albo TIFF, ale już nie NEF!
Borat1979
11-03-2014, 22:31
To tak samo jakbyśmy przekopiowali takiego NEF'a do innego komputera i tam w ACR/LR otworzyli go to tez będzie "goły", chyba że z plikami dodatkowymi zawierającymi modyfikację, ale tego nie ćwiczyłem.
Jak skopiujesz razem z plikiem xpm to bez problemu wszystkie zmiany zachowasz.
NEF otwarty w ACR też przecież zajmuje miejsce na dysku bo PS tworzy plik tymczasowy. Poza tym i tak go musisz później zapisać jak chcesz zachować wszystkie zmiany, które zrobiłeś w PSie więc nie bardzo rozumiem w czym jest problem?
Rozpatrując jako program darmowy uważam że jest świetny, porównywałem go z Raw Therapee którego używam a teraz raczej to już używałem bo przechodzę na NX-D największy plus to szybkość działania, tak więc jako free polecam.
Q & A (http://nikonrumors.com/2014/05/01/nikon-answers-questions-about-capture-nx-d.aspx/#more-75878)
Najciekawsze - We do not plan to include a ... :D
Q & A (http://nikonrumors.com/2014/05/01/nikon-answers-questions-about-capture-nx-d.aspx/#more-75878)
Najciekawsze - We do not plan to include a ... :DTrochę dużo tego "We do not plan to include...". :( Bedzie taki nieco lepszy View NX.
Send from Nexus 5 via TapaTalk
Trochę dużo tego "We do not plan to include...". :( Bedzie taki nieco lepszy View NX.
...
Czyli z punktu widzenia praktyków, kompletnie do niczego.
Wszystko zmierza w złą stronę, tymczasem to nie problem, ale co będzie za kilka lat?
Jest nowa wersja Capture NX_D http://www.optyczne.pl//?news=7044. Podobno jest opcja redukcji szumu i kurzu, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Ktoś pomoże?
Redukcja szumu - strona 23 instrukcji.
Dzięki, nie wydrukowały mi się str 22 i 23 :-)
http://www.nikon.com/news/2014/0626_nxd_03.htm
Ja mam problem z uruchomieniem programu (Win7 32bit)
Wyskakuje okno o braku połączenia z netem choć mam neta z T-mobile
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s13.postimg.org/t4thozvo7/2014_07_06_085657.gif)
Od 15.07 finalna wersja Nikon Capture NX D będzie BEZPŁATNA do pobrania zapewne ze strony producenta.
wasilewk
13-07-2014, 20:06
Od 15.07 finalna wersja Nikon Capture NX D będzie BEZPŁATNA do pobrania zapewne ze strony producenta.
Czy trial, czy bez ograniczenia okresu ?
hostman22
13-07-2014, 20:08
jak dla mnie bez u-pointów, to może być nawet i płaty :(
wasilewk
13-07-2014, 20:11
Zastanawia mnie konieczność połączenia z internetem podczas pracy... ....(nie tylko podczas instalacji).
I jak, testował już ktoś oficjalną wersję?
I jak, testował już ktoś oficjalną wersję?
Ja sobie włączyłem z ciekawości. Wydaje się, że pracuje w miarę szybko, jednak kilka uwag (wyjdę na marudę, ale trudno):
- może to tylko u mnie na Win7 64bit, ale nie mogłem zmaksymalizować okna (dopiero poprzez menu okna) - najechanie na belkę okna powodowało zmianę kursora na taki ze strzałeczkami
- w związku z powyższym nie działał żaden przycisk na belce (zamknąć program musiałem przez menu)
- korekt lokalnych brak (choć nie należało się ich spodziewać, to zawsze jakaś malutka nadzieja była)
- do pasji doprowadza mnie niemożność zoomowania kółkiem myszki (a przynajmniej nie odkryłem takiej możliwości - można co najwyżej kliknąć dwukrotnie z wciśniętym Altem do zooma 100%)
- palety są nadal mało ergonomiczne, jakieś pościskane
- niezbyt intuicyjny jest pomysł, że będziemy klikać małe ikonki (np. Noise Reduction, Straighten), co spowoduje skrolowanie paneli poniżej - ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia
Sam nie wiem. Używam oprogramowania Silkypix do Fuji i od prawie roku nie mogę się przyzwyczaić. Do NX-D też jakoś się nie mogę przekonać. Wniosek jest taki, że może NX-D zostanie na dysku jako zastępnik ViewNX, jednak główną "wołarką" nadal będzie LR...
PS. Trochę irytujące jest, że instalujemy niby tylko NX-D, a przy okazji pojawiają się (jako osobne instalacje) Picture Control Utility oraz Nikon Message Center (pojawiłoby się jeszcze coś, czego nazwy zapomniałem, a o co pyta instalator na samym końcu) :)
No dobra – mam i ja. :)
Po kwadransie zabawy znalazłem tylko jeden plus tego programu: prawidłowo dekoduje barwy (w przeciwieństwie do softu uniwersalnego). :)
Gaszenie świateł, wyciąganie cieni – beznadziejne. A co najważniejsze – brak możliwości obróbki lokalnej, dyskwalifikuje w moich oczach ten program jako narzędzie do obróbki RAW (przynajmniej dla mnie). Do tego muł w kwestii podglądu. Przy procku prawie 4 GHz, 16 GB RAM i karty z 2 GB VRAM, to jest nieporozumienie. Jeśli rozwój NX-D będzie przebiegał w takim tempie jak Nikon Capture, to czuję, że po raz kolejny zainteresuję się nim dopiero przy wersji 4 lub 5.
Największa porażka software'owa Nikona, to utrata Nik Software i ich u-pointów. Chociaż wiadomo, że z Google nie dało się wygrać… :(
Do tego muł w kwestii podglądu. Przy procku prawie 4 GHz, 16 GB RAM i karty z 2 GB VRAM, to jest nieporozumienie.
Hm... u mnie na Win7 64bit, 8GB RAM, procek i7-2720QM (laptop) działa żwawiej niż Lightroom 5.5. Ciekawe, od czego to zależy?
Hm... u mnie na Win7 64bit, 8GB RAM, procek i7-2720QM (laptop) działa żwawiej niż Lightroom 5.5. Ciekawe, od czego to zależy?Nie używam LR, więc nie wiem jak on muli, ale ACR czy normalny Nikon Capture działają u mnie bez żadnej zwłoki.
Nie używam LR, więc nie wiem jak on muli, ale ACR czy normalny Nikon Capture działają u mnie bez żadnej zwłoki.
A fotki z jakiego aparatu przerabiasz? Bo ja testowałem na względnie małych z D700 - może to ma znaczenie. Tak czy owak, NX-D to dla mnie na razie tylko deska ratunkowa, gdy w LR nie uda się "ukręcić" odpowiednich kolorów ;)
A fotki z jakiego aparatu przerabiasz? Bo ja testowałem na względnie małych z D700 - może to ma znaczenie.Z D3, więc jeden pies.
Pawel Pawlak
15-07-2014, 11:42
Nie pamiętam, czy NX2 wymagał aktywacji internetowej po isntalacji (tzn czy dało się go zainstalować i odpalić bez łączności z netem) ? jeśli tak to nadal będzie można obsługiwać dotychczasowe body sprawdzonym softem. Z czasem chyba trzeba zacząć myśleć o DXO albo C1 bo one lepiej radzą sobie z barwą niż ACR.
Wg mnie taka opieszałość w rozwoju softu NX2 a teraz zarzucenie projektu i przejście na coś zupełnie innego to największa wtopa nikona.
pobralem,zobaczylem,odinstalowalem......zostaje z lightroomem
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/cnxd-1.jpg
źródło (http://info-foto.pl/cnxd.jpg)
chyba sobie w Japonii jaja robią z użytkowników...
Ale tu nie o rejestracje w sensie aktywacji produktu chodzi ;) Możesz zarejestrować dodatkowy soft, jak np skorzystać w ten sposób z wtyczek Nik-a.
wiem co to jest za menu :) chodzi mi o to, że w Capture NX-D masz standardowo odesłanie do NIEROZWIJANEGO Capture NX 2!!
wiem co to jest za menu :) chodzi mi o to, że w Capture NX-D masz standardowo odesłanie do NIEROZWIJANEGO Capture NX 2!!
Prawdopodobnie to nie są żarty, ponieważ ten nowy wynalazek Nikona nie edytuje NEF-ów obrabianych wcześniej w Capture NX2 (umożliwia wyłącznie podgląd). Wygląda to wszystko na taką trochę "pokręconą" prowizorkę na poziomie wielu innych darmowych programów do obróbki RAW-ów.
Wygląda to wszystko na taką trochę "pokręconą" prowizorkę na poziomie wielu innych darmowych programów do obróbki RAW-ów.
otóż to...
siedemczwartych
15-07-2014, 16:48
dzisiaj to coś pobrałem, zainstalowałem i otworzyłem... następnie mi sie zawiesił... odinstalowałem... ot cała moja przygoda z darmochą nikona :)
A to pardon ;) Spieszyłem z odpowiedzią, bo sam kiedyś zachodziłem w głowę co to za szalony pomysł umieścić rejestrację programu w takim miejscu.
Pozdrowionka !
dzisiaj to coś pobrałem, zainstalowałem i otworzyłem... następnie mi sie zawiesił... odinstalowałem... ot cała moja przygoda z darmochą nikona :)
mi przy pierwszym odpaleniu zafundował zwiechę i to na Macu.
ciekawe co na to wyznawcy Maca co to niby nigdy sie nie sypie.
p.s program mimo to , mi sie podoba . po resecie smiga bez problemow (na razie)
Marcin_gda
16-07-2014, 01:42
Spokojnie, koledzy.
Nikon ma tendencję do wprowadzania na rynek wersji alfa jako wersji finalnej.
Przypomnijcie sobie proszę, jak kulawo działały na początku cnx1, później cnx2, że o nv nie wspomnę. I do tego konfliktowały się z wcześniejszym softem. Podobnie było z NikonScanem. A jak już wszystko zacznie działać, to wprowadzą coś nowego...
Z drugiej strony, po utracie cnx biedacy musieli coś zaproponować. Padło na silkypixa... To , że nie związali mocniej ze sobą NIK-a będzie ich dużo kosztowało. Podobnie jak spławienie braci Knoll...
Tym razem wygrał lokalny patriotyzm. Może Ichigawa, jak zarobi na wersjach bundlowanych, to zrobi coś sensownego...
Co do "open with cnx2" - stawiam, że jest to automatycznie importowane na podstawie rejestru odniesienie do programu zewnętrznego edytora. Ciekawe, co tam będzie, jak postawi się nx-d na kkmpie bex cnx2.
A czy masz zainstalowany program Nikon Capture NX2 ?! Jeśli tak, to po wybraniu tej opcji program NX-D automatycznie przechodzi do programu NX2! Zdjęcie w NX2 jest wczytywane w formacie .tiff, ze zmianami dokonanymi wcześniej w NX-D.
Spokojnie, koledzy.
Co do "open with cnx2" - stawiam, że jest to automatycznie importowane na podstawie rejestru odniesienie do programu zewnętrznego edytora. Ciekawe, co tam będzie, jak postawi się nx-d na kkmpie bex cnx2.
Próbowałem - zakładka jest "martwa", a jeżeli chcemy edytować pod NX-D obrazek, który był wcześniej obrabiany w NX2 to otrzymujemy komunikat, że wszystkie wcześniejsze korekty dokonane pod NX2 należy najpierw wykasować. Bez tego mamy pod NX-D tylko podgląd tego obrazka bez jakiejkolwiek możliwości zmian.
Edit
Oczywiście wykasowanie zapisów korekt dokonywanych przez NX2 po otwarciu tego zdjęcia w NX-D jest niemożliwe
Nie mam CNX2, to nie ma znaczenia wg mnie. Open with służy do otwierania w dowolnie wskazanym programie, wiem do czego służy ta opcja, ale chyba mnie nie rozumiesz.
Myślę, że jeśli jeszcze raz przeczytasz moją wypowiedź, którą sam cytujesz, to złapiesz O CO CHODZI ;)
Marcin_gda
16-07-2014, 12:00
Nie mam CNX2, to nie ma znaczenia wg mnie. Open with służy do otwierania w dowolnie wskazanym programie, wiem do czego służy ta opcja, ale chyba mnie nie rozumiesz.
Myślę, że jeśli jeszcze raz przeczytasz moją wypowiedź, którą sam cytujesz, to złapiesz O CO CHODZI ;)
Chyba łapię o co chodzi...
Zainstalowałem sobie nx-d, i owe "otwórz w NX2" to niemal na 100% śmieć, pozostawiony przez deweloperów...
Swoją drogą CNX2 nawet bez u-pointów to przy NX-D luksusowy program jest :)
Czy ten program Capture NX-D można zainstalować mając już zainstalowany View NX2 2.10.0. ? Czy należy odinstalować View NX 2 ?
Czy ten program Capture NX-D można zainstalować mając już zainstalowany View NX2 2.10.0. ? Czy należy odinstalować View NX 2 ?
mozesz miec obydwa
mozesz miec obydwa
Dzieki za info :-)
Chyba dziś pobiorę pełną wersję i sprawdzę jak się program ma do starszego CNX2.
Z opisu (http://digitalcamerapolska.pl/strefa-sprzetu/1295-nikon-capture-nx-d-oprogramowanie-w-pelnej-wersji-juz-dostepne) na Digital Camera Polska wydaje się być ciekawy...
Pawel Pawlak
17-07-2014, 17:15
Przy nx2 to jakiś niesmaczny żart...
Chyba dziś pobiorę pełną wersję i sprawdzę jak się program ma do starszego CNX2.
Z opisu (http://digitalcamerapolska.pl/strefa-sprzetu/1295-nikon-capture-nx-d-oprogramowanie-w-pelnej-wersji-juz-dostepne) na Digital Camera Polska wydaje się być ciekawy...Tak z ciekawości zapytam… Co w podlinkowanym opisie tak Cię zaciekawiło?
IMHO, NX-D to praktycznie taki ViewNX… Jak na program wiodącego producenta sprzętu fotograficznego, mający być narzędziem (jakby nie patrzeć) dla pro i semi-pro, to jest jedna wielka kpina.
Przede wszystkim (nie śledzę tego wątku) myślałem, że będzie płatny, a z tego co widzę, jest do pobrania za free.
Wiem, że Beta była do pobrania, ale finalnej spodziewałem się za $$.
Myślałem, że będzie to następca CNX2, ale z tego co piszesz, to chyba nie ma co sobie nim głowy zawracać.
Myślałem, że będzie to następca CNX2.
Sęk w tym, że to JEST następca CNX2. Tylko z możliwościami VNX2... :( CNX2 już nie będzie rozwijany.
Myślałem, że będzie to następca CNX2, ale z tego co piszesz, to chyba nie ma co sobie nim głowy zawracać.Niestety – nie ma nic, co byłoby warte instalacji. Chyba, że ktoś ma Nikona, nie ma kompletnie żadnego softu, a chciałby spróbować zabawy z RAWami. Tak więc – to zdecydowanie ciekawostka dla początkujących, a nie narzędzie do pracy.
Dzięki, czyli odpuszczam sobie.
Niestety ale toto coś mi się często wiesza.
Przy nx2 to jakiś niesmaczny żart...
No niestety mam to samo wrażenie :(
siedemczwartych
14-08-2014, 14:39
Tak w formie ciekawostki ile można wyjąć degradując fote :)
To screeny bez spinania się na detal itp. No i oczywiście jazda po skrajnych ustawieniach suwaków :)
W NX-D generalnie jak chciałem odzyskać niebo to strasznie się desaturowało.
Dużo więcej trzeba pogrzebać by osiągnąć w miarę przyzwoity efekt a i tak do C1p trochę brakuje.
No ale NX-D za darmo więc to też trzeba brać pod uwagę.
C1p
źródło (http://www.stefanolszak.pl/ftp/forum/c1p.jpg)
NX-D
źródło (http://www.stefanolszak.pl/ftp/forum/NX-D.jpg)
Zibi1970
14-08-2014, 16:11
Wrzuć rawa to inni też się pobawią swoimi programami.
Nikon w trosce o zadowolenie klienta usunął powody narzekań na CNX-2..... razem z programem. ;)
Szkoda.
Niestety ale toto coś mi się często wiesza.
mi też wyrzuca czasami "NX-D przestał działać"
tak swoją drogą, już bardziej się nie dało skopać, tak prostej czynności, jak cropowanie i prostowanie- aż dziw, bo w View NX działa to świetnie
- powiększanie zdjęcia też funkcjonuje że "niech ich drzwi ścisną"...
w ogóle działanie programu należy do opornych (na podobieństwo NX2), ale to pewnie "genetyczne" :) powinowactwo
generalnie program do poprawek (co ostatnio w Nikonie staje się normą), ale ma potencjał do bycia prostym, ale dającym już sporo frajdy, programem do wołania Nefów - ja jestem ZA , tylko jeszcze dopracować
mi też wyrzuca czasami "NX-D przestał działać"
tak swoją drogą, już bardziej się nie dało skopać, tak prostej czynności, jak cropowanie i prostowanie- aż dziw, bo w View NX działa to świetnie
- powiększanie zdjęcia też funkcjonuje że "niech ich drzwi ścisną"...
w ogóle działanie programu należy do opornych (na podobieństwo NX2), ale to pewnie "genetyczne" :) powinowactwo
generalnie program do poprawek (co ostatnio w Nikonie staje się normą), ale ma potencjał do bycia prostym, ale dającym już sporo frajdy, programem do wołania Nefów - ja jestem ZA , tylko jeszcze dopracować
A próbowałeś Silkypix? Jest jeszcze lepszy od nxd i nx2
nie, nie próbowałem
ale domyślam się, że nie czyta ustawień z puszki ?
Pawel Pawlak
22-08-2014, 11:24
Najwyraźniej niewiele wiesz o NX2
Najwyraźniej niewiele wiesz o NX2
Najwyraźniej skoro mowię ze lepszy tzn ze wiem więcej od ciebie i na tyle długo porównywałem ze mowię jak jest. Nie jestem ani pijany ani odurzony. Kto w dzisiejszych czasach używa softu który pracuje na pliku źródłowym RAW i tam zapisując dane (Capture NX) zamiast na xmp lub pochodnych (nxd i silkypix maja inna nazwę). Bracie dziś dla fotografów którzy sie utrzymują tylko z zawodu - pliki raw sa na wagę złota. Należy je chronić przed "intruzami" (wypadkami). Backup po backupie itd. Jak sie ma do rzeczy zapisywanie ustawień i innych na rawie? Tak rawu nie uchronisz. Capiture NX2 to przeżytek...
Co..? Tak bardzo cię lokalna korekta jara? A może NIK-owskie (teraz googlowskie) u-pointy? Od tego sa warstwy w ps i praca na TIFF-ach. Może dlatego bo ty amator z 50 letnim stażem i nie rozumiesz jednej rzeczy. Bracie dziś liczy sie jakość bo każdy wali tanimi puszkami obrabiając w LR itd. A generowany z d810 lub d800e raw ma niestety takie wymagania jeśli chodzi o soft ze praca na tzw "previews" i śmieszne generacja plików NEF swoim "algorytmem" profili icc pod w/w puszki jest żenująca. Stad nx2, nxd lub silkypix a spośród nich - ten ostatni bije pozostałe na głowę. Kropka. Sprawdź. Zrozum. Poznaj. Pogrzeb. Porównaj. Ocen.
2pompony
22-08-2014, 16:01
Alf, może jeszcze nie wiesz, ale nowy NX-D jest produkcji właśnie SilkyPix. Dlatego Koledzy robią sobie jaja... :)
BTW - ten przykład pokazany parę postów temu z C1P jest jakąś potworną antyreklamą dla tego programu.
Alf, może jeszcze nie wiesz, ale nowy NX-D jest produkcji właśnie SilkyPix. Dlatego Koledzy robią sobie jaja... :)
BTW - ten przykład pokazany parę postów temu z C1P jest jakąś potworną antyreklamą dla tego programu.
Pewnie ze wiem ze nxd tylko "bazuje" na silkypix. Sciagnji triala i ocen sam. A c1p..? Cóż nie jara mnie już praca na generowanych przez softy profilach ICC które sa tak bardzo dalekie od "prawdy" Co do nxd - jest jednak okrojony bardzo z funkcji w porównaniu z sp. Ufam za to puszce bardziej niż kiedyś i post w 90% dokonuje w silkypix. Poza tym co do przykładu wyżej c1 - kto tak prześwietla?
nie, nie próbowałem
ale domyślam się, że nie czyta ustawień z puszki ?
Niestety nie czyta ale..ma 100x więcej funkcji i daje lepsze rezultaty po całkowitym jego zrozumieniu
Najwyraźniej skoro mowię ze lepszy tzn ze wiem więcej od ciebie i na tyle długo porównywałem ze mowię jak jest. Nie jestem ani pijany ani odurzony. Kto w dzisiejszych czasach używa softu który pracuje na pliku źródłowym RAW i tam zapisując dane (Capture NX) zamiast na xmp lub pochodnych (nxd i silkypix maja inna nazwę). Bracie dziś dla fotografów którzy sie utrzymują tylko z zawodu - pliki raw sa na wagę złota. Należy je chronić przed "intruzami" (wypadkami). Backup po backupie itd. Jak sie ma do rzeczy zapisywanie ustawień i innych na rawie? Tak rawu nie uchronisz. Capiture NX2 to przeżytek...
Co..? Tak bardzo cię lokalna korekta jara? A może NIK-owskie (teraz googlowskie) u-pointy? Od tego sa warstwy w ps i praca na TIFF-ach. Może dlatego bo ty amator z 50 letnim stażem i nie rozumiesz jednej rzeczy. Bracie dziś liczy sie jakość bo każdy wali tanimi puszkami obrabiając w LR itd. A generowany z d810 lub d800e raw ma niestety takie wymagania jeśli chodzi o soft ze praca na tzw "previews" i śmieszne generacja plików NEF swoim "algorytmem" profili icc pod w/w puszki jest żenująca. Stad nx2, nxd lub silkypix a spośród nich - ten ostatni bije pozostałe na głowę. Kropka. Sprawdź. Zrozum. Poznaj. Pogrzeb. Porównaj. Ocen.
Lubęi takie PISANIE TYLKO JA MAM RACJĘ !!!!!!
Lubęi takie PISANIE TYLKO JA MAM RACJĘ !!!!!!
Jak można polemizować z kimś kto nie ma zielonego pojęcia. Jak przebijesz prace na obydwu programach NON stop i porównywanie wygenerowanych tiffow i jpegow przed ponad tydzień. Mam porównanie obydwu programow i tyle. Mogę zagiąć bohaterów na ps, LR, c1p trenując intensywnie na nich od dobrych 6-7 lat teraz trenuje sztuki walki z silkypix bo niestety jest bardziej funkcjonalny niż Capture NXD. Silkypix rządzi jeśli chodzi o jakość i możliwości. Tyle w temacie.
Jak można polemizować z kimś kto nie ma zielonego pojęcia. Jak przebijesz prace na obydwu programach NON stop i porównywanie wygenerowanych tiffow i jpegow przed ponad tydzień. Mam porównanie obydwu programow i tyle. Mogę zagiąć bohaterów na ps, LR, c1pna teraz trenuje sztuki walki z silkypix bo niestety jest bardziej funkcjonalny niż Capture NXD
Kolejny znawca pisze na forum i wszyscy się nie znają TYLKO JA MAM RACJĘ !
No ale my laicy a TY już wszystko powiedziałeś :)
Dzięki za Dobre Rady :)
Kolejny znawca pisze na forum i wszyscy się nie znają TYLKO JA MAM RACJĘ !
No ale my laicy a TY już wszystko powiedziałeś :)
Dzięki za Dobre Rady :)
Daj spokój i idź na spacer póki jest ładna pogoda
Daj spokój i idź na spacer póki jest ładna pogoda
Idę do Parku aby już Ciebie nie CZYTAĆ !!!
Idę do Parku aby już Ciebie nie CZYTAĆ !!!
Przed pójściem posłuchaj rady mądrzejszego i ściągnij silkypix yey
Silkypix czyta profile koloru Nikona?
Przed pójściem posłuchaj rady mądrzejszego i ściągnij silkypix yey
Już Napisałeś ze jak Kto jest Stary to nie (kuma) a ja taki jestem i tak zostanie jak PISAŁEM
Panu Dzięki I nie czekam na ODPIS !!!
Zibi1970
22-08-2014, 20:22
alfie
gdzie ty chłopie w tak konserwatywne grono wciskasz swoje 3 grosze.
Musisz wierzyć na słowo że tylko NX jest jedynie słuszny, musisz wiedzieć że te profile nikona
to jedyna słuszna droga a upinty to magia nieosiągalne nigdzie indziej.
Ja reklamowałem SillkyPix już dawno temu ale podobnie jak ty teraz zostałem heretykiem.
Sam pracowałem na nim od wersji 3 czyli od początku po obecną wersję 6 i podobnie uważam że to jeden z lepszych programów do obróbki raw.
alfie
gdzie ty chłopie w tak konserwatywne grono wciskasz swoje 3 grosze.
Musisz wierzyć na słowo że tylko NX jest jedynie słuszny, musisz wiedzieć że te profile nikona
to jedyna słuszna droga a upinty to magia nieosiągalne nigdzie indziej.
Ja reklamowałem SillkyPix już dawno temu ale podobnie jak ty teraz zostałem heretykiem.
Sam pracowałem na nim od wersji 3 czyli od początku po obecną wersję 6 i podobnie uważam że to jeden z lepszych programów do obróbki raw.
A no kiełbasa, wódka i wesele. Ot cała prawda..
Alf,
Temat jest o NXD, który jest delikatnie mówiąc do dupy i taka jest opinia większości.
To że Tobie odpowiada to Twoja sprawa. Z wypowiedzi Twoich wnoszę, że jesteś super profi zawodowcem, a my amatorzy nie znamy się na niczym...
Tak próbuję znaleźć na forum Twoje zdjęcia żeby je podziwiać, ale jakoś mi się nie udaje, a chętnie zobaczyłbym co potrafi zawodowiec...
A wracając do programu, to mowa jest o wyższości NX2 nad NXD, a nie jakiś SillkyPix. Masz go, używasz i dobrze Ci z tym to się cieszę.
Widać my amatorzy, niektórzy z 50 letnim stażerm, nie dorastamy do tego oprogramowania i dlatego nie zachwycamy się nim.
No tak, powinienem posłuchać rady mądrzejszego....
Pokaż zdjęcia, mądrzejszy zawodowcu.... Chętnie porównam je z pracami np. Pawła Pawlaka.
Alf,
Temat jest o NXD, który jest delikatnie mówiąc do dupy i taka jest opinia większości.
To że Tobie odpowiada to Twoja sprawa. Z wypowiedzi Twoich wnoszę, że jesteś super profi zawodowcem, a my amatorzy nie znamy się na niczym...
Tak próbuję znaleźć na forum Twoje zdjęcia żeby je podziwiać, ale jakoś mi się nie udaje, a chętnie zobaczyłbym co potrafi zawodowiec...
A wracając do programu, to mowa jest o wyższości NX2 nad NXD, a nie jakiś SillkyPix. Masz go, używasz i dobrze Ci z tym to się cieszę.
Widać my amatorzy, niektórzy z 50 letnim stażerm, nie dorastamy do tego oprogramowania i dlatego nie zachwycamy się nim.
No tak, powinienem posłuchać rady mądrzejszego....
Pokaż zdjęcia, mądrzejszy zawodowcu.... Chętnie porównam je z pracami np. Pawła Pawlaka.
Wymagać to możesz od ekspedientki w sklepie
hahaha
Schowaj swoje opinie sobie w buty...
Poza obrażaniem innych i mądrowaniem się nie masz żadnych argumentów.
ALF129 ZAWODOWIEC!!!! Taki powinieneś mieć NICK :)
Szkoda z Tobą polemizować.
hahaha
Schowaj swoje opinie sobie w buty...
Poza obrażaniem innych i mądrowaniem się nie masz żadnych argumentów.
ALF129 ZAWODOWIEC!!!! Taki powinieneś mieć NICK :)
Szkoda z Tobą polemizować.
Kogo obraziłem i w jaki sposób?
Przecież gość was wkręca...
Przecież gość was wkręca...
Ta.. wkrętka oszołom pierwszej brygady tuzinkowcow
Wymagać to możesz od ekspedientki w sklepie
Kogo obraziłem i w jaki sposób? Jeszcze tego nie zrobiłeś ale blansujesz na krawędzi. Powyższa wypowiedź nie byla grzeczna. Generalnie radzę miec jednak trochę pokory w sobie gdy sie nie wie z kim sie dyskutuje.
Masz swoje priorytety, ok, ale inni mogą mieć inne.
Silkypix czyta profile koloru Nikona? I czy czyta ustawienia z body?
Na te pytania alfie nie uwazasz za konieczne odpowiedzieć. Bo odpowiedz brzmi: NIE. A to moga byc priorytetowe sprawy dla innych.
cz4rnuch
23-08-2014, 19:38
I czy czyta ustawienia z body?...
Tak gwoli ścisłości to na pytanie o to czy silky czyta ustawienia z puchy kolega alf udzielił odpowiedzi kilka postów wyżej ;)
Fakt. Przepraszam, przeoczylem.
Co nie zmienia nic w kwestii tego, ze ktoś to chce mieć.
Fakt. Przepraszam, przeoczylem.
Co nie zmienia nic w kwestii tego, ze ktoś to chce mieć.
Czyta nie czyta. Ściągnij triala, porównaj z nx2 czy nxd rezultaty po dobrym poznaniu silkypix i pogadamy..
Zibi1970
24-08-2014, 08:52
Oczywiście że nie czyta ustawień, jak wszystkie nie nikonowe programy.
Śmieszne jest to czepianie się ustawień systemowych.
Co takiego jest w tych ustawieniach że to takie ważne.
Czy saturacja, ostrość, kontrast itp. to takie unikalne ustawienie, a może profile kolorystyczne, które i tak się poprawia.
Chyba po to zdjęcie robi się w raw aby samemu wszystko ustawić.
Ja korzystam z jpg w body. Zalozmy ze jakies ujecie (jedno z ujec z calej sesji) mam w tym jpg zwalone. Siegam wtedy po rawa i poprawiam w nim jedynie WB lub ekspozycje ( po prostu poprawiam to dlaczego jpg nie wyszedl optymalnie). I wygenerowane zdjecie mam takie jak pozostale jpgi z tej roboty. Ten sam kolor itd. Teraz wiecie dlaczego?
Teraz uzywam do tego .. VievNX.
Dzisiejsza dyskusja zawierała lokowanie produktu... ;). Trochę tolerancji panowie (i skromności).
Widzę że Silky pix ma promocję dla producentów aparatów Fuji, teraz N.?
Dzisiejsza dyskusja zawierała lokowanie produktu... ;). Trochę tolerancji panowie (i skromności).
Widzę że Silky pix ma promocję dla producentów aparatów Fuji, teraz N.?
Sillypix nie potrzebuje promocji. Dziele sie z orzełkami długotrwałymi spostrzezeniami popartymi ciągłymi porównaniami a tu jeszcze w pysk dostaniesz.. Ot taki naród ;)
cz4rnuch
26-08-2014, 09:22
Ja dostałem pełną wersję silky w gratisie do obiektywu Tamrona. Po testach wróciłem do lightrooma, silky nie przypadł mi do gustu choć czasami jeszcze z niego korzystam na lapku.
Oczywiście że nie czyta ustawień, jak wszystkie nie nikonowe programy.
Śmieszne jest to czepianie się ustawień systemowych.
Co takiego jest w tych ustawieniach że to takie ważne.
Czy saturacja, ostrość, kontrast itp. to takie unikalne ustawienie, a może profile kolorystyczne, które i tak się poprawia.
Chyba po to zdjęcie robi się w raw aby samemu wszystko ustawić.
Akurat NX-D robi silkypix we współpracy z Nikonem, więc miałem nadzieję, że w swoim własnym sofcie uda im się przemycić obsługę profili ;)
Ważne jest to, że jakimś cudem jak robię foty z softu nikona, to nie mam problemów z niską temperaturą barwową, odcieniami skóry, kaszką w cieniach i wielu innych, które wychodzą w trakcie obróbki. Mi też się nie chce robić 200mb tiffów z CNX, które następnie obrabiam w ACR, bo zajmuje to dużo czasu i miejsca na dysku. Wiele bym dał, żeby ACR potrafił czytać profile nikona, wtedy zaoszczędziłbym mnóstwo czasu. No ale póki jest jak jest, to pozostanę przy dotychczasowym modelu pracy i nawet silkypix nie zagości u mnie ;)
Zibi1970
26-08-2014, 14:44
igsux3,
napisałem że żaden program nie nikonowy nie potrafi czytać profili ale NX-D jest po części nikonowy i może czytać.
Miałem na myśli wszystkie programy jak LR, C1, Silky, DXO i ileś tam innych w, których Nikon nie maczał palców a że mocno maczał w NX-D dlatego wyszła niedopracowana kupa.
Jak poprawią wielosekundowe zwiechy przy podglądzie 100%, lepsze i szybsze odszumianie i odzyskiwanie świateł to będzie można jakoś tego używać.
W tej postaci programowi bardzo wiele brakuje do funkcjonalności i jakości Silkypixa.
cz4rnuch,
Twoja wersja Silky bazuje na dość starej już wersji 4.
cz4rnuch
26-08-2014, 17:28
Wiem, ale ściągnąłem też triala ze stronki.
Dzisiaj wyszła nowa wersja Capture NX-D v1.0.2 (http://nikonimglib.com/ncnxd/index_en_eur.html#os-windows)
Ale u mnie występuje problem w okienkach nie pokazuje żadnych wartości oprócz ekspozycji. :(
w poprzednich wersjach też tak miałem ale tam nie wyświetlało kompletnie nic.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/outphpi877234_ncnxd102-2.jpg
źródło (http://fotoo.pl//out.php?i=877234_nc-nxd-102.jpg)
U mnie te wartości się wyświetlają. Przed i po aktualizacji.
Dzisiaj wyszła nowa wersja Capture NX-D v1.0.2 (http://nikonimglib.com/ncnxd/index_en_eur.html#os-windows)
a co to za link dla windows? ogólny mogłeś podać ;)
u Was też niemiłosiernie muli ten program? szczególnie, jak się zada odszumianie z puszki 24-megowej (potrafią się te strzałeczki w DP kręcić z kilkadziesiąt sek)
Co ciekawe, jak się w tym samym czasie zada konwersję tego pliku do jpg, to ta konwersja z zadanymi wartościami odszumiania jest dużo szybsza ,.. Why?
Procek i5 z grafiką, 16GB RAM, dyski talerzowe, Win 7
Zibi1970
17-09-2014, 09:44
zwróć uwagę czy przypadkiem w tym samym czasie program nie mieli cachem (górny prawy róg).
To potrafi mocno spowolnić program, co nie zmienia faktu że odwzorowanie odszumiania na ekranie jest bardzo wolne.
a co to za link dla windows? ogólny mogłeś podać ;)
A na Linuksa jeszcze nie ma :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/outphpi877641_wimac-1.jpg
źródło (http://fotoo.pl//out.php?i=877641_wimac.jpg)
http://www.dpreview.com/articles/0251132628/nikon-releases-capture-nx-d-1-0-3-and-viewnx-2-10-2
http://www.dpreview.com/articles/0251132628/nikon-releases-capture-nx-d-1-0-3-and-viewnx-2-10-2
I co w związku z tym :?:
Mario__S
27-10-2014, 11:27
Przyzwyczajony do CNX2 z wielką niechęcią zainstalowałem NX-D ale mus to mus. Nie było jak zobaczyć NEF'a z D750.
W wersji finalnej NX-D działa całkiem znośnie ale brakuje mi możliwości pracy na dwóch monitorach. Czy ktoś widział taką opcję czy po prostu tego nie ma ?
jak to nie ma?, jak jest :)
chwytasz te palety i przenosisz w dowolne miejsce
Mario__S
27-10-2014, 11:48
A to tego nie próbowałem, szukałem raczej czegoś w stylu zdefiniowania całego workspace i żeby zapamiętał to. Pokombinuje jeszcze.
jak już poprzenosisz, to zapamiętuje ich ustawienia przy nast. uruchomieniu
Mario__S
27-10-2014, 12:13
Ooo to super, pobawię się w domu. Chyba się za bardzo skupiłem na nowym aparacie i nie pstrykałem tymi ikonkami za bardzo :)
Jakie wrażenia co do tego softu w wersji finalnej ? Jak dla mnie to może być, choć wolałem CNX'a, być może to kwestia przyzwyczajenia. Dość szybko można tutaj pozmieniać sobie to i owo. Podoba mi się możliwość zmiany parametrów na suwaczkach nie klikając na nie, wystarczy pokręcić kółkiem od myszki po najechaniu na wskaźnik. Drugie to szybkie przełączanie się pomiędzy zdjęciami, myszką lub klawiaturą.
NXD to takie pomieszanie CNX z ViewNX -> jak dla mnie idą w dobrym kierunku,
View jest zbyt prosty (chociaż w wielu przypadkach zupełnie wystarczający), a CNX dla mnie był niestrawny
smuci mnie tylko, że NXD bardzo muli, ale to może opanuję przy "odnowie kompa" i odświeżeniu SO
NX-D to połączenie CNX z ViewNX? Litości… Można to nazwać co najwyżej nieco bardziej rozwiniętym ViewNX.
Z atutów CNX praktycznie nic w tym produkcie nie zostało.
stig czepiasz się, stosuje takie uproszczone twierdzenie, nie żeby go rozbierać na części pierwsze, ale dać pojęcie tym (co jeszcze nie instalowali) na co mniej więcej liczyć
nie wspomniałem w poprzednim poście, że cropowanie w NXD to tragedia przez duże T :(
stig czepiasz się, stosuje takie uproszczone twierdzenie, nie żeby go rozbierać na części pierwsze, ale dać pojęcie tym (co jeszcze nie instalowali) na co mniej więcej liczyćNo to właśnie dla takich osób najbardziej obrazowe będzie „ViewNX z podstawowymi możliwościami edycji NEF”.
Mario__S
27-10-2014, 12:57
stig czepiasz się, stosuje takie uproszczone twierdzenie, nie żeby go rozbierać na części pierwsze, ale dać pojęcie tym (co jeszcze nie instalowali) na co mniej więcej liczyć
nie wspomniałem w poprzednim poście, że cropowanie w NXD to tragedia przez duże T :(
Oj tak, porażka. Mam nadzieję, że to poprawią.
Zibi1970
27-10-2014, 12:59
Masakra z tym przenajlepszym CNX.
Jedyna zaleta/przewaga nad NX-D to upointy i NIC powtarzam nic więcej. Cała reszta jest lub będzie po stronie NX_Da.
To jest świeży program, który ma problemy wieku dziecięcego a kiedy go dopracują to nie będzie miał wielkiej konkurencji.
Obecna wersja 1.03 jest zauważalnie szybsza od pierwszej. Proponuję przypomnieć sobie jak długo były problemy z CNX, też chodził jak żółw, wieszał się.
Mario__S
27-10-2014, 13:08
Jednak jakoś wielu ludziom bardziej pasował CNX no ale każdy może mieć swoje zdanie. Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki.
NIK nad swoim CNX długo pracował zanim osiągnął to co mieliśmy w ostatnich wersjach.
Chyba nie powiesz, że już teraz jako nowość NX-D i ten cały SilkyPix jest od niego lepszy. Jak popracują i dopracują to będzie można porównywać ale a tym etapie to nie ma najmniejszego sensu.
Zibi1970
27-10-2014, 13:38
Jak sam wspomniałeś jedni wolą to inni tamto ale pisanie że program jest do bani bo tylko jedynie słuszny CNX się liczy jest bzdurą.
Powiem i nawet napiszę że można osiągnąć te same efekty w jednym i drugim programie, przecież oba programy tak samo będą korzystać z pełnego odczytu danych z rawa.
Oba programy dają dostęp do tych samych ustawień w obróbce zdjęcia. Inny jest sposób obsługi i to cała różnica.
Piszesz że na tym etapie nie ma co porównywać. Wyjaśnij gdzie widzisz tak wielką różnice w jakości programu że jakiekolwiek porównywanie odpada ?
Wersja 1 NX_D się wieszała na stałe, tragicznie długo trwało odświeżanie ekranu, przy cropowaniu zaznaczenie potrafiło zmienić się z poziomego na pionowe i odwrotnie ale w wersji 1.03 tego już nie ma. Działa stabilnie (nie powiesił się jeszcze ani razu), prędkość odświeżania wzrosła. Widać że ktoś pracują nad poprawa programu.
CNX ze swoim archaicznym sposobem pracy jest trupem a NX-D będzie rozwijany i tyle.
To jest świeży program, który ma problemy wieku dziecięcego a kiedy go dopracują to nie będzie miał wielkiej konkurencji.Nie będzie miał na pewno U-pointów, a to go zaszereguje w całej masie podobnego oprogramowania.
Zibi1970
27-10-2014, 13:53
Czyli Stig skreślasz program bo nie ma upointów.
Kiedyś w podobnym temacie CNX kontra reszta za jego niezaprzeczalną zaletę i wadę innych programów uznawałeś że tylko CNX umie odczytywać wszystkie parametry aparatu z rawa, że kolory najlepiej odczytywane są itp. Teraz to już nie zaleta programu że stawiasz go na równi z resztą ? Teraz to tylko upointy stanowią o potędze programu?
Jak wiadomo żaden inny program ich nie ma czyli można sobie poradzić z tym brakiem a przecież jak bardzo się chce to można je mieć w pluginie do PSa i problem znika.
Czyli Stig skreślasz program bo nie ma upointów.Nie skreślam – niech sobie jest. Jednak nie zadowala mnie jako soft producenta, który został mocno okrojony wobec poprzednika, do którego wszyscy jego zadowoleni użytkownicy zdążyli się przyzwyczaić, i jedyne czego się spodziewali, to czegoś lepszego, ale na pewno nie wykastrowania z kluczowego elementu.
Kiedyś w podobnym temacie CNX kontra reszta za jego niezaprzeczalną zaletę i wadę innych programów uznawałeś że tylko CNX umie odczytywać wszystkie parametry aparatu z rawa, że kolory najlepsze są itp. Teraz kiedy pojawił się program z tą samą funkcją to problemem stały się upointy.Zawsze dla mnie liczyły się te dwie cechy – kolory i najlepsze algorytmy do pracy z korekcją lokalną. Być może nie zawsze wspominałem o obydwu – w zależności od kontekstu dyskusji.
Jak wiadomo żaden inny program ich nie ma czyli można sobie poradzić z tym brakiem a przecież jak bardzo się chce to można je mieć w pluginie do PSa i problem znika.Nie, nie znika, bo PS pracuje już na otwartym dokumencie, który nie jest RAWem i nie ma już takich samych możliwości korekty. Testowałem to już kiedyś – u-pointy z jakiegoś pluga NIKa dla PS (na 16-bitowym TIFFie) vs. NEF w NCX. Różnica w jakości na niekorzyść plugina działającego na zdekodowanym pliku, była tak wyraźna, że nie ma w ogóle sensu zastępować tymże – Nikon Capture. Druga sprawa, że nałożone korekty via u-point były w NCX zapisywane w NEFie, czyli można je było wykonać już w pierwszym kroku obróbki, i w zasadzie, w większości setów obróbkowych (np. z byle fotoreportażu), pracę można było na tym zakończyć. Gdyby już się skusić na dodatkową obróbkę poza NEFami, to potem wypadałoby zostawić zarówno NEFy, jak i TIFFy (bo przecież poświęciło się jakiś czas na ich obróbkę). W przypadku softu, który robi to (i zapisuje) na poziomie NEFa, mamy więc kolejny +, czyli znacznie mniejsze archiwum.
Zibi1970
27-10-2014, 14:13
Nie, nie znika, bo PS pracuje już na otwartym dokumencie, który nie jest RAWem i nie ma już takich samych możliwości korekty. Testowałem to już kiedyś – u-pointy z jakiegoś pluga NIKa dla PS (na 16-bitowym TIFFie) vs. NEF w NCX. Różnica w jakości na niekorzyść plugina działającego na zdekodowanym pliku, była tak wyraźna, że nie ma w ogóle sensu zastępować tymże – Nikon Capture.
Stig, bardzo ładnie i przejrzyście to opisałeś ale to tylko słowa.
Pokaż te różnice. Zobaczyć znaczy uwierzyć.
Stig, bardzo ładnie i przejrzyście to opisałeś ale to tylko słowa.
Pokaż te różnice. Zobaczyć znaczy uwierzyć.Pokazywałem je wtedy, kiedy była o tym mowa. Nie pamiętam wątku. Nie mam teraz softu NIKa, więc nie mam jak tego pokazać. Możesz wierzyć albo i nie, ale nie zmienia to faktu, że różnica była na tyle poważna, że odpuściłem sobie taki „zamiennik”.
Mario__S
27-10-2014, 15:24
Jak sam wspomniałeś jedni wolą to inni tamto ale pisanie że program jest do bani bo tylko jedynie słuszny CNX się liczy jest bzdurą.
Tego nigdzie nie napisałem.
Piszesz że na tym etapie nie ma co porównywać. Wyjaśnij gdzie widzisz tak wielką różnice w jakości programu że jakiekolwiek porównywanie odpada ?
No niestety nadal ma błędy. podczas kiedy np. zmieniam ekspozycję to przy pewnym ustawieniu losowym pojawia się jakiś fragment obrazka nie wiadomo skąd np. w dolnym prawym rogu. Cropowanianie dziwacznie rozwiązane, trzeba przełączyć narzędzie aby potwierdzić. Brak klawisza np OK. Brak mi szybkiego podglądu np przepaleń jednym kliknięciem. Wydaje mi się, że sam efekt finalny jako wywoływarki RAW jest pewnie taki sam z pominięciem słynnych U pointów. Możliwości wcale nie neguję ale jakoś tak graficznie i ergonomicznie mi średni na razie pasuje :)
Wersja 1 NX_D się wieszała na stałe, tragicznie długo trwało odświeżanie ekranu, przy cropowaniu zaznaczenie potrafiło zmienić się z poziomego na pionowe i odwrotnie ale w wersji 1.03 tego już nie ma. Działa stabilnie (nie powiesił się jeszcze ani razu), prędkość odświeżania wzrosła. Widać że ktoś pracują nad poprawa programu.
CNX ze swoim archaicznym sposobem pracy jest trupem a NX-D będzie rozwijany i tyle.
A co to ten archaiczny sposób działania ?
CNX jest trupem z zupełnie innego powodu a nie sposobu jego działania.
Myślę, że gdyby nie google to CNX miałby pewnie niedługo nowe opcje w postaci warstw tak jak w C1.
CNX w wielu przypadkach pozwalał na zakończenie obróbki już na poziomie wywoływania RAWa, bez konieczności dalszego grzebania w PS i innych PSujkach.
Pawel Pawlak
29-10-2014, 13:20
Poza tym co napisał stig o wyższości stosowania korekt lokalnych na NEFie vs TIFF, sądzę że porównywanie NX2 z jego u-pointami do PSa z pluginem NIKa pomijając kontekst cenowy jest z założenia bez sensu. Dla większość może mieć jednak znacznie czy do praktycznie wszystkiego wystarcza mu program za 800zł czy musi kupić kobyłę graficzną za przeszło 3000zł żeby wprawdzie mieć więcej możliwości, ale to z czego chce korzystać otrzymać słabsze.
Mario__S
30-10-2014, 13:05
Czy ja dobrze widzę :shock: - gdzie jest soft proofing ? Z tego też został wykastrowany ?
Od wczoraj zainstalowałem i widzę że to mocno niedopracowana aplikacja.
W ciągu prób czterokrotnie mi się zawisił, zmiana wielkości na + (cmd + +) nie działa, na minus działa.
Zmiana skali podglądu trwa czasem kolkadziesią sekund.
Ramka kadrowania się nie przesuwa, ani ramka nad zdjęciem, ani zdjęcie pod ramką,
po wybraniu proporcji muszę liniami dopasować się niezależnie.
Trzy pytania laika:
Jak uruchomić wskazania prześwietlań i niedoświetleń?
Czy lokalna korekta jest gdzieś ukryta, czy jej nawet w ograniczonym zakresie brak?
... że nałożone korekty via u-point były w NCX zapisywane w NEFie, czyli można je było wykonać już w pierwszym kroku obróbki, i w zasadzie, w większości setów obróbkowych (np. z byle fotoreportażu), pracę można było na tym zakończyć.
A czy w Camera RAW lub Lightroomie tak nie jest?
Zibi1970
03-11-2014, 15:10
Wersja startowa 1.0 to była dopiero niedopracowana. Obecna 1.03 znacznie szybciej i pewniej działa.
Odnośnie powiększania i zmniejszania mnie działa bez problemu.
Ramka kadrowania ma w środku taki kwadracik. Na nim klikasz i przesuwasz. Kicha trochę ale tak zrobili.
Prześwietlenia i niedoświetlenia SHIFT + S lub + H albo Menu/Image/....
Lokalnej korekty nie ma.
czy może mi ktoś wyjaśnić, jak działa komenda "Copy Updated Adjustments" w odróżnieniu do "Copy Adjustments", bo dla mnie to to samo
a wyobrażałem sobie, że jak zmienię np. WB na jednym zdj. (inne parametry np: Crop, poziom czy inne zmieniłem w poprzedniej sesji) i dam "CopyUpAd" i w drugim zdj. dam "Paste Adj" to mi zmieni tylko ten WB, a tu wszystkie ustawienia z pierwszego zdj. dostosowuje w drugim
Działa wam korekta winietowania? Mam zaptaszkowany kwadracik, macham suwaczkiem i nic.
czy ja dobrze widzę? Nie ma funkcji gumki?
A czy w Camera RAW lub Lightroomie tak nie jest?Jest, ale nie ma u-pointow.