Zobacz pełną wersję : Nikon Capture NX-D
Jest, ale nie ma u-pointow.
No, ale akurat w Lightroomie korekta lokalna jest - zarówno punktowa, jak i gradientowa. To dużo, dużo więcej, niż oferuje Silkypix, czyli omawiany NX-D. Ja najczęściej kończę obróbkę na poziomie LR, nie potrzebuję uruchamiać PS. Koryguję, co trzeba i eksport do JPG w docelowym rozmiarze.
No, ale akurat w Lightroomie korekta lokalna jest - zarówno punktowa, jak i gradientowa.Zgaduję, że nigdy nie używałeś u-pointów… :)
Zgaduję, że nigdy nie używałeś u-pointów… :)
Używałem i wiem, że LR nie ma tego samego. Ale jednak korekta lokalna jest, od klonowania po możliwość lokalnej modyfikacji ekspozycji, balansu bieli, kontrastu, odzyskiwania świateł/cieni, wyostrzania, usuwania szumu itd. I dzięki tym narzędziom przynajmniej ja jestem w stanie wystarczająco obrobić swoje fotografie na poziomie LR, nie jestem jednak tego samego w stanie zrobić w NX-D. I w sumie o to mi chodziło :D
Używałem i wiem, że LR nie ma tego samego.No właśnie o to mi chodziło. Też już właściwie zarzuciłem NXa, bo czas się przyzwyczajać do narzędzi, które będą funkcjonalne dłużej niż ten skazany na wymarcie soft. Rzecz jasna korzystam z narzędzi korekty lokalnej w ACR, ale nijak się to ma do nieodżałowanych u-pointów.
Pawel Pawlak
21-11-2014, 11:22
No właśnie o to mi chodziło. Też już właściwie zarzuciłem NXa, bo czas się przyzwyczajać do narzędzi, które będą funkcjonalne dłużej niż ten skazany na wymarcie soft. Rzecz jasna korzystam z narzędzi korekty lokalnej w ACR, ale nijak się to ma do nieodżałowanych u-pointów.
i czym zastąpiłeś NXa Marcinie ?
i czym zastąpiłeś NXa Marcinie ?Nie było innego wyjścia – ACR. Trochę się przeprosiłem z zakładką HSL, dzięki czemu jako tako zbliżam się do kolorystyki NXa (chociaż i tak czasami wymaga zabiegów w Shopie, typu akcja z ze stopniową desaturacją cieni). LR nie trawię – do końca życia już chyba nie przyzwyczaję się do jakichś wirtualnych katalogów, wersji i innych dupereli, które nie mają swojego odzwierciedlenia w katalogach i plikach na dysku. Muszę to wszystko widzieć w każdym programie, a nie jedynie w LR. Krótko bo krótko, ale próbowałem też C1 – niestety nie potrafię osiągnąć zadowalających mnie efektów i tempa pracy. Za ACRem – w moim przypadku – przemawia też integracja z Shopem, jego skryptami, akcjami, etc.
LR nie trawię – do końca życia już chyba nie przyzwyczaję się do jakichś wirtualnych katalogów, wersji i innych dupereli, które nie mają swojego odzwierciedlenia w katalogach i plikach na dysku. Też tak mam :) Pracuję na 2 komputerach i 5 zewnętrznych dyskach. W róznych konfiguracjach. Jednego dnia coś zrobie na jednym komputerze, drugiego pracuję na drugim (na tym samym zewnętrznym HDD). Nie wiem co LR z komputera drugiego wie o przeróbce pliku w LR na pierwszym komputerze.
NX-D tworzy podkatalog na plik z "profilem" wołania NEFa. Czy da się zrobić by nie było tego podkatalogu, by pliki były wrzucana do tego samego katalogu w którym są NEFy?
Jest jeszcze alternatywa dla posiadaczy Mac'a. Można wypróbować hasselowskiego Phocusa. Nie ma on co prawda u-pointów, ale to bardzo dobry program do wywoływania RAW-ów. Np. algorytm do wyostrzania jest chyba jednym z najlepszych jakie są. Wersja na Mac'a wspiera RAW-y z ok. 150 aparatów w tym Nikony. Jakie Nikony, tego nie wiem bo niestety jadę na PC-cie - ale z pewnością te lepsze tak.
Program jest do pobrania na stronie Hasselblada za darmo po zarejestrowaniu się. Najnowsza wersja 2.8.2. Posiadacze Mac'a niech testują, reszta (łącznie ze mną) wkurza się dalej.
Też tak mam :) Pracuję na 2 komputerach i 5 zewnętrznych dyskach. W róznych konfiguracjach. Jednego dnia coś zrobie na jednym komputerze, drugiego pracuję na drugim (na tym samym zewnętrznym HDD). Nie wiem co LR z komputera drugiego wie o przeróbce pliku w LR na pierwszym komputerze.
Czy przypadkiem zapisywanie danych do pliku xmp albo wręcz używanie plików dng nie rozwiązałoby problemu? Sam nie mam jak sprawdzić, bo używam jednego komputera, ale może na przyszłość taka informacja się przyda.
Czy przypadkiem zapisywanie danych do pliku xmpLR tworzy pliki xmp? W tym samym katalogu z którego sa brane zdjęcia?
Nie wiem, pytam, nie używałem nigdy LR.
LR tworzy pliki xmp? W tym samym katalogu z którego sa brane zdjęcia?
Właśnie tak. Albo automatycznie, albo "ręcznie" przez ctrl+s.
Właśnie tak. Albo automatycznie, .Gdzie to się ustawia?
LR tworzy pliki xmp? W tym samym katalogu z którego sa brane zdjęcia?
Nie wiem, pytam, nie używałem nigdy LR.
Tak, zapisuje w tym samym folderze praktycznie wszystkie dane o obróbce za wyjątkiem części metadanych związanych z katalogowaniem (bodajże gwiazdki i "kolory" kategorii), więc raczej nic co Ci jest do szczęścia potrzebne. Zapis fi xmp można wywołać ręcznie dla dowolnie wybranych plików lub wybrać w opcjach automatyczny zapis po korekcie.
.. wybrać w opcjach automatyczny zapis po korekcie.Chodzi o to, czy tak idzie ustawić domyslnie dla programu, tak by o tym nie musieć pamietać przy pracy z każdym plikiem.
Gdzie w programie się to ustawia (mozna prosić o scieżke?)
Chodzi o to, czy tak idzie ustawić domyslnie dla programu, tak by o tym nie musieć pamietać przy pracy z każdym plikiem.
Edit/Catalog settings/zakładka Metadata/Automatically write changes into XMP, ale automatyczny zapis podobno spowalnia działanie programu. Pewnie zależy od komputera.
2pompony
23-11-2014, 01:39
Edit > Catalog Sttings > zakłądka Metadata > ptaszek Automatically write changes to xmp - zaptaszkować
Od tej pory LR troszkę zwolni i do każdego kroku edycyjnego (obojętnie czy w Deveolp, Map czy też w Library przy tagowaniu) program zapisze zaminy w pliczku xmp, który będzie siedział obok pliku RAw, tzn w tym samym katalogu.
Jednocześnie muszę ostrzec, że pliki te wbrew obiegowej opinii nie zawierają całej masy nie tylko przydatnych, alei i niezbędnych rzeczy, więc ich stosowanie jako rem,edium na wszystko jest problematyczne. Oto czego pliki xm[p NIE zawierają, przyklądy pierwsze z brzegu: historia, flagi, kopie wirtualne. Nie zawiera jeszcze paru innych rzeczy, ale rozpatrz tylko to, co podałem...
Jeśli z jednej klatki utworzyłeś sobie dwie kopie wirtulane (jedną jako kwadrat a drugą jak b&w) - plik xmp tego nei przeniesie i tych kopii nie zobaczysz. Albo inny przykłąd: masz klatkę z której metodą eksperymentów i zabaw robisz sobie najpierw b&w, potem kwadrat, a potem malujesz to wszystko na różowy zafarb. Jeśli tu przerwiesz zabawę na jednym kompie i zabierzesz się za dalszy ciąg na drugim kopmie, to korzystając z plików xmp zobaczysz tylko stan finalny (rózowy kwadrat), nie odtworzysz pośrednich kroków - bo nei będziesz miał historii.
Wiedząc to nagle okazuje się, że pliczki xmp nie stanowią alternatywy, a słuzą jedynie zachowaniu stanu ostatniej edycji - trzeba mieć tego świadomość.
Sorry, widzę, że już ktoś w międzyczasie napisał jak to ustawić...
Mario__S
23-11-2014, 02:34
Ja mam jakiś dziwne zachowanie tego softu.
Mam laptopa podpiętego do zew. monitora Eizo. Laptop na ile się dało jest skalibrowany i oprofilowany przez i1d pro, Eizo oczywiście również. Kiedy w NX-D odczepię okno ze zdjęciem i przeniosę na zew. monitor mam dziwne kolory, bardzo mocno przesycone. Kiedy dokładnie to samo zrobię w CNX2, LR lub ViewNX nic takiego się nie dzieje. Wszystkie zdjęcia mają prawidłowe kolory. Coś sobie nie radzi z przełączaniem profili dla ekranów bo gdy przeciągam zdjęcie w CNX2, LR i VNX na monitor to przez chwilę są przesycenia kolorów ale jak już będzie połowa okna widoczna na monitorze wskakują inne kolory, prawidłowe. Niestety w NX-D nie i zostają cały czas bardzo mocne. Czy może ktoś sprawdzić jeżeli ma podobną konfigurację, tzn. laptop i zew. monitor czy będzie taki sam problem.
Albo inny przykłąd: masz klatkę z której metodą eksperymentów i zabaw robisz sobie najpierw b&w, potem kwadrat, a potem malujesz to wszystko na różowy zafarb. Jeśli tu przerwiesz zabawę na jednym kompie i zabierzesz się za dalszy ciąg na drugim kopmie, to korzystając z plików xmp zobaczysz tylko stan finalny (rózowy kwadrat), nie odtworzysz pośrednich kroków - bo nei będziesz miał historii.
Tutaj dng będzie tylko częściowym rozwiązaniem. Znalazłem coś takiego jako odpowiedź na pytanie o możliwość zapisywania historii edycji w tych plikach:
Actually, there's a lot of value in maintaining different development versions in DNG as snapshots. Actually I tried exporting the snapshots and it worked! In Lightroom 2 Beta, I did an import of a shot, edited it, called it a Snapshot. Saved the metadata back to the DNG with Command-S (get your Apple on!). Imported into Lightroom 1.41, selected it, switched to Develop -- and here it was, with snapshots called Import, Snapshot, Import 2! (The latter was the latest one).
I can easily see doing several different things with the RAW original and calling then names in Snapshots, then sending it off and asking, what's better. The whole thing snugly sits in the same DNG. (http://thedambook.com/smf/index.php?topic=3335.0;wap2)
Czyli można sobie zrobić migawki B&W, kwadratu i zafarbu i mieć wszystkie w jednym pliku. Ale oczywiście historii jako takiej nie będzie. Kwestia dyskusyjna, czy jest ona rzeczywiście potrzebna. Jednym pewnie tak, innym nie.
I jeszcze procedura postępowania z dng w LR i PS (http://www.dfv.pl/lightroom.html?id=626).
Mario__S
23-11-2014, 12:18
Ja mam jakiś dziwne zachowanie tego softu.
Mam laptopa podpiętego do zew. monitora Eizo. Laptop na ile się dało jest skalibrowany i oprofilowany przez i1d pro, Eizo oczywiście również. Kiedy w NX-D odczepię okno ze zdjęciem i przeniosę na zew. monitor mam dziwne kolory, bardzo mocno przesycone. Kiedy dokładnie to samo zrobię w CNX2, LR lub ViewNX nic takiego się nie dzieje. Wszystkie zdjęcia mają prawidłowe kolory. Coś sobie nie radzi z przełączaniem profili dla ekranów bo gdy przeciągam zdjęcie w CNX2, LR i VNX na monitor to przez chwilę są przesycenia kolorów ale jak już będzie połowa okna widoczna na monitorze wskakują inne kolory, prawidłowe. Niestety w NX-D nie i zostają cały czas bardzo mocne. Czy może ktoś sprawdzić jeżeli ma podobną konfigurację, tzn. laptop i zew. monitor czy będzie taki sam problem.
Dodam jeszcze, że jak jest cały NX-D uruchomiony na zew. monitorze bez odpinania okna z podglądem zdjęcia to też jest źle :( Tylko na ekranie laptopa jest ok.
2pompony
23-11-2014, 21:53
Czyli można sobie zrobić migawki B&W, kwadratu i zafarbu i mieć wszystkie w jednym pliku. Ale oczywiście historii jako takiej nie będzie. Kwestia dyskusyjna, czy jest ona rzeczywiście potrzebna. Jednym pewnie tak, innym nie.
Oczywiście, akurat snapshoty pliki xmp przenoszą... Jednak jest to o tyle proteza, że trzeba pamiętać o tym żeby je w odpowiednich momentach robić, w dodatku ręcznie.
W podanym przeze mnie przykłądzie są tylko dwa pośrednie etapy (kwadrat i b&w), a co, jeśli jak w wypadku porządnej obróbki tych etapów jest kilkanaście/kilkadziesiąt? Za każdym razem robić ręcznie snapshota? Pamiętać o tym po każdym ruszeniu suwakiem? Można, ale metoda na poważną pracę to nie jest według mnie. Choć każdemu według potrzeb, jak to mówią...
Może kogoś z Was zainteresuje ta informacja: http://www.fotopolis.pl/n/20026/raw2nef-obrobka-plikow-nefraw-z-nowych-modeli-nikona-w-programie-capture-nx2/
Było: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3475455&postcount=60
Cropowanie w NX-D. Mam pytanie bo nie widzę takiej możliwości a manual też tego nie wyjaśnia. Funkcja CROP ma dwie możliwości RATIO czyli zdefiniowane odgórnie proporcje boków i FREE CROP. Czy istnieje możliwość zdefiniowania własnych proporcji np. 3:1 czy 21:15 np. pod odbitkę?? Niestety ja takiej możliwości nie dostrzegam. Np NX2 była funkcja CUSTOM w tym zakresie definiowalna przez użytkownika.
W tzw. międzyczasie napisałem pytanie do Nikona, jest odpowiedź - wklejam ją poniżej. Dobre, że pójdzie wyżej i może ktoś tak prostą a bardzo potrzebną funkcję doda przy okazji update softu.
"Niestety, ale opcja wpisania własnych proporcji do cropa nie jest dostępna w programie Capture NX-D. Można wybrać tylko dostępne proporcje lub "free crop".
Przekazałem Pana uwagi jako sugestię do centrali Nikona."
krzysztof jot
20-12-2014, 22:02
Może kogoś z Was zainteresuje ta informacja: http://www.fotopolis.pl/n/20026/raw2nef-obrobka-plikow-nefraw-z-nowych-modeli-nikona-w-programie-capture-nx2/
no wlasnie
Czym walczycie z RAWami z D750 ? Zatrzymalem się na NX2 i D3s no i takie male zaskoczenie.
Ten konwerter nie otwiera mi plikow - podaje ze "bitsPerSample mode not supported"
Czegos tu nie umiem, czy jak ? No a jak cos nowego, to co ? uczyc się teraz Lightroom'a ?
PS.
przepraszam, nie mam tu polskich znakow
Musisz mieć Nx2 wer.2.4.6 z 2.4.7 nie działa konwerter.
Pozdrawiam - Dariusz. (wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalk)
krzysztof jot
20-12-2014, 22:35
pomału dochodzę z tym, i chyba tylko 14-bit.
a w tym ostatnim ustawieniu - "template folder" - co należy wskazać pod windowsem ?
tu masz co i jak poustawiać http://bagnonm.blogspot.com.es/
pomału dochodzę z tym, i chyba tylko 14-bit.
a w tym ostatnim ustawieniu - "template folder" - co należy wskazać pod windowsem ?
nic nie zmieniaj, zostaw jak jest.
krzysztof jot
21-12-2014, 00:21
tak już to doczytałem na innej stronie...ale i tak dupa. Co przejde krok dalej - kolejny komunikat :)
Nikon transfer v.1 a mam 2.1 Capture 2.4.6 a mam 2.4.7 itd itp - powinienem wykastrować połowę softu,
albo oddam to 750 albo naucze sie Lightrooma :)
Ja nawet kupiłem Lightrooma ale strasznie ciężko mi idzie. Konwertuje i dalej obrabiam w nx-e. U mnie działa wszystko ok.
Pozdrawiam - Dariusz. (wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalk)
... albo naucze sie Lightrooma :)
Będzie to chyba najprostsze rozwiazanie ;-)
...albo naucze sie Lightrooma :)
Ja do Lightroom'a podchodziłem ze cztery razy. W sumie, warto było ;-)
__
Mobilnie
Ja miałem te same przygody po przejściu na D810. Robiłem kilka podejść do Lightrooma - bez skutku. Niby znam poszczególne funkcje, ale po obróbce zdjęcie zawsze wyglądało... No, nie będę pisał jak. Problemy z właściwą kolorystyką zdjęcia, nawet z ostrością i szumami mi nie szło. Potem próbowałem tego konwertera umożliwiającego obróbkę w NX2 - ale ciągle mi generował czarne plansze zamiast zdjęć. Do tego konieczność focenia w trybie bez kompresji - na pokazach lotniczych, gdzie robi się około 1000 zdjęć w ciągu dnia - wykluczone. Na chwilę obecną zdjęcia wstępnie obrabiam w tym nieszczęsnym NX-D. Co jak co, ale z nikonowskiego softu, nawet tak kulawego, wychodzą mi kolorystycznie najlepiej. Dopieszczam na maskach w Photoshopie.
?.. Robiłem kilka podejść do Lightrooma - bez skutku. Niby znam poszczególne funkcje, ale po obróbce zdjęcie zawsze wyglądało... No, nie będę pisał jak. Problemy z właściwą kolorystyką zdjęcia, nawet z ostrością i szumami mi nie szło. ...
Mam wrażenie, że problem może leżeć miedzy krzesłem a klawiaturą :wink:
Mam wrażenie, że problem może leżeć miedzy krzesłem a klawiaturą :wink:
a to całkiem podobnie, jak z samochodami, jednemu pasuje taki, a drugiemu inny i też problem leży między, no wiesz gdzie.. :)
Pawle, przez pół godziny stałem obok stołu i wnikliwie przeanalizowałem całą przestrzeń pomiędzy krzesłem i klawiaturą. Nic nie znalazłem :)
Na poważnie - przyznaję, że te kilka lat pracy na NX-ie przyzwyczaiło mnie do tego, że po eksporcie zdjęć do kompa dostaję na wejściu to, co sobie poustawiałem w aparacie. Taki przeskok na Lightrooma z resetem wszystkich ustawień trochę mnie przerósł. Pewnie można sobie jakoś poustawiać jakieś presety pod Nikona, ale nie dotarłem do tego, jak to zrobić. Bawiłem się trochę w obróbkę tego samego zdjęcia w Lightroomie i metodą opisana powyżej - efekt z Lightrooma zawsze był u mnie gorszy :/ Co nie znaczy, że ten program nie daje rady - po prostu trzeba go rozgryźć.
Naturalnie żartowałem i nic nigdy nie miałem do NX2. Wręcz przeciwnie, bardzo lubiłem ten program dopóki używałem Nikona. Zacząłem używać Lightroom po nabyciu Canona, przyzwyczaiłem się i po prostu chyba wole jego ergonomię niż NX2. Jeżeli pamięć mnie nie myli, to można uzyskać w LR nikonowskie profile (albo coś zbliżonego) bodaj w menu Camera Calibration:Profile. Z mojego punktu widzenia, jedyną denerwującą funkcją w LT jest obowiązek używania jego katalogu zanim się cokolwiek zacznie robić ze zdjęciem.
...
Jeżeli pamięć mnie nie myli, to można uzyskać w LR nikonowskie profile (albo coś zbliżonego) ...
Tylko coś zbliżonego, co nie zadowoli w pełni kogoś, kto wcześniej pracował z CNX-em.
To jest po prostu dramat dla właścicieli najnowszych body, że są odzierani z wieloletnich przyzwyczajeń.
Zdaje sobie z tego sprawę. Polityka Nikona, jest taka jaka jest. Ponieważ nie mam już cyfrowych puszek N, nie jest to dla mnie jakimś większym problemem, ale widząc te wszystkie "kombinacje alpejskie", aby dalej uznawać NX2 z puszkami typu d810 czy D750, to pewnie bym "skorzystał z okazji" i zaczął się rozglądać za jakim innym programem do obróbki. Chyba, że ktoś wyznaje zasadę "przez ból do przyjemności" :wink:
Zdaje sobie z tego sprawę. Polityka Nikona, jest taka jaka jest. Ponieważ nie mam już cyfrowych puszek N, nie jest to dla mnie jakimś większym problemem, ale widząc te wszystkie "kombinacje alpejskie", aby dalej uznawać NX2 z puszkami typu d810 czy D750, to pewnie bym "skorzystał z okazji" i zaczął się rozglądać za jakim innym programem do obróbki. Chyba, że ktoś wyznaje zasadę "przez ból do przyjemności" :wink:
Ba, można by nawet pokusić się o wymianę systemu, ale gdy ktoś przywyknie do zielonej optyki Nikona, to ciężko przywyknąć do zimnych błękitów Canona. :D
To kwestia dosyć istotnych niuansów i ... przyzwyczajeń, które jak to powiadają, stanowią drugą naturę.
A z Hydem trudna walka. :D
Ba, można by nawet pokusić się o wymianę systemu, ale gdy ktoś przywyknie do zielonej optyki Nikona, to ciężko przywyknąć do zimnych błękitów Canona. :D
To kwestia dosyć istotnych niuansów i ... przyzwyczajeń, które jak to powiadają, stanowią drugą naturę.
A z Hydem trudna walka. :D
Dawno temu mój ówczesny szef powiedział mi, że nie należy przywiązywać się do kodu, który się pisze. Myślę, że miał rację. Do puszek/systemów/itp./itd. też się nie przywiązuję :smile:
Dawno temu mój ówczesny szef powiedział mi, że nie należy przywiązywać się do kodu, który się pisze. Myślę, że miał rację. Do puszek/systemów/itp./itd. też się nie przywiązuję :smile:
... ale tu w grę wchodzą nie jedynie straty trudno wymierne, ale również te latwo mierzalne i okropnie bolesne. :)
Zresztą, jak stawałeś się Canonierem, to w jakiejś tam skali musialeś to przerabiać. ;)
... ale tu w grę wchodzą nie jedynie straty trudno wymierne, ale również te latwo mierzalne i okropnie bolesne. :)
Zresztą, jak stawałeś się Canonierem, to w jakiejś tam skali musialeś to przerabiać. ;)
Jednym z powodów przejścia do Canona były właśnie ichniejsze kolorki, tak więc bólu raczej nie odczułem :wink:
Jednym z powodów przejścia do Canona były właśnie ichniejsze kolorki, tak więc bólu raczej nie odczułem :wink:
Ło matko, ja o chlebie, on o niebie, no tak to trudno nam będzie złapać kontakt. :D
A kilka body + bateria szkieł + dodatkowy osprzęt to pies?
Swoje klocki tak bez bólu wrzuciłeś na strych i poszedłeś kupować nowe? :mrgreen:
Ja mam za drogie "klocki" żeby teraz się przesiadać. Poza tym wyznaję prostą zasadę - nie ma rzeczy idealnych. Nikt mi nie wmówi, że akurat Nikon jest "be", a Canon to chodzący ideał. Kiedyś zdecydowałem się na ten, a nie inny system, bo mi odpowiadała jego ergonomia. Ostatnio Nikon mocno testuje moją tolerancję (kalibracja AF D800 po zakupie, dziwne jego zachowania w trybie AF-C, wycofanie się z CNX-a), ale dla mnie to jeszcze nie powód, żeby się na nich wypiąć. Canonierzy mają swoje, inne problemy.
Nikon nie jest be, ani Canon nie jest cacy, tylko widzisz, jeżeli przez lata całe wypracowuje się ścisłe związki, między sprzętem a "wywołaczem" i nagle zaczyna brakować tego ostatniego, to poczynają nachodzić homo photographicusa przeróżne wątpliwości.
A za długo w rozkroku się nie postoi, bo to i niewygodne, i okropnie niepraktyczne.
Coś mi się widzi, że w dłuższej perspektywie, to poniechanie CNX-a wyjdzie firmie Nikon niekoniecznie na zdrowie.
I pomysleć, że cała dyskusja zaczęła się od sugestii użycia LR do obróbki zdjęć z ostatnich puszek Nikona :smile:
Nie chciałbym być źle zrozumiany:
- nie mówię, że Canon jest super, a Nikon bee. Ani odwrotnie...
- nie namawiam kogokolwiek do jakiejkolwiek zmiany systemu, sprzedaży sprzętu za pół darmo, wykonywania szpagatów, etc. :wink:
- nie mam nic wspólnego z firmą Adobe, poza posiadaniem ich oprogramowania nabytego z drodze zakupu
- jestem amatorem, fotografia to moje hobby i gdybym miał do niego zastosować jakieś reguły racjonalnego rachunku ekonomicznego, to pewnie już dawno zajął bym się np. szydełkowaniem.
Życzę wszystkim spokojnych Świat i wspaniałego Nowego Roku.
...
... fotografia to moje hobby i gdybym miał do niego zastosować jakieś reguły racjonalnego rachunku ekonomicznego, to pewnie już dawno zajął bym się np. szydełkowaniem.
Życzę wszystkim spokojnych Świat i wspaniałego Nowego Roku.
A ja Ci powiadam, że z fotografowania można się utrzymać i to niekoniecznie we współpracy z niedźwiedziem na Krupówkach. :)
Rzecz tylko w tym, żeby nikt nie rzucał kłód po nogi.
Nie jedzcie za dużo, sporo spacerujcie, nawet z parasolem, uważajcie z materiałami pirotechnicznymi i alkoholem, no w ogóle wszelkiej pomyślności w ten czas i na ten Nowy Rok. :)
http://www.nikonuser.info/fotoforum/viewtopic.php?f=42&t=2623&sid=1e36a7d178b49c06fae35c5508d1d010#p7086
krzysztof jot
27-12-2014, 13:20
Pawle, przez pół godziny stałem obok stołu i wnikliwie przeanalizowałem całą przestrzeń pomiędzy krzesłem i klawiaturą. Nic nie znalazłem :)
Na poważnie - przyznaję, że te kilka lat pracy na NX-ie przyzwyczaiło mnie do tego, że po eksporcie zdjęć do kompa dostaję na wejściu to, co sobie poustawiałem w aparacie. Taki przeskok na Lightrooma z resetem wszystkich ustawień trochę mnie przerósł. Pewnie można sobie jakoś poustawiać jakieś presety pod Nikona, ale nie dotarłem do tego, jak to zrobić. Bawiłem się trochę w obróbkę tego samego zdjęcia w Lightroomie i metodą opisana powyżej - efekt z Lightrooma zawsze był u mnie gorszy :/ Co nie znaczy, że ten program nie daje rady - po prostu trzeba go rozgryźć.
mam podobnie :)
I pamiętam tu dawne boje i testy - co lepsze - i niestety zawsze wynik końcowy wskazywał na NX. Oczywiście jest wiele programów do RAWów ale tylko NX daje to co najlepsze - to jest bezdyskusyjny efekt wielu testerów tego forum.
Natomiast co do NX-D. Na sofcie Nikona robię od 2002 roku i zakupu D100. I tak kiedyś było - marny, wolny, i darmowy. Potem płatny, ale nadal wolny, choć coraz lepszy. No, a teraz proszę - niezastąpiony. Idąc tym tropem - liczę na to, że wersje kolejne będą coraz sprawniejsze i da się z tym żyć, więc jednak daruje sobie naukę Lightrooma - bo jednak już chyba za stary jestem :) nie chce mi się, nie widzę sensu tej nauki. A i obrazki z nowych puszek nie wymagają aż tylu korekt - dynamika znacznie szersza, itp itd.
Mam pytanie do użytkowników Capture NX-D - czy ten program odczytuje ustawienia body (tak jak to było w NX)?
Natrafiłem na stronę www.imixermedia.com gdzie piszą, że można instalować plug-ins Nik Software właśnie w NX-D.
Czy próbował ktoś tego?
Wydaje się że NX-D właśnie z wszystkimi dodatkami Nik Software byłby całkiem niezłym narzędziem (porównywalnym z NX2 ?).
Zainstalowałem tak na próbę NX-D w najnowszej wersji ze strony Nikona i na samym początku mi coś tu nie gra. Otwieram NEFa z D300s i zdjęcie się otwiera ale bez górnej "listewki " z numerem zdjęcia i bez "krzyżyka" do zamykania. Wprowadzam korekty i chcę zapisać zdjęcie (jak to robię w CNX2) ale w żadnej zakładce nie znajduję "Save" ani "Save As" . Chcę zamknąć zdjęcie ale nie mam "krzyżyka". Szukam w zakładkach "Close" ale nic takiego tam nie ma. Czy to jakaś niepełna wersja, czy ja coś źle robię?. Czy u Was też tak jest?.
Zdjęcia się nie zamyka, jedyne przewija na nastepne. Do zapisu, u góry na belce jest ikonka (obok ikonki kadrowania).
Obok ikonki kadrowania 'Crop Tool" po prawej stronie jest ikonka "Open With". Po jej naciśnięciu wyskakuje okienko z napisami"Capture NX2" i" Register". Po naciśnięciu Capture NX2 coś sie zapisuje i otwiera sie CNX2. Po naciśnięciu " Register" pojawia się jakaś tabelka z parametrami (?). Czy o to chodzi?
następna ikonka "Convert Files"
Widział ktoś gumkę w tym super sofcie?
No tak, ale to jest już konwersja do TIFFa lub JPGa.To już przećwiczyłem . Poprawionego NEFa w NX-D nie można zapisać w NX-D obok surowego, tak jak to można zrobić w CNX2. Zmierzam do tego aby spróbować poprawionego NEFa w NX-D przenieść do CNX2 i pewne operacje robić tam.
Zmierzam do tego aby spróbować poprawionego NEFa w NX-D przenieść do CNX2 i pewne operacje robić tam.
Do NX2 spacerujesz z tifem, nef zostaje w NX-D.
"Do NX2 spacerujesz z tifem, nef zostaje w NX-D."
Tak zrobiłem, ale nie wszystkie funkcje w CNX2 działają na TIFie.
Przeniosłem też NEFa edytowanego w NX-D do CNXa, ale okazało się , że wprowadzone zmiany w NX-D zniknęły i plik jest surowy jak przed edycją.
Przecież NX-D zapisuje zmiany nie w NEF, a w osobnym pliku (tworzy do tego podkatalog w katalogu ze zdjęciami).
Dlatego inne programy (tzn View NX i CNX2) nie widzą zmian.
NX-D tworzy sobie plik z ustawieniami w katalogu, z którego pochodzi edyt. zdj.
CNX wprowadza zmiany w samym NEF-ie (podobnie ViewNX)
Tak więc, kompatybilność tych programów nie jest w każdą stronę
p.s ciekaw jestem, czy NEF edytowany w CNX, będzie ze zmianami otwierany w NX-D ? sprawdzisz ?
Ja nie, bo nie mam CNX.
a to było do kolegi Zom53, ale może to sprawdzić ktokolwiek, kto ma oba softy
Sprawdziłem. Sytuacja jest bardzo ciekawa. NEF z D300s edytowany w CNX2 (zmana ekspozycji,cieni , Picture Control) otwiera się w NX-D i można go dalej edytować. Natomiast jeżeli zastosuje się w CNX2 np. CCP to plik zachowuje poczynioną edycję ale jest tylko do oglądania.Palety do edycji są wtedy nieaktywne i wyświetla się komunikat : "Only preview in their RAW data will be displayed for RAW (NEF/NRW) images that have adjustment steps created in Capture NX ar Capture NX2. To process and adjust the RAW data of the images, you need to restore themto their original states by using the Restore comand from Adjust menu".
Sprawdziłem. Sytuacja jest bardzo ciekawa. NEF z D300s edytowany w CNX2 (zmana ekspozycji,cieni , Picture Control) otwiera się w NX-D i można go dalej edytować.
W sumie co tu dziwnego. tak powinno to wyglądać.
Natomiast jeżeli zastosuje się w CNX2 np. CCP to plik zachowuje poczynioną edycję ale jest tylko do oglądania.
Co to CCP ?
Jeśli zewnętrzna wtyczka to nic dziwnego, że inny program bez tej wtyczki nie wie co robić.
CCP to Color Control Point.
Czyli jak jest korekta w CNX2 w funkcji, której nie ma NX-D, to NX-D nie potrafi obrabiać dalej takiego pliku. To nie jest specjalnie dziwne.
Tak właśnie jest.Sprawdziłem na wszystkich narzędziach, których nie posiada NX-D.
Dziwne jest dla mnie to, że poczynione zmiany zapisuję w tym samym NEF-ie a w NX-D nie można go edytować.
Ale to wszystko chyba przez to, że NX-D edytowane zmiany w zdjęciu zapisuje w osobnym pliku (NKSC PARAM).
Tak właśnie jest.Sprawdziłem na wszystkich narzędziach, których nie posiada NX-D.
Dziwne jest dla mnie to, że poczynione zmiany zapisuję w tym samym NEF-ie a w NX-D nie można go edytować.
Jeśli NX-D nie posiada jakiegoś algorytmu to jak niby ma go wykonać.
Zmiana NEFa w CNX to tak naprawde ten sam NEF+ zmiana komendy jak aplikacja go ma wywołać.
Jak NX-D nie rozumie komend (bo nie ma np CCP) to ich nie wykona.
Wniosek może być tylko jeden: jak się nie ma nowej puszki (D810, D750) to najlepiej pozostać przy CNX 2.
Co ma wspólnego NX-D z czyszczeniem matrycy, zbieraniem danych ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wrzucajtu.pl/wrz/eade9e165b5778297121b03db9c275a1108.162.254.221201 5-01-08_064334.jpg)
Wydaje mi się, że to kwestia uproszczenia. Ot – po prostu możesz wykonać zdjęcie wzorcowe (białe tło na przymkniętej przesłonie), z którego odpowiednia opcja w programie, zbierze informacje o zabrudzeniach matrycy i wykorzysta je do automatycznego usuwania plam z obrazu. Tak jak to miało miejsce w Capture NX 2.
Tak sobie testuję ten NX-D i znalazłem kolejną niespodziankę in minus. Gdy się otwiera NEF-y 14-bitowe z D750 , to w zakładce Picture Control brak jest profili D2XMODE 1, 2 i 3. Ale gdy się otwiera takie same NEF-y z D300s to wszystkie trzy profile D2XMODE są w tej samej zakładce obecne mimo iż w body D300s tych profili nie mam wgranych. Czary jakieś czy co?. Czy ktoś to spróbuje wytłumaczyc?.
Przecież program wie z jakiego body jest NEF. Po prostu widzi, że to NEF z D300s i daje do wyboru profile D2x do D300s. Do wielu, wielu innych aparatów nie ma i nie można wgrać profili D2x (bo fabryka ich nie wypuściła).
Należy mieć nadzieję , że Nikon wypuści kiedyś D2Xy do D750.
Wątpię. D300s czy D700 miały "ostre" kolory. Nowsze matryce obrazują inaczej, podobniej do D2x. Od czasu D800 nie ma profili D2x. Za to są od razu w body profile "portret" i inne, których na D300s/D00 nie było (fabrycznie nie było).
Czyli okazało się , że to nie wada NX-D ale zaleta bo program zawiera profile D2X.
"It's not a bug, it's a feature" ;)
krzysztof jot
14-01-2015, 13:36
Panowie - ja mam taki dziwny problem z NX-D
Otóż, ostatnio dość często po kliknięciu na ikonę "otwórz w aplikacji" i czy to wybiorę PSa ( a nawet NX2 próbowałem i to samo) - coś zamiesza, zakręci, zawiruje :) - jak program wskazany nie jest uruchomiony, to nawet go uruchomi... i koniec.
Nie pojawia się to zdjęcie w tym programie. Ale odnajduje go tam gdzie NX-D zapisuje TIfy - i to zapisanego z dziwną nazwa jakies cyfry i litery i zaczynającą się od $$
Zaczyna to byc bardzo irytujące - ponieważ trafia to i PS i NX2 więc nie wiem gdzie szukać przyczyny ? Ma ktoś jakiś pomysł ? A drugie - można wskazać miejsce zapisywania TIFa przez NX-D przy takiej akcji "otwórz w aplikacji" ?
U mnie dzieje się coś innego: jak nacisnę "otwórz w aplikacji CNX2" to otwiera się CNX2 i pokazuje to zdjęcie ,które było widoczne w NX-D. Natomiast nie można wówczas zamknąć programu NX-D na krzyżyku (tylko wyłączając PC) nawet po zamknięciu programu CNX 2.( Próbowałem na pliku z D300s).
Ciekawostka: w nowej wersji NX-D 1.1.0 wprowadzono do palety Camera Lens Corrections nowy element o nazwie PF Flare Control służący do ograniczenia efektu flary pierścieniowej i kołowej.
Zainstalowalem dla sprawdzenia jak to działa ale to okienko jest nieaktywne. Próbowałem z NEF-ami z D300s, D600 i D750 z obiektywem typu D i G i nic. Może ktoś spróbuje u siebie z ciekawości.
Też mam ten nowy element, o nazwie PF Flare Control martwy.
Nie rozumiem, jak poważna firma na swojej oficjalnej stronie chwali się czymś czego faktyczne w programie nie da się uruchomić.
U mnie dzieje się coś innego: jak nacisnę "otwórz w aplikacji CNX2" to otwiera się CNX2 i pokazuje to zdjęcie ,które było widoczne w NX-D. Natomiast nie można wówczas zamknąć programu NX-D na krzyżyku (tylko wyłączając PC) nawet po zamknięciu programu CNX 2.( Próbowałem na pliku z D300s).
No, to u mnie jeszcze inna opcja :)
Przy próbie otwarcia pliku z poziomu NX2 - "otwórz z CNX" - program CNX uruchamia się błyskawicznie, zdjęcie jest edytowane, funkcje CNX działają, ale... na ekranie zostaje etykieta CNX, której nie daje się za nic usunąć. Ale CNX daje się zamknąć krzyżykiem z paska otwartych programów . Co ciekawe, pliki z poziomu NX2 otwierają się bez problemu w Corelu...
Jeśli uruchamiam CNX i otwieram zdjęcia z jego przeglądarki, wszystko jest OK.
Chciałem wrzucić zrzut, ale nie wchodzi do postu... :(
Zaczynam podejrzewać kartę graficzną.
To napiszę coś i innej beczki !
Kupiłem KIEDYŚ wcale nie Tak dawno i wcalle nie była to mała cena NX + Filtry
Bo LR był niewiele droższy i teraz mam Program do Wolania NEF co mogę wywalić do KOSZA !!!
Bo Firma Nikon doszła do wniosku że coś jest .......
Czyli wydałem Kasę i po CA; 2 latach muszę sam się martwić co dalej !?
Ręce OPADAJĄ
Program to CA 450 zl Filtry Kolejne 450zl i teraz wszystko do KOSZA !!!
Nikt o tym nie Pisze ale to nasza KASA i co DALEJ ???
To napiszę coś i innej beczki !
Kupiłem KIEDYŚ wcale nie Tak dawno i wcalle nie była to mała cena NX + Filtry
Bo LR był niewiele droższy i teraz mam Program do Wolania NEF co mogę wywalić do KOSZA !!!
Bo Firma Nikon doszła do wniosku że coś jest .......
Czyli wydałem Kasę i po CA; 2 latach muszę sam się martwić co dalej !?
Ręce OPADAJĄ
Program to CA 450 zl Filtry Kolejne 450zl i teraz wszystko do KOSZA !!!
Nikt o tym nie Pisze ale to nasza KASA i co DALEJ ???
Niczego nie musisz przecież wyrzucać do kosza. Nikt nie zabiera Ci tego co kupiłeś. Możesz dalej używać tego co Twoje. Podchodząc do sprawy optymistycznie jest nawet lepiej ponieważ nie musisz wydać kolejnych 450 zł na NX3, a dostajesz darmowego NXD. Ja oczywiście również żałuję że nie będzie już następcy CNX2, ale trudno takie jest życie.
Natomiast Niksoftware możesz chyba stosować z LR i PS jeżeli się na nie przesiądziesz uznając, że CNX2 to już nie jest to.
Wcale mnie nie dziwi frustracja Mirka, jako że autentycznie nie wygląda to poważnie ze strony Nikona.
Za mało kasy, czy inna dolegliwość ?
W sumie i tak im się ta decyzja o niepodtrzymaniu cnx-a drugiego czkawką odbije.
Zresztą ku uciesze konkurencji.
Sam się zastanawiam, czy na złość Nikonowi nie zmienić systemu.
wasilewk
31-01-2015, 18:41
...
Sam się zastanawiam, czy na złość Nikonowi nie zmienić systemu.
Może lepiej "odmrozić uszy" ?
...Sam się zastanawiam, czy na złość Nikonowi nie zmienić systemu.
Poważnie myślisz, że Nikon będzie płakał i włosy rafał?! ;-)
__
Mobilnie
Poważnie myślisz, że Nikon będzie płakał i włosy rafał?! ;-)
__
Mobilnie
Żartujesz ?
Mam gdzieś, co pomyślą w Nikonie, niemniej siedzi we mnie coś z asyryjskiego pomstownika i kiedy Nikon ma mnie w rzyci, to kusi by odpłacić tym samym.
A już tak na marginesie, to całkiem sporo na mnie zarobili i nawet nie zapytali, czy mi z tym dobrze. :D
A znam firmy, które chociaż ślą życzenią świąteczne na papierze.
A znam firmy, które chociaż ślą życzenią świąteczne na papierze.
Toaletowym? :)
Toaletowym? :)
Nie, ozdobnym.
Oj, duch w Narodzie karleje.
Niedobrze.
Wracając do tematu, to chciałem zapytać do czego służy ten program, który instaluje się razem z NX-D pod nazwą Picture Control Utility 2. Może ktoś go już otwierał ?.
Wymieniłem ostatnio desktopa na laptopa i system z Windows 7 na Windows 8.1 i NX-D bardzo dziwnie działa. Raz wyświetla, a raz nie miniaturki NEF-ów, ale gdy chcę wejść w edytowanie NEF-a to ekran jest ciemny i nie pokazuje go. Żeby było śmieszniej, to jpg-i wyświetla bez problemów. Próba przeinstalowania NX-D nie pomaga. Jak kliknę na plik NEF z poziomu windowsowego eksploratora to NX-D uruchamia się ale nie widzę w ogóle obrazu (ciemny ekran). Co jest grane ?
nikoniarz
07-02-2015, 22:13
Wracając do tematu, to chciałem zapytać do czego służy ten program, który instaluje się razem z NX-D pod nazwą Picture Control Utility 2. Może ktoś go już otwierał ?.
Do własnej konfiguracji profili Picture Control.
Tak też myślałem.Podobną konfigurację ale tylko na bazie istniejących profili w body przeprowadziłem sobie w D300s.
A ja mam inny problem z tym wytworem. Pliki NEF które konwertuje do jpeg w NX-D są jakby mydlane, nieostre. To znaczy są tak wyświetlane w NX-D ale te same zdjęcia w innych programach np ViewNX są ostre jak trzeba. Muszę się bawić CNX2 i NX-D najpierw konwersja z NEF-JPEG w NX-D a resztę robię w CNX2. Czy ktoś zauważył to o czym piszę ?
A tak na marginesie to ten nowy NX-D jakoś mi nie podchodzi.
A tak na marginesie to ten nowy NX-D jakoś mi nie podchodzi.Raczej nie jest to niczym dziwnym. Nie słyszałem/czytałem jeszcze opinii, w których ktokolwiek byłby zadowolony z tej zmiany. Podobnie byś się poczuł po przesiadce z PhotoShopa CC do 1.0 z 1990 roku. :)
Marcin jak zwykle SZCZERY :)
Władca Pixeli
06-03-2015, 20:55
Raczej nie jest to niczym dziwnym. Nie słyszałem/czytałem jeszcze opinii, w których ktokolwiek byłby zadowolony z tej zmiany. Podobnie byś się poczuł po przesiadce z PhotoShopa CC do 1.0 z 1990 roku. :)
Ja używam i jestem bardziej zadowolony niż z oprogramowania Nikona. :mrgreen:
Używałem go wcześniej z Fuji a teraz z Nikonem.
Ja używam i jestem bardziej zadowolony niż z oprogramowania Nikona. :mrgreen:
Używałem go wcześniej z Fuji a teraz z Nikonem.Czego używałeś wcześniej z FUJI? Nikon Capture NX-D? O czym prawisz, że jesteś bardziej zadowolony niż z softu Nikona, skoro Nikon Capture NX-D, to program Nikona? :)
Władca Pixeli
07-03-2015, 00:35
Czego używałeś wcześniej z FUJI? Nikon Capture NX-D? O czym prawisz, że jesteś bardziej zadowolony niż z softu Nikona, skoro Nikon Capture NX-D, to program Nikona? :)
Używasz programu Nikona i nie wiesz kto go napisał :mrgreen:
http://nikonrumors.com/2014/03/24/yes-the-new-nikon-nx-d-software-is-made-by-silkypix.aspx/
Tu jest pełna wersja która obsługuje inne aparaty
http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/
Używasz programu Nikona i nie wiesz kto go napisał :mrgreen:Oki, oki – myślałem, że coś źle zrozumiałem… Ale skoro się już czepiać co kto faktycznie napisał, to również Ty nie wiesz, że Nikon Capture NX2 też nie był Nikona. :mrgreen:
Tak więc – jeśli mówimy o sofcie Nikona to zakładamy, że mamy na myśli brand, a nie to, kto płaci pensję programistom, oki? ;)
Władca Pixeli
07-03-2015, 18:19
Oki, oki – myślałem, że coś źle zrozumiałem… Ale skoro się już czepiać co kto faktycznie napisał, to również Ty nie wiesz, że Nikon Capture NX2 też nie był Nikona. :mrgreen:
Nikon w 2006 kupił udziały Nik software i był współwłaścicielem firmy.
"Nik is a private company, owned by investors and camera giant Nikon (which has a 35% stake)"
Nikon w 2006 kupił udziały Nik software i był współwłaścicielem firmy.
"Nik is a private company, owned by investors and camera giant Nikon (which has a 35% stake)"
Że był udziałowcem nie znaczy, że Nikon Capture NX2 był jego produktem. Był oprogramowaniem zewnętrznej firmy, napisanym na zlecenie Nikona – tak samo, jak ma się to w przypadku aktualnego NX-D. Jak ekipa Silky zacznie zdychać, to też wpompują im kasę, wykupując trochę udziałów… :) W zależności od tego, jak na ten „problem” spojrzeć, mogą zarówno nie być, jak i być programami Nikona. Niemniej twierdzenie, że jeden tak, a drugi nie, to zwykłe naginanie rzeczywistości. :)
EOT.
hostman22
28-06-2015, 11:06
Uwaga:
wersja beta działała na windowsie vista, wersja stabilna pomimo iż w danych technicznych jest zapis: "System operacyjny: WindowsÂŽ Vista (Service Pack 2), WindowsÂŽ 7 (Service Pack 1), WindowsÂŽ 8.1; obsługiwane są zarówno 32-, jak i 64-bitowe wersje tych systemów (zalecane są wersje 64-bitowe)" to już w danych technicznych na stronie z której się ściąga pogram czytamy: "Microsoft Windows 8.1 Microsoft Windows 8.1 Pro Microsoft Windows 8.1 Enterprise Microsoft Windows 7 Home Basic Microsoft Windows 7 Home Premium Service Pack 1 Microsoft Windows 7 Professional Service Pack 1 Microsoft Windows 7 Enterprise Service Pack 1 Microsoft Windows 7 Ultimate Service Pack 1 Note: Pre-installed versions only. 64- and 32-bit editions supported; runs as a native 64-bit application on 64-bit systems." i fakt pod vistą nie działa :(. Super Nikon czemu musisz mnie ostatnio #$#@$ na każdym kroku ;)...?!
Hostman22, ja rozumiem ciekawość, ale uwierz â nic nie tracisz. ;)
arturmsi
16-02-2016, 22:08
czy ja nie mogę znaleźć czy ten program faktycznie nie ma wyciągania z cieni i gaszenia świateł?
Czy w programie Capture NX-D można przenosić ustawienia z jednego nefa na kilka innych i czy można kopiować nef ? Może herezja ale mi się podobają kolory wypluwane z tego programu. A już odcień skóry jest rewelacyjny. :-)
krzysztof jot
12-06-2016, 14:58
Można kopiować ustawienia, exify, IPTC, przetwarzać wsadowo i robić co chcesz :)
Albo ślepy jestem albo od lat znana pomroczność jasna mnie dopadła. W jaki sposób szybko mogę skopiować rawa z poziomu programu aby oba były widoczne?
Czy ktoś może podpowiedzieć czemu po zaznaczeniu dwóch zdjęc nie mogę skopiować ustawień z pierwszego zdjęcia na drugie? Zakładka Paste Adjustmenrs jest nieaktywna.
Może zaznacz tylko to, do którego chcesz wkleić ustawienia? To najbardziej logiczne podejście i raczej powinno działać.
Sorry, jeśli nie pomogę, ale nie używam tego paskudztwa, więc nie mogę też zweryfikować swojej porady. ;)
Andrzej1974
24-06-2016, 10:52
Czy ktoś może podpowiedzieć czemu po zaznaczeniu dwóch zdjęc nie mogę skopiować ustawień z pierwszego zdjęcia na drugie? Zakładka Paste Adjustmenrs jest nieaktywna.
Tego to ja ci nie wiem. U mnie działa to bez problemów...
Spróbuj:
- zaznaczyć zdjęcie źródłowe i wybrać kombinację Ctrl+Shift+C,
- zaznaczyć zdjęcie docelowe i wybrać kombinację Ctrl+Shift+V.
Powinno zadziałać.
Tego to ja ci nie wiem. U mnie działa to bez problemów...
Spróbuj:
- zaznaczyć zdjęcie źródłowe i wybrać kombinację Ctrl+Shift+C,
- zaznaczyć zdjęcie docelowe i wybrać kombinację Ctrl+Shift+V.
Powinno zadziałać.
Tak w ten sposób działa działa.
Stig ale przecież to paskudztwo wg mnie produkuję idealny kolor skóry ludzkiej. Specjalnie organoleptyczne ten sam obrazek wywołałem w C1 i ACR no i trol nikona zrobił to najlepiej :-) Chyba się starzeje i zakładka w mózgu odnośnie kolorów nie działa poprawnie ;-)
Nie twierdzę, że nie może Ci się podobać kolor skóry przez niego generowany. Na pewno jest lepszy niż to, co daje ACR czy LR. C1 też generuje dobry (może nie tak idealny jak soft Nikona), ale dodatkowo rozwala na strzępy NX-D w pozostałych kwestiach.
A możesz tak kilka wymienić tak dla przykładu.
Andrzej1974
25-06-2016, 09:51
Przy standardowych ustawieniach NX-Da (cache na dysku C) połyka on praktycznie cały RAM. Jednakże problemu tego nie zauważyłem po przeniesieniu jego cache'u na RAMdysk. Czy ktoś coś podobnego zauważył?
Zrobiłem tak samo ale u mnie nie widać różnicy. Ale ja mam słaby procek 2.8 i 8 gb ramu. A może mi ktoś powiedzieć gdzie ustawić bezpośrednie otwieranie pliku w PS ale nie tiff tylko jpg?
Nowa aktualizacja wyszła http://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/sw/72.html ktoś coś?
marekawo
03-08-2016, 21:59
Myślę o zmianie aparatu na nowszy.Pobrałem NX-D,aktualnie wołam zdjęcia w CNX2.W jaki sposób podłożyć do podglądu na monitorze profil wydruku obrabianego zdjęcia (soft proof) i czy jest możliwość jeszcze przed samym zapisem zmniejszyć plik do wymaganej wielkości(edycja size/resolution)
?
Czy ktoś może podpowiedzieć jak wyłączyć podświetlanie ciemnych i jasnych partii obrazu?
Czy ktoś może podpowiedzieć jak wyłączyć podświetlanie ciemnych i jasnych partii obrazu?Naprawdę tak trudno przelecieć wzrokiem po menu?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/12/06_01_005-1.jpg
źródło (http://nikonimglib.com/ncnxd/onlinehelp/en/img/06_01_005.jpg)
Na Boga ale wciskam wszystko i te kropki cały czas są
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/pnhvh9p32vtuqx1/NX-D.jpg)
Zainstalowałem wersję 1.4.3 i nie ma tego problemu. Natomiast ta wersja mi nie odpowiada. Czyli winny jest W10 który robi mi taki psikus.
nikoniarz
21-12-2016, 22:10
Posiadam wersję 1.4.2 i wszystko jest okej...
Tak masz rację na innym laptopie też z W10 zainstalowałem wersję 1.4.2 i wszystko w porządku. Nie rozumiem co może być nie tak. Odinstalowałem przeczyściłem rejestr i dalej to samo.
Ja Jolanda
04-01-2017, 22:01
Mam pytanie....czy istnieje coś takiego jak instrukcja obsługi Capture NX-D?
Jeśli tak, bardzo proszę o link. W j.polskim oczywiście ;)
nikoniarz
04-01-2017, 22:08
Z polską może być problem, ale może angielska pomoże https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0ahUKEwixlZmvpKnRAhULjSwKHX-wA2sQFghAMAU&url=http%3A%2F%2Fwww.makofoto.cz%2Faktuality%2FCap ture_NX-D%2FD-CNXD__-010000BF-___EN-ALL___.pdf&usg=AFQjCNGNyUOzBqmqV_uFkzc_eDlR7HEAHA&sig2=wX8LRalu1TQjnFm_9-l_Sg&bvm=bv.142059868,d.bGg&cad=rja
Ja Jolanda
06-01-2017, 20:13
Dzięki, na pewno pomoże :)
piters1986
13-03-2017, 14:44
Cześć, chciałem sobie zainstalowć ale nie chce gadać z windowsem XPsp3 pomimo informacji że powinien. Powinien? Czy jest ewentualnie jakaś legalana alternatywa? Pozdr!
Gada od W7 (http://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/sw/81.html)
piters1986
13-03-2017, 21:56
Ok, wszystko jasne. Dzięki!
Kopiuję dodatkowe zdjęcia do folderu i ładują się one na koniec. Czy jest szansa szybkiego przeładowania folderu tak aby ładowały się po nazwie która i tak ta opcja jest zaznaczona.
maciey75
27-01-2018, 18:09
Czy ktoś przesiadł się z View NX na Capture NX-D? Robię właśnie kolejne podejście i zauważyłem różnice w wyświetlaniu zdjęć (na korzyść View NX). Jak temu zaradzić?
Jak temu zaradzić?
Nie czaje chcesz aby wyświetlały się gorzej?
maciey75
27-01-2018, 18:27
Nie ;) ale tak dobrze jak w View NX. Przeszukałem już chyba wszystkie ustawienia i nic nie mogę znaleźć.
Na czym polegają te różnice?
Może to kwestia źle skonfigurowanej przestrzeni kolorów?
maciey75
29-01-2018, 20:09
Sa jakby wyprane - mniej kontrastu i trochę mniej ostrości. A jak sprawdzić to o czym piszesz?
Odpaliłem tego samego RAWa w obu programach, z jakiejś imprezy targowej, dużo różnych kolorów, wyglądają .. prawie identycznie. To prawie mnie zdziwiło.
W Capture NX-D zdjęcie jest ciemniejsze w narożnikach. Porównałem jpg i raw w NX-D - różnią się. Jakby nie było zdejmowane z automatu winietowanie. W jpg winiety prawie brak, w raw winieta jest. To dotyczy tylko NX-D, natomiast w ViewNX-i nie ma różnicy między RAW a jpg.
Może to dlatego, że w użyciu był Tamron, a nie Nikkor?
Odpaliłem więc zdjęcie (to co niżej) nikkora i problem z innym wyświetlaniem winiety zniknął.
Natomiast programy faktycznie inaczej wyświetlają kolory, co mnie mocno zdziwiło.
Ten sam plik NEF z D800, z lewej z Capture, z prawej z VieW. bez ruszania suwakami.
4115
Wg mnie co zresztą robię do tej pory kolory z NXD wyglądają lepiej.
2pompony
29-01-2018, 22:58
Ten sam plik NEF z D800, z lewej z Capture, z prawej z VieW. bez ruszania suwakami.
Może w tym tkwi sedno - że inne są wartości domyślne, tzn. defaultowy poziom czegoś (ekspozycji, nasycenia, 'siły' światła lub czarni, zresztą bóg wie czego jeszcze, tych parametrów łącznie z krzywymi jest parę) nie są identyczne w obu programach... A skoro różnią się defaultowe wartości, to bez ruszania suwakami musi po prostu być inaczej.
To mój domysł, jeśli zarządzanie kolorem jest OK.
Może w tym tkwi sedno - że inne są wartości domyślne, tzn. defaultowy poziom czegoś (ekspozycji, nasycenia, 'siły' światła lub czarni, zresztą bóg wie czego jeszcze, tych parametrów łącznie z krzywymi jest parę) nie są identyczne w obu programach... .Podobno programy nikona czytają ustawienia puszki. Puszka ta sama bo to to samo zdjęcie. Oba wykryły że to Vivid itd. Choć niektóre suwaki faktycznie mają inne ustawienia niż ustawione w body. Np. viewNX-i ma ostrość na 0, suwak ostrości ma inną skalę.. Natomiast NX-D ma ostrość tak jak body.
Programy powinny wyświetlać tak samo ten sam profil i kolor powinien być ten sam. Trochę się jednak odcień rózni.
Nie pomyślałem by odpalić w obu programach ten sam jpg. Jutro.
Sa jakby wyprane - mniej kontrastu i trochę mniej ostrości. A jak sprawdzić to o czym piszesz?
To typowy efekt otwarcia zdjęcia zapisanego w "szerokiej" przestrzeni kolorów (np Adobe RGB) jako "zwykłego" srgb. Kolory mają zmniejszone nasycenie, mają tendencję do wpadania w odcień zielony lub siny, kontrast jest jakby mniejszy, zdjęcie sprawia wrażenie szarego i bardziej "płaskiego".
Sprawdź w menu aparatu, czy nie masz ustawionej przestrzeni kolorów Adobe. Zmień na srgb i zobacz, czy to coś zmieni.
Programu Capture nie mam akurat pod ręką a ustawień nie znam na pamięć... ;) Tam też jest możliwość ustawiania przestrzeni.
Przeszedłem kiedyś podobną drogę, tylko miałem wtedy problem w View NX.
Problemy mogą występować także w innych programach - np w przeglądarce Windows, w przeglądarkach internetowych. Również wyświetlacze stacjonarne (np telewizory) też często nieprawidłowo wyświetlają zdjęcia zapisane w przestrzeni innej niż SRGB. Dlatego ja na wszelki wypadek używam prawie wyłącznie SRGB.
Odpaliłem tego samego RAWa w obu programach, z jakiejś imprezy targowej, dużo różnych kolorów, wyglądają .. prawie identycznie.
(...)To dotyczy tylko NX-D, natomiast w ViewNX-i nie ma różnicy między RAW a jpg.
(...)Ten sam plik NEF z D800, z lewej z Capture, z prawej z VieW. bez ruszania suwakami.
A może jak nie ruszysz suwakami, to ViewNX-i wyświetla jpega a nie raw (tak robił jego poprzednik View-NX)? I dlatego nie ma różnicy w porównaniu z jpg? ;)
Przeciez jpg (zaszyty czy normalny) oraz raw bez ruszania suwakami powinny wygladac tak samo. To program nikona a nie adobe.
Przeciez jpg (zaszyty czy normalny) oraz raw bez ruszania suwakami powinny wygladac tak samo. To program nikona a nie adobe.
Może powinny, ale nie wyglądają ani w "starym" View-NX, ani w Capture NX-D (innych programów nie próbowałem). Wywołane rawy wyglądają "prawie" jak jpegi z aparatu.
W View-NX bez ruszania suwaczkami wyświetla się jpg, a jak ruszysz jakiś suwaczek i cofniesz z powrotem na miejsce, to pojawiają się różnice, głównie w odszumianiu ale także w ostrości i trochę w kolorze. W Capture różnice widać od razu, bo on od razu wywołuje rawa.
nikoniarz
30-01-2018, 11:55
Jeśli chcecie, by jpg z puszki były identyczne jak z programu to trzeba wgrać profil bezpośrednio z Picture Control Utility. Fabryczne profile w body lekko się różnią od tych w programie który jakby nie patrzeć jest aktualizowany co pewien czas. Po załadowaniu profilu z PCU do body i programu kolorystyka będzie identyczna.
Jeśli chcecie, by jpg z puszki były identyczne jak z programu to trzeba wgrać profil bezpośrednio z Picture Control Utility. Fabryczne profile w body lekko się różnią od tych w programie który jakby nie patrzeć jest aktualizowany co pewien czas. Po załadowaniu profilu z PCU do body i programu kolorystyka będzie identyczna.
Czyli jeżeli chcę mieć w Capture kolory fabryczne z aparatu, to trzeba zrzucić profil fabryczny z aparatu na kartę i z karty do programu? O tym patencie nie pomyślałem.
nikoniarz
30-01-2018, 12:30
Czyli jeżeli chcę mieć w Capture kolory fabryczne z aparatu, to trzeba zrzucić profil fabryczny z aparatu na kartę i z karty do programu? O tym patencie nie pomyślałem.
W tą stronę nie robiłem- ja dodawałem profil z programu do aparatu, a nie z aparatu do programu. Ale efekt będzie pewnie ten sam.
maciey75
30-01-2018, 23:18
SprawdĹş w menu aparatu, czy nie masz ustawionej przestrzeni kolorĂłw Adobe. ZmieĹ na srgb i zobacz, czy to coĹ zmieni.
W aparacie mam srgb :/
W VNX i NXD mam w takie same profile w "color matching profile". Zauważyłem, że jak w NXD kliknę na TONE, podciągnę kontrast i trochę UNSHARP MASK to jest prawie to samo.
Zarówno VNX i NXD zaczytują ustawienia z RAWów, więc dlatego jest to dla mnie dziwne.
Przy standardowych ustawieniach NX-Da (cache na dysku C) połyka on praktycznie cały RAM. Jednakże problemu tego nie zauważyłem po przeniesieniu jego cache'u na RAMdysk. Czy ktoś coś podobnego zauważył?
Witam.Mam 16 gb RAMU i mnie mimo przeniesienia cache na RAMdysk NX-D nadal pobiera nawet cały ram .Czy może komuś udało sie przeskoczyć ten "problem" ?
No ale generalnie w czym Ci to przeszkadza?
Ram jest po to, żeby z niego korzystać.
Pytanie czy Go blokuje, czy też zwalnia w razie potrzeby innych programów.
Jak koledzy wyżej napisali, RAM jest po to, żeby był używany. Po co Ci 16 GB RAM, skoro nie chcesz, żeby programy z niego korzystały? :) Im więcej pamięci program sobie zagospodaruje, tym lepiej działa.
A jeśli mimo wszystko Ci to przeszkadza, to po prostu zmień aplikację. Nikon Capture skończył się na wersji NX2. NX-D to jest jakaś żałosna popierdółka, a nie zaawansowany program do profesjonalnej obróbki RAW.
NX-D to jest jakaś żałosna popierdółka, a nie zaawansowany program do profesjonalnej obróbki RAW.
Z tych super profesjonalnych C1 CS6 ( sorry na tym skończyłem przygodę) to własnie NX-D jak dla mnie daje mi najlepszy WB. Resztę dorabiam w CS6.
Jak koledzy wyżej napisali, RAM jest po to, żeby był używany. Po co Ci 16 GB RAM, skoro nie chcesz, żeby programy z niego korzystały? :) Im więcej pamięci program sobie zagospodaruje, tym lepiej działa.
A jeśli mimo wszystko Ci to przeszkadza, to po prostu zmień aplikację. Nikon Capture skończył się na wersji NX2. NX-D to jest jakaś żałosna popierdółka, a nie zaawansowany program do profesjonalnej obróbki RAW.
Witam. 16 Gb RAMU mam wlasnie po to zeby był używany-ale niestety NX-D przy kilkunastu plikach z D850 zamula komputer,program staje sie wolny,muli i czasami potrafi sie po prostu wywalic.W praktyce wyglada tak iż robie dodatkowy folder ,laduje do niego 10-20 plikow NEF ,obrabiam i po tym wszystkim wywalam z folderu (i operacje powtarzam kilka razy) .Najbardziej jednak NX-D muli podczas używania narzedzia "Retuuch Brush" .8638
Z tych super profesjonalnych C1 CS6 ( sorry na tym skończyłem przygodę) to własnie NX-D jak dla mnie daje mi najlepszy WB. Resztę dorabiam w CS6.Widocznie za słabo zaznajomiłeś się z C1 (albo jakąś starą wersją). Jakość, szybkość, wygoda, możliwości... IMHO C1 rozkłada na łopatki wszystko co obsługuje NEF.
Widocznie za słabo zaznajomiłeś się z C1 (albo jakąś starą wersją). Jakość, szybkość, wygoda, możliwości... IMHO C1 rozkłada na łopatki wszystko co obsługuje NEF.
Troche poza tematem.
CNX2 wspominam bardzo dobrze jeśli idzie o kolory. Aktualnie pracuję na C1 (10.2) jednak nie umiem z niego wyciągnąć tej jakości. Gdzie mógłbym naprawdę dobrze się dokształcić?
CNX2 wspominam bardzo dobrze jeśli idzie o kolory. Aktualnie pracuję na C1 (10.2) jednak nie umiem z niego wyciągnąć tej jakości. Gdzie mógłbym naprawdę dobrze się dokształcić?Nie śledzę tematu szkoleń, ale wiem, że ludzie często ludzie je prowadzący (głównie ślubni), pracują w C1. Może zainteresuj się jakimś tego typu, który będzie nastawiony na obróbkę.
Nie śledzę tematu szkoleń, ale wiem, że ludzie często ludzie je prowadzący (głównie ślubni), pracują w C1. Może zainteresuj się jakimś tego typu, który będzie nastawiony na obróbkę.
Racja. Przy kolejnych ofertach trzeba będzie zwrócić uwagę na oprogramowanie, z którego korzystają prowadzący. Kiedyś, dawno ktoś coś takiego oferował... Dziękuję za sugestię.
Ja jednak z uporem maniaka wybieram NX-D zamiast C1. Ale dobrze że nie wszyscy lubią to samo :-)
Wczoraj wyszła wersja 1.5.0 NX-D. Dodano między innymi funkcję Color Control Point. Czyżby powrót U-pointów?
Układ regulacji taki jak w Capture NX2, tak na szybko CCP - działają praktycznie tak samo. Jeszce niech tylko dodadzą narzędzie, które pozwoli korygować perspektywę.
Mam wrażenie jakby szybciej działał.
Po dodaniu u-pointów zrobilo się ciekawiej, choć do nx2 jeszcze brakuje,
program trochę muli, dwa razy mi się wykrzaczył.
Jako darmocha, tragedii nie ma.
Na szybko wywołałem nefa:
Nikon Capture NX-D
14160
Lightroom
14161
Lightroom poległ na całej linii :-) A tak na serio na drugim żółto strasznie.
Bo ja wiem, czy poległ...?
To kwestia prawidłowego ustawienia balansu bieli.
Uważam, że na tym zdjęciu obrobionym w CNX-D bokeh jest taki jakiś "przydymiony" cyjanem. Całe zdjęcie jest nieco zbyt zimne.
I uwaga: jestem wielkim fanem śp. CNX-2, więc nie wyzłośliwiam się. Bardzo mi go brakuje do obróbki plików z D500, bo przeczuwam, że kolory skóry można by było uzyskać znakomite. Cały czas zerkam z zainteresowaniem na CNX-D.
Boję się jednak zainstalować go na komputerze (mając cały czas zainstalowaną legalną i opłaconą ostatnią wersję CNX-2), gdyż obawiam się kłótni i w efekcie "fermentacji" tych programów. Działo się tak, gdy miałem na dysku jednocześnie CNX-2 i ten stary darmowy nikonowski program. Ich współegzystencja bywała bardzo kapryśna i ciągle się coś sypało.
WB był ustawiony zarówno w Lr jaki i NXD na pierwszym planie pipetą na szary listek.
W sumie to podobne akcje były robione w programach, z tym, że w NXD włączyłem dligting na normal, a w Lr wyciągane z shadows..
Mam wrażenie, że Lr idzie bardzo w żółć, dopiero po wywołaniu w nxd to zauważyłem.
2pompony
23-09-2018, 14:50
Moim zdaniem na tym NDxowym obrazku zieleń mchu jest zbyt jaskrawa i zaniebieszczona - więc dla mnie słusznie LR poszedł nieco cieplej, tam ta zieleń nie jest radioaktywna.
Ale to są w sumie didaskalia - RAWer od tego ma całą kupę suwaków (a operator umiejętności ich obsługi), żeby sobie ustawić obrazek tak jak chce. Ważne, czy ergonomia programu jest dobra, to znaczy ile czasu zajmuje osiągnięcie zamierzonych efektów i czy trzeba się przy tym napocić z wysiłku bo wszystko jest pod górkę, czy idzie gładko, bo program pomyślany i wykonany dobrze.
Wszystko w takich sytuacjach zależy od subiektywnej oceny.
Dla mnie kolory są rozbalansowane zarówno w Lr jak i CN-D. W Lr jest trochę za dużo żółtego w światłach (drugi plan) i purpury w średnich tonach (pień, ziemia i suche liście), natomiast CN-D ma chyba wszędzie za dużo cyjanu co dało szczególnie fatalny efekt na mchu.
Można to wszystko zapewne ujednolicić kilkoma ruchami w każdym z programów. Trudno na tym przykładzie znaleźć jakąś przewagę w oddaniu kolorystyki przez nikonowski program, o czym czasem jest mowa.
Panowie zgadzam się z Wami, można każdym programem zrobić finalnie co się chce,
chociaż wyciąganie ze świateł w Lr nie przebije chyba rzadny rawer,
jednakże wywołałem z mety poprawiając te same rzeczy, kontrast, wb, wyciąganie i ostrzenie, nie masakrowałem plików,
efekty sami widzicie po kilku prostych klikach.
- - - - kolejny post - - - - - -
Osobiście używam tylko Lr, ale tak z ciekawości odpaliłem NXD,
oczywiście nie chcę tutaj przekonywać na siłę nikogo, to tylko takie małe porównanie,
teraz tylko wywołane ray bez żadnych suwaków, tylko pomniejszone SNS-em
nxd - profil standart
14458
lr -profil adobe standart
14461
lr - profil camera standart
14462
- - - - kolejny post - - - - - -
i jeszcze jedno tylko pomniejszone
nxd - standart
14464
lr - adobe standart
14465
lr - camera standart
14466
różnicy dużej nie ma, ale widzę że lr idzie trochę w żółć
2pompony
23-09-2018, 20:41
Widzę te różnice, ale moim zdaniem nie ma w tym większego znaczenia (i nie dlatego, że są aptekarskie), a dlatego że w sumie i tak nie ciągnę na automatycznych ustaweniach, tylko kolory staram się obrabiać wedle swojego oka ręcznie.
Mam natomiast inne pytanie - bo kolega o sympatycznym nicku jamnik :) o tym wspominał - ma ktoś zainstalowanego ostatniego Capture NX2 i tego nowego NXD i może potwierdzić, że nic się nie gryzie i nie koliduje?
różnicy dużej nie ma, ale widzę że lr idzie trochę w żółć
Nie ma znaczenia "w co idzie LR" - to tylko jeden z gotowych "presetów", może się podobać, może się nie podobać ale zawsze powoduje że punkt wyjścia dla obróbki RAW został już z grubsza ustalony przez profil i część informacji (poza krzywą) jest już nie do odzyskania (zwłaszcza w światłach) albo musimy forsować plik, żeby dostać się tam gdzie na surowym pliku jest info ale profil ustawił (curve) nam powyżej / poniżej punkt wyjścia.
Polecam zrezygnować i zaczynać ręcznie od płaskiej krzywej (tak słyszę sam siebie ;) ) i od zera po swojemu - znacznie większa swoboda, tyle że punkt wyjścia jest bardzo flat i trzeba widzieć kierunek w którym się podąża - profil ten kierunek jakby wyznacza ale z ograniczeniami.
No fajnie , że Panowie dołączyli się do dyskusji, nie chodziło mi o faworyzowanie żadnego z programów,
wręcz przeciwnie, jest dyskusja o nikonowskim NXD, często słysząc o tych kolorach z systemowej obrabiarki,
ale jakiejś tam przewagi w dzisiejszych czasach nie widzę.
Fakt faktem, że w Lr mi się najlepiej pracuje, ale to jest mje zdanie.
NXD wydaje mi się, że bardziej zamula kompa, aniżeli Lr.
U mnie LR śmiga, a NXD po załadowaniu 250 zdjęć potrafi zdechnąć. Jednak wolę NXD, bo mam tragicznie słabe doświadczenie w obróbce i dla mnie jest zbawieniem, że RAW w NXD wychodzi na dzień dobry z takimi ustawieniami, jak JPG z puszki. Trafiłem ostatnio na takie zdjęcia, że co bym nie dłubał - było źle. A JPG był w miarę ładny.
W NXD brakuje mi w narzędziu "retouch brush tool" możliwości ręcznego wskazania punktu, skąd ma być pobrany wzór. Czasami się myli i krosta po komarze nie znika zupełnie, pozostaje plama. Taie zdjęcie muszę dodatkowo wrzucać do LR lub FastStone'a. Tak to jak na darmowe narzędzie naprawdę super, nie ma się do czego za mocno przyczepić.
Najlepszy program powstałby zapewne z połączeniu kilku. Miałem i używałem CNX2, ale z D7500 jakość działać nie chce. Do NXD nie mogę się przekonać, aczkolwiek zdjęcia z wakacji na nim wywoływałem. ON1 Photo RAW ma dużo ciekawych presetów, także jako efekty i bajeczne narzędzie zaznaczania i maskowania. PS to już inna bajka.... Jakby tak jeden stworzyć...
Dla mnie taki rawer byłby idealny, nawet ten NXD, ale żeby chodził bez zająknięcia na słabych maszynach, nawet z 2Gb ramu,
dzieciaki dorosły, więc do kompa głównego ciężko się dostać, używam laptopa do obrabiania, no jest masakra z tymi 4 gb ramu i i3.
Wszystko muli niemiłosiernie, chociaż Darktable dość żwawo chodził, ale jakoś nie mogę się połapać w nim.
No ale to nie wina programu tylko Twojego starego sprzętu. 16gb ramu to ja chyba z 10 lat temu miałem :-)
No ale to nie wina programu tylko Twojego starego sprzętu. 16gb ramu to ja chyba z 10 lat temu miałem :-)
No to dlatego pisałem, że mi by się marzył ....
Widzę te różnice, ale moim zdaniem nie ma w tym większego znaczenia (i nie dlatego, że są aptekarskie), a dlatego że w sumie i tak nie ciągnę na automatycznych ustaweniach, tylko kolory staram się obrabiać wedle swojego oka ręcznie.
Mam natomiast inne pytanie - bo kolega o sympatycznym nicku jamnik :) o tym wspominał - ma ktoś zainstalowanego ostatniego Capture NX2 i tego nowego NXD i może potwierdzić, że nic się nie gryzie i nie koliduje?
Ja mam oba z musu, bo NX2 nie otwiera nefów z D850. Do tej pory nie zauważyłem żadnych problemów, a często latam między oboma programami.
No to dlatego pisałem, że mi by się marzył ....
NXD można pomóc, wrzucając małe porcje zdjęć. Spróbuj podzielić fotki na katalogi, np. po 10 sztuk.
Właśnie wyczytałem taki trick, żeby zmienić miejsce cache'u na dysk inny niż instalka programu. Mowa o opcji Edit -> Preferences -> General -> Cache settings. Wybierz move to the new location.
Wydaje się sprawniej działać.
NXD można pomóc, wrzucając małe porcje zdjęć. Spróbuj podzielić fotki na katalogi, np. po 10 sztuk.
Właśnie wyczytałem taki trick, żeby zmienić miejsce cache'u na dysk inny niż instalka programu. Mowa o opcji Edit -> Preferences -> General -> Cache settings. Wybierz move to the new location.
Wydaje się sprawniej działać.
Dzięki, faktycznie lekko przyspieszył, dzięki Paweł
Ja mam oba z musu, bo NX2 nie otwiera nefów z D850. Do tej pory nie zauważyłem żadnych problemów, a często latam między oboma programami.
Ja również żadnych problemów nie zauważyłem.
KrzychoD5100
07-10-2018, 14:28
Witam, co może być powodem tworzenia jakby mozaiki ze zdjęcia po wykadrowaniu go i wyeksportowaniu do .jpg ?
Przykładowe zdjęcie: 15146
Problem miałem też w starszej wersji programu jak i w najnowszej. Nie zdarza się to w każdym ale raz na kilka zdjęć. Ponowna próba obróbki nie pomaga.
Spróbuj zresetować ustawienia (adjustments) dla zdjęcia. Najbardziej podejrzane jest tu cropowanie - niektóre wersje NX-D miały problem z cropowaniem, prostowaniem itp.
A może nefy zostały uszkodzone podczas kopiowania? Spróbuj jeszcze raz skopiować nef z karty, jeśli jeszcze masz oryginały.
Nie do końca rozumiem co oznacza słowo "gryzie", w każdym razie mam zainstalowane obydwa programy i wszystko działa w jednym i drugim, aczkolwiek używam ich z osobna-najpierw obróbka raw w NX-D (N D750), konwersja do JPG i potem JPG w NX-2 jakieś ew. poprawki. Jeżeli mam otwarte obydwa programy to NX-2 czasami trochę przymula, ale to raczej wina mojego słabego kompa z i3 i 4 ramu. Chyba że będziesz chciał rawa otwartego w NX-D otworzyć w NX-2 ale z poziomu tego programu ( coś jak np. Analog efex pro prosto z PS) to wtedy najpierw przekonweruje do tiffa a potem otworzy w NX-2. Ale jak to dalej dział to nie wiem bo w taki sposób nie obrabiam.
Jakie 16 giga?? Ja tez mam i3 +4 ramu i NX-d całkiem chodzi, tylko zmiany robione na dodanych niedawno u-pointach trochę wolno wchodzą, ale ogólnie nie jest źle:)
Czy jest funkcja w NX-D aby działanie punktu kontrolnego było na zewnątrz okręgu a nie w środku?
Chodzi o coś takiego jak odwrócenie maski? Nie da się. Możesz zduplikować punkt kontrolny, ale on też będzie w okręgu.
No własnie szkoda że nie ma takiej funkcji. Lightroom chyba coś takiego własnie ma.
Gdzie na dysku C instaluje się NX-D ?
Gdzie na dysku C instaluje się NX-D ?Program Files
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Mam dzięki zaćmiło mnie i szukałem w PF 86x :-)
zukałem w PF 86x :-)Nie ma takiego katalogu. :)
No tak masz rację x86 :-)
Cześć,
Może to i naiwne pytanie, ale jak w Capture NX-D zapewnić konwersję przy zapisie jpeg do sRGB?
W "gupim" ViewNX-i jest w ustawieniach Output - "Convert images to sRGB color space when they are converted into JPEG/TIFF format"
A w Capture NX-D ?
Jak jest to zobacz w preferences
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
nikoniarz
28-12-2018, 14:41
Cześć,
Może to i naiwne pytanie, ale jak w Capture NX-D zapewnić konwersję przy zapisie jpeg do sRGB?
Edit -> Preferences -> Color Management
Dzięki, ale czy to jest pewne? Dopytuję ponieważ we wskazanych ustawieniach jest szereg opcji. Czy one ustawiają Color Management dla obróbki czy dla wynikowego pliku? A jeżeli tak to którą ustawić?
19334
Tu znowu posłużę się przykładem ViewNX-D, w którym są ustawienia Color Management, ALE są osobno ustawienia dla konwersji do sRGB przy zapisie.
szczypi3
17-01-2019, 13:24
Cześć,
Mam szybkie pytanie - czy istnieje możliwość zaczytania ustawień z aparatu za pomocą Capture NX, a następnie zapisanie ich np. jako preset, który następnie można byłoby zaimportować do Lightrooma? Chodzi o to, aby móc takim presetem skorygować RAW do efektów widocznych na JPG z poziomu Lightrooma.
Z góry dziękuję za wsparcie i przepraszam, jeśli powielam pytanie - nie znazłem jej mimo poszukiwań.
Nie… Poza tym nawet gdyby było można, to zapomnij o uzyskaniu takiego samego efektu. To całkowicie różne silniki dekodowania NEF-a.
szczypi3
17-01-2019, 13:52
Dziękuję za odpowiedź :)
Cześć.
Czy ktoś na forum ma i zechce się podzielić presetami do Capture N-XD lub Capture NX2 ?
Nie wiem czy takie presety istnieją ?
Szukam i nic konkretnego nie znalazłem.
Czy presety należy stosować w momencie wołania RAW czy można potem już pracując z jpeg?
Czy presety należy stosować w momencie wołania RAW czy można potem już pracując z jpeg?Skoro szukasz presetów do Nikon Capture, to na cholerę chciałbyś je stosować do JPG-ów? Wszelkie operacje na obrazie – jeśli tylko jest możliwość – przeprowadza się na plikach bogatych w informacje, a nie tych okrojonych. Mając śmietanę, do sosu dolejesz mleko?
Skoro szukasz presetów do Nikon Capture, to na cholerę chciałbyś je stosować do JPG-ów? Wszelkie operacje na obrazie – jeśli tylko jest możliwość – przeprowadza się na plikach bogatych w informacje, a nie tych okrojonych. Mając śmietanę, do sosu dolejesz mleko?
Capture NX-2 nie otwiera RAWów z D810. dlatego o to pytałem. Ale rozumiem o czym piszesz więc skupię się na szukaniu presetów do NX-D
Sprawdź tu: https://nikonpc.com/
Do którego folderu należy skopiować plik aby wczytać preset?
Już znalazłem to są profile do puszki a nie presety do NXD Chyba pytającemu nie o to chodziło.
Ładujesz je do Picture Control Utility Nikona i wtedy masz je również dostępne w Capture NX-D.
W ustawieniach Picture Control w Capture NX-D.
21524
21525
:-) w życiu bym nie znalazł może dlatego że ten panel mam na stałe wyłączony dzięki :-)
Capture NX-2 nie otwiera RAWów z D810. dlatego o to pytałem. Ale rozumiem o czym piszesz więc skupię się na szukaniu presetów do NX-D
A otwiera, tylko musisz pobrać wtyczkę: https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/17380-raw2nef-obrobka-plikow-nefraw-z-nowych-modeli-nikona-w-programie-capture-nx2
spiritus
24-02-2019, 17:46
Usunąłem zbędną dyskusję.
Nie odbiegajcie od tematu.
Jest jakiś tutorial pl do NX-D?
Jest możliwość wyłączenia Picture Control w Capture NX-D ? bo D-Lighting możemy wyłączyć a Picture Control nie, tak samo w lustrze. Chciałbym porównać obrazy z innymi programami po wyłączeniu tych opcji.
Jest możliwość wyłączenia Picture Control w Capture NX-D ?
Nie ma takiej możliwości, podobnie jak nie ma w większości wywoływarek.
Chciałbym porównać obrazy z innymi programami po wyłączeniu tych opcji.
Co konkretnie masz na myśli?
Raw to raw i nie ma czego porównywać, bo raw nie jest obrazem RGB.
Wyjściowe obrazki, które oglądasz wywoływarkach, zawsze są wynikiem zastosowania jakiegoś "picture control" (czyli dostosowania kolorystyki do preferencji użytkownika), które różnie nazywają się w różnych programach a czasami w ogóle nie są nazwane. Nawet jeśli jakiś profil nazywa się "flat" czy "neutral" to też jest odmiana "pictue control". Nawet jeśli nie widzisz opcji zmiany profilu kolorystyki, to ten profil jest "zaszyty" w programie i reprezentuje wizję twórców programu jak powinny wyglądać kolory na zdjęciach.
W niektórych programach jest opcja wyświetlenia surowego rawa, ale wtedy to nie jest "obraz".
W Lightroom można wyłączyć wystarczy zmienić profil z Adobe Color na Adobe Standard i mamy jak w Camera RAW w Capture One rozumiem, że tak został napisany wiec nic się nie da wyłączyć, myślałem, że może w Capture NX-D oprócz D-lighting można wyłączyć PC ogólnie Capture NX-D ma nieintuicyjny interfejs jest to strasznie uciążliwe jak korzysta się na co dzień z innego programu.
Wywołuje zdjęcie w każdym z programów i porównuje jaka jest różnica wiadomo, że suwaki nie działają na tej samej zasadzie wiec trzeba na oko. Wcześniej wywoływałem surowe rawy do Tiffa i myślałem, że surowy RAW w każdym programie będzie surowy po wywołaniu, nie wiedziałem, że każdy program jest inaczej napisany pod względem kolorystyki i innych rzeczy, sądziłem, że tylko nikon ma takie dodatki.
W Lightroom można wyłączyć wystarczy zmienić profil z Adobe Color na Adobe Standard i mamy jak w Camera RAWTo akurat nic dziwnego – LightRoom i CameraRAW to produkty od tego samego producenta, pracujące na tym samym silniku. Nota bene kiepściutkim, jeśli chodzi o kolory. Adobe ma tylko świetne odszumianie, no i może czasaaaami – gaszenie świateł.
Wiedziałem o tym, że pracują na tym samym silniku :) A co preferujesz innego skoro Adobe ma kiepściutkie kolory ? Capture One ma inne światła i cienie niż Adobe który delikatniej, ale ze szczegółami a Capture One tak jakoś HDR-owo ale malowniczo.
Nowy C1 rozkłada wszystkie programy na łopatki.
Wiedziałem o tym, że pracują na tym samym silniku :) A co preferujesz innego skoro Adobe ma kiepściutkie kolory ? CaptureOne Pro.
fader_audio
31-12-2019, 12:35
witam,
nie chce zakładac nowego tematu dlatego tu piszę. Mam pytanie odnośnie nx-d w dziedzinie odszumiania. Niedawno nabyłem nikon z6, oczywiscie testy zabawy i takie tam. Jedno co zauważyłem to odszumianie, jest tylko opcja low, normal i high. Z tym, że już normal zżera sporo szczegółów a zdjęcie wyglada jako bardzo wygłądzone więc nienaturalnie, opcja low, już jest w miare, ale zżera wiele szczegółow. mam też kilka rawów z d750 które zrobiłem podczas porównania z z6. tam jest noise reduction 2013 i moge sobie płynnie ustawiać odszumianie i "trzymanie szczegółu". w zwiazku z tym, czy da się to ustawić jakoś też na z6 czy nie???, jeśli nie to w jakim programie obrabiacie nef z z6, które tez dobrze odszumia. najlepiej jakiś darmowy, bo fotki obrabiam raczej tylko dla siebie, nie zarobkowo. Z góry dzięki za odpowiedź