Zobacz pełną wersję : Lampa/wyzwalacz
bonnie77
24-02-2014, 22:14
Witam wszystkich
Generalnie staram się czytać i wdrażać w miarę możliwości, ale ostatnio zabrnąłem i nie bardzo wiem jak wyjść z twarzą.
W komplecie z moim D90 jest SB 700, natomiast ostatnio jak chciałem sfotografować moją młodszą córkę wyszło iż ten duet to zdecydowanie za mało ponieważ stworzył się cień i zdjęcia były nieakceptowalne ( wrzucałem do banku twarzy, a tam nie doceniają twórczych cieni :) )
Wymyśliłem sobie że:
1) dokupię drugą SB 700, ale może jest równie ciekawe rozwiązanie za sensowniejsze pieniądze ???,
2) super było by zrzucić z osi obiektywu i świecić ciekawszym kątem ( pierwotnie przewód sc28, ale bezprzewodowo chyba fajniej :) )
3) Zastanawiałem się czy nie lepszym rozwiązaniem było by uzupełnienie lampą typu Quantuum R+ 300 ( mam małe pomieszczenia i 600 może być za mocna, natomiast widziałem że opcja z aku pozwala swobodnie wynosić na zewnątrz stąd pomysł na uzupełnienie reporterskiej )
Zacząłem czytać i czytać ( wydawnictwo galaktyka miało ostatnio ciekawe promocje ), i chcąc wykorzystać potencjał dobrze jest mierzyć światło, więc doszedł jeszcze światłomierz :), np sekonic 358
Podliczyłem, zgłupiałem i ręce mi opadły... ( wymyśliłem że będę powoli kompletował, ale pomóżcie od czego zacząć i ewentualnie na jakie zamienniki zejść aby to hobby nie puściło mnie z torbami ???
Pozdrawiam
Paweł
Moim zdaniem zupełnie nie tędy droga. Większa ilość sprzętu nie sprawi automatycznie, że będziesz robił lepsze zdjęcia - wręcz przeciwnie, pogubisz się w tym i skupisz na sprzęcie zamiast robieniu zdjęć.
Po pierwsze: jak ustawiałeś tą lampę? Palnik na wprost? W ten sposób zawsze uzyskasz na zdjęciach ostre cienie, nawet mając 2 lampy. Żeby tego uniknąć światło trzeba od czegoś odbić lub rozproszyć. W pomieszczeniu najłatwiej jest skierować palnik w górę i odbić światło od sufitu - efekty potrafią być zaskakująco dobre.
Lampę możesz przecież zdjąć z aparatu i nawet nadal korzystać z TTL - D90 ma tryb commandera dla AWL/CLS (w menu e2 > Sterownik błysku), w SB-700 ustawiasz tryb remote i lampa komunikuje się z aparatem za pomocą przedbłysków. W statycznych sytuacjach w domu lepiej sprawdza się jednak manual - masz większą powtarzalność i kontrolę nad światłem, a SB-700 możesz wyzwalać z wbudowanej fotoceli.
Światłomierz to w ogóle pomyłka. W technice cyfrowej, gdzie możesz natychmiast sprawdzić efekt na wyświetlaczu, nie jest potrzebny, poza jakimiś na prawdę wydumanymi przypadkami.
Podsumowując: tym co masz można robić bardzo dobre zdjęcia, jest to tylko kwestia opanowania warsztatu. Ewentualnie możesz dokupić blendę/statyw+parasolkę żeby mieć większe możliwości modyfikacji światła. Przede wszystkim jednak poczytaj jakieś tutoriale o oświetleniu w fotografii, ćwicz i próbuj uzyskać odpowiednie efekty. Jak już się tego nauczysz to wtedy już sam dojdziesz do wniosku, czy potrzebna jest Ci kolejna lampa błyskowa czy może jakiś inny sprzęt, czy może jednak wystarczy Ci obecny zestaw.
Jak nie będziesz używać dużych softboxów, czy okt, to lampa reporterska zupełnie wystarczy.
Studyjne i ich moc przydaje się dopiero przy większych modyfikatorach - szczególnie soft z gridem czy beauty-dish z gridem, gdzie traci się na nich masę światła.
Co do wyzwalania SB-700 - możesz bez żadnego ale zrobić to za pomocą CLS (wbudowany w D90) i nie trzeba żadnych kabli.
Co do cieni - wystarczy zapanować nad światłem i ich nie będzie - np. softbox czy parasolka mogą już załatwić sprawę.
W komplecie z moim D90 jest SB 700, natomiast ostatnio jak chciałem sfotografować moją młodszą córkę wyszło iż ten duet to zdecydowanie za mało ponieważ stworzył się cień i zdjęcia były nieakceptowalne ( wrzucałem do banku twarzy, a tam nie doceniają twórczych cieni :) )
Jeśli mówisz o tym samym banku twarzy, o którym myślę (firma z Łodzi), to akceptowane są jakiekolwiek zdjęcia, jakiejkolwiek jakości, pod warunkiem, że są zrobione przez nich ;) Jak zdjęcia są innego autorstwa, pojawiają się problemy (różne, od technicznych do formalnych).
A na cienie jest sposób, zacznij od http://foto.jasiu.pl
bonnie77
25-02-2014, 22:08
Formalnych nie było ( choć dają strasznie długi czas na publikację, moim zdaniem miesiąc to lekka przesada ), szare tło + moja pełna energii półtoraroczna córka stworzyły słaby duet :). Co do cieni to przerabiam właśnie drugą książkę i z obserwacji wychodzi mi że im więcej zastosowano oświetlenia, tym jest ta fotka "czystsza".
Starałem się odbijać światło od sufitu, ale to nie do końca było to co chciałem osiągnąć i pewnie dlatego urodził się nowy pomysł na nowe akcesoria.
Pożyczyłem od kolegi dwie parasolki i lampy 68Ws, ale miałem problem z zapanowaniem nad ilością wyzwalanego światła.
Spotkaliście się z efektem iż lampy błysnęły ale nie zostały ujęte w kadrze nawet przy czasie 1/80s
Napotkałem problem którego nie potrafię wyjaśnić mianowicie.
Jeśli wspomniane lampy 68Ws błyskają w komplecie z SB700 która znajduje się w sankach aparatu wszystko jest ok ( oświetlają kadr przy czasie zarówno 1/200s )
Problem zauważyłem kiedy to zdjąłem SB700 z sanek i postanowiłem jej użyć jako dodatkowej wyzwalanej błyskiem wbudowanej ( wtedy to oczywiście SB700 współpracuje, ale błysk pozostałych umieszczonych nawet na przeciw SB700 nie jest rejestrowany na zdjęciu ( nie wiem o co chodzi, bo zakładam z powrotem SB na sanki i wszystko jest ok ???)
Macie jakiś pomysł na wyjaśnienie tego efektu ???
Jeżeli używasz D90 jako commandera w trybie bezprzewodowym to wysyła on serię kilkunastu przedbłysków za pomocą których komunikuje się z lampą i te przedbłyski musiały wyzwolić dodatkowe lampy wcześniej, zanim wykonane zostało właściwe zdjęcie. Jeżeli lampa jest na sankach to przedbłysk pomiarowy jest tylko jeden i fotocella w tych lampach zapewne była ustawiona na jego pominięcie, dlatego lampy odpaliły w dobrym momencie.
Robiąc zdjęcia z dodatkowymi manualnymi lampami najprościej jest używać SB-700 również w trybie manualnym i wyzwalać ją za pomocą wbudowanej fotocelli w trybie SU-4. Lampę wbudowaną w aparacie ustawiasz w menu na M, na minimalną moc, tylko w celu wyzwolenia pozostałych pojedynczym błyskiem. TTL w takim przypadku zupełnie zgłupieje i nie będziesz miał żadnej kontroli nad światłem.
bonnie77
26-02-2014, 21:46
Sprawdzę jak odbiorę SB ponieważ pożyczyłem koledze, natomiast te lampy to nic innego jak żarówki z fotocelą, więc zakładam że nie mają możliwości wybierania momentu błysku ( poniżej link do przykładowej aukcji z tym cudem )
http://allegro.pl/jh-7000-zarowka-blyskowa-68ws-fotocela-synchro-wwa-i3929857461.html
Nie używałem TTL tylko manual, ale właśnie nasunęło mi się pytanie odnośnie mocy SB700 którą regulujemy z aparatu z opcji sterownika błysku, czy stosując tanie rozwiązanie wyzwalania typu Yongnuo RF-602/603 będziemy zmuszeni każdorazowo udać się do lampy i tylko na niej zmienić moc ???.
To wszystko się zgadza, z tą różnicą, że przy manualnym ustawianiu mocy błysku i lampie na sankach wyzwalany jest jeden błysk. Przy pracy bezprzewodowej lampa wbudowana musi wysłać serię przedbłysków aby przekazać do lampy informację z jaką mocą ma błysnąć i to one wyzwalają fotocelę w żarówkach.
Zgadza się, wyzwalając SB-700 czy inną lampę przez prosty wyzwalacz radiowy czy fotocelę moc trzeba ustawiać bezpośrednio na lampie - aparat nie ma wtedy możliwości komunikacji z lampą.
bonnie77
27-02-2014, 17:22
A masz jakiś pomysł w rozsądnej cenie ( bezprzewodowy który przenosi automatykę max do 200 zł ).
Przemyślę temat blendy, ale brak mi asystenta i szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak samemu ogarnąć temat :)
A masz jakiś pomysł w rozsądnej cenie ( bezprzewodowy który przenosi automatykę max do 200 zł ).
Przemyślę temat blendy, ale brak mi asystenta i szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak samemu ogarnąć temat :)
Za 200zł to możesz dostać jedynie bez TTL i to jeszcze z tych tańszych.
Z przeniesieniem TTL najtaniej masz YN622 - cena ok 390zł (2 szt)
Za 200zł to możesz dostać jedynie bez TTL i to jeszcze z tych tańszych.
Z przeniesieniem TTL najtaniej masz YN622 - cena ok 390zł (2 szt)
Są warte swojej ceny, niedawno kupiłem, spisują się jak narazie świetnie.