Witam wszystkich
Generalnie staram się czytać i wdrażać w miarę możliwości, ale ostatnio zabrnąłem i nie bardzo wiem jak wyjść z twarzą.
W komplecie z moim D90 jest SB 700, natomiast ostatnio jak chciałem sfotografować moją młodszą córkę wyszło iż ten duet to zdecydowanie za mało ponieważ stworzył się cień i zdjęcia były nieakceptowalne ( wrzucałem do banku twarzy, a tam nie doceniają twórczych cieni)
Wymyśliłem sobie że:
1) dokupię drugą SB 700, ale może jest równie ciekawe rozwiązanie za sensowniejsze pieniądze ???,
2) super było by zrzucić z osi obiektywu i świecić ciekawszym kątem ( pierwotnie przewód sc28, ale bezprzewodowo chyba fajniej)
3) Zastanawiałem się czy nie lepszym rozwiązaniem było by uzupełnienie lampą typu Quantuum R+ 300 ( mam małe pomieszczenia i 600 może być za mocna, natomiast widziałem że opcja z aku pozwala swobodnie wynosić na zewnątrz stąd pomysł na uzupełnienie reporterskiej )
Zacząłem czytać i czytać ( wydawnictwo galaktyka miało ostatnio ciekawe promocje ), i chcąc wykorzystać potencjał dobrze jest mierzyć światło, więc doszedł jeszcze światłomierz, np sekonic 358
Podliczyłem, zgłupiałem i ręce mi opadły... ( wymyśliłem że będę powoli kompletował, ale pomóżcie od czego zacząć i ewentualnie na jakie zamienniki zejść aby to hobby nie puściło mnie z torbami ???
Pozdrawiam
Paweł
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami