Zobacz pełną wersję : sesja w Paryżu
Nie do końca wiedziałem, gdzie mógłbym wrzucić tego posta. ten temat służy chyba temu, aby dzielić się własnymi podróżami, a ja chciałbym zaczerpnąć informacji nt podróży, którą mam w planach.
W czerwcu będę robił ślub, a przy okazji PM wyszła z propozycja zrobienia sesji w Paryżu. Dla mnie bomba, ale pod względem logistycznym nie jest to takie hop siup. Byłbym wdzięczny za sugestie, na co zwrocić uwagę przy tego typu wyprawie. Wiadomo, że najlepiej/najszybciej dotrzemy tam drogą lotniczą. Lotnisko najprawdopodobniej Beauvais, ale co dalej? Gdzie warto przenocować? Wynajmować auto, czy może nie ma sensu? Nie wiem jaki krój sukienki będzie miała Pani Młoda, ale jakby nie była mega powłóczysta, to i komunikacją można by się przemieszczać ;). Jak Paryż, to na zdjęciach musi być wieża eiffla, łuk triumfalny, luwr. Co warto jeszcze uwiecznić na zdjęciach ślubnych będą w Paryżu? Jaki jest mniej więcej koszt takiej 2-4 dniowej wyprawy? (nie licząc przelotu)?
Z góry dziękuję za pomoc!
to sesja ma trwać 4 dni ? Ja bym poleciał w jeden dzień, machnał sesje i następnego dnia wrócił. Z lotniska do centrum 100zł, noclegi tez tanie nie będą, posprawdzaj sobie czy wszedzie gdzie chcesz zrobisz foty za free - bo nie wiadomo jak tam z opłatami będzie.
Nie do końca wiedziałem, gdzie mógłbym wrzucić tego posta. ten temat służy chyba temu, aby dzielić się własnymi podróżami, a ja chciałbym zaczerpnąć informacji nt podróży, którą mam w planach.
W czerwcu będę robił ślub, a przy okazji PM wyszła z propozycja zrobienia sesji w Paryżu. Dla mnie bomba, ale pod względem logistycznym nie jest to takie hop siup. Byłbym wdzięczny za sugestie, na co zwrocić uwagę przy tego typu wyprawie. Wiadomo, że najlepiej/najszybciej dotrzemy tam drogą lotniczą. Lotnisko najprawdopodobniej Beauvais, ale co dalej? Gdzie warto przenocować? Wynajmować auto, czy może nie ma sensu? Nie wiem jaki krój sukienki będzie miała Pani Młoda, ale jakby nie była mega powłóczysta, to i komunikacją można by się przemieszczać ;). Jak Paryż, to na zdjęciach musi być wieża Eiffel, łuk triumfalny, luwr. Co warto jeszcze uwiecznić na zdjęciach ślubnych będą w Paryżu? Jaki jest mniej więcej koszt takiej 2-4 dniowej wyprawy? (nie licząc przelotu)?
Z góry dziękuję za pomoc!
No więc tak:
lotnisko które podałeś, to faktycznie jest dobrym rozwiązaniem, ale dojazd niego kosztuje coś koło 20 e i trzeba się do paryża tłuc ok. 1h30min, ale to już decyzja należy do Ciebie.
Co do noclegu, wiesz można nawet i w Ritzu spać, wszystko zależy od portfela, jednak jeśli już to szukaj noclegu na obrzeżach, Vitry Sur Seine, czy Ivry Sur Seine, troszke slumsowo ale na pewno taniej niż w centrum a i dogodny dojazd (pociąg RER).
Co do samochodu, to zdecydowanie nie polecam, w paryżu są bardzo duże korki, kierowcy którzy mają za nic znaki i przepisy, a kolej jest na tyle rozwinięta że bez problemu dotrzesz w każde miejsce, które Cię będzie interesowało nie denerwując się, że 3 km, jedziesz godzinę.
co do miejsc, które podałeś to liczy się z tym, że będzie tam multum turystów i będzie nie lada wyzwaniem ustrzelenie tam zdjęcia.
Co do miejsc to:
Koło luvru masz fajny mostek z kłódkami, niby nic ale jest tam fajny widok na Notre Dame.
Również z luvry możesz udać się na plac wolności Concorde.
Nie zapomnij również o Sacre Cure- kościół na wzgórzu Montmarte, tam nie dość że jest piękny kościół to za nim znajduje się słynna uliczka malarzy:)
To tyle na chwilę obecną, postaram się co przypomnieć, to napiszę:) w razie czego pytaj, postaram się pomóc bo mam troszku wiedzy o Paryżu;)
Aha, co do fotografowania, to myślę ze bez problemu możesz to robić w miejscach publicznych, typu pod wieżą czy łukiem, w środku to już niestety nie wiem.
Pozdrawiam.
Zapomniałem o najważniejszym, przy placu concorde swój początek ma słynna Champs-Élyséesl
to sesja ma trwać 4 dni ? Ja bym poleciał w jeden dzień, machnał sesje i następnego dnia wrócił. Z lotniska do centrum 100zł, noclegi tez tanie nie będą, posprawdzaj sobie czy wszedzie gdzie chcesz zrobisz foty za free - bo nie wiadomo jak tam z opłatami będzie.
widzisz, nie pomyślałem o tym, żeby machnąć sesję w 1 dzień. uznałem, że będzie to bardzo, ale to bardzo ciężkie logistycznie. przylot na lotnisko, odprawa, lot, przedostanie się do centrum. samo to nie zdziwiłbym się gdyby zajęło mi 6-8 godzin, a aparatu nawet jeszcze nie wyjąłem. obskoczenie 3-4 miejsc, to bankowo kolejne 4-5 godzin. w sumie się okazuje, że mamy licząc skrajnie jakiejś 12 h. więc może faktycznie się da :D. gorzej sprawa się ma ze znalezienim pasujacych lotów. nie ukrywam, będąc na miejscu chętnie bym sobie coś na spokojnie pooglądał :P a co do opłat za zdjęcia, pod wieżą eiffla to chyba nie ma zakazu? nie wiem jak luwr, ale też nie miałbym zamiaru wchodzić do środka, tylko z zewnątrz, tam gdzie jest ten przezroczysty ostrosłup.
Logistycznie nie ma możliwości zrobienia paryza w 1 dzień, choćby nie wiem jak się starał.
No chyba ze trafisz loty o 2 rano i wylot o 22
Ja lubie pokombinowac i poleciec gdzies za grosze. Tak wiec podziele sie spostrzezeniem: do Paryza bardzo niwiele drozej wychodzi regularnymi liniami, jak policzysz dojazd z/na BVA.
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk 2
no i zabierzesz bagaż normalny. Bo jak polecisz low costem to ledwo się foto klamoty zmieszczą - więc musiałbys galoty w rzece prać i na sznurku suszyć :)
Tylko nie rób zdjęć nocnych z wieżą Eiffla, nie wolno ich publikować.
sokolnik
20-02-2014, 14:07
Tylko nie rób zdjęć nocnych z wieżą Eifla, nie wolno ich publikować.
serio?
Serio. Oświetlenie wieży Eiffla jest dziełem chronionym prawami autorskimi.
http://fotoblogia.pl/2013/06/11/co-wolno-a-czego-nie-wolno-fotografowi-w-podrozy-poradnik
No więc tak:
lotnisko które podałeś, to faktycznie jest dobrym rozwiązaniem, ale dojazd niego kosztuje coś koło 20 e i trzeba się do paryża tłuc ok. 1h30min, ale to już decyzja należy do Ciebie.
Co do noclegu, wiesz można nawet i w Ritzu spać, wszystko zależy od portfela, jednak jeśli już to szukaj noclegu na obrzeżach, Vitry Sur Seine, czy Ivry Sur Seine, troszke slumsowo ale na pewno taniej niż w centrum a i dogodny dojazd (pociąg RER).
Co do samochodu, to zdecydowanie nie polecam, w paryżu są bardzo duże korki, kierowcy którzy mają za nic znaki i przepisy, a kolej jest na tyle rozwinięta że bez problemu dotrzesz w każde miejsce, które Cię będzie interesowało nie denerwując się, że 3 km, jedziesz godzinę.
co do miejsc, które podałeś to liczy się z tym, że będzie tam multum turystów i będzie nie lada wyzwaniem ustrzelenie tam zdjęcia.
Co do miejsc to:
Koło luvru masz fajny mostek z kłódkami, niby nic ale jest tam fajny widok na Notre Dame.
Również z luvry możesz udać się na plac wolności Concorde.
Nie zapomnij również o Sacre Cure- kościół na wzgórzu Montmarte, tam nie dość że jest piękny kościół to za nim znajduje się słynna uliczka malarzy
To tyle na chwilę obecną, postaram się co przypomnieć, to napiszę w razie czego pytaj, postaram się pomóc bo mam troszku wiedzy o Paryżu
Aha, co do fotografowania, to myślę ze bez problemu możesz to robić w miejscach publicznych, typu pod wieżą czy łukiem, w środku to już niestety nie wiem.
Pozdrawiam.
Zapomniałem o najważniejszym, przy placu concorde swój początek ma słynna Champs-Élyséesl
1) ten dojazd z lotniska faktycznie taki drogi? jak przeglądałem internet, to padały kwoty maksymalnie 14 euro.
2) Ritz odpada, nie moje standardy :P, te miejscowości, które podałeś to mniej więcej jaki koszt/osobę? ile trwa dojazd? weź pod uwagę, że Panna Młoda będzie w suknie ślubnej ;)
Powiedz ile czasu należałoby na taką sesję poświęcić? Napisałeś, że jeden dzień nie ma szans i tak też się spodziewałem. Myślałem o 3-4 dniach zakładając jeden na przylot. Drugi - trzeci zdjęcia, czwarty powrót. Mniej więcej w ten sposób ;).
z ciekawości zapytam. Młodzi płacą także za Twoją prace związaną z logistyka?
1) ten dojazd z lotniska faktycznie taki drogi? jak przeglądałem internet, to padały kwoty maksymalnie 14 euro.
2) Ritz odpada, nie moje standardy :P, te miejscowości, które podałeś to mniej więcej jaki koszt/osobę? ile trwa dojazd? weź pod uwagę, że Panna Młoda będzie w suknie ślubnej ;)
Powiedz ile czasu należałoby na taką sesję poświęcić? Napisałeś, że jeden dzień nie ma szans i tak też się spodziewałem. Myślałem o 3-4 dniach zakładając jeden na przylot. Drugi - trzeci zdjęcia, czwarty powrót. Mniej więcej w ten sposób ;).
no tak, bo autobus nie jedzie do centrum paryża o ile się orientuję, więc licz że trzeba kolejny bilet kupić.
Te miejscowości, w sumie to przedmieścia, nie mam pojęcia jaki koszt noclegu tam jest, bo nigdy nie płace za nocleg, ale tak jak pisałem jest to b. fajne miejsce pod względem logistycznym.
myślę, że 3-4 dni będzie idealnie.
tak jak piszesz pierwszy dzień na przelot, 2 na zdjęcia i 4 dzień na powrót,
Najlepiej gdybyś usiadł z młodymi i zapytał gdzie chcą zdjęcia w Paryżu, wtedy mogę pomóc zaplanować trasę by szybko dostać się w dane miejsce.
Ja w większości staram się po paryżu chodzić na nogach, no ale tak jak napisałeś, p. młoda będzie w sukni, więc może zasugeruj by nie była za "bogata" ta suknia;)
odnosze wrażenie że autor za bardzo jeszcze nie wie na co się porywa :) Bo jesli nawet nie wie jak się do tematu zabrać, ile to ma potrwac itp że o logistyce, lotach itp nie wspomne. Z samolotami też nie jest tak że: polecmy se w środę a wróćmy jak nam się znudzi....
Owszem można tak - ale to nie będzie taniooooo
nie, logistyke wziąłem na swoje barki. to ja będę robił zdjęcia, więc chcę to ułożyć przede wszystkim "pod siebie". muszę sobie dać odpowiednio dużo czasu i komfortu, żeby nie latać z jęzorem na wierzchu bo "zostały nam 3 godziny do odlotu". oczywiście nie chcę generować też zbędnych kosztów, dlatego też pytam bardziej rozeznanych, bo w Paryżu to byłem póki co tylko palcem na mapie :P.
ps. wgl pominąłem to na samym wstępie, ale jakoś tak mi to umknęło. Paryż to jedna z opcji :) pod uwagę brane są też Mediolan, Lodnyn, Rzym, a może nawet Barcelona ;). uznaliśmy, że w pierwszej kolejności jest Paryż, bo to miejsce jednoznacznie kojarzące się z zakochanymi ludźmi, ale jeśli będzie dobra promocja na loty do np. Mediolanu, to na pewno ją rozpatrzymy :)
odnosze wrażenie że autor za bardzo jeszcze nie wie na co się porywa Bo jesli nawet nie wie jak się do tematu zabrać, ile to ma potrwac itp że o logistyce, lotach itp nie wspomne. Z samolotami też nie jest tak że: polecmy se w środę a wróćmy jak nam się znudzi....
Owszem można tak - ale to nie będzie taniooooo
przyznam, że im bardziej się w to wczytuję, to faktycznie widzę wiele "ale", ale dlatego też pytam tutaj, bo jeśli się okaże, że taki wyjazd nie mieści się w budżecie jaki sami na to założyli, to będą musieli albo zweryfikować plany, albo budżet ;)
Grzesiek_G
20-02-2014, 14:41
Poszperaj sobie tu: (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=183)
Tam masz plan i efekty wyprawy. Komunikacja - wyłącznie metro z uwagi na bardzo duże odległości pomiędzy miejscówkami. Oprócz Montemare ciekawe może być też La Défense.
Aha La Défense w weekendy nie jest zbytnio zaludnione.
hehe - wiadoma sprawa. Tanio na pewno nie będzie.
na pewno nie będzie tanio, za równo w Paryżu, Mediolanie czy Barcelonie. Na krótkie wypady, to trzeba trafić okazyjnie.
Mówimy tutaj o samych zdjęciach i przejazdach, a gdzie czas na podstawowe rzeczy typu jedzenie, przygotowanie pani młodej?
Kiedyś spacerując koło wieży trafiłem na parę, która robiła sobie zdjęcie przy takim fajnym moście, nad którym jedzie metro, cholerka teraz nie pamiętam jak się to nazywa, ale tak jak pisałem. Kiedy konkretnie się zdecydujesz, to daj znać coś poradzimy.
Aha, Grzesiek ma rację z tym La Défense, jest tam fajny kciuk;) tyle tylko że tam troszku czasu poświęcisz na dojazd.
Z takich miejsc mało obleganych to możesz też zwrócić uwagę na zamek w Vinncenes.
ostatnia lub pierwsza stacja na metrze linia 1
...
Kiedyś spacerując koło wieży trafiłem na parę, która robiła sobie zdjęcie przy takim fajnym moście, nad którym jedzie metro, cholerka teraz nie pamiętam jak się to nazywa, ale tak jak pisałem. ...
Most nazywa się (Pont de) Bir-Hakeim
https://www.google.de/search?q=pont+de+Bir+hakeim+images&client=firefox-a&hs=M3V&rls=org.mozilla:en-GB:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=wA0GU5aoMMaGogTDjYD4Bg&ved=0CCgQsAQ&biw=1653&bih=940
Przyszedł mi również do głowy dziedziniec Palais Royal z kolumnami Burena:
https://www.google.de/search?q=Buren+columns&client=firefox-a&hs=TLB&rls=org.mozilla:en-GB:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IA0GU4iGOsHloASok4GgDw&ved=0CFYQsAQ&biw=1653&bih=940
Oraz statua wolności:
https://www.google.de/search?q=statue+de+liberte+paris&client=firefox-a&hs=7PB&rls=org.mozilla:en-GB:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=QA4GU9feCJWxoQTy6oHIBA&ved=0CCoQsAQ&biw=1653&bih=940
Powodzenia.
Z tego co wiem, to pomijając kombinacje ludzi z fly4free z komunikacją publiczna i kilkoma przesiadkami (nawet jeśli lubisz takie klimaty - to nie ta okazja) to musisz wydać 20 € za osobę w jedną stronę.
Załóżmy że znajdziesz WizzAir'a z Wawy super tanio za 300zł za osobę (ale to już musisz mieć pojęcie o tanim lataniu, śledzić zmiany cen w Wizzie, być elastycznym z datami itp, itp...) do tego dołóż 40 € daje ~500zł w obie strony za osobę.
Ryana pomijam bo dochodzi jeszcze spory koszt dojazdu do Modlina (no chyba że jesteś ze wschodu i masz bliżej na Modlin niż do stolicy)
Tymczasem regularnymi liniami polecisz za ~600zł/osoba. Pomyśl o logistyce i Ci przejdą tanie linie.
Dodatkowo powiem tak, latam do różnych miast zazwyczaj w najtańszych możliwych opcjach, najczęściej korzystam z Wizza bo nie chce mi się tłuc do Modlina, w bagażu podręcznym mieści się mała torba foto z zawartością:
- D7100 (ale bez gripa)
- S10-20
- N18-105
- N35
resztę zostawiam w domu, bo nie ma jak tego zabrać.
zechcesz jedną lampę systemową, z jakimś pseudo dyfuzorem i takim malutki statywik (ten z gietkimi nogami) żeby ją gdzieś zawiesić i jedziesz bez gaci na zmianę :-)
Oczywiście torbę/plecak zgodny z dopuszczalnymi wymiarami bagażu podręcznego musisz mieć bo inaczej zmieścisz mniej.
Mam nadzieję, że wybiłem Ci z głowy tanie linie przy takiej okazji o jakiej piszesz, tanimi to się lata dla funu z aparatem i gaciami na foto-wycieczkę dwudniową z kumplem, żeby odpocząć od żony :-)
Ufff się rozpisałem, przeloty regularnymi liniami szukasz tu:
http://matrix.itasoftware.com/
kupujesz bezpośrednio na stronie lini lotniczych, albo przez jakiegoś pośrednika typu tripsta, kayak.
P.S. W normalnych liniach, masz bagaż rejestrowany w cenie, w podręcznym wieziesz tylko foto.
Władca Pixeli
20-02-2014, 21:10
to sesja ma trwać 4 dni ? Ja bym poleciał w jeden dzień, machnał sesje i następnego dnia wrócił.
A jak będzie fatalna pogoda to co wtedy? :mrgreen:
co znaczy fatalna pogoda do zdjęć ? Mega słońce ? schowam się w cieniu. Pochmurno - super, tylko focić. Deszcz - można kreatywnie wykorzystać lub się schować przed nim. Śnieg - to samo co z deszczem. Tajfun - rozwieje welon, nic tylko focić.
Nie ma złej pogody do zdjęć - jest tylko fotograf który może nie potrafić/chcieć wykorzystać tego co zastaje na miejscu. to nie krajobraz że trzeba mieć waruneczki.
No, może mgła byłaby przeszkodą. Można zrobić super fotki, tylko po co w Paryżu, którego nie widać? ;)
Paryż wydaje się być romantycznym miastem, ale moim zdaniem (a mieszkam tu od 2 lat) nie nadaje się zbytnio na sesję (po)ślubną.
1. Ludzie. Jeśli chcesz zrobić klasyka: z Trocadero na Tour Eiffel (a młodzi pewnie takie będą chcieli) - po 9 rano możesz zapomnieć, turyści są po prostu wszędzie, będą włazić w kadr do bólu. Tak jest w większości miejsc w Paryżu. Ale są też miejsca mniej uczęszczane, można wieżę uchwycić z Place de Mexico - moim zdaniem dużo ciekawsze ujęcie.
2. Brud. Suknia ślubna po 1 dniu takiej sesji będzie do wyrzucenia. Paryż jest, hmmm... brakuje mi określeń: psie odchody są wszechobecne.
3. Logistyka. owszem jest fajnie zorganizowane metro, na niektórych liniach pociągi kursują co minutę w godzinach szczytu, ale panna młoda w sukni w metrze to nie najlepszy pomysł. Już na pewno nie w metrze linii 1 - ścisk w godzinach szczytu jest wręcz nie do opisania. No i w metrze jest brudno.
Owszem - Paryż jest piękny i ma potencjał na piękne zdjęcia, ale sesja ślubna może wykończyć młodą parę fizycznie i psychicznie.
katons77
25-02-2014, 13:35
Zgadzam się z przedmówca mieszkam w Paryzu rok i bardzo cieżko zrobic w południe w miejscach znanych foty ślubne nie mówiąc juz o weekendzie.
Mam nieco inne podejście do tematu niż moi dwaj przedmówcy.
MZ problemem jest budżet i ilość czasu jaka moglibyście poświecić na sesje.
Miejsc, bardziej lub mniej znanych i nadających się na sesje jest w Paryżu opór. Turyści są owszem, jak w każdym znanym miejscu na świecie - trzeba spróbować dobrać godziny i ... zdać się w ostateczności na ciasne kadry :wink:
Wycieranie ślubną suknią chodników skończy się tak czy inaczej jej pobrudzeniem i Paryż jako taki nie ma w tym żadnej specjalnej zasługi.
Myślę, że dobrze by było mieć mikrobus z bocznymi drzwiami, z tydzień czasu, rozmaitą pogodę i kogoś do pomocy fotografowi, Pannie podczas przemieszczania się i do pilnowania majdanu, żeby się w ferworze sesji nie "spocić".
Jeżdżenie z Panną metrem jest pomysłem na pewno ciekawym, ale raczej niezbyt szczęśliwym :smile:
Mam nieco inne podejście do tematu niż moi dwaj przedmówcy.
MZ problemem jest budżet i ilość czasu jaka moglibyście poświecić na sesje.
Miejsc, bardziej lub mniej znanych i nadających się na sesje jest w Paryżu opór. Turyści są owszem, jak w każdym znanym miejscu na świecie - trzeba spróbować dobrać godziny i ... zdać się w ostateczności na ciasne kadry :wink:
Wycieranie ślubną suknią chodników skończy się tak czy inaczej jej pobrudzeniem i Paryż jako taki nie ma w tym żadnej specjalnej zasługi.
Myślę, że dobrze by było mieć mikrobus z bocznymi drzwiami, z tydzień czasu, rozmaitą pogodę i kogoś do pomocy fotografowi, Pannie podczas przemieszczania się i do pilnowania majdanu, żeby się w ferworze sesji nie "spocić".
Jeżdżenie z Panną metrem jest pomysłem na pewno ciekawym, ale raczej niezbyt szczęśliwym :smile:
zgadzam się zdecydowanie z Tobą:)
Ludzie nie są problemem, to tak jakbyśmy w rynku w KRK zdjęć nie zrobili, bo są turyści.
a to, że multum ludzi jest pod wieża, hm... może to uatrakcyjni zdjęcie? W google jest wiele zdjęć ślubnych z tamtych stron, gdzie są turyści na zdjęciach i wygląda to ok.
Katons, pod wieżą ludzie są masowo nie zależnie od pory, tak samo jak pod luvrem, notre Dame czy innych miejscach.
Miodek, piszesz o brudzie w Paryżu, no ok, jest to oczywiste widząc ile różnych nacji tam mieszka i jak nie którzy się zachowują, ale wg. mnie to nie problem, dla przykładu Panna młoda w górach, widziałem na czarnym stawie, na Beskidzie, są zdjęcia z Zawratu. Jakoś tam doszła, wątpię by przebierała się u góry.
Ps. na forum są zdjęcia sesyjne z Paryża, robił je taki użytkownik z diabełkiem w awatarze:D o ile pamiętam
I teraz na koniec.
Nie chodzi o brud czy tłum, chodzi o czas. 4 dni, to zdecydowanie za mało czasu, żeby ogarnąć wszystkie popularne miejsca... gdyby nie było wyjścia, to najlepszym rozwiązaniem by było skupić się konkretnie na 2 czy 3 miejscach i je wykorzystać w pełni.
Aha no i co do metra 1ki, to masz racje jest przeludnione, trudno by tak nei było kiedy przejeżdża przez najważniejsze miejsca w Paryżu, jednak jest to tylko na określonym odcinku, poza tym przecież jest RER C, który również przejeżdża przez większość fajnych miejsc i tam już takiego tłoku nie ma.
Aha, no i metro można też wykorzystać do foto, zwłaszcza linie 14, która jest bez kierowcy czy jak on się tam zwie.
Mikrobus na praży, dobre rozwiązanie, ale w godzinach szczytu trzeba mieć nie złą cierpliwość, to raz, dwa trzeba w wielu przypadkach zrozumieć francuskich kierowców, którzy nie dość że mają inne myślenie na drodze, to jeszcze mają inne prawo, choćby regułę prawej dłoni, która jest bardzo ważnym punktem dla chcących jeździć po Paryżu, funkcjonuje zupełnie inaczej niż u nas w PL, no i znaleźć miejsce parkingowe...;)
no, to się rozpisałem:)
ps. znalazłem te linki:
klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227422)
klik2 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227513)
klik3 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227787)
mam nadzieję, że kolega hanibal się nie obrazi.
bajcy - wszystko prawda co piszesz, turystów znajdziesz też w wielu miejscach w Polsce, brud też jest na szlakach górskich. Mój przekaz, może niejasno się wysławiam, jest taki, że Paryż raczej średnio nadaje się na taką sesję, młoda para się po prostu wykończy, wspomnienia będą takie sobie i Paryż im obrzydnie. Lepiej przyjechać sobie do Paryża na luzie, bez napięcia "bo sesja musi się udać" i porobić fotki choćby takie jak z Twoich linków.
Jeszcze trochę sprostowania co do brudu: moim zdaniem brud nie wynika bezpośrednio z faktu, że tutaj tyle nacji mieszka, ale raczej z... ekhmmmm z tradycji. Przykład: wsiądź na Gare du Nord w Eurostara i wysiądź w Londynie na St Pancras: brak mi porównania. Nie twierdzę, że Londyn jakiś superczysty jest, ale w Paryżu na prawdę jest bardzo brudno. Ludzie nie mają tutaj nawyku czystości, śmiecenie na chodniku / stacji metra jest całkowicie w normie, nie wspominając o kulcie psów... które smolą gdzie popadnie.
Co do jazdy RERem czy metrem z w kiecce ślubnej - te wszystkie schody ruchome, wąskie i brudne (znowu), wąskie bramki wejścia / wyjscia... ja na miejscu młodego nie narażałbym się :)
Ze względu na powyższe - czas potrzebny na taką sesję to minimum tydzień. 5 dni na zdjęcia Jeden / dwa spoty (blisko siebie) dziennie i dwa na ochłonięcie.
Pytanie zasadnicze - czy ma być dobrze, czy ma być tanio?
Czy para młoda jedzie tam tylko na sesję, czy może sesja jest elementem jakieś szerszej wyprawy do Paryża?
Więc pytanie - czy para młoda i Ty wogóle musicie jechać razem do Paryża?
Czy panna młoda musi być w sukni ślubnej, czy to musi być ta sama suknia, którą założy do ślubu?
Niech oni pojadą sobie na kilka dni, do jakiegoś ładnego hoteliku blisko centrum. A ty sobie pojedz niezależnie, dzień wcześniej co by się przygotować, posprawdzać miejsca, ujęcia, etc. Zatrzymaj się gdzieś gdzie jest tanio. Wtedy oni sobie zwiedzają i robią co im pasuje, a Ty się z nimi umawiasz w konkretnym miejscu, o konkretnej porze na konkretną sesje.
Oprócz samochodu i metra jest jeszcze opcja taxi. Owszem, drogo, ale przecież nie będziesz pokonywał tą taxi dziesiątek kilometrów. Do tego jak będzie to minibus to para młoda ma gdzie się odprężyć nieco, panna młoda może poprawić makijaż/fryzurę, na upartego nawet może się przebrać.
Pogoogluj 'paris wedding photgraphy' to znajdziesz inspirację co do ujęć. Potrzeba Ci w sumie 3,4 miejsc - wieża eifla, montmarte/sacre coure, jakaś fajna kafejka...i coś tam jeszcze.
Grzegorz
PS. jak już zrealizujesz ten projekt to pochwal się wynikami.