Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: sesja w Paryżu

Domyślnie sesja w Paryżu

Nie do końca wiedziałem, gdzie mógłbym wrzucić tego posta. ten temat służy chyba temu, aby dzielić się własnymi podróżami, a ja chciałbym zaczerpnąć informacji nt podróży, którą mam w planach.

W czerwcu będę robił ślub, a przy okazji PM wyszła z propozycja zrobienia sesji w Paryżu. Dla mnie bomba, ale pod względem logistycznym nie jest to takie hop siup. Byłbym wdzięczny za sugestie, na co zwrocić uwagę przy tego typu wyprawie. Wiadomo, że najlepiej/najszybciej dotrzemy tam drogą lotniczą. Lotnisko najprawdopodobniej Beauvais, ale co dalej? Gdzie warto przenocować? Wynajmować auto, czy może nie ma sensu? Nie wiem jaki krój sukienki będzie miała Pani Młoda, ale jakby nie była mega powłóczysta, to i komunikacją można by się przemieszczać . Jak Paryż, to na zdjęciach musi być wieża eiffla, łuk triumfalny, luwr. Co warto jeszcze uwiecznić na zdjęciach ślubnych będą w Paryżu? Jaki jest mniej więcej koszt takiej 2-4 dniowej wyprawy? (nie licząc przelotu)?

Z góry dziękuję za pomoc!
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Domyślnie

to sesja ma trwać 4 dni ? Ja bym poleciał w jeden dzień, machnał sesje i następnego dnia wrócił. Z lotniska do centrum 100zł, noclegi tez tanie nie będą, posprawdzaj sobie czy wszedzie gdzie chcesz zrobisz foty za free - bo nie wiadomo jak tam z opłatami będzie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pavel_9 Zobacz posta
    Nie do końca wiedziałem, gdzie mógłbym wrzucić tego posta. ten temat służy chyba temu, aby dzielić się własnymi podróżami, a ja chciałbym zaczerpnąć informacji nt podróży, którą mam w planach.

W czerwcu będę robił ślub, a przy okazji PM wyszła z propozycja zrobienia sesji w Paryżu. Dla mnie bomba, ale pod względem logistycznym nie jest to takie hop siup. Byłbym wdzięczny za sugestie, na co zwrocić uwagę przy tego typu wyprawie. Wiadomo, że najlepiej/najszybciej dotrzemy tam drogą lotniczą. Lotnisko najprawdopodobniej Beauvais, ale co dalej? Gdzie warto przenocować? Wynajmować auto, czy może nie ma sensu? Nie wiem jaki krój sukienki będzie miała Pani Młoda, ale jakby nie była mega powłóczysta, to i komunikacją można by się przemieszczać . Jak Paryż, to na zdjęciach musi być wieża Eiffel, łuk triumfalny, luwr. Co warto jeszcze uwiecznić na zdjęciach ślubnych będą w Paryżu? Jaki jest mniej więcej koszt takiej 2-4 dniowej wyprawy? (nie licząc przelotu)?

Z góry dziękuję za pomoc!
    No więc tak:
    lotnisko które podałeś, to faktycznie jest dobrym rozwiązaniem, ale dojazd niego kosztuje coś koło 20 e i trzeba się do paryża tłuc ok. 1h30min, ale to już decyzja należy do Ciebie.
    Co do noclegu, wiesz można nawet i w Ritzu spać, wszystko zależy od portfela, jednak jeśli już to szukaj noclegu na obrzeżach, Vitry Sur Seine, czy Ivry Sur Seine, troszke slumsowo ale na pewno taniej niż w centrum a i dogodny dojazd (pociąg RER).
    Co do samochodu, to zdecydowanie nie polecam, w paryżu są bardzo duże korki, kierowcy którzy mają za nic znaki i przepisy, a kolej jest na tyle rozwinięta że bez problemu dotrzesz w każde miejsce, które Cię będzie interesowało nie denerwując się, że 3 km, jedziesz godzinę.
    co do miejsc, które podałeś to liczy się z tym, że będzie tam multum turystów i będzie nie lada wyzwaniem ustrzelenie tam zdjęcia.
    Co do miejsc to:
    Koło luvru masz fajny mostek z kłódkami, niby nic ale jest tam fajny widok na Notre Dame.
    Również z luvry możesz udać się na plac wolności Concorde.
    Nie zapomnij również o Sacre Cure- kościół na wzgórzu Montmarte, tam nie dość że jest piękny kościół to za nim znajduje się słynna uliczka malarzy
    To tyle na chwilę obecną, postaram się co przypomnieć, to napiszę w razie czego pytaj, postaram się pomóc bo mam troszku wiedzy o Paryżu
    Aha, co do fotografowania, to myślę ze bez problemu możesz to robić w miejscach publicznych, typu pod wieżą czy łukiem, w środku to już niestety nie wiem.
    Pozdrawiam.

Zapomniałem o najważniejszym, przy placu concorde swój początek ma słynna Champs-Élyséesl
    Ostatnio edytowane przez bajcy ; 20-02-2014 o 13:10

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stock
    to sesja ma trwać 4 dni ? Ja bym poleciał w jeden dzień, machnał sesje i następnego dnia wrócił. Z lotniska do centrum 100zł, noclegi tez tanie nie będą, posprawdzaj sobie czy wszedzie gdzie chcesz zrobisz foty za free - bo nie wiadomo jak tam z opłatami będzie.

widzisz, nie pomyślałem o tym, żeby machnąć sesję w 1 dzień. uznałem, że będzie to bardzo, ale to bardzo ciężkie logistycznie. przylot na lotnisko, odprawa, lot, przedostanie się do centrum. samo to nie zdziwiłbym się gdyby zajęło mi 6-8 godzin, a aparatu nawet jeszcze nie wyjąłem. obskoczenie 3-4 miejsc, to bankowo kolejne 4-5 godzin. w sumie się okazuje, że mamy licząc skrajnie jakiejś 12 h. więc może faktycznie się da . gorzej sprawa się ma ze znalezienim pasujacych lotów. nie ukrywam, będąc na miejscu chętnie bym sobie coś na spokojnie pooglądał :P a co do opłat za zdjęcia, pod wieżą eiffla to chyba nie ma zakazu? nie wiem jak luwr, ale też nie miałbym zamiaru wchodzić do środka, tylko z zewnątrz, tam gdzie jest ten przezroczysty ostrosłup.
    D610 + SY14/2.8 + 35/1.8G DX + 50/1.8D + SB900
    <a href="http://pawelkozera.pl/">moje www</a>

Domyślnie

Logistycznie nie ma możliwości zrobienia paryza w 1 dzień, choćby nie wiem jak się starał.
    No chyba ze trafisz loty o 2 rano i wylot o 22

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Gocław

Domyślnie

Ja lubie pokombinowac i poleciec gdzies za grosze. Tak wiec podziele sie spostrzezeniem: do Paryza bardzo niwiele drozej wychodzi regularnymi liniami, jak policzysz dojazd z/na BVA.

Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk 2

Domyślnie

no i zabierzesz bagaż normalny. Bo jak polecisz low costem to ledwo się foto klamoty zmieszczą - więc musiałbys galoty w rzece prać i na sznurku suszyć

Domyślnie

Tylko nie rób zdjęć nocnych z wieżą Eiffla, nie wolno ich publikować.
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 20-02-2014 o 14:09
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Tylko nie rób zdjęć nocnych z wieżą Eifla, nie wolno ich publikować.
    serio?
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Serio. Oświetlenie wieży Eiffla jest dziełem chronionym prawami autorskimi.

http://fotoblogia.pl/2013/06/11/co-w...drozy-poradnik
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 20-02-2014 o 14:12
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów