Zobacz pełną wersję : glowica do statywu
witam kolegow i kolezanki. chce kupic nowa glowice do statywu. dotychczasowa, manfrotto 498 r c2, nie dawala sobie rady z 2 kg (kamera + obiektyw). prosze o rady na wlasnych doswiadczeniach oparte. do tej pory czytalem opinie o glowicach manfrotto, sirui i cullmann i jestem w rozterce. pozdrawiam i duzo swiatla zycze.
Nie jestem przeciwnikiem głowic kulowych, ale uważam, że naprawdę niezawodne są głowice 3D. Osobiście jestem zwolennikiem klasyki, czyli 229 ewentualnie 029 (lub jej następczyni). I jakoś nie przekonują mnie produkty z tworzyw sztucznych, mimo że są chwalone jako niezawodne. Parę "niezawodnych" rzeczy z tworzyw sztucznych już mnie zawiodło i może stąd te obawy...
W każdym razie: wymienionych na początku głowic używam od lat (pierwszej - studyjnie, drugiej - plenerowo) i nigdy nie narzekałem na swój wybór.
dziekuje za odpowiedz. zamowilem wczoraj wieczorem manfrotto 468 mgq6 kierujac sie raczej emocjami niz rozumna kalkulacja- dzis powinien byc dostarczony i dzis go przetestuje.
glowica manfrotto 468MGQ6 spelnia wszystkie moje oczekiwania- wyglada solidnie, pasuje stylistycznie do statywu 055XPROB i co najwazniejsze: obciazona nikonem d800 z nikkorem 14-24 ani nie drgnie niezaleznie w jakiej pozycji ja ustawie. nie moge tez zmienic jej ustawienia uzywajac sily (zwazywszy moja budowe nie jest to duza sila) miesni. producent podaje wytrzymalosc 16 kg, ale nawet ja jestem w stanie wiekszy ciezar wygenerowac- glowica jak zamurowana. jej tlumiacych drgania wlasciwosci jeszcze nie sprawdzilem. ponadto posiada mocowanie arca-swiss co, podobno, jest swiatowym standardem. jak na anglojezycznych forach: te glowice polecilbym przyjacielowi :-)
Noooo! Gratuluję zakupu!
Toż to prawdziwa arystokratka wśród głowic kulowych - takie coś naprawdę budzi zufanie. Wśród glowic 3D jej "partnerem/ką":-) może być moja 229. I tak chyba właśnie jest. Pamiętam, że też kiedyś nad nią (ale chyba jeszcze w poprzedniej wersji) zastanawiałem się.
Miło widzieć ludzi zadowolonych! :-)