Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tablety z Windows - cudo czy lipa?

Aeon88
15-02-2014, 19:59
Witam!

Bawiłem się dziś pierwszy raz tabletem z pełnym windowsem 8, nie jakimś tam starterem tylko pełnym system operacyjnym, takim samym jaki jest na pecetach. Konkretniej bawiłem się modelem Asus me400c-1b079w. I powiem szczerze, że sprzęt jest genialny.

Zamierzam sprzedać ipada 2 i zakupić w.w. tablet, chciałbym wcześniej jednak podyskutować o jego szybkości pod windą (atom 2x1.8GHz, 2GB ramu). Urzekło mnie to że mam pełny windows w przenośnym tablecie z matrycą IPS - mogę aktualizować pliki na serwerze przez FTP, edytować kod php notepadem++ będąc na wyjeździe bez brania ciężkiego i dużego laptopa HP Workstation, w ogóle edytować jakieś drobne rzeczy wszędzie gdzie jestem, przy pomocy malutkiego urządzenia które naładowane pracuje bardzo długo, przy czym dzięki temu że jest IPS mogę zachować w nim to, przez co kupiłem kiedys ipada - pokazywanie gotowych zdjęć klientom. Ipada używałem tylko do pokazywania zdjęć klientom i przeglądania internetu. Nic ponad to. Zagrałem może w dwie gry, nigdy nie obejrzałem żadnego filmu, choć rodzinka jadąc w aucie coś tam pewnie kiedyś obejrzała. Ale miałem go zawsze przy sobie. Taki asus będąc zawsze pod ręką, w przypadku awarii jakiejś stronki pozwoli mi na podpięcie się pod FTP, pobranie plików na dysk, edycję php/css/grafik, wgranie tego z powrotem, nie mówiąc już że w ogóle mogę mieć zawsze kopie aktualnie robionych witryn czy innych projektów pod ręką i w dowolnym momencie je edytować. Idę do klienta, załączam Corela i mogę zaproponować zmiany w projekcie wizytówki czy ulotki na miejscu, od ręki pokazując co bym zmienił i zmieniać to na jego oczach (są to małe rzeczy - nie powinny zamulać).

Normalnie rozpływam się w zachwytach, ile to cacuszko by mogło dla mnie rzeczy zrobić mając pełny system Windows, już sama obsługa wszystkich programów pisanych na Windows PC (m.in. FileZilla, Notepad++, nawet Corel czy PS (drobne przeróbki malutkich plików, np loga), gry typu Diablo, Age of Empires - mniam!) to coś pięknego.

Pytanie tylko jak ten sprzęt działa jeśli chodzi o szybkość? Wkońcu to winda, a nie mały lekki Andek czy iOS. Ma ktoś z Was tablet z Windows 8 i może coś powiedziec o szybkości działania takiego sprzętu?

GonzoG
15-02-2014, 20:55
W przypadku tego tabletu szybkość będzie odpowiednia do jego podzespołów - czyli 2 rdzeniowy, 32b, najsłabszy procesor Intela - Atom.
Ten ma porównywalne osiągi do standardowych tabletów z Androidem, z resztą jest też i w takich montowany (np. Dell Venue). W porównaniu do zastosowań PC-towy, to jest to przepaść.

I nie można porównywać tabletów z W8 między sobą - są takie jak ten i takie z i5, a nawet chyba z i7.

----------
Edit
Zapomniałem dopisać...
W prostych zastosowaniach (edycja tektu, filmy, przeglądanie zdjęć) sprawdzi się bez problemów. Powinien nawet podołać obróbce małych plików graficznych, ale mogą już wychodzić braki w mocy.

Bawiłem się Samsungiem z tym procesorem i przeglądanie dużych JPEGów (16-24 Mpix) sprawiało mu trochę problemów.

Aeon88
15-02-2014, 21:17
Ale ten kosztuje niecałe 1300zł :) Znalazłem filmik który pokazuje że tablet daje radę z małymi rzeczami: http://www.youtube.com/watch?v=cmEJ4ZJ4C4w

W końcu na tym się nie będzie pracowało - to jest kwestia poprawienia literówki w projekcie, przesunięcia tekstu, zmiana np wielkości cienia w logo w PS, głownie przesył plików FTP z serwera i na serwer oraz poprawki w kodzie PHP/CSS, odczyt i edycja dokumentów - dzięki 100% office'owi dokumenty zawsze otwierają się tak jak powinny. Ogólnie zastosowanie takiego tabletu jako support zarówno na spotkaniu z klientem jak i przy nagłej potrzebie edycji czegokolwiek.

Właśnie próbuję użyć jakiegoś klienta FTP na ipadzie. Testuję już drugi, o ile otwieranie zawartości serwera czy pobieranie tego do pamięci jest ok, o tyle otworzyć np dwa różne pliki php + 1 plik css nie da rady jednocześnie. Ciekaw jestem czy jak pobiorę z AppStore jakiś edytor html/php to będę mógł otworzyć jednocześnie pliki php/css pobrane przez klienta FTP czyli osobną apkę - pewnie nie, bo aplikacja (klient FTP) dla danych ma własny folder w pamięci, do którego nie mają dostępu inne apki, przynajmniej tak to wygląda.

Tymczasem na Asus'ie mogę pobrać przez świetny FileZilla wszystko co chcę, poukładać gdzie chcę i jak chcę, a Notepadem++ edytować ile plików naraz chcę, łącznie z masową zamianą fraz czy znaków w wielu plikach jednocześnie. Wszystko jak na PC. Bajka!

<| MICHAŁ |>
15-02-2014, 22:05
miałem tableta z Win8 niecały rok temu - zdecydowanie nie przypadł mi do gustu. Generalnie sama idea systemu PCtowego na tablecie jest dla mnie karkołomna.
Jesli ktos potrzebuje do specjalnych zastosowan, to moze to byc dobry pomysl, ale dla przecitnego Kowalskiego tablet z Androidem bedzie znacznie lepszym rozwiazaniem.

Aeon88
15-02-2014, 22:06
Napisz coś więcej, jak było z szybkością uruchamiania się aplikacji, czy system mocno zwalniał po zawaleniu go programami, co było dobre a co karkołomne w całym pomyśle?

RobertMiernik
15-02-2014, 22:11
Na androidzie trzeba do tego użyć wielu aplikacji - po prostu pobierasz 3 edytory jeśli chcesz pracować na 3 plikach jednocześnie i uruchamiasz każdy w osobnej aplikacji.

Ograniczenie nie wynika z samego systemu, tylko z tego, że te sprzęty nie do tego zostały przeznaczone.

Mój laptopowy FFox po odpaleniu zajmuje prawie 3GB RAMu, uruchomienie takiego czegoś na tablecie powoduje zajęcie całej dostępnej pamięci...

Dopóki w tablecie nie będzie sprzętu jak w laptopach nie ma się co tym bawić.

Jeśli to 'pełen system' to zastanów się czy chciałbyś pracować na lapopie z takim sprzętem w środku...

GonzoG
15-02-2014, 22:33
Jak pisałem - jeśli chodzi o proste rzeczy to będzie wszystko będzie chodziło bez problemów. Edycja tekstów w normalnych edytorach (nie potwór MS Office), czy prostych grafik w Corelu da rady. Nie wiem tylko jak z PS'em, który sam jest dość zachłanny, a tu jest tylko 2 GB RAMu.

Ogólnie jeśli chodzi o tablet roboczy, to taki Asus z W8 będzie lepszy niż Android czy iPad - znacznie więcej i bardziej funkcjonalnych aplikacji. Może być tylko potrzeba zakupienia do niego muszki i klawiatury, albo klawiatury z touchpadem, aby dało się wygodnie używać niektórych aplikacji - palec na ekranie dotykowym nie jest najprecyzyjniejszym narzędziem.

Sam się ostatnio rozglądam właśnie za takimi tabletami.

Aeon88
15-02-2014, 23:06
Na ipadzie wkońcu znalazłem programy do ftp które mają edytor html wbudowany i potrafią edytować kilka plików jednocześnie, fakt że kosztują 8 euro ale jednak są. Jednak pod względem wygody użytkowania korzystanie z ipada do edycji stron i zarządzania nimi przez ftp jest średnie.. Tablet z Windą by zmiótł konkurencję pod tym względem.

Jeśli chodzi o mnie, tablet użytkowany by był w 90% do tego, do czego używałem ipada, czyli przede wszystkim pokazywania zdjęć klientom po wykonaniu zlecenia, przeglądania internetu, oglądania video na ipli, rozmowy na skype, przeglądanie poczty przez email, głownie siedział bym w interfejsie Metro i korzystał z aplikacji z Windows Marketplace czy jak to się tam zwie, i tu nie ma prawa nic się zaciąć. Jednak dzięki temu że to pełny system to byłby tam kafelek "Pulpit", który przenosiłby mnie do działu "roboczego", tzn. kopia zapaowa obecnie wykonywanych projektów - możliwość pracy zdalnej w nagłych przypadkach, zaawansowany klient FTP, bardzo wygodna edycja kodu, małe poprawki małych grafik w PS, czy to u klienta czy na własne potrzeby, edycja dokumentów w ich oryginalnej postaci dzięki pełnemu Office'owi. No i sam fakt, że system plików jest otwarty - każdy program widzi wszystkie pliki, wkońcu to winda, a nie iOS, co jest cholernie wygodne, a cholernie daje w pupę na iOS jak się chce coś bardziej konkretnego porobić. Nie wspominając o innych zaletach pełnej windy jak możliwość taszczenia ze sobą wszystkiego co mam na kompie a co chciałbym przy sobie mieć w oryginalnej postaci, możliwość włażenia na dowolne strony i pobierania dowolnych treści, podłączanie czego chcę przez USB z dowolną zawartością - wszystko otwieram jak na PC, dodatkowych zalet z których mógłbym korzystać a do tej pory nie mogłem jest poprostu masę. Zalet w wyniku możliwości uruchamiania normalnych pecetowych programów na tablecie. 90% z nich spokojnie pójdzie na Atomie bez zacięć, i to jest najlepsze.

Myślę że to co wymieniłem nie zamuli tabletu. Zresztą to widać na filmiku z 3 postu. Ipada nosiłem przy sobie często, tak funkcjonalny tablet z pełną windą mógłbym taszczyć wszędzie, bo poza zaawansowaną obróbką od której mam mobilną stację roboczą mozna na nim robić dosłownie wszystko. Np jestem na wakacjach, robię zdjęcia, zgrywam na tablet na plaży, pomniejszam i dodaję logo masowo, po pomnijeszeniu mozna by zdjęcia nawet puścić przez Lightrooma i dodać odpowiedni preset, wyprostować wąsy z samyanga 14mm, przesyłam potem foty na serwer, tworzę wpis na blogu. Bajka. Na ipadzie bym musiał mieć do tego stado nieporęcznych apek, w sensie poręcznych, ale znacznie mniej od ich windowsowych pierwowzorów, nie mówiąc o ograniczonej funkcjonalności.

Ja sobie takie coś sprawię. Ipada 2 mam od 2 lat, i tak chciałem go wymienić na Air. Jak kupię Asusa i mi się nie sposoba sprzedam bez większej straty, i będę mógł w razie czego wrócić do appla. Tymczasem... dam znać jak już wpadnie w moje ręce :)

RobertMiernik
15-02-2014, 23:19
Nie rozumiem teraz, niby pytasz a potem wpisy jak z broszury reklamowej...

Pełny win na sprzęcie takim jak tablet to porażka ale skoro żadna z Twoich aplikacji go nie zapcha, to po prostu szukasz potwierdzenia dla decyzji zakupu... :)

//...telefonowane...//

velaskez
16-02-2014, 01:04
Znajomy ma Surface 2 Pro z 256GB pamięci...i powiem tak, fajny. Wszystko da się zrobić. Ale dla mnie 900g...to już nie tablet a normalny komputer, szczególnie jeśli nosisz ze sobą jeszcze klawiaturę bluetooth. No i w Polsce cena jest zdecydowanie zaporowa. W tym segmencie wziąłbym Thinkpada X1 Carbon :D

igsux3
16-02-2014, 01:53
Do konsumpcji treści lepszy będzie iPad czy Androidy, ale dla mnie Surface Pro to wybawienie. Może i ciężki jako typowy tablet, ale mam zawsze ze sobą przenośnego woła roboczego, któremu niestraszne nawet rawy z D800. Do tego fenomenalny rysik, One Note i zapomniałem jak się korzysta z papieru ;) tych systemów nawet nie ma co porównywać jeśli chodzi o produktywność, Android się stara, ale nie oferuje nawet 5% możliwości, a iOS nawet nie próbuje.

rewddd
16-02-2014, 01:58
ja mam acera w3 i powiem Ci że spokojnie uruchomisz netbeans i wyedytujesz pliki + np uruchomiony wamp ;) jedyne co to jest potrzeba dokupienia klawiatury i myszki do komfortowej pracy na zwykłych programach. Co do ps nie mam wiec nie testowałem ale raczej to za duży kombajn na atoma i 2gb ramu a i wyswietlacz w tym modelu jest najgorszy jaki widziałem w sprzęcie mobilnym od lat ;) nie muszę Ci jeszcze pisać że masz możliwość przetestowania css na wszystkich przeglądarkach czy się czasem nie sypie na jakiejś ;)

W każdym razie trochę żałuję że nie dodałem troszkę do tego asusa ale tylko ze względu na wyświetlacz. Jeśli potrzebujesz obrabiać zdjęcia (dodanie logo to nie obrobka dla mnie) weź coś z i3-7 ;)

---
edit

Android do takich zastosowań to dla mnie strzał w stopę ze względu na to że jest mało dobrych narzędzi ale za to jest pełno klonów durnych gierek ;)

Kurtz
16-02-2014, 03:24
Za poprzednikami - produktywność na Win 8 jest nieporównywalnie większa w stosunku do Andków, do iOS zapewne też.
Gama możliwości jest spora - atomy, Surface Pro 2.
Cena Surface Pro 2 jest zaporowa, bo to produkt klasy premium. Moim zdaniem całkowicie na takie określenie zasługuje a miałem w rękach kilkukrotnie - u znajomego są/były wszystkie wersje Surface, a jako, że to sprzęt do testów, to nie były super szanowane ;)

Ilość sensownych aplikacji na Windows 8, nawet RT, UI to bardzo mocne argumenty za tą platformą. Czy Windows 8 jest ciężki na tabletach? Na starym netbooku, z atomem 1GB RAM, śmigał szybciej niż Win 7 i XP - o czymś to świadczy. Różnice nie benchmarkowe, ale widoczne gołym okiem, zauważalne i znaczące. Widać, że sporo zostało zmienione w systemie, aby sprawniej dizałał na gorszym sprzęcie, mniej degradował wydajność w trakcie działania.

Aeon88
16-02-2014, 09:43
Nie rozumiem teraz, niby pytasz a potem wpisy jak z broszury reklamowej...

Pytałem bo interesowała mnie wydajność w cięższych sprawach (PS/Lr/Corel). Napisaliście że będzie zamuła (to akurat prawda bo większe pliki muli), dodając że ten tablet to ogólnie średni pomysł, a że oprócz używania go do PS/Lr mam dla niego masę innych zastosowań które nie mają prawa zacinać stąd broszurowy tekst i info że pewnie i tak go kupię. Filmik też znalazłem dopiero po zamieszczeniu pytania, a on mi bardzo wiele wyjaśnił (CS6 można odpalić i działa bez zamuły, o ile się pracuje na małych plikach, a ja nie mam zamiaru na tym zdjęć obrabiać tylko poprawiać drobne rzeczy na już).

Kupiłbym rewddd coś z i3-5-7 gdybym bardzo potrzebował takiej wydajności - z tego co widzę Atom do moich zastosowań powinien wystarczeć. Choć jeśli Asus wypuści coś poniżej 2000zł z i5U to wtedy czemu nie? 4-5k na tablet napewno nie dam, wolałbym dołożyć to do laptopa i kupić nowszy workstation. Tymczasem Atom przy samym tworzeniu stron wystarczy aż nad to, a pełna winda pod ręką to do tego zastosowania masa zalet.

Spróbuję, może się nie sparzę :D

puciek
16-02-2014, 12:34
Ostatnio przyglądałem się Toshibie Encore z atomen 4-ro rdzeniowym. Parametry ma niezłe ale sam nie wiem, czy warto kupić.

nikoniarz
16-02-2014, 12:48
Pytanie tylko jak ten sprzęt działa jeśli chodzi o szybkość? Wkońcu to winda, a nie mały lekki Andek czy iOS.

Tak się składa, że właśnie W8 jest zdecydowanie "lżejszy" dla sprzętu niż Android. Nie obciąża tak hardware co można zobaczyć po specyfikacjach sprzętu z W8 oraz Androidem.

Edit:
Niestety Android jest przeładowany bajerami (poza czystymi Nexusami) które obciążają hardware. Mam teraz fona ze Snapdragonem 800 (4x2,3 GHz) i działa to tak samo jak wcześniejszy S4 Pro (4x1,5 GHz) z tym, że w przypadku S4 Pro system nie był przeładowany softwarowymi dodatkami producenta sprzętu. Windows nie ma większości wodotrysków dostępnych w Androidach.

Także jeśli miałbym teraz brać tablet, to tylko na Windzie

rewddd
16-02-2014, 13:25
Kupiłbym rewddd coś z i3-5-7 gdybym bardzo potrzebował takiej wydajności - z tego co widzę Atom do moich zastosowań powinien wystarczeć. Choć jeśli Asus wypuści coś poniżej 2000zł z i5U to wtedy czemu nie? 4-5k na tablet napewno nie dam, wolałbym dołożyć to do laptopa i kupić nowszy workstation. Tymczasem Atom przy samym tworzeniu stron wystarczy aż nad to, a pełna winda pod ręką to do tego zastosowania masa zalet.

Spróbuję, może się nie sparzę :D

Dlatego napisałem że do podstawowych zastosowań atom jest wystarczający ;)

GoOrange
19-02-2014, 23:31
Mam, używam, rewelacja. IPad przy nim zamula strasznie, Surface Pro jest o wiele, wiele szybszy.

Kurtz
20-02-2014, 01:10
Nic dzownego. Surface Pro, to jest x86, a nie jakieś biedne army. Zupełnie inna klasa sprzętu, zarówno wydajnościowo, jak i wagowo.

GoOrange
20-02-2014, 22:13
Nic dzownego. Surface Pro, to jest x86, a nie jakieś biedne army. Zupełnie inna klasa sprzętu, zarówno wydajnościowo, jak i wagowo.

Mam jedno i drugie, dodatkowo Xperię Z Ultra i Lumię 920. Pełen przegląd systemowo-wagowo-wydajnościowo-przeznaczeniowy. Gdybym miał wybrać tylko jeden tablet i telefon to wybieram oba z Windowsem. Mimo że kiedyś iOS bardzo mi się podobał to jedynym Applowskim systemem lepszym od Windows jest OS X.

Aeon88
20-02-2014, 22:56
Co za pech :/ jak już się zdecydowałem na tego Asusa to wszystkie znikły ze sklepów :/ został jeden w euro za 1300, bez ładowarki, powystawowy ze zużytą baterią... Trzeba będzie szukac na allegro.

Mekano
20-02-2014, 23:21
Aeon88, a czemu sie nie zainteresujesz Asusem T100?

Aeon88
21-02-2014, 09:55
Bo nie potrzebuję klawiatury (a to podnosi jego cenę) a do tego T100 ma znacznie gorszy procek (1.33 w porównaniu do 1.8 modelu ME400C). Jak już biorę ARMa to chciałbym żeby był możliwie jak najszybszy. To ma być tablet, nie laptop, laptopa mam. Stąd wkurzało by mnie taszczenie wszędzie klawiatury i podpinanie jej ciągłe, lub w ogóle przypięcie jej na stałe. To już by nie był lekki tablet a na tym mi zależy. Pamięć rozszerzę kartą SD 32GB i myślę że takie 96GB spokojnie starczy na system i dane.

TOP67
21-02-2014, 10:09
Ja akurat robiłem testy Lenovo X1 Carbon i Helix. Mimo identycznego procesora i7-3667U, 8GB RAM, SSD, słynny test PS na Carbonie przeszedł szybciej.
Ale i tak zostawiłem Helixa. Tylko, że to 8 tys :)

Mekano
21-02-2014, 16:10
Bo nie potrzebuję klawiatury (a to podnosi jego cenę) a do tego T100 ma znacznie gorszy procek (1.33 w porównaniu do 1.8 modelu ME400C). Jak już biorę ARMa to chciałbym żeby był możliwie jak najszybszy. To ma być tablet, nie laptop, laptopa mam. Stąd wkurzało by mnie taszczenie wszędzie klawiatury i podpinanie jej ciągłe, lub w ogóle przypięcie jej na stałe. To już by nie był lekki tablet a na tym mi zależy.

Aeon88, T100 ma nowszy procesor Bay Trail i mikroarchitektura 22nm Silvermont, wiec procesor cuad-core mimo ze 1,3 GHz, to jego praca moze siegac do 1.86GHz, ma przeciez 4 rdzenie, a wiec przy edycji plikow graficznych w PS, im wiecej rdzeni tym lepiej. ME400C ma tylko 2 rdzenie i co z tego ze 1,86 nadal uwazasz ze dwurdzeniowe ME400C bedzie wydajniejsze, od czterordzeniowego T100?
Z tego co czytalam, to do T100 mozna wlozyc max 4gb ram, a to juz sporo, jak na taki maly sprzet.
I odnosnie klawiatury, myslalam, ze do edycji plikow php, czy cokolwiek edytowac tekst, po prostu wygodniejsza bedzie klawiatura, no ale skoro wiesz, ze jej nie bedziesz potrzebowac..
i tak nawiasem mowiac, nie chce Cie przekonywac do T100, bo sama nie wiem jak ten sprzet dziala, ale interesowalam sie tabletami z Windowsem i dla mnie akurat to byl moj faworyt.

Johanan
21-02-2014, 18:36
... ma przeciez 4 rdzenie, a wiec przy edycji plikow graficznych w PS, im wiecej rdzeni tym lepiej. ...

Praca w PS na tablecie, to tak idiotyczny pomysł, że słów brak, żeby to stosownie, acz kulturalnie przedstawić.

Aeon88
21-02-2014, 19:35
Aeon88, T100 ma nowszy procesor Bay Trail i mikroarchitektura 22nm Silvermont, wiec procesor cuad-core mimo ze 1,3 GHz, to jego praca moze siegac do 1.86GHz, ma przeciez 4 rdzenie, a wiec przy edycji plikow graficznych w PS, im wiecej rdzeni tym lepiej. ME400C ma tylko 2 rdzenie i co z tego ze 1,86 nadal uwazasz ze dwurdzeniowe ME400C bedzie wydajniejsze, od czterordzeniowego T100?
Z tego co czytalam, to do T100 mozna wlozyc max 4gb ram, a to juz sporo, jak na taki maly sprzet.
I odnosnie klawiatury, myslalam, ze do edycji plikow php, czy cokolwiek edytowac tekst, po prostu wygodniejsza bedzie klawiatura, no ale skoro wiesz, ze jej nie bedziesz potrzebowac..
i tak nawiasem mowiac, nie chce Cie przekonywac do T100, bo sama nie wiem jak ten sprzet dziala, ale interesowalam sie tabletami z Windowsem i dla mnie akurat to byl moj faworyt.

Z prockiem masz rację, doczytałem dziś że to 4 rdzenie. Dla ścisłości mojego poglądu - nie będę pracował na tym tablecie w zaawansowanym tego słowa znaczeniu. Nie wyobrażam sobie pisać strony w php czy obrabiać zdjęcia w PS na jakimkolwiek 10" tablecie z mini klawiaturką. Tablet dla mnie to narzędzie, które pozwoli mi w razie gdyby klient namieszał w kodzie strony pobrać ją przez FTP, edytować kilka linijek kodu php i naprawić błąd, wgrać na serwer poprawione pliki. Jak robię zdjęcia i potrzebuję wysłać zdalnie poglądówki do działu reklamy zgrywam je kabelkiem na tablet, pomniejszam programem FastStone dodając odrazu odpowiedni znak wodny i wysyłam mailem miniatury klientowi. Albo jak klientowi nie podoba się zbyt mocny cień pod logo lub chce go w inną stronę, otwieram mały plik PSD loga, zmieniam kąd padania cienia, zapisuję PNG i wgrywam przez FTP na serwer.

Tablet potrzebny mi jest do drobnych prac które muszę zrobić na już, szybko, i bez tachania sprzętu. Jeśli będę miał na wyjeździe zbudować stronę www od podstaw czy przeedytować skład/obrobić trochę zdjęć mam od tego mobinlą stację roboczą HP.

Klawiatura do powyższych celów jest mi zbędna. T100 ma tylko 32GB miejsca, zostaje tylko kilka GB na dane, co już go dla mnie dyskwalifikuje. Wiem, z klawiaturą ma 500GB, ale ja nie chcę taszczyć klawiatury. T100 nie ma tylnej kamerki, ME400C ma i nagrywa nią video FullHD. Biorąc pod uwagę możliwość zastosowania dowolnego pecetowego convertera mogę video przerobić na małe mp4 o dobrej jakości i posłać na serwer czy inną drogą w świat. Przednia kamera też jest lepsza w starszym Asusie. Miejsca wbudowanego ma 64GB, dodając 32GB microSD mam już 64GB miejsca na dane przy 96GB ogólnej pojemności. Tu już mogę zgrać 2-3 materiały z wyjazdu foto nadal mając przy sobie wazne dane.

T100 to netbook. ME400C to tablet. Ja potrzebuję tego drugiego. Procek fajniejszy w T100, ale reszta przemawia (dla mnie) za starszym bratem.

Mekano
21-02-2014, 20:00
Praca w PS na tablecie, to tak idiotyczny pomysł, że słów brak, żeby to stosownie, acz kulturalnie przedstawić.

Zgadzam sie z toba, ale tablet ma byc do drobnych rzeczy graficznych, a nie do duzych i ciezkich plikow, a to chyba jest troche roznica? Nie mow ze na takim T100 czy tym o ktorym wspomnial Aeon88, nie da sie kompletnie nic zrobic z zakresu grafiki bo wlasnie na takie drobne rzeczy powinien wystarczyc?

T100 to netbook. ME400C to tablet. Ja potrzebuję tego drugiego. Procek fajniejszy w T100, ale reszta przemawia (dla mnie) za starszym bratem.

No tak nie do konca, ze T100 to netbook, bo t100 moze byc rowniez tylko i wylacznie tabletem, odczepiasz klawiature i jest to tylko tablet. Potrzebujesz netbooka, wtedy jest klawiatura. Takie dwa w jednym konwertowany netbook-tablet w zaleznosci od sytuacji. No ale dobra mniejsza z tym, skoro wiesz, ze odpowiadal by ci bardziej ME400C, to ok. ja tylko zwrocilam uwage na T100 bo mysle ze warto sie nim rowniez zainteresowac.

Swoja droga, posiadasz ipada, nie ma w nim odpowiednikow Windowsowych do edycji dokumentow kodu php i w ogole do tego wszystkiego, ze musisz miec tablet z Windowsem?

Johanan
21-02-2014, 20:26
Zgadzam sie z toba, ale tablet ma byc do drobnych rzeczy graficznych, a nie do duzych i ciezkich plikow, a to chyba jest troche roznica? Nie mow ze na takim T100 czy tym o ktorym wspomnial Aeon88, nie da sie kompletnie nic zrobic z zakresu grafiki bo wlasnie na takie drobne rzeczy powinien wystarczyc?
...

Z punktu widzenia zarządzania barwą, tablet nie nadaje się kompletnie, do edycji fotografii, co najwyżej do przeglądania
i to też lepiej, by nie był to ekran IPS, by od cukierkowatości nie ulało się jedzonko przez gębowy otwór.

jerryjola
23-02-2014, 18:57
Ostatnio moj znajomy zakupił sobie używanego Lenovo x201 tablet z prockim i7. 8 gb ram, do tego włożył sobie ssd 128 gb.
Bateria nowa, powiększona, czas pracy wskazuje na 6 h (z niewielkim hakiem).
Testowaliśmy systemy;
- oryginalna Vista Businnes, potem win 7 i win 8
Na wszystkich ok. Z tym, że odczuwalnie szybszy na win 7 i 8, zaś pomiedzy 7 i 8 brak odczuwalnej różnicy. Tutaj odczuwalna różnica jedynie jest w starcie systemu.
A tablecik niczego sobie - mimo,że to laptop, ale jednocześnie tablet, ktory rozpoznaje siłę nacisku piorka. I to jest dla mnie tablet - oczywiście Surface Pro jest super, ale zabija ceną. Przy takiej konfoguracji, to Surface Pro - nie patrząc się na parametry, ale na codzienna pracę - nie jest dużo lepszy.A ten Lenovo, poza małym ekranem, ma mocy wystarczająco, aby zdjęcia w Corelu obrabiać, czy nawet w CNX2.
Dla mnie tablet wstylu iPada czy Lenovo b8000 jest czyms podręcznym- aby odebrać pocztę, przeczytać coś w sieci. Raczej nie do pracy (awaryjnie, takmjak czasem mnie się zdaża, jak muszę na już coś napisać - tablet z klawiaturą daje radę). Może aby pokazac fotki. Tego typu tablety nie mogą w chwili obecnej, slużyć do pracy na codzień. Za parę lat może się to zmienić.

Johanan
23-02-2014, 20:26
... A ten Lenovo, poza małym ekranem, ma mocy wystarczająco, aby zdjęcia w Corelu obrabiać, czy nawet w CNX2.
...

Upewnij mnie zanim rozedrę mordę, mówisz o obróbce fotek na ekraniku tego pipka?

jerryjola
23-02-2014, 21:36
No nie.... bez monitora to ja nawet na 17" ostatnio nie daję rady. Ale jak się przez stację dokującą podepnie, to źle nie jest.
Prawda, pipka, ale tablety 10" to dopiero pipka...
Ale podstawowa obróbka? Da się. Prędzej niż na Andku....

Johanan
23-02-2014, 22:58
...
Ale podstawowa obróbka? Da się. Prędzej niż na Andku....

Nie wiem co masz na myśli, mówiąc: "podstawowa obróbka", ale z mojego punktu widzenia, takie wynalazki, jak ekrany tabletów czy laptopów, kompletnie nie nadają się do edycji obrazów, obojętnie w jakim formacie zapisanych.

Kurtz
23-02-2014, 23:00
Dziwie się sobie, że ja to mówię, ale nie zawsze obróbka musi być super dokładna i idealna. Czasem średnia obróbka, na szybko wywołanie w ACR i przekazanie efektów więcej znaczy niż te same zdjęcia kilkanaście dni później. Szczególnie, jeżeli fotografią nie zajmujemy się profesjonalnie i nie możemy poświęcić kilku dni na wołanie zdjęć z imprezy koleżanki.

Johanan
23-02-2014, 23:04
Dziwie się sobie, że ja to mówię, ale nie zawsze obróbka musi być super dokładna i idealna. Czasem średnia obróbka, na szybko wywołanie w ACR i przekazanie efektów więcej znaczy niż te same zdjęcia kilkanaście dni później. Szczególnie, jeżeli fotografią nie zajmujemy się profesjonalnie i nie możemy poświęcić kilku dni na wołanie zdjęć z imprezy koleżanki.
Kurtz, to forum jest mam nadzieję dla entuzjastów fotografii, a oni w żadnym wypadku nie powinni pozwalać sobie na bylejakość.
Byle jakimi obrazkami, zarzucony jest cały internet, taką radosną "tfurczością", tfu psia krew.

Kurtz
23-02-2014, 23:25
No dobrze, ale to o czym piszesz, to w pewnych sytuacjach sztuka dla sztuki. Czasem warto spojrzeć na aspekt praktyczny fotografii i to, że jednak zdarza nam się robić zdjęcia które mają ucieszyć gawiedź i być prezentem. Zdjęcia które wysłałem w dzień po imprezie ( część wywołałem już podczas niej na kolanie i moim nieśmiertelnym X220T ) nim niektórzy dobrze wytrzeźwieli sprawiły sporo radości i były całkiem niezłym prezentem. Z lepszą obróbką, ale kilka dni później nie byłby to już ten sam efekt. Dziś "temat" żyje krótko i tak samo zdjęcia związane z nim. Zauważam taką bardzo daleko idącą tendencję wśród młodych ludzi.

Ale nie o tym wątek.
Jeżeli tablet do obróbki zdjęć, to tylko Windows. Obowiązkowo jednak świadomość, jakie ograniczenia posiada ten sprzęt. Do zmiany cienia pod logiem klienta, czy poprawienia prostej grafiki nie potrzeba skalibrowanego monitora, a krótki czas reakcji na zgłoszenie jest w cenie - satysfakcja klienta jest najważniejsza. :]

Johanan
23-02-2014, 23:34
No dobrze, ale to o czym piszesz, to w pewnych sytuacjach sztuka dla sztuki. Czasem warto spojrzeć na aspekt praktyczny fotografii i to, że jednak zdarza nam się robić zdjęcia które mają ucieszyć gawiedź i być prezentem. Zdjęcia które wysłałem w dzień po imprezie ( część wywołałem już podczas niej na kolanie i moim nieśmiertelnym X220T ) nim niektórzy dobrze wytrzeźwieli sprawiły sporo radości i były całkiem niezłym prezentem. Z lepszą obróbką, ale kilka dni później nie byłby to już ten sam efekt. Dziś "temat" żyje krótko i tak samo zdjęcia związane z nim. Zauważam taką bardzo daleko idącą tendencję wśród młodych ludzi.
...
Brrr, nie i jeszcze raz nie !
Nie w ten sposób, każdy bowiem obrazek, który wychodzi spod naszej ręki, to nasza wizytówka.
Nie powinno się schodzić poniżej jakiegoś poziomu, a już szczególnie wówczas, kiedy ktoś zajmuje się działalnością komercyjną z ambicjami artystycznymi.
Powiadają, że nic tak nie plami jak atrament, albo obraz. ;)

jerryjola
23-02-2014, 23:34
Ok. Zgadzam się, że entuzjasta nie siądzie do obróbki zdjęcia, jak nie będzie miał min 24" NEC-a czy Eizo.

Ale do czego innego zmierzam. Taki tablet jak np. x201 , ma dodatkowo ekran dotykowy na piórko, które reaguje na siłę nacisku. Gdzie widziałem, jak ktoś bawił się takim tabletem ale z piórkiem Wacoma.
Skoro są entuzjaści obrabiający fotki przy użyciu zewnętrznych tabletów Wacoma, to nie powinno być łatwiej fotki obrobić w podstawowym zakresie, właśnie choćby na takin tablecie jak x201?
Tym bardziej, że na pokładzie może mieć i7 no i win 8, szybki ssd Samsunga, no i w zestawie piórko Wacoma.

...i nie zgadzam się, że obrabiając fotkę w sposób podstawowy na takim laptopie/tablecie, idę w bylejakość...

Johanan
23-02-2014, 23:38
...
...i nie zgadzam się, że obrabiając fotkę w sposób podstawowy na takim laptopie/tablecie, idę w bylejakość...

Nie zgadzać się jest Twoim prawem, pozwól jednak, że ja, pozostanę przy swoim zdaniu.

Kurtz
23-02-2014, 23:41
Również, nie zgodzę się, że to bylejakość. Znając sprzęt, wiedząc jakie są jego ograniczenia, można wykonać wystarczająco dobra obróbkę do albumu. Nie każde zdjęcie musi oznaczać godziny w photoshopie. Nie zawsze efekt końcowy jest badany z dokładnością co do pixela.
Zgodzę się, że zarabiając na zdjęciach trzeba zawsze publikować super materiał - to w końcu zawsze jest nasza reklama. Mam jednak to szczęście, że jest to jedynie moje hobby. :)

jerryjola
23-02-2014, 23:45
Nie zgadzać się jest Twoim prawem, pozwól jednak, że ja, pozostanę przy swoim zdaniu.

Ok. Każdy z nas widzi to inaczej.
Ale chyba zboczyliśmy nieco z tematu.

Pytanie było, czy tablet z Windą to cudo, czy lipa....
Jeżeli przyjmiemy, że taki x201 jest tabletem, to to całkiem fajny tablet...ale chyba już nie cudo.

Johanan
24-02-2014, 00:09
Również, nie zgodzę się, że to bylejakość. Znając sprzęt, wiedząc jakie są jego ograniczenia, można wykonać wystarczająco dobra obróbkę do albumu. Nie każde zdjęcie musi oznaczać godziny w photoshopie. Nie zawsze efekt końcowy jest badany z dokładnością co do pixela.
Zgodzę się, że zarabiając na zdjęciach trzeba zawsze publikować super materiał - to w końcu zawsze jest nasza reklama. Mam jednak to szczęście, że jest to jedynie moje hobby. :)

Sorry Kurtz, ale robię w portrecie i reklamie, gdzie nie ma miejsca na fuszerki, stąd radykalizm.

jerryjola
24-02-2014, 00:16
Ale widzisz, Ty robisz na co dzień w fotografii. Stąd może tak radykalne podejście. Zrozumiałe.
Ja nie robię na co dzień, ale od święta (mam inną, absorbującą ostatnio pracę), stąd jestem liberalniejszy. Ale uważam podczas obróbki, aby nie było "fuszerki".