Witam!
Bawiłem się dziś pierwszy raz tabletem z pełnym windowsem 8, nie jakimś tam starterem tylko pełnym system operacyjnym, takim samym jaki jest na pecetach. Konkretniej bawiłem się modelem Asus me400c-1b079w. I powiem szczerze, że sprzęt jest genialny.
Zamierzam sprzedać ipada 2 i zakupić w.w. tablet, chciałbym wcześniej jednak podyskutować o jego szybkości pod windą (atom 2x1.8GHz, 2GB ramu). Urzekło mnie to że mam pełny windows w przenośnym tablecie z matrycą IPS - mogę aktualizować pliki na serwerze przez FTP, edytować kod php notepadem++ będąc na wyjeździe bez brania ciężkiego i dużego laptopa HP Workstation, w ogóle edytować jakieś drobne rzeczy wszędzie gdzie jestem, przy pomocy malutkiego urządzenia które naładowane pracuje bardzo długo, przy czym dzięki temu że jest IPS mogę zachować w nim to, przez co kupiłem kiedys ipada - pokazywanie gotowych zdjęć klientom. Ipada używałem tylko do pokazywania zdjęć klientom i przeglądania internetu. Nic ponad to. Zagrałem może w dwie gry, nigdy nie obejrzałem żadnego filmu, choć rodzinka jadąc w aucie coś tam pewnie kiedyś obejrzała. Ale miałem go zawsze przy sobie. Taki asus będąc zawsze pod ręką, w przypadku awarii jakiejś stronki pozwoli mi na podpięcie się pod FTP, pobranie plików na dysk, edycję php/css/grafik, wgranie tego z powrotem, nie mówiąc już że w ogóle mogę mieć zawsze kopie aktualnie robionych witryn czy innych projektów pod ręką i w dowolnym momencie je edytować. Idę do klienta, załączam Corela i mogę zaproponować zmiany w projekcie wizytówki czy ulotki na miejscu, od ręki pokazując co bym zmienił i zmieniać to na jego oczach (są to małe rzeczy - nie powinny zamulać).
Normalnie rozpływam się w zachwytach, ile to cacuszko by mogło dla mnie rzeczy zrobić mając pełny system Windows, już sama obsługa wszystkich programów pisanych na Windows PC (m.in. FileZilla, Notepad++, nawet Corel czy PS (drobne przeróbki malutkich plików, np loga), gry typu Diablo, Age of Empires - mniam!) to coś pięknego.
Pytanie tylko jak ten sprzęt działa jeśli chodzi o szybkość? Wkońcu to winda, a nie mały lekki Andek czy iOS. Ma ktoś z Was tablet z Windows 8 i może coś powiedziec o szybkości działania takiego sprzętu?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami