Zobacz pełną wersję : Tablet do prezentacji zdjec
Witam
(Nie wiem czy odpowiedni dzial wybralem - jezeli nie to przepraszam i prosze o przeniesienie)
Poszukuje tabletu do prezentacji zdjec klientom, do internetu, poczty itd
zalezy mi na najlepszym ekranie i rozmiarze ok 10cali
mysle nad Ipadem 4 z retina, ale moze jest cos innego z systemem android - tanszego a rowniez tak dobrego. Prosze o porade
Dzieki z gory
Poszukaj iPada3 używanego - kupisz już w sensownych pieniądzach, do 4ki imo nie warto dopłacać. Jak już to Air lepiej. Ja do tej pory nie wiedziałem lepszego ekranu w tabletach do przeglądania zdjęć.
a co powiesz o tabletach z systemem android, ktore maja ta sama rozdzielczosc co applowska retina takich jak Navroad, Kiano, Prestigio itp to tez jest retina? czy o wiekszej rozdzielczosci galaxy note 10.1. Czy rzeczywiscie na Ipadzie z retina jest najlepsze odwzorowanie kolorow i jakosc?
przede wszystkim na retinie masz duże rozdzielczości i żywe kolory.
Ja mam Prestigio i uważam, że ekran ma wyjątkowo dobry. Jestem nim mile zaskoczona. Nie wiem jednak jak wygląda Retina, więc nie napiszę jak wypada w porównaniu do Retiny.
Ta cała "retina" to nic innego jak ekran o określonej gęstości pikseli (ppi). Nic więcej. A i ta gęstość zależy jeszcze od wielkości ekranu, bo wg. Apple ogląda je się z różnych odległości, a tym samym przy mniejszej gęstości zachowuje się tą samą rozdzielczość kątową.
Samsung z ekranami TN ma podobną jakość wyświetlania, co IPS w Apple'ach, niestety ma znacznie niższe rozdzielczości.
A tanie tablety z Androidem i ich IPS'y są daleko w tyle - i pod względem odwzorowania barw, i pod względem kątów widzenia, i pod względem nasycenia barw.
Konkurencją pod względem ekranu dla iPadów z retiną może być Nexus 10 - najnowszy PLS (ponoć lepsze od IPS) i rozdzielczość 2560x1600
I chyba koniec przedstawicieli 10" tabletów z ekranami najwyższej jakości z Androidem.
Samsung z ekranami TN ma podobną jakość wyświetlania, co IPS w Apple'ach,Jeszcze nie widziałem TN, które miałoby tak dobre kąty jak nowoczesne IPS. Pokaż mi ten wynalazek ("Super TN"), bo nie wierzę.
Apple ogląda je się z różnych odległości, a tym samym przy mniejszej gęstości zachowuje się tą samą rozdzielczość kątową.
Nie do końca wiem co poeta miał na myśli. Nie mniej jednak jak masz ekran 1024x768 9,7" i oglądasz go z 2x większej odległości (np. 1metr), to i tak ma 2x mniejszą postrzeganą wielkość, w porównaniu do 9,7" 2048x1536 widzianemu z odległości pół metra.
A tanie tablety z Androidem i ich IPS'y są daleko w tyle - i pod względem odwzorowania barw, i pod względem kątów widzenia, i pod względem nasycenia barw.
Jakieś dowody, że np. Kiano Elegance 9,7" 2048x1536 ma dużo gorsze kąty i nasycenie? (co do odwzorowania barw, to się nie wypowiem, bo nie zmierzyłem, ale widziałem apple retina i tego Kiano ,i ... piszesz bzdury)
przede wszystkim na retinie masz duże rozdzielczości i żywe kolory.W praktyce takie same "masz duże rozdzielczości i żywe kolory" co na podanym wcześniej Kiano Elegance 2048x1536 :] Apple wygrywa w czymś innym, ale chyba nie widzieliście ani jednego skoro piszecie o aspektach, w których akurat nie ma różnic.
najnowszy PLS (ponoć lepsze od IPS)Pod jakim wzgl. ?
a co powiesz o tabletach z systemem android, ktore maja ta sama rozdzielczosc co applowska retina takich jak Navroad, Kiano, Prestigio itp to tez jest retina? czy o wiekszej rozdzielczosci galaxy note 10.1.Przede wszystkim, Apple iPad , o czym wyżej piszący jak widać nie wiedzą, ma zwykle znacznie wyższą max jasność - co ma znaczenie jeśli np. używa się tabletu w jasnych warunkach oświetleniowych.
Poszukaj iPada3 używanego - kupisz już w sensownych pieniądzach, do 4ki imo nie warto dopłacać. Jak już to Air lepiej. Ja do tej pory nie wiedziałem lepszego ekranu w tabletach do przeglądania zdjęć.
iPAD z ekranem 2048x1536 9,7" czyli iPad 4 16 GB kupisz za ~1700zł ... widzę cena ta sama co iPad 3 z tego samego typu świecidłem. iPad Air można widzę kupić za 1864zł.
Jeszcze nie widziałem TN, które miałoby tak dobre kąty jak nowoczesne IPS. Pokaż mi ten wynalazek ("Super TN"), bo nie wierzę.
To obejrzyj sobie Samsungi Galaxy TAB 3 - tam jest ekran TN.
Nie do końca wiem co poeta miał na myśli. Nie mniej jednak jak masz ekran 1024x768 9,7" i oglądasz go z 2x większej odległości (np. 1metr), to i tak ma 2x mniejszą postrzeganą wielkość, w porównaniu do 9,7" 2048x1536 widzianemu z odległości pół metra.
A od kiedy to ekrany 9.7" 1024x768 to retina ??
Jakieś dowody, że np. Kiano Elegance 9,7" 2048x1536 m
a dużo gorsze kąty i nasycenie? (co do odwzorowania barw, to się nie wypowiem, bo nie zmierzyłem, ale widziałem apple retina i tego Kiano ,i ... piszesz bzdury)
To obejrzyj sobie dokładnie, albo czas na wizytę u okulisty.
Szczególnie Kiano, które jako jedne z pierwszych używały tak dużych rozdzielczości i dużo im brakuje do np. do Nexusów jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu.
W praktyce takie same "masz duże rozdzielczości i żywe kolory" co na podanym wcześniej Kiano Elegance 2048x1536 :] Apple wygrywa w czymś innym, ale chyba nie widzieliście ani jednego skoro piszecie o aspektach, w których akurat nie ma różnic. Jedynie rozdzielczości te same. Kolory w Kiano by Zanetti w porównaniu do iPadów z retiną i Nexusa 10 są po prostu słabe.
najnowszy PLS (ponoć lepsze od IPS)
Pod jakim wzgl. ? ponoć pod każdym.
Po szczegóły udaj się do Samsunga (PLS) i LG (IPS)
Przede wszystkim, Apple iPad , o czym wyżej piszący jak widać nie wiedzą, ma zwykle znacznie wyższą max jasność - co ma znaczenie jeśli np. używa się tabletu w jasnych warunkach oświetleniowych.
To też jest parametr ekranu - i właśnie największy minus kiepskich IPSów.
Akurat Kiano Elegance 9,7" (jak i inne produkty Kiano) to omijałbym jak najszerszym łukiem. Wystarczy poczytać o zdolnościach serwisu Kiano Polska.
Jacek S.
22-02-2014, 15:17
Potwierdzam, serwis Kiano gorszy od Nikona :)
Ale sam tablet całkiem fajny. Sporym minusem jest tylko jeden głośnik w tym tablecie, dodatkowo umiejscowiony tam, gdzie z reguły trzyma się dłoń.
Krzych179
22-02-2014, 15:21
Posiadam galaxy note 10.1( v1) wolałem go od ipad 3. Rozdzielczość rozdzielczośią ale na ipadach które ja widziałem czerń nie była czernią
not 10.1 bardzo dobrze odwzorowywuje kolorki (w tym czerń). Trzeba jeszcze napisać o braku karty pamięci w ipadach przy prezentacjach jest to naprawdę wk....
Potwierdzam, serwis Kiano gorszy od Nikona :)
Jaki model Kiano reklamowałeś?
Ale sam tablet całkiem fajny. Sporym minusem jest tylko jeden głośnik w tym tablecie, dodatkowo umiejscowiony tam, gdzie z reguły trzyma się dłoń.Nawet ta dłoń nie przeszkadza (możesz obrócić tablet o 180 stopni). Problem jest w nierównomiernym polu dźwiękowym. Powinni dać drugi taki sam głośnik, na przeciwległej krawędzi tabletu i byłoby dobrze.
Zaposiadałem Galaxy note 10,1 ver 2014. Rozdzielczośc monitora 1600 x 2560. Kolor bardzo dobry.
Zaposiadałem Galaxy note 10,1 ver 2014. Rozdzielczośc monitora 1600 x 2560. Kolor bardzo dobry.Taka rozdzielczość to już wypas ... ale w połączeniu z ~12" byłoby już super (jednak takie 10,1" 16:10 jest maławe odrobinkę ... choć obleci ... zawsze lepsze to niż jakieś 7-8")
O firmie Kiano radzę poczytać to forum: http://forum.android.com.pl/f686/kiano-assistance-w-praktyce-marketing-a-rzeczywistoa-ae-326855/ i ogólnie o wszystkich modelach Kiano: http://forum.android.com.pl/f686/
Dzięki za info. Porownalem ipada air w najnowszym samsungiem note 10.1 2014 edition i wlasni taki kupiłem. Rozdzielczość ma jeszcze wyższa niż air a jakość zdjęć rewelacja!!!! Aa i lepsze wykonanie
Wysłane z mojego HTC One X+ przy użyciu Tapatalka
Jacek S.
22-02-2014, 18:59
Jaki model Kiano reklamowałeś?
Nawet ta dłoń nie przeszkadza (możesz obrócić tablet o 180 stopni). Problem jest w nierównomiernym polu dźwiękowym. Powinni dać drugi taki sam głośnik, na przeciwległej krawędzi tabletu i byłoby dobrze.
Nie reklamowałem, ale miałem problem z aktualizacją androida. Dzwoniłem do serwisu, ale spotkałem się z kompletnym brakiem kompetencji. Pani z serwisu miała oddzwonić, bo nie znała odpowiedzi na moje pytania, ale już nie oddzwoniła. Problem rozwiązałem samodzielnie.
Jeżeli zaś chodzi o głośnik, to niestety sporo aplikacji wymagało trzymania tabletu w ten sposób, że zasłaniało się głośnik, obrócenie ekranu o 180st nic nie dawało.
W sumie to nie wiem dlaczego nie dali tego drugiego głośnika, bo miejsca pod obudową jest sporo. Niestety mój Elegance spadł z trzech metrów na płytki i zmarł :( Do naprawy się nie kwalifikował, bo się niestety rozpadł na części.
Posiadam galaxy note 10.1( v1) wolałem go od ipad 3. Rozdzielczość rozdzielczośią ale na ipadach które ja widziałem czerń nie była czernią
not 10.1 bardzo dobrze odwzorowywuje kolorki (w tym czerń). Trzeba jeszcze napisać o braku karty pamięci w ipadach przy prezentacjach jest to naprawdę wk....
To nie do końca prawda. Fotki możesz przeglądać na ipadzie z karty SD wsadzonej do przejściówki z Thunderbolt na SD. Ale niestety tylko fotki. Chyba, że zrobisz jailbreak i wgrasz iFile za 4 $.