Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] styczniowy jelen
biorac pod uwage ze ostatnie krajobrazowe foto wrzucalem na forum jakies 2 puszki temu to mozna to niemal za debiut uznac :P
w roli styczniowego jelenia napotkane plywadelko, w roli rykowiska tamiza.
http://photoheaven.net/forum/n/s_richmond.jpg
źródło (http://photoheaven.net/forum/n/s_richmond.jpg)
Z lewej u góry ślimak płynie po niebie :D
A fotka bardzo malarska, jak obraz. Kupuję. Jedyna uwaga do ciasnoty: łódź i zaraz nad nią inne detale. Wolałbym pusty most, ale tła nie wybierałeś :)
Z lewej u góry ślimak płynie po niebie :D
zapewniam ze nie czekalem na niego :P
A fotka bardzo malarska, jak obraz. Kupuję. Jedyna uwaga do ciasnoty: łódź i zaraz nad nią inne detale. Wolałbym pusty most, ale tła nie wybierałeś :)
malarsko bylo. mozliwosci kadrowania nie bardzo bylo bo teren mocno podmokly :)
nie powala
zdjecia ktore powalaja sprzedaje na wylacznosc za kupe kasy, reszte wrzucam na forum :P
a tak serio - jak wiadomo specjalista od widoczkow nie jestem i nie bede. spodobala mi sie impresjonistyczna malarskosc widoku a ze aparat byl pod reka bo ze zlecenia wracalem to i foto powstalo. Zawsze to okazja by wcisnac szpile sailorowi wiec mozna sie ne krepowac :)
skarcity
11-02-2014, 09:43
Zawsze to okazja by wcisnac szpile sailorowi wiec mozna sie ne krepowac :)
Zrobię to z przyjemnością... Zdjęcie jest całkiem miłe, zwłaszcza że za oknem mam tylko odcienie szarości :-)
nie powala
Chodzę za Tobą już od jakiegoś czasu i sprzątam po Tobie tego rodzaju "bobki". Tutaj też bym posprzątał, ale że już sailor się do Twojej "wypowiedzi" odniósł, to nie będę rozwalał dyskusji. Zatem prośba - przeczytaj sobie uważnie ten komunikat (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198838) i postaraj się go zapamiętać, zaoszczędzisz czasu i sobie i mi.
Sailor w krajobrazie - az przetarłem okulary ze zdumienia :)
No szczerze powiedziawszy taka fota nikogo z butów nie wyrwiesz ale pewnie też takiego zamiaru nie było. Cos mi się tu WB nie widzi - wszystko mi wpada w niebieskawo zielony. Elaborqatów tu nie ma co pisac bo jakby nie ma o czym. W kategorii - szufladu lub pamiątka ze zlecenia juz bardziej :)
Nie widzę jelenia. Znaczy zdjęcia. Najpierw było pół, a po odświeżeniach/ponownych wejściach - ciemność.
wygląda jak foto z porządnego przewodnika circa 1991 ;)
Mi to podchodzi pod Vintage, w tej kategorii nie najgorzej ;-)
Nie widzę jelenia. Znaczy zdjęcia. Najpierw było pół, a po odświeżeniach/ponownych wejściach - ciemność.
:(
Sailor w krajobrazie - az przetarłem okulary ze zdumienia :)
oj tam oj tam .. raz na pare lat cos wrzucam :)
No szczerze powiedziawszy taka fota nikogo z butów nie wyrwiesz ale pewnie też takiego zamiaru nie było. [quote]
chcialem na pokladzie gola d.pe polozyc ale sie nie dalo niestety :) zakladam ze wtedy wyrywanie by bylo skuteczniejsze
[quote]
Cos mi się tu WB nie widzi - wszystko mi wpada w niebieskawo zielony.
Mi to podchodzi pod Vintage, w tej kategorii nie najgorzej ;-)
tlumaczac sie z kolorow i "vintage" - wiek i stan lajby nasunely mi pomysl na delikantnego crossa. z reguly unikam takiej ingerencji ale skoro w cyfrze jest ona w pelni odwracalna to stweirdzilem ze mozna sprobowac. zeby bylo weselej obrazek sie sprzedal wczoraj do druku na plotnie - moze sie jednak przerzuce na krajobrazy :D:D:D
Nie widzę jelenia.
Jeleń jest nad podpisem, w formie rysunków z Nazca.
:(
zeby bylo weselej obrazek sie sprzedal wczoraj do druku na plotnie - moze sie jednak przerzuce na krajobrazy :D:D:D
Polski Związek Niewidomych tez czasem musi cos na ścianie w świetlicy zawiesić, hehehe <----- [żarcik - żeby ktoś tu mnie powaznie nie traktował czasem :)]
Panowie i Panie...niech ktoś powie prostemu chłopakowi ze wsi, co w tym zdjęciu może się podobać...? Przecież to zwykły pstryk, jakby ktoś inny popełnił takie zdjęcie, to... ech...szkoda słów...
Panowie i Panie...niech ktoś powie prostemu chłopakowi ze wsi, co w tym zdjęciu może się podobać...? Przecież to zwykły pstryk, jakby ktoś inny popełnił takie zdjęcie, to... ech...szkoda słów...
podpisuję się, autor zapewne poświęcił najwięcej czasu na stworzenie podpisu, bo do zdjęcia się nie przyłożył, niestety.
Przecież to zwykły pstryk, jakby ktoś inny popełnił takie zdjęcie, to... ech...szkoda słów...
hmmm a to w krajobrazie sa jakies inne zdjecia niz zwykle pstryki? :D (to zarrt oczywiscie)
co sie moze podobac? autorowi spodobalo sie impresjonistyczne leniwe popoludnie, co postanowil odzwierciedlic swiadomie naswietlajac zdjecie w ten sposob by podczas "wywolywania" uzywajac techniki o nazwie "cross" (zdigitalizowanej ale jednak) wydobyc bogactwo barw i promieni slonca. imho sie sie udalo. a ze crossa sie albo lubi albo nie cierpi to juz inna kwestia. oczywiscie gdybym to zrobil w wersji "hartystycznej" pewnie podobaloby sie bardziej :) moze cz-b albo jakas sepia ? :D
moze odwroce pytanie - napisz co ci sie w zdjeciu ne podoba - pod wzgledem swiatla czy kompozycji. podaj jakies rzeczowe arguemnty, prosze.
natomiast zarzut
autor zapewne poświęcił najwięcej czasu na stworzenie podpisu, bo do zdjęcia się nie przyłożył, niestety.
uznaje za lekko bezzasadny wobec powyzszego, choc nie twierdze ze foto musi sie podobac.
z przyjemnoscia porozmawiam jednak o przykladaniu sie do zdjec - od kompozycji i naswietlania zaczynajac a na obrobce konczac. Piszcie Panowie, wykazcie sie wiedza, rozbierzcie to foto na czynniki pierwsze :)
Jak wspomnialem - dzial to dla mnie nietypowy wiec tym chetniej sie czegos naucze.
zapraszam ... darek_d, Pienia pokazcie jak to sie robi!
<| MICHAŁ |>
12-02-2014, 18:52
autorowi spodobalo sie impresjonistyczne leniwe popoludnie, co postanowil odzwierciedlic swiadomie naswietlajac zdjecie w ten sposob by podczas "wywolywania" uzywajac techniki o nazwie "cross" (zdigitalizowanej ale jednak) wydobyc bogactwo barw i promieni slonca. imho sie sie udalo. a ze crossa sie albo lubi albo nie cierpi to juz inna kwestia. oczywiscie gdybym to zrobil w wersji "hartystycznej" pewnie podobaloby sie bardziej :)
No i tym sposobem Autor się dowiedział, że innym niekoniecznie się to podoba, albo może inaczej - niekoniecznie pasuje do tej sceny, która jest banalna - ot zwykła rzeka, ze statkiem i dziwnie uciętym mostem - całość pokazana w mocnych kolorach, które dzięki obróbce cross / vintage mają zieloną dominantę.
Jeśli taki był zamysł autora, to proszę bardzo - nie dyskutując głębiej o gustach - w mój nie trafiło - dla mnie to tani zabieg dla nieciekawej scenerii, gdzie kadr kuleje, a światło błaga o litość.
Na stronie prace super, kawał dobrej roboty, szanuję wiedzę. Dziwię się jednak, że pytasz o kadr, światło kompozycję, bo te zdjęcie to przykład, że wszystko kuleje.
Wiem, że to widzisz, kolega wyżej pokrótce napisał, co do kadru, koloru i światła. Zerknij jeszcze raz na fotkę i napisz według Ciebie mocne punkty:
- światło?
- kadr??
- kompozycja???
no chyba, że podział 50/50 tu jest uzasadniony i poucinane obłoki na granicy przepalenia...
No i tym sposobem Autor się dowiedział, że innym niekoniecznie się to podoba, albo może inaczej - niekoniecznie pasuje do tej sceny, która jest banalna - ot zwykła rzeka, ze statkiem i dziwnie uciętym mostem - całość pokazana w mocnych kolorach, które dzięki obróbce cross / vintage mają zieloną dominantę.
Jeśli taki był zamysł autora, to proszę bardzo - nie dyskutując głębiej o gustach - w mój nie trafiło - dla mnie to tani zabieg dla nieciekawej scenerii, gdzie kadr kuleje, a światło błaga o litość.
no i pozostaje się tylko pod tym podpisać...
Skoro jest most, "pływadełko" oraz "impresjonistyczna malarskość widoku", nasuwa to mi skojarzenie z obrazami Moneta, w których tematem był most w Argenteuil. O tyle trudno mi ocenić tę pracę, gdyż cały czas mam w głowie te obrazy. Zdjęcie jest w moim odczuciu solidne, jednak brakuje mu moim zdaniem nieco wspomnianej impresji :-)
No i tym sposobem Autor się dowiedział, że innym niekoniecznie się to podoba
to ze sie nei podoba to akurat mnie nei martwi
przywyklem
sceny, która jest banalna - ot zwykła rzeka, ze statkiem i dziwnie uciętym mostem - całość pokazana w mocnych kolorach, które dzięki obróbce cross / vintage mają zieloną dominantę.
coz .. zdjecia rzeki i mostu radko kiedy sa niebanalne. ale z checia obejrze niebanalne ujecia w twoim wykonaniu
światło błaga o litość.
:D:D:D no tu juz poplynales :)
w sumie to watek ten powinien byc podawany jako przyklad krytykanctwa. Dlaczego? bo na wypowiedz autora uzasadniajacego taki a nie inny kadr oraz taka a nie inna obrobke macie odpowiedz w stylu - banalne swiatlo lub wymyslacie przepalenia w miejscu gdize nie moze byc o nich mowy :D
zacznijcie Panowie arguemntowac, pokazcie lepsze i mozemy zaczac dyskutowac. Bo na razie mamy ze autor uzasadnia wybor kolorystyki nawiazaniem do malarskosci obrazu, przy okazji komponujac kolorystyke z charaktrem obrazu typowego dla lat 60-70ty czyli mniej wiecej mlodosci jachtu znajdujacego sie na zdjeciu a w komentarzu nie dosc ze mylicie jacht ze statkiem co jest dosc zenujace to jesszcze do tego mowicie ze przeszkadza zielona dominanta. Poczytajcie porosze troche o historii fotografii, o uzywanych kiedys chemikaliach, o tym jak robilo sie zdjecia 30-40 lat temu i wroccie do dyskusji :)
ps. nadal twierdze ze to pstryk - jak 99% krajobrazow w tym dziale. jednak w przeciwiesntwie do Was ja potrafie to zdjecie uzasadnic :) kometnarze ze rzeka jest nudna a most malo intrygujacy byc moze robia wrazenie ale co najwyzej na nastolatkach :)
Boryszuk
17-02-2014, 20:50
kometnarze ze rzeka jest nudna a most malo intrygujacy byc moze robia wrazenie ale co najwyzej na nastolatkach :)
No tak sailorze, ale w ten sposob to kazdy byle pyskaty moze uzasadnic byle zdjecie. Tobie latwiej bo masz dosc spore powazanie.
A odnosnie samego zdjecia to mi sie nawet podoba- przypomina mi obraz, ktory wisial u moich dziadkow. Zadne dzielo sztuki, ot widoczek z Wenecji w bardzo podobnym klimacie. Czy powiesilbym sobie na scianie? Raczej nie. Komus jednak sie spodobalo na tyle, ze kupil. Gratulacje.
Myslalem, ze najlepsze kasztany sa na placu Pigalle, a tu prosze - u Piotra znalazlem lepsze... :twisted: :mrgreen:
Faktycznie obrazek odbiega troche od tego co tu sie czasem widzi, ale wiem tez, ze Piotrze robisz krajobrazy tak czesto jak ja zdjecia w studiu wiec wybaczam ;) kompozycyjnie jest niezle, choc podzial terenu na pol troche mi przeszkadza (tylko w sumie nie ma jak ciac teraz bo szkoda chmur, a dorzucanie wiekszej ilosci niezbyt ladnej wody raczej nie pomoze). Pewnie inaczej bym to kadrowal gdybym byl tam z Toba/sam. Teraz troche mi brakuje reszty mostu, ale nie wiem co tam daja, moze nic ciekawego ;) Lodke chetnie bym przesunal bardziej w prawo ale pewnie nie chciales ciac tego sznurka, ktory ja trzyma ;) Skorygowalbym tez bardzo delikatnie WB i pewnie jeszcze pare rzeczy by sie tu przydalo (jak lepsza obrobka) ale to nie fota na konkurs ;)
PS. Uzasadnic mozna wszystko... tyle, ze nie wszystko warte jest uzasadnienia ;) ale i tak Cie lubie :mrgreen:
<| MICHAŁ |>
18-02-2014, 16:14
z checia obejrze niebanalne ujecia w twoim wykonaniu
Uważam, że nie jesteś wart ostrzeżenia, które mógłbym dostać, gdybym napisał to, co powinienem napisać po tak infantylnej odpowiedzi.
Przemilczę więc to, pozwalając Ci pławić się w poczuciu własnej nieomylności i wspaniałości.
Dla mnie EOT i tak trzymaj!
PS
Mam w nosie, czy to jest statek, stateczek, czy jacht - oceniam zdjęcie, a nie prace szkutnika
No tak sailorze, ale w ten sposob to kazdy byle pyskaty moze uzasadnic byle zdjecie. Tobie latwiej bo masz dosc spore powazanie.
chciales powiedziec mi trudniej :P
i oczywiscie ze kazdy jest w stanie uzasadnic swoje zdjecie - tak jak dorobic do niego ideologie. wszedzie trzeba znalezc umiar
obraz, ktory wisial u moich dziadkow. Zadne dzielo sztuki, ot widoczek
bingo !
Czy powiesilbym sobie na scianie? Raczej nie. [/QUOTE]
ja rowniez nei zamierzam go na scianie wieszac :)
Teraz troche mi brakuje reszty mostu, ale nie wiem co tam daja, moze nic ciekawego ;)
krzaki daja co biorac pod uwage pore roku malo interesujace jest :P
Lodke chetnie bym przesunal bardziej w prawo ale pewnie nie chciales ciac tego sznurka, ktory ja trzyma ;)
mam ciasniej i bardziej w prawo ale wtedy mozesz miec wrazenie ze lajba plynie co dziwne by bylo ze zlozonym masztem i ptaszyskami na pokladzie :P
PS. Uzasadnic mozna wszystko... tyle, ze nie wszystko warte jest uzasadnienia ;)
alez oczywisice ze tak - jednak krytykowac tez mozna wszystko - wazny jest poziom tej krytyki :)
Uważam, że nie jesteś wart ostrzeżenia, które mógłbym dostać, gdybym napisał to, co powinienem napisać po tak infantylnej odpowiedzi.
Przemilczę więc to, pozwalając Ci pławić się w poczuciu własnej nieomylności i wspaniałości.
Dla mnie EOT i tak trzymaj!
twoej wypowiediz w tym watku moga byc stawiane na wzor jak nie prowadzic dyskusji na forum :) mnostwo napisales ale nic konkretnego. spojrz powyzej na post shao - moze sie czegos nauczysz.
PS
Mam w nosie, czy to jest statek, stateczek, czy jacht - oceniam zdjęcie, a nie prace szkutnika
ps. ingorancja nie sprawia ze stajesz sie madrzejszy :)