Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Reinebringen...
... .
Witam serdecznie :).
Dawno mnie na forum nie było. Mam tu na myśli moje zdjęcia i wpisy.
Staram się jednak w miarę możliwości czasowym podczytywać i śledzić, co dzieje się na forum ;).
Ubiegły rok był dla mnie wielce ciekawy, jeżeli chodzi o fotograficzne przygody.
Udało mi się odwiedzić kilka wspaniałych i spektakularnych miejsc.
Udało mi się spędzić tam wspaniałe chwile w doborowym towarzystwie.
Chciałbym się z Wami podzielić kilkoma odsłonami, które udało mi się poczynić w trakcie tych wycieczek.
Mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi za złe, jeżeli co jakiś czas opublikuję jakieś zdjęcie ;).
Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze, oraz czas poświęcony na wejścia do moich wątków ;).
Na pewno postaram się z wielką uwagę wszystkie je przeczytać, a na pytania odpowiedzieć :).
Dzisiaj chciałbym zaprosić Was na spojrzenie z góry Reinebringen na panoramę Lofotów.
Moim zdaniem, to jedna z piękniejszych jej części. Wyspa Moskenesøya i malownicze wysepki z porozrzucanymi na nich roubuerami.
Małe, rybackie domki z tej wysokości wyglądają jakby były zbudowane z klocków. Na pierwszym planie w dole bajkowa miejscowość Reine.
Widok, który z pewnością długo pozostanie w mojej pamięci :).
*** Zapraszam ***
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/02/6c0ffd99049a182d-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
WERSJA XL (http://images54.fotosik.pl/240/17099e80b9ce57cf.jpg)
*** Dziękuję ***
tylko pozazdrościć wojaży, zdjęcie świetne, motyw, kadr, światło, byłem tam ale na pierwszej wyprawie nie wpadłem na pomysł żeby się tam wdrapać. W tym miejscu spędziłem tylko dzień, i dopiero po przyjeżdzie się okazało, że było najpiękniejsze z tych które widziałem.
Duża wersja wymiata, chce się oglądać :) pozdrawiam
Oj tak, Janek dobrze napisał - pozazdrościć takich wycieczek, a jeszcze bardziej widoków, które było Ci dane obejrzeć i rejestrować na matrycy.
Widok zapiera dech i można się weń patrzyć bez końca... :)
Paweł - miazga! :D Większa wersja właśnie się tapetuje u mnie ;)
Super miejsce.super fotka. ;)
Al Koholik
08-02-2014, 23:04
Mam pytanie czysto techniczne. Jak długo trzeba się tam wspinać? :)
Mam pytanie czysto techniczne. Jak długo trzeba się tam wspinać? :)
Nie jest to jakoś specjalnie wymagająca wycieczka. Górka ma około 500 metrów wysokości i "zdobycie" jej zajmuje około godzinkę do dwóch. Nam wejście zajęło właśnie dwie godzinki, a cała wycieczka niecałe 12 godzinek. Nie forowaliśmy się zbyt mocno. Do tego jednak sprzęt swoje waży ;). Ogólnie podejście miejscami jest bardzo strome (liny). Do tego śliskie kamienie i błocko. Ale warto, bo widok naprawdę głęboko zapada w serducho.
Tylko większy rozmiar jest słuszny. Czadowe!
karolznin
08-02-2014, 23:32
Niesamowite światło, piękne widoki złapane w przemyślanym kadrze.
Wersja XXL +++
wow! Pięknie! A jak ładnie zaświeciło...
grzegorzdz72
08-02-2014, 23:35
Zdjecie wymiata, szczególnie wersja XL, dobrze, że wróciłeś na łono forum Pawle bo Twoje foty są świetne i naprawdę ogląda się je z zapartym tchem.
Niesamowite miejsce, doskonale pokazane. Nie pogardziłbym i kadrem koncentrującym się tylko na części zabudowanej - teraz mam odrobinę mieszane uczucia - z prawej "się dzieje" na dole, z lewej ciemnawa ściana. Z drugiej strony z lewej pięknie świeci na niebie... Eh, mieć takie dylematy jak kadrować w takich miejscach ;)
ostrytux
09-02-2014, 00:15
Niesamowite miejsce, doskonale pokazane. Nie pogardziłbym i kadrem koncentrującym się tylko na części zabudowanej - teraz mam odrobinę mieszane uczucia - z prawej "się dzieje" na dole, z lewej ciemnawa ściana. Z drugiej strony z lewej pięknie świeci na niebie... Eh, mieć takie dylematy jak kadrować w takich miejscach ;)
Trudno się nie zgodzić z przedmówcą, niemniej moim zdaniem to jedno z bardziej interesujących fotografii Autora z Norwegii.
pszemson
09-02-2014, 00:19
poprostu łał. nic więcej nie potrafię wydusić z siebie...
karolznin
09-02-2014, 09:52
Nie pogardziłbym i kadrem koncentrującym się tylko na części zabudowanej - teraz mam odrobinę mieszane uczucia - z prawej "się dzieje" na dole, z lewej ciemnawa ściana. Z drugiej strony z lewej pięknie świeci na niebie... Eh, mieć takie dylematy jak kadrować w takich miejscach ;)
Biega się przez to wzrokiem po zdjęciu, lecz poszczególne jego fragmenty są tak ciekawe ( a to ładne światełko a to jakiś ciekawy kształt) że fotografia tylko zyskuje.
Faktycznie przydalo by sie odrobine wiecej swiatla z lewej, ale calosc swietna! Kadrowo milo, okolica przepiekna. Nic tylko jechac i focic :D
Trudno się nie zachwycić widząc takie obrazki. Trud wyprawy przełożył się na efekt w doskonałym wydaniu.
Tym bardziej jestem pełen podziwu połączenia zmierzchu ze świtem (tu wypadałoby podpytać Autora) lub innego zestawu światła i jego braku...
Pawle jest moc i czuć tą atmosferę.
Piękne wykonanie!
Rzeczywiście wersja XL powala na kolanach. Piękne zdjęcie i ta mnogość detali jest przecudna.
jarekf34
09-02-2014, 20:53
Na wesji XL jest po prostu miazga... można się tak ślipieć bez końca :)
... Nie pogardziłbym i kadrem koncentrującym się tylko na części zabudowanej - teraz mam odrobinę mieszane uczucia - z prawej "się dzieje" na dole, z lewej ciemnawa ściana. Z drugiej strony z lewej pięknie świeci na niebie... Eh, mieć takie dylematy jak kadrować w takich miejscach ;)
No tak, dylematy to i ja miałem.
Powyższa odsłona jak łatwo zauważyć jest panoramą. Składa się na nią 12 klatek. Cztery potrójne klapnięcia dla zachowania odpowiednich parametrów ekspozycji. Moim zamysłem w tym wypadku było pokazanie tego miejsca szeroko, przestrzennie. Tak więc panorama wydawała się tu odpowiednim rozwiązaniem ;).
A z panoramicznymi kadrami to tak łatwo już nie jest, aby zbudować czystą i klarowną kompozycję. W każdym bądź razie starałem się najlepiej jak potrafiłem. Oczywiście poczyniłem także kadry przy zastosowaniu średnich ogniskowych, a i długa lufa znalazła swoje zatrudnienie ;).
Co do ciemnej ściany, to nie bardzo się da cosik wykombinować. To jest zachód i w tym miejscu, o tej porze roku po prostu światła tam brak. A jak światła brak, to musi być ciemno ;).
Rozwiązanie jednak znalazło się i to dosyć szybko. Noce o tej porze roku (lipiec) w północnej Norwegii trwają bardzo krótko. Także chwilkę poczekawszy i można było delektować się pięknym światłem wschodzącego słońca.
Za czas jakiś pokażę odsłonę z tego miejsca poczynioną przy akompaniamencie porannego światła.
Chciałbym bardzo serdecznie podziękować Wszystkim za wizyty i pozostawienie komentarza :).
KAMIL RULES !!!
Nikonozaur
09-02-2014, 23:06
Dla mnie świetna robótka.
Trzeba mieć nieco szczęścia by trafić w warunki pozwalające pstryknąć materiał na dobrą fotę, a tego akurat nie zabrakło. Zdjęcie cieszy oko, z pewnością wyróżnia się na tle innych poczynionych z tego - nie ma co się oszukiwać - oklepanego miejsca. Tym bardziej chylę czoła.
Pięknie prezentuje się dodający przestrzeni i ginący w niej po prawej Vestfjord. Mogę jedynie powiedzieć, że jest on doskonałą miejscówką na rybki. ;)
Pablook, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Tak właśnie podejrzewałem, że trochę kombinowania tam było, ale nie wiedziałem że aż tyle:)
No cóż, czekam na zapowiedzianą następną odsłonę!