PDA

Zobacz pełną wersję : [D5100] Porysowany wizjer

blindfox0
06-02-2014, 23:26
Na początek witam :)

Teraz do rzeczy. Szukałem odpowiedzi poprzez google, które wyświetliło mi to forum jak również kilka innych. Problem dotyczy co prawda Nikona ale jest na tyle uniwersalny, że każda rada na temat aparatów innych firm byłaby przydatna... niestety żadnej nie znalazłem.

Dzisiaj wziąłem się za czyszczenie wizjera, na którym jak zwykle poosadzało się kupę syfu. Nie miałem ścierki której używam zwykle bo nie było mnie w domu więc użyłem mikrofibry której dziewczyna używa do czyszczenia laptopa i telefonu. Niestety nie wiadomo jakim cudem po czyszczeniu ekran upstrzył się całą pajęczyną drobnych rysek.

Moje pytanie. Aparat jest na gwarancji. Czy istnieje szansa aby "wcisnąć" im jakoś aparat tak aby wymienili mi szybkę wizjera na gwarancji? Rozumiem, że od tak mi tego nie zrobią bo to w sumie moja wina, ale gdyby np. dać go do obejrzenia z powodu brudu ZA szybką (którego też "trochę" mam)? Ktoś ma jakieś doświadczenia na ten temat?

No i ostatnia rzecz: istnieją może jakieś domowe metody "polerki" szkła? Ryski nie mogą być głębokie. Nie wyobrażam sobie żeby szmatka, nawet jeśli była czymś zabrudzona (piach czy coś) zrobiła jakieś głębokie rysy.

GonzoG
07-02-2014, 00:44
To masz porysowany wizjer czy szybkę wyświetlacza ??

Tak czy owak, nie wymienią tego za darmo. Trzeba będzie zapłacić. Też nie przeczyszczą za darmo.

A "domowe" metody polerowania są takie same jak przemysłowe - polerka do szkła i pasta do polerowania szkła.

blindfox0
07-02-2014, 10:31
Nad szybką wyświetlacza bym nie płakał w ogóle;) Przednia szybka wizjera...

Czytałem, że podobno pasta do zębów może pomóc ale można "rozwalić" sobie szkło (zmatowić czy coś). Ktoś próbował tą pastę kiedykolwiek?

Shanto
07-02-2014, 10:37
Przednią szybką wizjera to jest obiektyw : )

MstrG
07-02-2014, 10:43
EnV66y8s3y4

blindfox0
07-02-2014, 11:53
Przednią szybką wizjera to jest obiektyw : )

Dobra, tylną:) ew. przednią jak patrzysz z tyłu aparatu:) No przeciez wiadomo o co chodzi:)

Archibald6803
07-02-2014, 11:59
..........Dzisiaj wziąłem się za czyszczenie wizjera, na którym jak zwykle poosadzało się kupę syfu. Nie miałem ścierki której używam zwykle bo nie było mnie w domu więc użyłem mikrofibry której dziewczyna używa do czyszczenia laptopa i telefonu. Niestety nie wiadomo jakim cudem po czyszczeniu ekran upstrzył się całą pajęczyną drobnych rysek.

Moje pytanie. Aparat jest na gwarancji. Czy istnieje szansa aby "wcisnąć" im jakoś aparat tak aby wymienili mi szybkę wizjera na gwarancji? Rozumiem, że od tak mi tego nie zrobią bo to w sumie moja wina, ale gdyby np. dać go do obejrzenia z powodu brudu ZA szybką (którego też "trochę" mam)? Ktoś ma jakieś doświadczenia na ten temat?

.............

1/ Wstydziłbym się zadać TAKIE pytanie publicznie
2/ Sprzęt nie musi latami wyglądać idealnie. Jak się go używa - to nawet nie powinien.

blindfox0
07-02-2014, 12:03
1/ Wstydziłbym się zadać TAKIE pytanie publicznie
2/ Sprzęt nie musi latami wyglądać idealnie. Jak się go używa - to nawet nie powinien.

Nie rozumiem co w tym wstydliwego. Jeżeli chodzi, że to moja wina, to ok, jest moja. Ale brud ZA szkiełkiem gdzie naprawdę dbam o aparat to już raczej nie jest normalne, gdy... i tu od razu odpowiedź na Twój punkt 2: aparat jest młodziutki. Ma może ze 3 miesiące. Gdyby miał 2 - 3 lata to pewnie nawet bym tego nie zauważył bo zwyczajnie nie sprawdzałbym czy coś z nim nie tak.

Archibald6803
07-02-2014, 12:14
Nie o kurz za szybką mi chodzi ale o przedstawiony zamysł "wyszarpnięcia da friko" nowego ekranu ..... dobrze o tym wiesz.
Sam pomysł jest naganny.

blindfox0
07-02-2014, 12:23
To jak wytłumaczysz, że za zwykły kawałek szkiełka, chcą ugrać 600 - 800 zł? (na przykładzie chyba d90, ale wątpie żeby tu chcieli inaczej. Może ciut mniej z racji że wizjer mniejszy). Ja rozumiem, że firmy tak robią. Inny przykład w mojej "dziedzinie" - offsetowa maszyna drukująca Heidelberg (jakiś starszy model) ma taki ekranik LCD może 13". Za wymianę firma chce 20 000. Nie, nie jest to żadna kosmiczna technologia. Zwykłe TFT.

Reasumując. Jeżeli mi sprzedadzą to szkiełko albo wymienią po normalnej cenie (a nie takiej jakby na samym szkle też był ogromny napis Nikon) to jeszcze ich z wdzięczności w tyłek mogę cmoknąć. Bo nie wmówisz mi, że kawałek szkła do aparatu za 1600 zł (samo body) kosztuje 600 zł.

Tak więc skoro firmy mają prawo zdzierać kasę, to czemu ja nie mam prawa trochę oszczędzić? Nie należę do osób które skąpią. Apki z reguły kupuje. Filmy tak samo. Do muzyki korzystam ze spotify. Dlatego jak mówię, chętnie zapłacę, ale faktyczną wartość.

Jeszcze jedno: prosiłem też o jakieś domowe metody, albo inaczej... znam domowe metody tylko chciałbym się dowiedzieć czy ktoś to robił i czy nie rozwale szkła bardziej.

Archibald6803
07-02-2014, 12:31
Trzeba było "z automatu" razem z body kupić za "parę groszy" ( i nakleić )osłonę ekranu. Nie miałbyś dzisiaj niecnych myśli i nie musiałbyś pisać tego co napisałeś , a ja nie musiałbym Ci odpisywać. EOT.

limal
07-02-2014, 12:55
Najlepiej zadzwoń do serwisu i zapytaj o koszty ew. usługi. Sam nie zabierałbym się za polerowanie wizjera, bo raz że to malutkie, dwa że puszka na gwarancji, a pewnie co nieco musiałbyś zdemontować. Niedawno polerowałem klosze reflektorów w aucie, i całkiem dobrze to wyszło, no ale to nie to samo. Wydaje mi się również że szkło wizjera jest pokryte jakąś powłoką, i prawdopodobnie tę właśnie powłokę a nie szkło porysowałeś.
Edit: Rozumiem że piszemy tutaj na temat szkła wizjera, a nie ekranu wyświetlacza LCD

blindfox0
07-02-2014, 13:23
Najlepiej zadzwoń do serwisu i zapytaj o koszty ew. usługi. Sam nie zabierałbym się za polerowanie wizjera, bo raz że to malutkie, dwa że puszka na gwarancji, a pewnie co nieco musiałbyś zdemontować. Niedawno polerowałem klosze reflektorów w aucie, i całkiem dobrze to wyszło, no ale to nie to samo. Wydaje mi się również że szkło wizjera jest pokryte jakąś powłoką, i prawdopodobnie tę właśnie powłokę a nie szkło porysowałeś.
Edit: Rozumiem że piszemy tutaj na temat szkła wizjera, a nie ekranu wyświetlacza LCD

Tak, chodzi o wizjer. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Tak się teraz zastanawiam czy po prostu nie zostawić tego w spokoju, ponieważ widać to kiedy się patrzy z odległości, kierując na wizjer silne światło, lub też kierując takie światło na obiektyw. Natomiast przy kadrowaniu nie widać żadnych rys bo chyba nasze oko aż takie dobre nie jest jednak;)

limal
07-02-2014, 13:33
Jeśli nie przeszkadza to nie zawracałbym sobie głowy. Z czystej ciekawości dowiedziałbym się jednak jakie są koszty wymiany w serwisie nikona, i w serwisie niezależnym.

pastwisko
07-02-2014, 13:46
Tak z ciekawosci - czy poza natrętnym dręczącym faktem świadomości, że masz porysowany wizjer - przeszkadza to w użytkowaniu?

GonzoG
07-02-2014, 14:08
Jak to jest wizjer, ot ja nie widzę tam zbytniej możliwości porysowania, chyba, ze papierem ściernym.
Drobne ryski ?? A gdzie ty je widzisz na soczewce wielkości 10x8mm (albo jeszcze mniejszej).

Koszt wymiany ?? Sama soczewka to pewnie jakieś 50-100zł i tyle pewnie kosztuje. Reszta, to robocizna, która nie jest tania.

Syf w środku - trzeba było kupić uszczelniony aparat, nie było by syfu. A tak wystarczy, że raz wybierzesz gdzieś, gdzie pył/kurz lata w powietrzu i masz gwarantowany śmietnik i w wizjerze, i w komorze lustra i w obiektywie.

blindfox0
07-02-2014, 14:30
Tak z ciekawosci - czy poza natrętnym dręczącym faktem świadomości, że masz porysowany wizjer - przeszkadza to w użytkowaniu?

Nie:) ani te syfy w środku, ani zarysowany wizjer nie przeszkadzają w użytkowaniu. Jest to kwestia jedynie psychologiczna plus ew. straty przy odsprzedaży no i fakt, że tak jak pisałem wcześniej aparat jest prawie nowy.

pastwisko
07-02-2014, 17:34
3 miesiace po zakupie myslisz o odsprzedazy? Zapomnij o tym i rób zdjęcia

blindfox0
08-02-2014, 00:46
3 miesiace po zakupie myslisz o odsprzedazy? Zapomnij o tym i rób zdjęcia

A no myślę, bo już mam ochotę na 7100 :)

SerU
08-02-2014, 01:07
A no myślę, bo już mam ochotę na 7100 :)

To od razu kup D610 albo D800 - zaoszczędzisz na stratach przy odsprzedaży :)
O D4 przez grzeczność nie wspominam :)

blindfox0
08-02-2014, 01:15
To od razu kup D610 albo D800 - zaoszczędzisz na stratach przy odsprzedaży :)
O D4 przez grzeczność nie wspominam :)

D4 to ja dla ozdoby na szafce trzymam :P

Serio to D610 i 800 jakoś mnie nie jarają. Z DXXX chciałbym mieć starego D200 lub D300. A D7100 przyszedł mi jako pierwszy na myśl bo to taki "bogatszy" brat mojego. A ogólnie z D5100 jestem zadowolony, poza mankamentami których nie da się uniknąć przy lustrze za taką cenę.