Zobacz pełną wersję : Zakup IPAD AIR w USA
D_Z_I_A_D_E_K
05-02-2014, 22:27
Witam.
Koleżanka poleciała na 2 tyg do Redmound i poprosiłem ją o zakup ipada.
Wybrałem sobie wersję 32mb + cellurar. Ale właśnie nie wiem o co chodzi z tym 'cellurar'.
Do wyboru mam opcje: at&t, sprint, t-mobile i verizon. Którą opcję wybrać aby hulało to w PL?
Podobno LTE nie będzie hulało, prawda to?
Jak z gwarancją, słyszałem, że tylko modele bez modemu są w PL "uprzywilejowane"?
W apple us jego cena to 729$, czy czekają mnie jeszcze jakieś dodatkowe opłaty, jeśli tak jak się przed nimi uchronić?
pzdr.
velaskez
05-02-2014, 22:34
Generalnie oni Ci zapodają tam tymczasową kartę sim, którą możesz sobie wyjąć i włożyć coś polskiego. W ogóle z gwarancją jest dziwnie, w Polsce mają fochy, jedziesz do Berlina po wcześniejszym umówieniu się w Genius Barze i nie ma żadnych problemów.
Co do opłat, jakby pytali koleżankę po co i dla kogo to, niech powie, że dla kogoś z rodziny. I tyle.
"cellurar" to modem komórkowy.
Najlepiej wybrać T-Mobile.
AT&T i Verizon korzystają z WCDMA i innych częstotliwości GSM, czyli nic nie będzie działało w Polsce.
LTE nie będzie działało. W USA mają inne częstotliwości.
Co to opłat - cena przekracza wszelkie zwolnienia (200 coś €). Naliczą cło (jeśli jest) i VAT - 23%.
Zwolnienia na wyższe kwoty przysługują tylko jeśli przebywa się w USA powyżej 6 miesięcy.
D_Z_I_A_D_E_K
05-02-2014, 22:48
a jeśli przewiezie go rozpakowanego bez pudełka?
a jeśli przewiezie go rozpakowanego bez pudełka?
Nie ma znaczenia.
Jeśli nie miała go w dokumentach wywozowych, to musi zapłacić.
Jak będzie próbowała ominąć odprawę celną i ją na tym przyłapią, to oprócz opłat może zapłacić jeszcze mandat, a nasze służby celne mogą poinformować o tym ambasadę USA - co może oznaczać problemy przy kolejnych wyjazdach tam.
Oraz to, że będzie na liście osób próbujących wwieźć towary na teren UE nielegalnie - co może oznaczać szczegółowe kontrole przy kolejnych powrotach z wycieczek poza UE.
D_Z_I_A_D_E_K
05-02-2014, 22:55
a ile jest tego cła?
a ile jest tego cła?
Cło - gdzieś od 0% do 7%.
Tu jest portal, gdzie można dokładnie sprawdzić stawki celne:
http://145.237.239.200/isztar/taryfa_celna/web/main_PL
velaskez
05-02-2014, 23:24
Cło - gdzieś od 0% do 7%.
Tu jest portal, gdzie można dokładnie sprawdzić stawki celne:
http://145.237.239.200/isztar/taryfa_celna/web/main_PL
Widzieliście co napisałem? Wwoziłem 2 Ipady Air w grudniu zapakowane w plecaku, który przejechał normalnie przez bramki na lotnisku i przez skaner. Nie płaciłem żadnego cła. Jeden 'dla ojca' drugi 'dla siostry'. Daj Pan spokój z tym cłem.
Jakby ich chciała przewieźć 100 - to bym rozumiał takie podejście. Ale to jeden głupi ipad.
@GonzoG, kupowałeś coś tam, czy jesteś kolejnym znawcą z internetu?
D_Z_I_A_D_E_K
05-02-2014, 23:28
Widzieliście co napisałem? Wwoziłem 2 Ipady Air w grudniu zapakowane w plecaku, który przejechał normalnie przez bramki na lotnisku i przez skaner. Nie płaciłem żadnego cła. Jeden 'dla ojca' drugi 'dla siostry'. Daj Pan spokój z tym cłem.
Jakby ich chciała przewieźć 100 - to bym rozumiał takie podejście. Ale to jeden głupi ipad.
@GonzoG, kupowałeś coś tam, czy jesteś kolejnym znawcą z internetu?
miałeś rozpakowane, czy nie?
Normalnie przywozi rozpakowane ( pudełko i papiery wysyła pocztą - można na inny adres np. do mamy ) i nic nikomu nie musi mówić. Jeśli się przyczepią ( bardzo wątpię ), to powie, że wywiozła go wcześniej ze sobą z kraju ( można wgrać kilka starych zdjęć ).
Velaskez,
ty te zabawki po prostu przemyciłeś do Polski.
To , że było to pod okiem i za wiedzą celników nie zmienia tego faktu.
Ci panowie (celnicy) takie ilości kontrabandy mają najczęściej w tym miejscu gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę .
Ale ci sami panowie w chwilach gorszego samopoczucia nawet za 1 odrapanego iPoda mogą go oclić i dołożyć do tego cały pakiet przykrości związanych z faktem próby przemytu.
I twoje opowieści co dla ojca a co dla siostry bedziesz mógł opowiadać Ferdynandowi Kiepskiemu albo Joli Rutowicz
p.s. do autora wątku
posłuchaj velaskeza bo on ma w zasadzie racje, tylko zawsze może się okazać , że ty masz znacznie mniej szczęścia na lotnisku niż kolega Diego.
D_Z_I_A_D_E_K
07-02-2014, 16:18
Tak też myślałem, wychodzi na to, że wszystko zależy od "celownika".
Koleżanka jest na służbowym wyjeździe więc myślę, że nie będą robili jej problemów.
A i okazało się, że będzie wwoziła dwa ipady, jeden dla siebie i jeden dla mnie.
Jak już dotrze to dam znać jak poszło :)
byl juz poruszany temat simlockow? wiekszosc sprzetow apple przywozonych z usa sluzy niezle jako przyciski do papierow (w zakresie dzialania gsm)
D_Z_I_A_D_E_K
07-02-2014, 16:29
byl juz poruszany temat simlockow? wiekszosc sprzetow apple przywozonych z usa sluzy niezle jako przyciski do papierow (w zakresie dzialania gsm)
a to dziwne co piszesz, bo z tego co już wyczytałem to simlocki nie są zakładane na ipady
byc moze... ale warto sie upewnic na 100%. bylo tak ze wersje cell sprzedawali tylko z kontraktem... iphone np. widac na allegro ile jest przywiezionych z usa i do sprzedania w dobrej cenie... bo nie dzialaja. ale moze z ipadem jest inaczej.
http://store.apple.com/us/buy-ipad/ipad-air/16gb-space-gray-wifi-cellular-t-mobile
poczytaj do samego konca. nie wiem jak to interpretowac...
To nie problem simlock'ów (bo ich w USA już od lat nie ma), a innych standardów sieci i też innych standardów kart SIM.
velaskez
07-02-2014, 17:33
Velaskez,
ty te zabawki po prostu przemyciłeś do Polski.
To , że było to pod okiem i za wiedzą celników nie zmienia tego faktu.
Ci panowie (celnicy) takie ilości kontrabandy mają najczęściej w tym miejscu gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę .
Ale ci sami panowie w chwilach gorszego samopoczucia nawet za 1 odrapanego iPoda mogą go oclić i dołożyć do tego cały pakiet przykrości związanych z faktem próby przemytu.
I twoje opowieści co dla ojca a co dla siostry bedziesz mógł opowiadać Ferdynandowi Kiepskiemu albo Joli Rutowicz
p.s. do autora wątku
posłuchaj velaskeza bo on ma w zasadzie racje, tylko zawsze może się okazać , że ty masz znacznie mniej szczęścia na lotnisku niż kolega Diego.
Oclić, niech clą. Cło na komputery to 0%. A 23% VATu nie zapłaciłem i kij im w oko.
.:Gerard:.
07-02-2014, 17:50
A to się opłaca sprowadzać zza oceanu ?
USA iPad2 16 GB - 399,00 $
DDR :D iPad2 16 GB - 369,00 €
Gerard wariacie, jak tak bedziesz kupowal wszystko co przeczytasz na forum to dla innych nie starczy... ;) Ajpada2 to mozna teraz kupic jako podstawke pod kubek co najwyzej. Jak masz cos kupowac to kup se Mini retina albo Air. Szkoda kasy na reszte.
ipad2... naprawdę ktoś to jeszcze kupuje?
A AIR w jakich cenach w niemcowni?
Od 480ojro w jablku NRD i od 440ojro w necie (wg. geizkragen.de).
07-02-2014, 18:05
Shao mi to nie potrzebne, moja córka dwójkę ma a druga samsunga za 279 euro
S4INT MediaMarkt (http://www.mediamarkt.de/webapp/wcs/stores/servlet/MultiChannelSearch?storeId=48353&langId=-3&searchProfile=onlineshop&searchParams=&path=&query=ipad+air&gclid=CNu7u-GxurwCFQrpwgodEhcAUg)
To po co sie pytasz czy warto sprowadzac, lobuzie Ty! :twisted: ;)
07-02-2014, 18:17
To po co sie pytasz czy warto sprowadzac, lobuzie Ty! :twisted: ;)
:mrgreen: Bo dawno nic nie napisałem :mrgreen:
To było pytanie do chcących sprowadzać z USA. ;)
D_Z_I_A_D_E_K
07-02-2014, 21:38
Oclić, niech clą. Cło na komputery to 0%. A 23% VATu nie zapłaciłem i kij im w oko.
no właśnie zależy jak to podepną, jeśli pod komputer to ok., ale mogą również pod urządzenie wyposażone w gps, a to już chyba 7%
nie wiem o co chodzi z tym 'cellurar'
Ja też bym nie wiedział.
Jakby co, to pisze się "cellular" i wtedy wiadomo, o co chodzi. :)
coach_lodz
18-02-2014, 14:33
Jeśli nie miała go w dokumentach wywozowych, to musi zapłacić.
a co to jest? Coś takiego się wypełnia? Nie przypominam sobie, żeby mnie ktoś pytał co konkretnie ze sobą wywożę... a byłem w USA dwa razy...
a co to jest? Coś takiego się wypełnia? Nie przypominam sobie, żeby mnie ktoś pytał co konkretnie ze sobą wywożę... a byłem w USA dwa razy...
Sam deklarujesz, że coś wywozisz w z kraju. Jak wracasz, to nikt nie czepia się i chce cokolwiek naliczać, gdy wwozisz np. laptopa, którego wywiozłeś.
coach_lodz
19-02-2014, 08:12
no jakoś nie pamiętałem, że cokolwiek wpisywałem jak wyjeżdżałem... więc ja radzę po prostu te ipady wziąć sobie w bagaż podręczny i tyle... przecież nie jest to jakiś import wielki ;)
D_Z_I_A_D_E_K
19-02-2014, 12:02
Ipad jest już u mnie. Nie było najmniejszych problemów i jeszcze podatek stanowy oddali na lotnisku :)
velaskez
19-02-2014, 13:11
Ale z Ciebie przemytnik :D
Nie z niego, tylko z kolezanki ;)
sprocket
21-02-2014, 04:33
Polecam tego nowego air ipada, do fotek sie nada :) ja takiej starej daty jestem ale chyba juz z papierem koniec :)
czesc, mam pytanie do posiadaczy wersji z usa cellular... mianowicie czy dziala w polskich sieciach komorkowych i jak to wkoncu jest z ta gwarancja,gdyz wyczytalem na polskiej stronie apple, ze honoruja tylko sprzet z EOG wiec wykluczaja przyjecie sprzetu z poza EOG
velaskez
20-03-2014, 15:36
Działa w polskich sieciach. Problem z gwarancja miał kumpel w PL, umówiliśmy się w Berlinie w Genius Barze i tam nie było żadnego gadania. Nawet o paragon nie poprosili. Chodziło o to ze w iPhonie 5s cos grzechotalo. Facet go wzial, potrzasnal, zobaczył ze grzechocze i po 15min wyszliśmy z nowym.
Tylko ja do hitlerlandu mam niecałe 3h. Nie wiem od czego to zależy, jak widać polski customer service nie dorosl do światowych standardow.
D_Z_I_A_D_E_K
20-03-2014, 23:21
Dzwoniłem do Apple i jest gwarancja 12 mies. producenta
velaskez
20-03-2014, 23:35
Dzwoniłem do Apple i jest gwarancja 12 mies. producenta
Dobrze wiedzieć na przyszłość. Dzięki!
kacperek2004
14-04-2014, 22:30
Działa w polskich sieciach. Problem z gwarancja miał kumpel w PL, umówiliśmy się w Berlinie w Genius Barze i tam nie było żadnego gadania. Nawet o paragon nie poprosili. Chodziło o to ze w iPhonie 5s cos grzechotalo. Facet go wzial, potrzasnal, zobaczył ze grzechocze i po 15min wyszliśmy z nowym.
Tylko ja do hitlerlandu mam niecałe 3h. Nie wiem od czego to zależy, jak widać polski customer service nie dorosl do światowych standardow.
->Velaskez - piszesz, że iPad Air (cellular) działają we wszystkich polskich sieciach.
Chciałem się upewnić czy całkiem obojętne jest, którą wersję w USA kupię?
AT&T
Sprint
T-mobile
Verizon
Proszę o bardzo konkretną odpowiedź.
Pozdr.
velaskez
14-04-2014, 23:10
->Velaskez - piszesz, że iPad Air (cellular) działają we wszystkich polskich sieciach.
Chciałem się upewnić czy całkiem obojętne jest, którą wersję w USA kupię?
AT&T
Sprint
T-mobile
Verizon
Proszę o bardzo konkretną odpowiedź.
Pozdr.
Ja tylko powtarzam co mi powiedział Genius w iStorze. Ja kupiłem T-Mobile wtedy.
kacperek2004
15-04-2014, 11:20
Dzięki za odpowiedź.
Pozdr.
D_Z_I_A_D_E_K
01-07-2014, 21:51
ja też brałem t-mobile. aero ładnie hula ale podobno lte nie będzie chodziło z żadnej sieci. ktoś potwierdzi?
arona102
01-10-2014, 20:35
i podobnie ode mnie ludzie z firmy przywożili po 2-3 szt. ipadów nawet z papierami i nic. Może tak jeden na 10000 wpadnie ale nie słyszałem