PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup IPAD AIR w USA

D_Z_I_A_D_E_K
05-02-2014, 22:27
Witam.

Koleżanka poleciała na 2 tyg do Redmound i poprosiłem ją o zakup ipada.
Wybrałem sobie wersję 32mb + cellurar. Ale właśnie nie wiem o co chodzi z tym 'cellurar'.
Do wyboru mam opcje: at&t, sprint, t-mobile i verizon. Którą opcję wybrać aby hulało to w PL?
Podobno LTE nie będzie hulało, prawda to?
Jak z gwarancją, słyszałem, że tylko modele bez modemu są w PL "uprzywilejowane"?
W apple us jego cena to 729$, czy czekają mnie jeszcze jakieś dodatkowe opłaty, jeśli tak jak się przed nimi uchronić?

pzdr.

velaskez
05-02-2014, 22:34
Generalnie oni Ci zapodają tam tymczasową kartę sim, którą możesz sobie wyjąć i włożyć coś polskiego. W ogóle z gwarancją jest dziwnie, w Polsce mają fochy, jedziesz do Berlina po wcześniejszym umówieniu się w Genius Barze i nie ma żadnych problemów.
Co do opłat, jakby pytali koleżankę po co i dla kogo to, niech powie, że dla kogoś z rodziny. I tyle.

GonzoG
05-02-2014, 22:37
"cellurar" to modem komórkowy.

Najlepiej wybrać T-Mobile.
AT&T i Verizon korzystają z WCDMA i innych częstotliwości GSM, czyli nic nie będzie działało w Polsce.

LTE nie będzie działało. W USA mają inne częstotliwości.

Co to opłat - cena przekracza wszelkie zwolnienia (200 coś €). Naliczą cło (jeśli jest) i VAT - 23%.
Zwolnienia na wyższe kwoty przysługują tylko jeśli przebywa się w USA powyżej 6 miesięcy.

D_Z_I_A_D_E_K
05-02-2014, 22:48
a jeśli przewiezie go rozpakowanego bez pudełka?

GonzoG
05-02-2014, 22:53
a jeśli przewiezie go rozpakowanego bez pudełka?

Nie ma znaczenia.
Jeśli nie miała go w dokumentach wywozowych, to musi zapłacić.
Jak będzie próbowała ominąć odprawę celną i ją na tym przyłapią, to oprócz opłat może zapłacić jeszcze mandat, a nasze służby celne mogą poinformować o tym ambasadę USA - co może oznaczać problemy przy kolejnych wyjazdach tam.
Oraz to, że będzie na liście osób próbujących wwieźć towary na teren UE nielegalnie - co może oznaczać szczegółowe kontrole przy kolejnych powrotach z wycieczek poza UE.

D_Z_I_A_D_E_K
05-02-2014, 22:55
a ile jest tego cła?

GonzoG
05-02-2014, 23:02
a ile jest tego cła?

Cło - gdzieś od 0% do 7%.
Tu jest portal, gdzie można dokładnie sprawdzić stawki celne:
http://145.237.239.200/isztar/taryfa_celna/web/main_PL

velaskez
05-02-2014, 23:24
Cło - gdzieś od 0% do 7%.
Tu jest portal, gdzie można dokładnie sprawdzić stawki celne:
http://145.237.239.200/isztar/taryfa_celna/web/main_PL

Widzieliście co napisałem? Wwoziłem 2 Ipady Air w grudniu zapakowane w plecaku, który przejechał normalnie przez bramki na lotnisku i przez skaner. Nie płaciłem żadnego cła. Jeden 'dla ojca' drugi 'dla siostry'. Daj Pan spokój z tym cłem.

Jakby ich chciała przewieźć 100 - to bym rozumiał takie podejście. Ale to jeden głupi ipad.

@GonzoG, kupowałeś coś tam, czy jesteś kolejnym znawcą z internetu?

D_Z_I_A_D_E_K
05-02-2014, 23:28
Widzieliście co napisałem? Wwoziłem 2 Ipady Air w grudniu zapakowane w plecaku, który przejechał normalnie przez bramki na lotnisku i przez skaner. Nie płaciłem żadnego cła. Jeden 'dla ojca' drugi 'dla siostry'. Daj Pan spokój z tym cłem.

Jakby ich chciała przewieźć 100 - to bym rozumiał takie podejście. Ale to jeden głupi ipad.

@GonzoG, kupowałeś coś tam, czy jesteś kolejnym znawcą z internetu?
miałeś rozpakowane, czy nie?

124miko
05-02-2014, 23:41
Normalnie przywozi rozpakowane ( pudełko i papiery wysyła pocztą - można na inny adres np. do mamy ) i nic nikomu nie musi mówić. Jeśli się przyczepią ( bardzo wątpię ), to powie, że wywiozła go wcześniej ze sobą z kraju ( można wgrać kilka starych zdjęć ).

zoom2
05-02-2014, 23:51
Velaskez,
ty te zabawki po prostu przemyciłeś do Polski.
To , że było to pod okiem i za wiedzą celników nie zmienia tego faktu.
Ci panowie (celnicy) takie ilości kontrabandy mają najczęściej w tym miejscu gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę .
Ale ci sami panowie w chwilach gorszego samopoczucia nawet za 1 odrapanego iPoda mogą go oclić i dołożyć do tego cały pakiet przykrości związanych z faktem próby przemytu.
I twoje opowieści co dla ojca a co dla siostry bedziesz mógł opowiadać Ferdynandowi Kiepskiemu albo Joli Rutowicz

p.s. do autora wątku
posłuchaj velaskeza bo on ma w zasadzie racje, tylko zawsze może się okazać , że ty masz znacznie mniej szczęścia na lotnisku niż kolega Diego.

D_Z_I_A_D_E_K
07-02-2014, 16:18
Tak też myślałem, wychodzi na to, że wszystko zależy od "celownika".
Koleżanka jest na służbowym wyjeździe więc myślę, że nie będą robili jej problemów.
A i okazało się, że będzie wwoziła dwa ipady, jeden dla siebie i jeden dla mnie.
Jak już dotrze to dam znać jak poszło :)

R
07-02-2014, 16:23
byl juz poruszany temat simlockow? wiekszosc sprzetow apple przywozonych z usa sluzy niezle jako przyciski do papierow (w zakresie dzialania gsm)

D_Z_I_A_D_E_K
07-02-2014, 16:29
byl juz poruszany temat simlockow? wiekszosc sprzetow apple przywozonych z usa sluzy niezle jako przyciski do papierow (w zakresie dzialania gsm)
a to dziwne co piszesz, bo z tego co już wyczytałem to simlocki nie są zakładane na ipady

R
07-02-2014, 16:30
byc moze... ale warto sie upewnic na 100%. bylo tak ze wersje cell sprzedawali tylko z kontraktem... iphone np. widac na allegro ile jest przywiezionych z usa i do sprzedania w dobrej cenie... bo nie dzialaja. ale moze z ipadem jest inaczej.

http://store.apple.com/us/buy-ipad/ipad-air/16gb-space-gray-wifi-cellular-t-mobile

poczytaj do samego konca. nie wiem jak to interpretowac...

GonzoG
07-02-2014, 17:13

To nie problem simlock'ów (bo ich w USA już od lat nie ma), a innych standardów sieci i też innych standardów kart SIM.

velaskez
07-02-2014, 17:33
Velaskez,
ty te zabawki po prostu przemyciłeś do Polski.
To , że było to pod okiem i za wiedzą celników nie zmienia tego faktu.
Ci panowie (celnicy) takie ilości kontrabandy mają najczęściej w tym miejscu gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę .
Ale ci sami panowie w chwilach gorszego samopoczucia nawet za 1 odrapanego iPoda mogą go oclić i dołożyć do tego cały pakiet przykrości związanych z faktem próby przemytu.
I twoje opowieści co dla ojca a co dla siostry bedziesz mógł opowiadać Ferdynandowi Kiepskiemu albo Joli Rutowicz

p.s. do autora wątku
posłuchaj velaskeza bo on ma w zasadzie racje, tylko zawsze może się okazać , że ty masz znacznie mniej szczęścia na lotnisku niż kolega Diego.

Oclić, niech clą. Cło na komputery to 0%. A 23% VATu nie zapłaciłem i kij im w oko.

.:Gerard:.
07-02-2014, 17:50
A to się opłaca sprowadzać zza oceanu ?

USA iPad2 16 GB - 399,00 $
DDR :D iPad2 16 GB - 369,00 €

shaolin
07-02-2014, 17:52
Gerard wariacie, jak tak bedziesz kupowal wszystko co przeczytasz na forum to dla innych nie starczy... ;) Ajpada2 to mozna teraz kupic jako podstawke pod kubek co najwyzej. Jak masz cos kupowac to kup se Mini retina albo Air. Szkoda kasy na reszte.

morzon
07-02-2014, 17:52
ipad2... naprawdę ktoś to jeszcze kupuje?
A AIR w jakich cenach w niemcowni?

shaolin
07-02-2014, 17:57
Od 480ojro w jablku NRD i od 440ojro w necie (wg. geizkragen.de).

07-02-2014, 18:05
Shao mi to nie potrzebne, moja córka dwójkę ma a druga samsunga za 279 euro

S4INT MediaMarkt (http://www.mediamarkt.de/webapp/wcs/stores/servlet/MultiChannelSearch?storeId=48353&langId=-3&searchProfile=onlineshop&searchParams=&path=&query=ipad+air&gclid=CNu7u-GxurwCFQrpwgodEhcAUg)

shaolin
07-02-2014, 18:10
To po co sie pytasz czy warto sprowadzac, lobuzie Ty! :twisted: ;)

07-02-2014, 18:17
To po co sie pytasz czy warto sprowadzac, lobuzie Ty! :twisted: ;)

:mrgreen: Bo dawno nic nie napisałem :mrgreen:
To było pytanie do chcących sprowadzać z USA. ;)

D_Z_I_A_D_E_K
07-02-2014, 21:38
Oclić, niech clą. Cło na komputery to 0%. A 23% VATu nie zapłaciłem i kij im w oko.
no właśnie zależy jak to podepną, jeśli pod komputer to ok., ale mogą również pod urządzenie wyposażone w gps, a to już chyba 7%

ekonet
12-02-2014, 10:34
nie wiem o co chodzi z tym 'cellurar'
Ja też bym nie wiedział.
Jakby co, to pisze się "cellular" i wtedy wiadomo, o co chodzi. :)

coach_lodz
18-02-2014, 14:33
Jeśli nie miała go w dokumentach wywozowych, to musi zapłacić.

a co to jest? Coś takiego się wypełnia? Nie przypominam sobie, żeby mnie ktoś pytał co konkretnie ze sobą wywożę... a byłem w USA dwa razy...

freefly
18-02-2014, 15:40
a co to jest? Coś takiego się wypełnia? Nie przypominam sobie, żeby mnie ktoś pytał co konkretnie ze sobą wywożę... a byłem w USA dwa razy...

Sam deklarujesz, że coś wywozisz w z kraju. Jak wracasz, to nikt nie czepia się i chce cokolwiek naliczać, gdy wwozisz np. laptopa, którego wywiozłeś.

coach_lodz
19-02-2014, 08:12
no jakoś nie pamiętałem, że cokolwiek wpisywałem jak wyjeżdżałem... więc ja radzę po prostu te ipady wziąć sobie w bagaż podręczny i tyle... przecież nie jest to jakiś import wielki ;)

D_Z_I_A_D_E_K
19-02-2014, 12:02
Ipad jest już u mnie. Nie było najmniejszych problemów i jeszcze podatek stanowy oddali na lotnisku :)

velaskez
19-02-2014, 13:11
Ale z Ciebie przemytnik :D

shaolin
19-02-2014, 13:14
Nie z niego, tylko z kolezanki ;)

sprocket
21-02-2014, 04:33
Polecam tego nowego air ipada, do fotek sie nada :) ja takiej starej daty jestem ale chyba juz z papierem koniec :)

vvv
19-03-2014, 01:06
czesc, mam pytanie do posiadaczy wersji z usa cellular... mianowicie czy dziala w polskich sieciach komorkowych i jak to wkoncu jest z ta gwarancja,gdyz wyczytalem na polskiej stronie apple, ze honoruja tylko sprzet z EOG wiec wykluczaja przyjecie sprzetu z poza EOG

velaskez
20-03-2014, 15:36
Działa w polskich sieciach. Problem z gwarancja miał kumpel w PL, umówiliśmy się w Berlinie w Genius Barze i tam nie było żadnego gadania. Nawet o paragon nie poprosili. Chodziło o to ze w iPhonie 5s cos grzechotalo. Facet go wzial, potrzasnal, zobaczył ze grzechocze i po 15min wyszliśmy z nowym.

Tylko ja do hitlerlandu mam niecałe 3h. Nie wiem od czego to zależy, jak widać polski customer service nie dorosl do światowych standardow.

D_Z_I_A_D_E_K
20-03-2014, 23:21
Dzwoniłem do Apple i jest gwarancja 12 mies. producenta

velaskez
20-03-2014, 23:35
Dzwoniłem do Apple i jest gwarancja 12 mies. producenta

Dobrze wiedzieć na przyszłość. Dzięki!

kacperek2004
14-04-2014, 22:30
Działa w polskich sieciach. Problem z gwarancja miał kumpel w PL, umówiliśmy się w Berlinie w Genius Barze i tam nie było żadnego gadania. Nawet o paragon nie poprosili. Chodziło o to ze w iPhonie 5s cos grzechotalo. Facet go wzial, potrzasnal, zobaczył ze grzechocze i po 15min wyszliśmy z nowym.

Tylko ja do hitlerlandu mam niecałe 3h. Nie wiem od czego to zależy, jak widać polski customer service nie dorosl do światowych standardow.

->Velaskez - piszesz, że iPad Air (cellular) działają we wszystkich polskich sieciach.

Chciałem się upewnić czy całkiem obojętne jest, którą wersję w USA kupię?
AT&T
Sprint
T-mobile
Verizon

Proszę o bardzo konkretną odpowiedź.
Pozdr.

velaskez
14-04-2014, 23:10
->Velaskez - piszesz, że iPad Air (cellular) działają we wszystkich polskich sieciach.

Chciałem się upewnić czy całkiem obojętne jest, którą wersję w USA kupię?
AT&T
Sprint
T-mobile
Verizon

Proszę o bardzo konkretną odpowiedź.
Pozdr.

Ja tylko powtarzam co mi powiedział Genius w iStorze. Ja kupiłem T-Mobile wtedy.

kacperek2004
15-04-2014, 11:20
Dzięki za odpowiedź.
Pozdr.

D_Z_I_A_D_E_K
01-07-2014, 21:51
ja też brałem t-mobile. aero ładnie hula ale podobno lte nie będzie chodziło z żadnej sieci. ktoś potwierdzi?

arona102
01-10-2014, 20:35
i podobnie ode mnie ludzie z firmy przywożili po 2-3 szt. ipadów nawet z papierami i nic. Może tak jeden na 10000 wpadnie ale nie słyszałem