PDA

Zobacz pełną wersję : fuji s5

markB
19-04-2007, 17:14
Niejaki Ken Rockwell ma od dzisiaj obszerny review s5, tutaj: www.kenrockwell.com/fuji/s5.htm

cyrusvirus
20-04-2007, 00:00
kurcze przyznam ze nie czytalem tych dlugich watkow o s5 bo mi sie nie chcialo ale chcialbym spytac sie jaka jest roznica miedzy nim a d200? Jakas taka konkretna

Kolekcjoner
20-04-2007, 01:24
kurcze przyznam ze nie czytalem tych dlugich watkow o s5 bo mi sie nie chcialo ale chcialbym spytac sie jaka jest roznica miedzy nim a d200? Jakas taka konkretna

Tutaj cytat z mojego ulubieńca ;) :) Kena:

The Fujifilm S5 Pro is a Nikon D200 with Fuji's own CCD sensor and internal hardware and firmware

W sumie to zdanie najlepiej streszcza te różnice :). Puszka D200 z matrycą i softem Fuji.

cyrusvirus
20-04-2007, 01:32
aha noi juz wiem :) no, pewnie jeszcze mniej szumi;) Tak tylko pytam - w tym sensie ze i tak nie zamierzam nic zmieniac - bo spodziewalem sie szczerze jakiejs wielkiej bomby jak s2/3... a jak sie pojawily pierwsze fotki to widze znajoma gębę :) No nic, kupowac i cieszyc sie...
Dobranoc

Ciacho
20-04-2007, 07:00
w sumie powiem tak.Jak ktoś ma S 2 lub S 3 to nie warto kupować, ale jeśli o porównanie do nikona D 200 to wybrałbym zdecydowanie Fuji.Mam obie puszki i niestetty d200 leży jako rezerwowy.D200 przy słabym oświetleniu zastanym nie ma szans

marusek
20-04-2007, 09:54
Jedyne, co mnie naprawde kusi w S5 to iTTL
moze jeszcze mozliwosc podpinania manualnych szkiel - tych nie mam obecnie, wiec to tylko teoretyczne dywagacje
Trzeba by do niego dokupowac nowa wersje HU3...

Dariusz Walus
20-04-2007, 11:12
Ciekawsze jest chyba porownanie S5 vs 5D...

cyrusvirus
20-04-2007, 11:59
Ciekawsze jest chyba porownanie S5 vs 5D...
no gdziesz! W canonie masz matryce wielkosci pudelka zapalek i tu jest juz wystarczajaca roznica :)

samek
20-04-2007, 16:17
...Trzeba by do niego dokupowac nowa wersje HU3...

marusek - czy mozesz sie pokusic o porownanie otwierania rawow z S3Pro w HU, a PSie? czy jest cos przekonujaco lepszego w uzyskanym efekcie?

rabijki
20-04-2007, 18:34
widze ze kolega samek wciaz trzyma s3pro wswych szlachetnych dloniach:-)

marusek
20-04-2007, 18:57
Nie otwieram w psie - nie chodzi mi w mojej okrojonej wersji. Porownywalem kiedys dawno NEFy wolane przez kolege w PSie i moje w NC i przeszla mi ochota na PSa. Potem ze zmiana aparatu zaopatrzylem sie tez w HU. Ale ogladajac w internecie zdjecia z fuji wolane w CSie, jakos nigdy nie naszla mnie ochota, by sie za niego zabierac.
Probowalem za to w innych programach i z nimi HU2 wygrywa na calej linii. Na wysokich ISO np. nie widac szumow (owszem - cudow nie ma: odbywa sie to kosztem szczegolow). Poza tym inne wolacze nie daja mozliwosci obslugi parametrow typowych dla fuji: np. zwiekszonej dynamiki czy schmatow kolorystycznych. Moze zmienic wielkosc plikow z 4230x2820 na 4256x2848. A co moim zdaniem najwazniejsze: przy tak specyficznej matrycy, RAFy powinien wolac specyficzny program.
Sam program jest na tyle szybki (nooo adekwatnie do S3 ;) ) i b. przyjemny w obsludze (zwlaszcza jesli chodzi o obsluge wielu plikow), ze polubilem te wielgachne RAfy z S3. W zasadzie zawsze ISO 800 i 1600 robie w RAF. Ponizej, jesli wiem, ze bede potrzebowal dobry material.

Jesli wlaczyc obrobke na najwyzsza jakosc - wtedy jednak spokojnie mozna zjesc obiad przy kilkudziesieciu RAFach.

Smurf i NIedzwiedz mieliby pewnie wiecej do powiedzenia.

Smurf
20-04-2007, 20:41
Program Fuji Hyper-Utility HS-V2 podobnie jak najnowsza aktualizacja FinePix Viewer'a - v 5.3.6 w stosunku do ACR oferuje mozliwość plynnej regulacji dynamiki (udzialu pikseli R i S), pozwala wykorzystać profile barwne Fujichrome i Pro Negative - odpowiedniki Velvii i Provii, daje duzo mniejsze zaszumienie niż ACR, ale tu najciekawsza sprawa - program Fuji pozwala na wybranie trzech pozimoów "jakości" - "high speed conversion", "high quality image conversion", "super higjh quality image conversion" i wbrew pozorom najlepszy jest "high speed conversion" - produkuje co prawda najwyższe szumy, ale i tak dużo nizsze niż ACR, ale nie wpływa znacząco na zmniejszenie szczegółowości obrazu. Pozostale dwa tryby - high quality i super high quality dają obraz praktycznie pozbawiony szumów nawet przy ISO 1600, co więcej również kadrów niedoświetlonych czyli naświetlonych jak ISO 3200-6400, ale niestety również mniej szczegółowych.
Teraz może odrobine o zaletach ACR - jest rewelacyjny przy "wyciąganiu" szczegółów ze zdjęć bardzo mocno przepalonych - tam gdzie wszystkie znane mi aparaty "produkują" juz praktycznie biel - ACR z plików RAF wyciąga bardzo dużo - różnica w stosunku do identycznie naświetlonych NEF'ów D200 sięga nawet ponad 3 EV. Tego nie potrafi HU, firma Fuji zresztą przewidziała korekcję naświetlenia tylko w zakresie -1 do +3 EV. HU za to jest lepszy przy plikach niedoświetlonych. ACR w stosunku do HU oferuje również duzo więcej dodatkowych możliwości - np korekcję wad obiektywu, duźo większą swobode wpływania na kolorystykę zdjęcia.
Teraz słowo o szumach uzyskiwanych przy konwersji RAF'ów za pomoca ACR - są one co prawda wyraźnie większe niz z HU (ale i tak niższe niż w D200), ale daja się bardzo dobrze usuwać programem Neat Image.
Reasumując - przy plikach naświetlonych prawidlowo lub niedośwetlonych HU wyraźnie przewyższa ACR, przy plikach bardzo mocno przepalonych warto uzyć ACR.

Niedzwiedz
20-04-2007, 20:48
Smurf ł temat ,wyczerpal , ja dodam ze d200 na iso do 400 ma wiecej detalu od s3 , 5d nie ma co porównywać rozdzielczość jednak s3 ma od niego wieksza dynamike i ladniejsze zielenie ;), widziałem iso3200 w s5 bardzo fajna sprawa

samek
20-04-2007, 21:07
dziekuje za bardzo konkretne odpowiedzi (Niedzwiedziowi takze za te wysylane kiedys mailem :))
powiem tak
lubie sprawdzac - czy mozliwym by bylo otrzymac od kolegow plik RAW z S3Pro, a do tego wywolany wg Was optymalnie tif? ew jpg nie za mocno skompresowany? mialbym wtedy mozliwosc porownania - bo po prostu wrzuce tegoz RAWa na CS2 :)
moj mail przyjmuje duze przesylki - gdyby trzeba bylo moge podac ftp do wrzucenia plikow
z gory duze dziekuje

Ps.
Olo - oczywiscie, ze S3 siedzi wciaz w plecaku - bardzo lubie ten aparat :)