Zobacz pełną wersję : 5d czy d7000?:D
Jakub365
03-02-2014, 22:57
Witam. Ostatnio miałem możliwość bawienia się starym analogiem Minolta 700si:D Piękna sprawa i tak wzięła mnie ochota na pełną klatkę, niestety na moją kieszeń jest tylko Canon 5d, posiadam d7000, którego bym sprzedał i kupił canonika. Tylko czy nie będę żałował wyboru? Nikon dużo nowsza konstrukcja, szybszy af do tego więcej punktów(lepsze pole do popisu) tryb seryjny dużo szybszy, wbudowana lampa, oraz dużo bajerów poziomica, itp itd Niby z tego nie korzystam, ale nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać:) Czy ten stary canon da mi lepszy obrazek, mniejsze szumy oraz większy zakres tonalny i dynamikę obrazu od bardzo zachwalanego d7k? Bawię się też w HDR tutaj, który wypadnie lepiej?
Damiankck
03-02-2014, 23:01
mam d7000 moja dziewczyna fotografuje własnie canonem 5d, mam bezpośrednie porównanie...
d7000 pod względem obrazka bije na głowe staruszka. W C max iso to 1000, gdzie w d7000 mniejsze szumy uzyskuje przy warosci okolo 3200...
ergonomia i FF na plus dla C
Witam. Ostatnio miałem możliwość bawienia się starym analogiem Minolta 700si:D Piękna sprawa i tak wzięła mnie ochota na pełną klatkę, niestety na moją kieszeń jest tylko Canon 5d, posiadam d7000, którego bym sprzedał i kupił canonika. Tylko czy nie będę żałował wyboru? Nikon dużo nowsza konstrukcja, szybszy af do tego więcej punktów(lepsze pole do popisu) tryb seryjny dużo szybszy, wbudowana lampa, oraz dużo bajerów poziomica, itp itd Niby z tego nie korzystam, ale nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać:) Czy ten stary canon da mi lepszy obrazek, mniejsze szumy oraz większy zakres tonalny i dynamikę obrazu od bardzo zachwalanego d7k? Bawię się też w HDR tutaj, który wypadnie lepiej?
Moim zdaniem to sam sobie odpisałeś odpowiedź ;) że D7000 lepszy
Lepszy obrazek - tak (jesli masz na mysli tzw. Magie ;))
Mniejsze szumy - nie
Wiekszy zakres tonalny - nie
Dynamika obrazu - co to jest?
Jeśli portrety to lepiej brać 5D. Kolory, "plastyka" tam naprawdę jest świetna - to puszka, które właśnie pod kilkoma względami jest wciąż bardzo aktualna.
Przy innych zastosowaniach chyba bym się już nie zdecydował na staruszka.
Jakub365
04-02-2014, 07:16
W takim razie poczekam z rok i dozbieram do d700 lub 5dmk2;-) , dzieki za pomoc. pozdrawiam
Jakub365
04-02-2014, 20:39
a tak z ciekawości jeszcze zapytam, orientujecie się jak wypada 5d do 50d i 7d? chodzi mi o te same rzeczy co wyżej napisałem:)
a tak z ciekawości jeszcze zapytam, orientujecie się jak wypada 5d do 50d i 7d? chodzi mi o te same rzeczy co wyżej napisałem:)
5Dmk1 jest lepszy pod względem szumów i GO.
Ergonomia taka sama - puszki niemal identyczne, różnią się tylko wagą.
AF chyba najlepiej w 7D.
Obrazkiem jednak im bardzo daleko do tego co oferuje D7000.
Jakub365
06-02-2014, 07:52
Waga i wielkoscia, trzymalem w dloni 50d i 7d ten drugi zdecydowanie wiekszy i lepiej w dloni lezy;-) Co masz na mysli piszac, ze obrazkiem im daleko d7k? wszedlem sobie na strone, aby porownac zdjecia(nie wiem czy sa to prosto z puszki czy tez po jakis obrobkach)ale nie widzialem, zadnej roznicy w obrazku miedzy 7d,50d a d7k:-\ jedynie wiem, ze nikon mniej szumi i idzie wiecej wyciagnac z cieni, ale w fotografi przeciez chodzi o to, aby zdjecie naswietlic dobrze:-D a kolorki w LR mozna sobie podciagnac, wiec na czym ta roznica w obrazku polega? Nie to, ze chce sie przesiasc zwlaszcza teraz po regulacji af;-) ale dobrze wiedziec takie rzeczy;-)
--Arkadia--
06-02-2014, 08:37
5d 1 jest i będzie jeszcze przez długi czas świetnym body jeśli chodzi o jakość*obrazka, kolory - wiadomo nie jest to body do sportu ale do portretu i reportażu ślubnego, pleneru nadal ok. Ja osobiście używałem w 5d bezproblemowo max ISO 3200 i jeśli "klatka" była dobrze naświetlona nie było problemu z szumami a i kolory w postprocesie fajne się wykręciło.
target_xx
06-02-2014, 19:13
Kumpel planuje kupic dmll i czy jest warto czy lepiej d7000 ?
stachmuszel
06-02-2014, 19:25
D7000 ma lepszy obrazek od C5d??? Zależy co rozumiemy przez "lepszy obrazek". Fotografowalem jednym i drugim. Bez zastanowienia wziąlbyn C5d.
Kumpel planuje kupic dmll i czy jest warto czy lepiej d7000 ?
Jak ma szkła do Canona, to 6D, jak do Nikona, to D600.
Kolega najpierw (gdzieś rok temu) kupił 5Dmk2, po jakimś pół roku zmienił na 6D i pluł sobie w brodę, że nie zrobił tak od razu.
Lepsza matryca, lepszy AF, lepszy aparat... ogólnie poza obudową 5DmkII to wg. niego 6D bije 5DmkII pod każdym względem i kupowanie 5Dmk2 to strata pieniędzy.
D7000 ma lepszy obrazek od C5d??? Zależy co rozumiemy przez "lepszy obrazek". Fotografowalem jednym i drugim. Bez zastanowienia wziąlbyn C5d.
Lepszą jakość - i kolory lepiej odwzorowane, i lepszy DR, i bardziej liniowe zachowanie. Tylko szumy z 5D odrobinę mniejsze, choć tego się raczej nie zauważy.
Rozpatrując czysto "technicznie".
Jedynym plusem 5D to rozmiar matrycy.
stachmuszel
06-02-2014, 21:17
No, z tymi kolorami to pojechałeś :-), ale szanuje Twoje zdanie.
target_xx
07-02-2014, 06:08
No i wszystko w tym temacie dzieki
wojtek87
07-02-2014, 19:02
ja też dorzucę swoje 3 grosze. Mam D700 i 5D classic. D700 ogólnie świetnie ostrzy dobre ma ISO i genialny jest przy błyskaniu. 5D to mistrz koloru moim zdaniem. Fakt że ISO to tak 1000 może 1250 to max dla Canona. Na 1600 jest szum ale jak się wie jak ziarno wykorzystać to nie stanowi problemów. Ostrzenie 5D - byłem przygotowany na najgorsze z możliwych szczególnie jak się użytkuje D700, ale mnie zaskoczył - ładnie łapie na bocznych nawet w ciemniejszych miejscach. Z 35L tworzą genialny duet. No i w końcu w świetle zastanym nie ma zafarbów ani szarości Nikona. Nikon na pewno u mnie zostanie ale teraz zaczynam się zwracać ku 5dmk3 i 85L...
Co do 5D polecam bez zawahania szczególnie z jasnymi szkłami pod 1.4 czy 1.2.
Jeszcze kwestia 5dmk2 - moim najmojszym zdaniem nie warto no chyba ze dla lepszego ISO i kręcenia filmów. Lepiej wydać trochę mniej, a kupić porządne szkło. Przy przechodzeniu na Canona, a raczej dokupieniu systemu właśnie 5Dmk2 pomijałem - wahałem się między 6D a 5D classic - jak widać zostało na eLżbiete.
Dodam ciekawostkę: kupiłem 35L i testowałem ją bezpośrednio na 5D i 5Dmk2 - na mk2 był duży front focus, a na classicu jest idealnie w punkt.
wojtek87
07-02-2014, 19:36
Nikon dużo nowsza konstrukcja, szybszy af do tego więcej punktów(lepsze pole do popisu) tryb seryjny dużo szybszy, wbudowana lampa, oraz dużo bajerów poziomica, itp itd Niby z tego nie korzystam, ale nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać:) Czy ten stary canon da mi lepszy obrazek, mniejsze szumy oraz większy zakres tonalny i dynamikę obrazu od bardzo zachwalanego d7k? Bawię się też w HDR tutaj, który wypadnie lepiej?
trochę zaprzeczenie sobie z tym HDR - jak HDR to raczej statyczne rzeczy - potrzeba statywu dla takich samych ekspozycji o różnych czasach naświetlania, skoro masz statyw to ISO czy szum nie gra roli co więcej w C masz natywne ISO100. Na pewno przy takim zastosowaniu FF będzie lepszy jeżeli chodzi o szeroki kąt.
Jakub365
09-02-2014, 12:47
hmmmm każdy inna opinia:D
Biorąc 5d co tak naprawdę zyskam? bo powiedzmy mając Canona ze szkłem T28-75 oraz C50/1.8, a D7000 i T17-50 2.8 N35/1.8? zyskuję mniej więcej taki sam kąt prawda? A nawet w przyszłości jakbym chciał kupić N85/1.8 da mi to w przeliczeniu ogniskowa 128mm idealną do portretów prawda? Nie da mi to lepszego rozmycia niż 85 na FF? Czy to nie tylko chodzi o bokeh, a jeszcze o to,że zdjęcia z FF są bardziej szczegółowe? Nie miałem nigdy FF, więc tak naprawdę nie mam porównania, a zdjęcia z netu to tak naprawdę nie wiadomo po jakich przeróbkach były:)
Damiankck
09-02-2014, 13:17
nie wiem co fotografujesz, ja mam obie te puszki gdy mam słabe oświetlenie, zapinajac 35 do d7000, podbijajac iso do 4000 f1.8 czas 1/50 można fotografować naprawde w słabym świetle. Czego Canonem nie jestem w stanie zrobic.
artuss811
09-02-2014, 13:37
Nie będę zakładał nowego tematu bo też chce zapytać o 5d czy warto zmienić d5100 właśnie na te body. Co chce zyskać lepszy, pewniejszy af, wyższe użyteczne iso, magię obrazka z ff, mikroregulacje af górny wyświetlacz. A może dozbierać do d7100
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
5D raczej nie będzie miał pewniejszego AF (jedynie centralny działający w miarę ok), wyższe użyteczne iso niekoniecznie (nie wiem jak się 5100 spisuje, ale te nowe cropy sobie radzą chyba całkiem nieźle), mikroregulacji brak. Za to dostaniesz dziadowski wyświetlacz ;) Nie mniej jednak 5D daje piękny obrazek, tylko trzeba być świadomym jego ograniczeń, nie wszędzie się spisze lepiej niż współczesne entrylevel.
Damiankck
09-02-2014, 14:21
kup d700
artuss811
09-02-2014, 15:46
kup d700
A jakie w nim uzyskam iso które będzie akceptowane po drugie to już matryca lekko przestarzała czy może konkurować z d7100
josephebeloki
09-02-2014, 16:14
Kup D600
- FX
- 2 lata gwarancji
- Matryca miażdży
- AF -> chwalą, ja też chwalę
- cena 5650,00 zł
A jakie w nim uzyskam iso które będzie akceptowane po drugie to już matryca lekko przestarzała czy może konkurować z d7100
D600 vs. D7100, D700 i D90 - dużo fotek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238167)
anthrax00001
14-02-2014, 09:45
Testowałem ostatnio 5D MK1 i wybieram D7000 ponieważ moim zdaniem ergonomią przewyższa 5D,
ma nieporównywalnie wyższą czułość, filmy z AF i ostatecznie stwierdziłem, że nie będzie mnie
stać na szkła do Canona FF.