Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 5d czy d7000?:D

Domyślnie 5d czy d7000?:D

Witam. Ostatnio miałem możliwość bawienia się starym analogiem Minolta 700si Piękna sprawa i tak wzięła mnie ochota na pełną klatkę, niestety na moją kieszeń jest tylko Canon 5d, posiadam d7000, którego bym sprzedał i kupił canonika. Tylko czy nie będę żałował wyboru? Nikon dużo nowsza konstrukcja, szybszy af do tego więcej punktów(lepsze pole do popisu) tryb seryjny dużo szybszy, wbudowana lampa, oraz dużo bajerów poziomica, itp itd Niby z tego nie korzystam, ale nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać Czy ten stary canon da mi lepszy obrazek, mniejsze szumy oraz większy zakres tonalny i dynamikę obrazu od bardzo zachwalanego d7k? Bawię się też w HDR tutaj, który wypadnie lepiej?

Domyślnie

mam d7000 moja dziewczyna fotografuje własnie canonem 5d, mam bezpośrednie porównanie...
    d7000 pod względem obrazka bije na głowe staruszka. W C max iso to 1000, gdzie w d7000 mniejsze szumy uzyskuje przy warosci okolo 3200...
    ergonomia i FF na plus dla C
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakub365 Zobacz posta
    Witam. Ostatnio miałem możliwość bawienia się starym analogiem Minolta 700si Piękna sprawa i tak wzięła mnie ochota na pełną klatkę, niestety na moją kieszeń jest tylko Canon 5d, posiadam d7000, którego bym sprzedał i kupił canonika. Tylko czy nie będę żałował wyboru? Nikon dużo nowsza konstrukcja, szybszy af do tego więcej punktów(lepsze pole do popisu) tryb seryjny dużo szybszy, wbudowana lampa, oraz dużo bajerów poziomica, itp itd Niby z tego nie korzystam, ale nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać Czy ten stary canon da mi lepszy obrazek, mniejsze szumy oraz większy zakres tonalny i dynamikę obrazu od bardzo zachwalanego d7k? Bawię się też w HDR tutaj, który wypadnie lepiej?
    Moim zdaniem to sam sobie odpisałeś odpowiedź że D7000 lepszy

Domyślnie

Lepszy obrazek - tak (jesli masz na mysli tzw. Magie )
    Mniejsze szumy - nie
    Wiekszy zakres tonalny - nie
    Dynamika obrazu - co to jest?

Domyślnie

Jeśli portrety to lepiej brać 5D. Kolory, "plastyka" tam naprawdę jest świetna - to puszka, które właśnie pod kilkoma względami jest wciąż bardzo aktualna.
    Przy innych zastosowaniach chyba bym się już nie zdecydował na staruszka.

Domyślnie

W takim razie poczekam z rok i dozbieram do d700 lub 5dmk2 , dzieki za pomoc. pozdrawiam

Domyślnie

a tak z ciekawości jeszcze zapytam, orientujecie się jak wypada 5d do 50d i 7d? chodzi mi o te same rzeczy co wyżej napisałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakub365 Zobacz posta
    a tak z ciekawości jeszcze zapytam, orientujecie się jak wypada 5d do 50d i 7d? chodzi mi o te same rzeczy co wyżej napisałem
    5Dmk1 jest lepszy pod względem szumów i GO.
    Ergonomia taka sama - puszki niemal identyczne, różnią się tylko wagą.
    AF chyba najlepiej w 7D.
    Obrazkiem jednak im bardzo daleko do tego co oferuje D7000.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Waga i wielkoscia, trzymalem w dloni 50d i 7d ten drugi zdecydowanie wiekszy i lepiej w dloni lezy Co masz na mysli piszac, ze obrazkiem im daleko d7k? wszedlem sobie na strone, aby porownac zdjecia(nie wiem czy sa to prosto z puszki czy tez po jakis obrobkach)ale nie widzialem, zadnej roznicy w obrazku miedzy 7d,50d a d7k:-\ jedynie wiem, ze nikon mniej szumi i idzie wiecej wyciagnac z cieni, ale w fotografi przeciez chodzi o to, aby zdjecie naswietlic dobrze a kolorki w LR mozna sobie podciagnac, wiec na czym ta roznica w obrazku polega? Nie to, ze chce sie przesiasc zwlaszcza teraz po regulacji af ale dobrze wiedziec takie rzeczy

Domyślnie

5d 1 jest i będzie jeszcze przez długi czas świetnym body jeśli chodzi o jakość*obrazka, kolory - wiadomo nie jest to body do sportu ale do portretu i reportażu ślubnego, pleneru nadal ok. Ja osobiście używałem w 5d bezproblemowo max ISO 3200 i jeśli "klatka" była dobrze naświetlona nie było problemu z szumami a i kolory w postprocesie fajne się wykręciło.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów