Zobacz pełną wersję : Problem z LM 5.3
attyla12
31-01-2014, 17:25
Witam, Mój problem polega na tym że zdjęcia w LM wyglądają całkiem inaczej jak w przeglądarkach zdjęć, picassa, infranview, przegladarka systemu windows a jeszcze inaczej jak np w internecie. Zdjęcia zapisuje do formatu jpg, gama kolorów sRGB. Dodam że zdjęcia w przeglądarkach są dużo bardziej blade. Czy mógłby ktoś pomóc ?
Dodam że profil monitora w zarządzaniu kolorami mam ustawiony na sRGB.
LM to skrót od Lightroom?
Miałem podobny problem. Zdjęcia zażółcała mi systemowa przeglądarka (win8). Próbowałem kalibrować kolor wbudowanym narzędziem lecz po restarcie problem powracał. Następnie wgrałem jakieś starsze sterowniki od karty graficznej i się uspokoiło. Jakieś 2 tyg temu zaktualizowałem system do wersji 8.1 i jak narazie spokój.
Co to znaczy że w LR inaczej?
Witam, Mój problem polega na tym że zdjęcia w LM wyglądają całkiem inaczej jak w przeglądarkach zdjęć, picassa, infranview, przegladarka systemu windows a jeszcze inaczej jak np w internecie. Zdjęcia zapisuje do formatu jpg, gama kolorów sRGB. Dodam że zdjęcia w przeglądarkach są dużo bardziej blade. Czy mógłby ktoś pomóc ?
Dodam że profil monitora w zarządzaniu kolorami mam ustawiony na sRGB.
Najpierw wyłącz profil monitora. Potem możesz sprawdzać czy programy pokazują takie same kolory.
attyla12
31-01-2014, 19:32
Oczywiście chodziło o Lightroom. Poprostu literówka ...
Na wyłączonym profilu monitora to samo ...
Sprawdzę jeszcze na innych sterownikach
Edit : Inne sterowniki nic nie zmieniają ... Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?? Dodam że korzystam z Windowsa 7
jak możesz to sprawdź jeszcze na ViewNX 2
Jacek z Nikonem też
01-02-2014, 17:35
Dużo bardziej blade zdjęcia oznacza w 99% zły profil koloru, skąd wiesz, że używasz sRGB? Pokaż ustawienia exportu.