PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z LM 5.3

attyla12
31-01-2014, 17:25
Witam, Mój problem polega na tym że zdjęcia w LM wyglądają całkiem inaczej jak w przeglądarkach zdjęć, picassa, infranview, przegladarka systemu windows a jeszcze inaczej jak np w internecie. Zdjęcia zapisuje do formatu jpg, gama kolorów sRGB. Dodam że zdjęcia w przeglądarkach są dużo bardziej blade. Czy mógłby ktoś pomóc ?

Dodam że profil monitora w zarządzaniu kolorami mam ustawiony na sRGB.

Vinci
31-01-2014, 18:26
LM to skrót od Lightroom?

Guziol
31-01-2014, 18:36
Miałem podobny problem. Zdjęcia zażółcała mi systemowa przeglądarka (win8). Próbowałem kalibrować kolor wbudowanym narzędziem lecz po restarcie problem powracał. Następnie wgrałem jakieś starsze sterowniki od karty graficznej i się uspokoiło. Jakieś 2 tyg temu zaktualizowałem system do wersji 8.1 i jak narazie spokój.
Co to znaczy że w LR inaczej?

GonzoG
31-01-2014, 19:00
Witam, Mój problem polega na tym że zdjęcia w LM wyglądają całkiem inaczej jak w przeglądarkach zdjęć, picassa, infranview, przegladarka systemu windows a jeszcze inaczej jak np w internecie. Zdjęcia zapisuje do formatu jpg, gama kolorów sRGB. Dodam że zdjęcia w przeglądarkach są dużo bardziej blade. Czy mógłby ktoś pomóc ?

Dodam że profil monitora w zarządzaniu kolorami mam ustawiony na sRGB.

Najpierw wyłącz profil monitora. Potem możesz sprawdzać czy programy pokazują takie same kolory.

attyla12
31-01-2014, 19:32
Oczywiście chodziło o Lightroom. Poprostu literówka ...
Na wyłączonym profilu monitora to samo ...
Sprawdzę jeszcze na innych sterownikach

Edit : Inne sterowniki nic nie zmieniają ... Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?? Dodam że korzystam z Windowsa 7

jacasj
31-01-2014, 23:38
jak możesz to sprawdź jeszcze na ViewNX 2

Jacek z Nikonem też
01-02-2014, 17:35
Dużo bardziej blade zdjęcia oznacza w 99% zły profil koloru, skąd wiesz, że używasz sRGB? Pokaż ustawienia exportu.