Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Problem z LM 5.3

Witam, Mój problem polega na tym że zdjęcia w LM wyglądają całkiem inaczej jak w przeglądarkach zdjęć, picassa, infranview, przegladarka systemu windows a jeszcze inaczej jak np w internecie. Zdjęcia zapisuje do formatu jpg, gama kolorów sRGB. Dodam że zdjęcia w przeglądarkach są dużo bardziej blade. Czy mógłby ktoś pomóc ?

Dodam że profil monitora w zarządzaniu kolorami mam ustawiony na sRGB.

Domyślnie

LM to skrót od Lightroom?
    Cyfry i analogi

Domyślnie

Miałem podobny problem. Zdjęcia zażółcała mi systemowa przeglądarka (win. Próbowałem kalibrować kolor wbudowanym narzędziem lecz po restarcie problem powracał. Następnie wgrałem jakieś starsze sterowniki od karty graficznej i się uspokoiło. Jakieś 2 tyg temu zaktualizowałem system do wersji 8.1 i jak narazie spokój.
    Co to znaczy że w LR inaczej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez attyla12 Zobacz posta
    Witam, Mój problem polega na tym że zdjęcia w LM wyglądają całkiem inaczej jak w przeglądarkach zdjęć, picassa, infranview, przegladarka systemu windows a jeszcze inaczej jak np w internecie. Zdjęcia zapisuje do formatu jpg, gama kolorów sRGB. Dodam że zdjęcia w przeglądarkach są dużo bardziej blade. Czy mógłby ktoś pomóc ?

Dodam że profil monitora w zarządzaniu kolorami mam ustawiony na sRGB.
    Najpierw wyłącz profil monitora. Potem możesz sprawdzać czy programy pokazują takie same kolory.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Oczywiście chodziło o Lightroom. Poprostu literówka ...
    Na wyłączonym profilu monitora to samo ...
    Sprawdzę jeszcze na innych sterownikach

Edit : Inne sterowniki nic nie zmieniają ... Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?? Dodam że korzystam z Windowsa 7
    Ostatnio edytowane przez attyla12 ; 31-01-2014 o 19:47

Domyślnie

jak możesz to sprawdź jeszcze na ViewNX 2

Domyślnie

Dużo bardziej blade zdjęcia oznacza w 99% zły profil koloru, skąd wiesz, że używasz sRGB? Pokaż ustawienia exportu.

Uprawnienia umieszczania postów