Zobacz pełną wersję : Jaki statyw?
Witam, chce kupic statyw karbonowy. Interesuje mnie cos nieduzego po zlozeniu, aby moglo sie zmienscic do walizki, z udzwigiem 8kg. Zastanawiam sie nad MANFROTTO 190-CX PRO4 lub BENRO C258N6. W przypadku Benro odstrasza mnie sposob laczenia nog, na skrety, podobny jak w moim obecym statywie DIGIPOD A2840 (gdzie niestety mialam spore problemy). Nie wiem jak jest w przydpaku laczenia manfrotto bo nigdy takiego nie mialam. Jak wasze doswiadczenia i co mi polecacie?
Manfrotto 190 ma udźwig 5 kg. Nie wiem co chcesz na nim stawiać, ale z praktyki Ci powiem, że jak się na 190 xprob postawi zestaw ważący ok. 5 kg, to całość się giba i lata na wszystkie strony... A 190 CXPro4 ma nogi 4-sekcyjne, co raczej tylko zmniejszy stabilność. Jeśli Ci zależy na poręczności, to może poszperaj wśród statywów, które do transportu się składa "nogami do góry". Na pewno Sirui i Giotto's mają taką serię, być może inne firmy też.