PDA

Zobacz pełną wersję : LCD w d50

wawrzyniec
27-07-2005, 13:01
Witam i mam pytanie do nielicznych posiadaczy nikona d50. Jestem właśnie świeżo po zakupie i po kilku minutach używania wpadłem w panikę, że aparat kompletnie nie radzi sobie z WB. Jednak po przerzuceniu zdjęć do kompa okazało się, że fotki są ok, tylko wyświetlacz dodaje sporo czerwieni i chyba niebieskiego, co zmienia wyraźnie kolorystyke zdjęcia..
Mam teraz grube wątpliwości, czy LCD nie ma jakiejś wady, stąd pytanie, czy LCD w waszych d50 oddaje wiernie kolory na zdjęciu?

cahe
27-07-2005, 13:19
bo te ekraniki nie służą do oceny kolorków, raczej są w celach poglądowych (czy zdjęcie ostre, etc) i do grzebania w menu ;-)

Zmrożon
27-07-2005, 13:26
jednak nie powinny kolorów przekłamywać... a już na pewno nie aż tak, żeby ludzi w panike wpędzać ;)

meliszipak
Witaj!
U mnie jest dobrze- sądzę, że przesadzasz z oddaniem kolorów- nie wymagaj zbyt wiele od małego monitorka.
Uprzedzając pytanie: funkcja high lights pokazuje śwatła, nie przepalenia; po zrzuceniu zdjęć dopiero można prawidłowo ocenić fotografię.
W świetle zastanym WB działa bardzo dobrze na ustawieniu auto- gorzej przy świetle sztucznym.
Ustaw aparat: optimize image- custom- sharpness +1 i wyłącz iso- auto.
Nie przejmuj się i rób zdjęcia.
Głowa do góry :D

Uważaj na matrycę- kurz.

Gratuluję zakupu i życzę udanych zdjęć- pokaż koniecznie fotografie na forum.

pozdrawiam

wawrzyniec
Jasne, ale przy takim przekłamaniu nie jestem w stanie stwierdzić, czy np AUTO WB zadziałało prawidłowo, czy zmieniac ustawienia. Pierwszy raz się spotkałem, że róznica między LCD a obrazem na kompie jest tak duża. Dlatego pytam, czy to "urok" LCD w d50, czy mam wadliwy egzemplarz.

[ Dodano: Sro 27 Lip, 2005 ]
Muszę w takim razie wybrać się do sklepu i namówić soprzedawcę na krótki test, bo ciężko opisać na forum stopień przekłamania.
Co do ustawień: już dawno przestałem wierzyc w ustawienia AUTO, więc zdaję się na swoje ustawienia - ale WB musze robić na wyczucie, bo przecież z laptopem nie będę chodził i nie będę zrzucał na bierząco fotek, żeby sprawdzić.

Czornyj
27-07-2005, 13:31
Może być, że masz p....nty wyświetlacz, ale jasnowidzem nikt tu nie jest - każdy LCD troche przekłamuje, pytanie, w jakim stopniu przekłamuje ten twój - innymi słowy czy cierpisz na nadczynność kolorymetryczną oka a'la van Gogh, czy po prostu chinolom coś nie wyszło. Nie możesz iść do sklepu i poprosić subiekta, żeby pokazał ci inny korpus i porównać rezultaty?

c2h5oh
27-07-2005, 13:34
Nie wiem jak sie ma sprawa z lcd w d50, natomiast w d70 ma on tendencje do lekkiego zaniebieszczania, chyba ze ustawi sie jasnosc na -1. Bardzo duzy wplyw na to co widac ma zewnetrzne oswietlenie..

meliszipak
27-07-2005, 13:36
Tak trudno odpowiedzieć- u mnie widać różnicę w ustawieniach WB na monitorku- łatwo się zorientować czy jest dobry balans- widać bez specjalnego przyglądania się; zdecydowana różnica.
Moja rada- zrób zdjęcia z róznymi ustawieniami WB i wtedy porównaj czy widzisz różnicę- odcienie za ciepłe bądż za zimne- od razu widać.

cahe
27-07-2005, 13:37
Może być, że masz p....nty wyświetlacz, ale jasnowidzem nikt tu nie jest - każdy LCD troche przekłamuje, pytanie, w jakim stopniu przekłamuje ten twój - innymi słowy czy cierpisz na nadczynność kolorymetryczną oka a'la van Gogh, czy po prostu chinolom coś nie wyszło. Nie możesz iść do sklepu i poprosić subiekta, żeby pokazał ci inny korpus i porównać rezultaty?

Ubóstwiam Twój sposób wyrażania myśli :-))))

RAF
27-07-2005, 13:38
wawrzyniec, rób w RAW-ach i przestaniesz się stresować AUTO WB

stig
27-07-2005, 13:41
bo te ekraniki nie służą do oceny kolorków, raczej są w celach poglądowych (czy zdjęcie ostre, etc)

No kurcze... Jesli na tym ekraniku mozna zobaczyc, czy zdjecie jest ostre czy tez nie -- to chyba znam zupelnie inne okreslenie; "nieostre zdjecie". :twisted:

meliszipak
27-07-2005, 13:42
Jak masz taką możliwość to koniecznie porównaj z innym aparatem.
Jeżeli jest spora różnica
pomiędzy monitorem to jest to wadliwy wyświetlacz.
Sprawdż koniecznie w sklepie inny egzemplarz.

wawrzyniec
27-07-2005, 13:46
Nie ma innej możliwości jak tylko porównac z innym aparatem - wierzcie mi, nie mam zbyt wielkich oczekiwań wobec LCD i kilka aparatów w życiu już używałem. Jasnośc LCD też już skorygowałem, bo wprowadza w błąd przy ustawieniu na 0 i myslałem, że przepalam zdjęcia.
Psiakość, czyżbym miał pecha i trafił na nieudaną sztukę?

Acha, jeszcze słówko - oczywiściwe widać na LCD różnicę przy różnych ustawieniach WB - zdjęcia są mniej lub bardziej nasycone czerwienią :?

cahe
27-07-2005, 13:50
bo te ekraniki nie służą do oceny kolorków, raczej są w celach poglądowych (czy zdjęcie ostre, etc)

No kurcze... Jesli na tym ekraniku mozna zobaczyc, czy zdjecie jest ostre czy tez nie -- to chyba znam zupelnie inne okreslenie; "nieostre zdjecie". :twisted:

w jpg na max. powiększeniu... hm możliwe to jest ;-)

meliszipak
27-07-2005, 13:51
Różnice w WB na monitorku musi być widoczna.

Nie tylko czerwienią- widać różnicę czy za ciepło, czy za zimno.

Odwiedż koniecznie sklep.

stig
27-07-2005, 14:07

w jpg na max. powiększeniu... hm możliwe to jest ;-)

Wiec wlasnie mowie -- znamy dwa rozne pojecia "nieostrego zdjecia" :) To co ja uwazam za nieostre -- nie dojrze nawet na najwiekszym powiekszeniu...

Spinner
27-07-2005, 14:13
Jasnośc LCD też już skorygowałem, bo wprowadza w błąd przy ustawieniu na 0 i myslałem, że przepalam zdjęcia.

W D70 takze wlasnie zjechalem z jasnoscia na max w dol bo niepotrzebnie korygowalem fotki a na kompie pozniej sie okazalo, ze za ciemne sa... Tyle, ze jeszcze po ustawieniu LCD ciemniej nie focilem - mam nadzieje, ze to pomoglo...

Pzdr
Spinner

cahe
27-07-2005, 14:34
Wiec wlasnie mowie -- znamy dwa rozne pojecia "nieostrego zdjecia" :) To co ja uwazam za nieostre -- nie dojrze nawet na najwiekszym powiekszeniu...

pewnie masz racje :-). D70 cykałem ledwo dwa czy trzy dni, więc się nie odzywam ;>

twlodar
27-07-2005, 14:36
W D70 takze wlasnie zjechalem z jasnoscia na max w dol bo niepotrzebnie korygowalem fotki a na kompie pozniej sie okazalo, ze za ciemne sa... Tyle, ze jeszcze po ustawieniu LCD ciemniej nie focilem - mam nadzieje, ze to pomoglo...

Żartujesz, prawda? Mając do wyboru tyle kreatywnych metod pomiaru oświetlenia oraz będąc, jak zgaduje z podpisu, użytkownikiem puszek analogowych Nikona od lat potrafisz spieprzyć naświetlenie, bo masz ekranik za jasny, twierdząc oddatkowo, że może jego pociemnienie coś poprawi?

Łoj, od dawna się tak nie obśmiałem..

Spinner
27-07-2005, 15:34
Hehe - wiem jak to wyglada :mrgreen: Juz tlumacze - plastusia D70 mam pewnie ze 3tyg dopiero i nijak mu zaufac nie moge :lol:

Taki ze mnie analogowiec, ze mi sie wydaje iz taki wynalazek jak D70 pewnie sie czesto myli... Wiec...

Pstrykam macroska jak mi sie wydaje powinno byc, lookam na ten bajerek z tylu i... za jasne - shit mysle - "cyfrowy glupek" pomylil sie najzwyczajniej (znaczy sie milion pol pomiarowych, matryca i wogole) to wale jeszcze raz wbrew sobie z jakas durna korekcja w dol "coby na bajerku dobrze wygladalo"... :oops:

No i przylaze do chaty a tu kucha :shock: - te korygowane w buty sobie mozna wsadzic... Wiec zeby mnie nie nie mylilo i nie "kazalo korygowac" dalem monitorek na minus... :oops: Bije sie w piers.. wstydze sie :oops: :lol: ale jak na razie cholernie sugeruje sie "obrazkiem na LCD"...

Moral - wierz sobie a nie badziewnemu podgladowi na badziewnym wyswietlaczu :mrgreen:

Pzdr
Spinner

meliszipak
27-07-2005, 15:39
:D

wawrzyniec
11-08-2005, 11:37
Dobra, mogę zakończyc temat. Przetestowałem d50-tki w okolicznych sklepach i wszystkie wyświetlacze sprawują się tak samo. Ostanio przegkądałem CHIP FOTO VIDEO z opisem d50 i tam jak wół napisane jest to, czego nie czytałem w żadnym teście - lcd w d50 w sposób typowy dla nikonów ma niebieskawą barwę, co może na początku utrudniać ustawianie WB. To mnie ostatecznie uspokoiło, a w międzyczasie nauczyłem się już odpowiednio "widzieć" kolory na lcd nikona. Chociaż nadal wydaje mi się to dziwne, bo miałemm w rękach kilka marnych aparatów dziwnych firm, których ekranom nie można było nic zarzucić. W końcu lcd to nie jest jakaś kosmiczna technologia, zeby nie można zrobić ekraniku który nie kłamie.

krzysztof jot
11-08-2005, 12:35
ale jak na razie cholernie sugeruje sie "obrazkiem na LCD"...

jest tam mozliwosc wyswietlenia histogramu - to moze byc bardziej
przydatne :) niz przyciemnianie monitorka, który i tak w róznych warunkach
oswietlenia zewnetrznego, bedzie postrzegany przez ciebie inaczej.

Cichy
11-08-2005, 12:46
Faktem jest, że LCD wd Nikonach strasznie oddają kolory... Sam się złapałem robiąc fotki na MŚ Strong Man, pstrykałem i na LCD były ok, a nie zauważyłęm, że balans bieli przestawił mi się na custom i wszystkie foty okazały się zielone. A na LCD były OK :)

wawrzyniec
11-08-2005, 12:49
To też mnie uspokaja, że nie jestem "kolorystycznie przeczulony".

joony_b
11-08-2005, 16:29
u mnie jest ok!

alex
11-08-2005, 18:50
witam- odnośnie lcd d50- u mnie występuje usterka która się przejawia migotaniem niektórych elementów na fotce, szczególnie po zrobieniu zdjęcia z elementami płyszczącymi np, chrom, błyszczący kubek itp część błyszcząca mruga na czarny kolor próby różnych ustawień nic nie dają. W nikonie d100 nie ma tych problemów. Sądze że będzie więcej problemów z tymi lcd w d50 producent chyba odeszedł od jakości a szkoda. POzdrawiam!! :(

c2h5oh
11-08-2005, 18:53
to nie usterka. masz wlaczone podswietlanie potencjalnych przepalen.

alex
11-08-2005, 19:26
WIELKIE DZIEKI!!!! zwracam honor NIKONOWI- Jeżli możesz podpowiedz która to jest opcja w setupie czy też menu, niemogę sie tego doszukać - Z góry dzięki POzdrawiam!!! :)

Jeremy
11-08-2005, 19:35
Na podglądzie zdjęcia przyciskami góra/dół zmieniasz funkcje wyświetlania zwykła/info/prześwietlenia/histogram.

meliszipak
11-08-2005, 19:43
Drogi Alex: zanim napiszesz, że Nikon odszedł od jakości przy D50 przeczytaj dokładnie instrukcje. :)

pozdrawiam serdecznie.

kolaczek
16-08-2005, 13:35
W moim D70 na LCD widzę zbyt dużo czerwieni :) Tak mi się przynajmniej wydaje ;)
Mierzyłem dziś balans bieli na szarych kartach Kodaka, później odruchowy podgląd na LCD, i nerwy :P Za czerwono, za ciepło - według mnie to wina LCD, na komputerze balans bieli wygląda ok :)

c2h5oh
16-08-2005, 14:37
Nie nalezy oczekiwac od lcd nic wiecej niz przypomnienia co juz sie ma na karcie, wzglednie mozliwosci sprawdzenia czy dane zdjecie jest totalnie do kitu czy tez nie. Takich srednio do kitu sie nie odfiltruje (no chyba ze chodzi o ocene kadru).

TeamHANS
03-01-2008, 14:56
LCD w D50 to syf. Też miałem taki dylemat. Czy aby nie jest uszkodzony. Ale biorąc do ręki kilka d50-tek efekt taki sam. Jak robi się foty w słoneczne dni. Z mocnymi promieniami padającymi na fotografowany cel. Na LCD widać jak szlag przepalenia obrazu. I człowiek zaczyna grzabać w ustawieniach. A po wrzuceniu do kompa, przepaleń nie ma. Ten LCD to porażka. Super wyglądają zdjęcia na d40. I wtedy jest możliwość ustawienia tak parametrów aby zdjęcie wyglądało jak chcemy, a nie jak nam dyktuje aparat.

pebees
03-01-2008, 15:00
LCD w D50 to syf. (..) Na LCD widać jak szlag przepalenia obrazu. I człowiek zaczyna grzabać w ustawieniach. A po wrzuceniu do kompa, przepaleń nie ma.

Znaczy, że jak? Migają Ci przepalenia na LCD aparatu, a potem w kompie, ich nie masz? Fajnie masz, w moim D50 niestety tak nie jest... :D

Super wyglądają zdjęcia na d40. I wtedy jest możliwość ustawienia tak parametrów aby zdjęcie wyglądało jak chcemy, a nie jak nam dyktuje aparat.
No patrz, w moim D50 mogę ustawić parametry zdjęcia tak, jak ja chcę, a nie jak dyktuję aparat. Chyba faktycznie masz zepsuty sprzęt :D

Xathloc
03-01-2008, 15:06
2 i pół roku badań i dociekań, ale za to jakie ciekawe wnioski :mrgreen:
U mnie, niestety, też jak miga na LCD to będzie przepalone i w kompie. Jak nic mam wybrakowaną sztukę :cry:

biniubak
03-01-2008, 15:08
Wg mnie funkcja HIghlights działa w d50 bardzo dobrze. Przynajmniej u mnie. Pomaga w eliminacji przepaleń.

Radek Radziszewski
03-01-2008, 15:20
LCD w D50 to syf. Też miałem taki dylemat. Czy aby nie jest uszkodzony. Ale biorąc do ręki kilka d50-tek efekt taki sam. Jak robi się foty w słoneczne dni. Z mocnymi promieniami padającymi na fotografowany cel. Na LCD widać jak szlag przepalenia obrazu. I człowiek zaczyna grzabać w ustawieniach. A po wrzuceniu do kompa, przepaleń nie ma. Ten LCD to porażka. Super wyglądają zdjęcia na d40. I wtedy jest możliwość ustawienia tak parametrów aby zdjęcie wyglądało jak chcemy, a nie jak nam dyktuje aparat.

:) ubaw po pachy i to za darmola

sote
03-01-2008, 15:21
przylaczam sie do tych "szczesliwych" posiadaczy D50
moj mnie nie oszukuje dobrze ze soba zyjemy ;)

ziuteczny
03-01-2008, 15:23
hehe, ożywili się posiadacze d50
Wasz telewizor ujdzie ale nie rżnijcie upośledzonych. W stosunku do telewizora w d40 ma on kiepskie kolory o czym napisał TeamHANS. Highlighty można obserwować swoją drogą to wiadomo.
Obiektywnie telewizor w d40 to też padaka ale już tylko ze względu na kontrolę focusa. Ja np. zoomuję na maxa a potem dwa poziomy w dół aby go kontrolować, te wyższe poziomy dają pixelozę jak w okularach cioci Kloci.
Prawdziwy telewizor to dopiero d300.

Xathloc
03-01-2008, 15:26
Prawdziwy telewizor to dopiero Panas o przekątnej 42" :lol: A posiadacze d50 żywi są zawsze, tylko nie muszą się co chwila upewniać w słuszności dokonanego wyboru :twisted:

pebees
03-01-2008, 15:30
Wasz telewizor ujdzie ale nie rżnijcie upośledzonych. W stosunku do telewizora w d40 ma on kiepskie kolory o czym napisał TeamHANS. Highlighty można obserwować swoją drogą to wiadomo.

Hmm.. to widać źle odczytałem post TeamHANS. Dla mnie osobiście ten wyświetlacz może być b&w, jedyne z czego korzystam to czasem histogram i highlighty. Podgląd po zrobieniu zdjęcia mam wyłączony w ogóle.

Prawdziwy telewizor to dopiero d300.Aż przy okazji sobie go obejrzę :)

Radek Radziszewski
03-01-2008, 15:31
hehe

stachmuszel
03-01-2008, 15:35
Ale się przypomniało... :-) po ponad dwu rokach...

kronos28
03-01-2008, 16:52
Obiektywnie telewizor w d40 to też padaka ale już tylko ze względu na kontrolę focusa. Ja np. zoomuję na maxa a potem dwa poziomy w dół aby go kontrolować, te wyższe poziomy dają pixelozę jak w okularach cioci Kloci.
Prawdziwy telewizor to dopiero d300.

wieszz LCD w każdej cyfrówce do oceny kolorystyki zdjęcia, przejść tonalnych itd. itd. nadaje się tak jak papier ścierny do podcierania ty..ka. Jak ty jesteś w stanie ocenić kolorystykę, trafność balansu bieli itd. foty po LCD w d40 tooo podziwiam :shock:

Kontrola ostrości .. tak mooze dopiero D300 ale reszta- kolorystyka itd... nie za bardzo... LCD to tak jak pebees napisał na histogram i highlights - nic więcej... też przez większość czasu wyłączony u mnie by nie siorbał baterii (szczerze to dla mnie mógł by być taki LCD jak w d50 czy d70 po to wlasnie aby prądu zaoszczędzić - IMHO LCD to najmniej ważna cecha aparatu...)

Ale się przypomniało... :-) po ponad dwu rokach...
to jest tak zwany "archiwista" - wyciąga temat daaawno zakończony/martwy i dodaje coś tam od siebie do "teczki"

Bonthyc
03-01-2008, 18:06
Prawdziwy telewizor to dopiero Panas o przekątnej 42" :lol: A posiadacze d50 żywi są zawsze, tylko nie muszą się co chwila upewniać w słuszności dokonanego wyboru :twisted:
Wyczuwam malutką aluzję do posiadaczy aparatów o numerku o 10 mniejszy niż nasze D50 :twisted: ?
A co do telewizorka w D50 to wszystkie LCD w większym lub mniejszym stopniu przekłamują kolory, jak stawiam lapka koło komputera stacjonarnego i porównuje te same zdjęcia na LCD z lapka i CRT ze stacjonarnego to kolory są niebo a ziemia. Swoją drogą przed oddaniem do labu zdjęcia obrabiacie na LCD czy na CRT:shock:?

Witkowa
03-01-2008, 20:25
Na podglądzie zdjęcia przyciskami góra/dół zmieniasz funkcje wyświetlania zwykła/info/prześwietlenia/histogram.

czasami dobrze jest poszperać i poczytać stare wiadomości
miałam to samo, i już nie mam :mrgreen:

TeamHANS
04-01-2008, 19:20
No wybaczcie, że uraziłem posiadaczy D50 :mrgreen: Ale niestety tak mają. Kolorki do dupy. I nie chodzi o opcje Highlight. Tylko o zwykłe przeglądanie. Na LCD wygląda ja by było prześwietlone z przepaleniami. Tak jak pisałem wcześniej. I napisałem w jakich sytuacjach. A na CRT jest dobre. I nie mam wybrakowanej sztuki. Ale się uśmiałem buhaha. Miałem kilka tych aparatów w rączkach i to samo. Ten typ tak ma i już. A wyświetlacz D50-tki nawet nie dorasta do pięt w D40. Kumpel ma d40 i widziałem. Nawet Fuji s5500, którego byłem posiadaczem miał super kolorki. I bez problemu można było ocenić jakość zdjęcia. Bez użycia histogramu. Jeżeli już wydaje się nie małą kasę na sprzęt to powinien być dopracowany. A d40-stką można zrobić takie same fotki jak w d50. A nawet lepsze - więcej opcji. (zaraz się zacznie). Ale mniejsza z tym.

PO PROSTU W D50 NIE MOŻNA OCENIĆ POPRAWNIE PRAWIDŁOWEGO NAŚWIETLENIA ZDJĘCIA na podstawie zwykłego przeglądania. Koniec. The END.

pebees
04-01-2008, 19:26
PO PROSTU W D50 NIE MOŻNA OCENIĆ POPRAWNIE PRAWIDŁOWEGO NAŚWIETLENIA ZDJĘCIA na podstawie zwykłego przeglądania. Koniec. The END.
A to jest prawda. I tyczy się w sumie każdego aparatu :D

sote
04-01-2008, 19:38
Jeżeli już wydaje się nie małą kasę na sprzęt to powinien być dopracowany.

aparat ma dobrze robic zdjecia i to chyba "w miare" dobrze im wyszlo ;)

A d40-stką można zrobić takie same fotki jak w d50.

zdjecia robi czlowiek... widzialem wiele super fotek z malpki i rownie wiele gniotow z lustrzanki.

Xathloc
04-01-2008, 20:41
[...]A d40-stką można zrobić takie same fotki jak w d50. A nawet lepsze - więcej opcji.[...]Ależ tego nikt nie neguje, tyle że d50 łatwiej

[...]PO PROSTU W D50 NIE MOŻNA OCENIĆ POPRAWNIE PRAWIDŁOWEGO NAŚWIETLENIA ZDJĘCIA na podstawie zwykłego przeglądania. Koniec. The END.
Ależ można, jest histogram i highlights. A jak ktoś próbuje oceniać to na oko na LCD to już jego prywatny problem. Na naiwność się nie poradzi.

Nemeth
04-01-2008, 21:53
(...)

Heheheheheheh <Nemeth zaśmiał się szyderczo> hehehehe.

Śmiała teoria, jadnak po 1,5 roku robienia tym aparatem zdjęć czytam to i się śmieję :)

Od oceny naświetlenia to jest histogram.