Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: LCD w d50

Domyślnie LCD w d50

Witam i mam pytanie do nielicznych posiadaczy nikona d50. Jestem właśnie świeżo po zakupie i po kilku minutach używania wpadłem w panikę, że aparat kompletnie nie radzi sobie z WB. Jednak po przerzuceniu zdjęć do kompa okazało się, że fotki są ok, tylko wyświetlacz dodaje sporo czerwieni i chyba niebieskiego, co zmienia wyraźnie kolorystyke zdjęcia..
    Mam teraz grube wątpliwości, czy LCD nie ma jakiejś wady, stąd pytanie, czy LCD w waszych d50 oddaje wiernie kolory na zdjęciu?

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

bo te ekraniki nie służą do oceny kolorków, raczej są w celach poglądowych (czy zdjęcie ostre, etc) i do grzebania w menu
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    prawie Kłodzko

Domyślnie

jednak nie powinny kolorów przekłamywać... a już na pewno nie aż tak, żeby ludzi w panike wpędzać
    D70 | 18-70 | 70-300 | SB-800

Domyślnie

Witaj!
    U mnie jest dobrze- sądzę, że przesadzasz z oddaniem kolorów- nie wymagaj zbyt wiele od małego monitorka.
    Uprzedzając pytanie: funkcja high lights pokazuje śwatła, nie przepalenia; po zrzuceniu zdjęć dopiero można prawidłowo ocenić fotografię.
    W świetle zastanym WB działa bardzo dobrze na ustawieniu auto- gorzej przy świetle sztucznym.
    Ustaw aparat: optimize image- custom- sharpness +1 i wyłącz iso- auto.
    Nie przejmuj się i rób zdjęcia.
    Głowa do góry

Uważaj na matrycę- kurz.

Gratuluję zakupu i życzę udanych zdjęć- pokaż koniecznie fotografie na forum.

pozdrawiam
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Jasne, ale przy takim przekłamaniu nie jestem w stanie stwierdzić, czy np AUTO WB zadziałało prawidłowo, czy zmieniac ustawienia. Pierwszy raz się spotkałem, że róznica między LCD a obrazem na kompie jest tak duża. Dlatego pytam, czy to "urok" LCD w d50, czy mam wadliwy egzemplarz.

[ Dodano: Sro 27 Lip, 2005 ]
    Muszę w takim razie wybrać się do sklepu i namówić soprzedawcę na krótki test, bo ciężko opisać na forum stopień przekłamania.
    Co do ustawień: już dawno przestałem wierzyc w ustawienia AUTO, więc zdaję się na swoje ustawienia - ale WB musze robić na wyczucie, bo przecież z laptopem nie będę chodził i nie będę zrzucał na bierząco fotek, żeby sprawdzić.

Domyślnie

Może być, że masz p....nty wyświetlacz, ale jasnowidzem nikt tu nie jest - każdy LCD troche przekłamuje, pytanie, w jakim stopniu przekłamuje ten twój - innymi słowy czy cierpisz na nadczynność kolorymetryczną oka a'la van Gogh, czy po prostu chinolom coś nie wyszło. Nie możesz iść do sklepu i poprosić subiekta, żeby pokazał ci inny korpus i porównać rezultaty?

Domyślnie

Nie wiem jak sie ma sprawa z lcd w d50, natomiast w d70 ma on tendencje do lekkiego zaniebieszczania, chyba ze ustawi sie jasnosc na -1. Bardzo duzy wplyw na to co widac ma zewnetrzne oswietlenie..
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Domyślnie

Tak trudno odpowiedzieć- u mnie widać różnicę w ustawieniach WB na monitorku- łatwo się zorientować czy jest dobry balans- widać bez specjalnego przyglądania się; zdecydowana różnica.
    Moja rada- zrób zdjęcia z róznymi ustawieniami WB i wtedy porównaj czy widzisz różnicę- odcienie za ciepłe bądż za zimne- od razu widać.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Może być, że masz p....nty wyświetlacz, ale jasnowidzem nikt tu nie jest - każdy LCD troche przekłamuje, pytanie, w jakim stopniu przekłamuje ten twój - innymi słowy czy cierpisz na nadczynność kolorymetryczną oka a'la van Gogh, czy po prostu chinolom coś nie wyszło. Nie możesz iść do sklepu i poprosić subiekta, żeby pokazał ci inny korpus i porównać rezultaty?
    Ubóstwiam Twój sposób wyrażania myśli )))
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Domyślnie

wawrzyniec, rób w RAW-ach i przestaniesz się stresować AUTO WB

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów