Zobacz pełną wersję : D3/D4 -> ftp
Jak najlepiej przesyłać zdjęcia z aparatu bezpośrednio na ftp lub jakąś chmurę?
Czy jedynym wyjściem jest adapter WiFi ( jeśli tak to jaki?) i połączenie go z telefonem?
Oj kliknęło mi się nie w tym dziale, prosze o przeniesinie do Pozostałe akcesoria.
Bez komputera sie chyba nie obedzie...
Do D3 jest WT-4, raz widzialem na oczy. Podobno nie dziala najlepiej i jest piekielnie drogi.
Do D4 jest WT-5, dziala calkiem fajnie, ale nie wiem czy da sie ustawic wysylanie bezposrednio po Wi-Fi. No i rowniez piekielnie drogi ;)
Jesli nie zalezy Ci na duzej predkosci, sa karty Eye-Fi. Do D3 wchodza CF typu II, wiec bezproblemowo kupisz adapter SD->CF (eye-fi sa tylko formatu SD). D4 ma CF typu I i niestety nie ma adapterow na SD (mozna pokombinowac, podpilowac i poucinac, ale 100% pewnosci nie bedziesz mial). Jesli sie nie myle, w tym przypadku bez kompa sie nie obejdziesz.
Do D4 jest WT-5, dziala calkiem fajnie, ale nie wiem czy da sie ustawic wysylanie bezposrednio po Wi-Fi.
To znaczy co on dokładnie robi? Może wysyłać po wifi do np. telefonu zdjęcia na bieżąco?
Może jest jakieś oprogramowanie na telefon które otrzymywane zdjęcia przez wifi automatycznie ładuje na podany serwer.
To znaczy co on dokładnie robi? Może wysyłać po wifi do np. telefonu zdjęcia na bieżąco?
Może jest jakieś oprogramowanie na telefon które otrzymywane zdjęcia przez wifi automatycznie ładuje na podany serwer.
http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/WT5/WT-5_Pl_01.pdf
Markomar
26-01-2014, 22:14
Pisze wlasnie soft i modyfikuje sprzęt, analogiczny do Camranger - małe pudełko podłączane do usb aparatu, przesylajace zdjecia automatycznie na dowolne inne urządzenie - tablet, komputer, moze także jakas chmure? Pytanie - czy sterowanie aparatem z poziomu np ipada ma sens? Zacząłem projekt z względu na potrzebe czasami podglądu zdjecia na ekranie tableta w czasie pracy w terenie, gdy nie chce mi sie targać laptopa, ale moge popracować takze nad sterowaniem jesli bedzie zainteresowanie taka funkcja.
Mi bardziej chodzi o to żeby aparat wysłał fotki na ftp. Ideałem byłby modem gsm podłączany bezpośrednio do aparatu, obecne rozwiązania pozwalają na takie połączenie przez wifi co nie jest konieczne.
Borat1979
27-01-2014, 00:56
Mi bardziej chodzi o to żeby aparat wysłał fotki na ftp. Ideałem byłby modem gsm podłączany bezpośrednio do aparatu, obecne rozwiązania pozwalają na takie połączenie przez wifi co nie jest konieczne.
Tylko jakie łącze komórkowe biedzie w stanie przesłać taką ilość danych skoro te aparaty walą po 10 klatek na sekundę? Jakie łącze komórkowe ma upload na poziomie ponad 100 MB/s ?
Tylko jakie łącze komórkowe biedzie w stanie przesłać taką ilość danych skoro te aparaty walą po 10 klatek na sekundę? Jakie łącze komórkowe ma upload na poziomie ponad 100 MB/s ?
LTE przy dobrym zasiegu ;)
ale fakt, z transferem bedzie duzy problem
lte, konsumenckie 100 mega up? chyba nie...
Borat1979
27-01-2014, 01:06
LTE przy dobrym zasiegu ;)
ale fakt, z transferem bedzie duzy problem
Transfery LTE to na papierze i reklamach operatorów fajnie wyglądają ale w praktyce już nie bardzo.
lte, konsumenckie 100 mega up? chyba nie...
Tyle to one nawet downloadu nie mają :)
Play oferuje do 150 Mb/s czyli niecałe 20 MB/s (na papierze) przypominam download.
Prędkości wysyłania to w tych ofertach trudno się nawet doszukać.