Zobacz pełną wersję : X-E2 czy X100S
milczek77
21-01-2014, 10:19
Witam
Zastanawiam sie nad zakupem poręcznego aparatu który dopełnił by mojego d3s. Zastanawiam sie na Fuji X-e2 lub x100s. Zależy mi na małych gabarytach, no i uwielbiam ogniskową 35mm. jak mają sie do siebie te dwa aparaty, jak z gabarytami? No i jeżeli bym poszedł w kierunku X-e2 jaki obiekty polecicie?
Tak jak pisałem zależy mi na małych gabarytach.
Michał
Inkognito
21-01-2014, 10:28
Jeśli chodzi o rozmiar samego body to różnice są moim zdaniem pomijalne: http://camerasize.com/compare/#493,395
Jeśli zależy Ci na ogniskowej 35 mm dla małego obrazka to skłaniałbym się ku x100s (jeśli nie chcesz budować drugiego systemu na wycieczki, spacery etc.) ze względu na kompaktowość zestawu obiektyw + body. Alternatywą w systemie X jest właściwie albo nienajlepsza 18tka (w przeliczeniu nie daje jednak 35 mm - więc nie wiem czy jest w ogóle rozważalna) lub dość spora i droga 23ka.
Z uwagi na fakt, że x100s kosztuje tyle co 23ka i zestaw jest znacznie bardziej kompaktowy -brałbym x100s*
Plus jest taki, że masz "w gratisie" wizjer optyczny - jedni lubią inni nie bardzo - najlepiej wybrać sie do MM czy innego Saturna i wyrobić sobie własne zdanie.
Z X-E2 jestem jak na razie bardzo zadowolony, szkło też super. Mogłoby być trochę mniejsze (i tańsze) i pierścień przysłony mógłby pracować z nieco większym oporem. Ale szybkość i praca w słabym świetle zaskoczyła mnie mocno na plus.
Słowem - warto!
Zatem - ja po drugiej stronie barykady niż Inkognito :)
To ja na odwrót. Mam x100 nigdy nie miałem x-e1. X100 chowasz do kieszenie kurtki, ja podczas wyjazdów noszę go często w torebce-nerce na biodrach, żadnych toreb foto. Wizjer optyczny i elektroniczny to dla mnie plus. X-e1 z 23f1,4 to już niestety kobyłka. Niewymienny obiektyw x100 działa na mnie twórczo;), po prostu widzę trzydziestką piątką, robię trzydziestka piątką, i nie zawracam sobie głowy innymi sprzętowymi pierdołami, tylko fotografuję. Co więcej zastanawiam się nad zakupem 100s LE do posiadanej już setki.
Fuj, ma mały obiektyw 27 mm, który daje ekwiwalent 41 mm. Tej ogniskowej bardzo blisko do 35 mm, w każdym razie bliżej niż 18 (ekwiwalent 27) mm. Do tego Fujinon 27 mm jest mały.
Mariusz888
21-01-2014, 12:46
Wg mnie wybór ogranicza się tylko i wyłącznie do decyzji "chcę kupić dodatkowe szkła" czy "mam nikona i nie chcę sobie zawracać głowy kolejnymi obiektywami" :) Ja wybrałbym X-E2 bo sprzedałem właśnie całego Nikona - Ty jeżeli masz D3s i go chcesz sobie zostawić to być może celowałbym jednak w X100s :) Nie wiem czy pomogłem ale przemyśl sobie dogłębnie koncepcję używania tego co chcesz kupić, a myślę, że Ci się rozjaśni sytuacja ;)
Pozbyć się Nikona D3s ? ... oj będziesz Pan płakał jak już się nabawisz maluszkiem ...
Pozbyć się Nikona D3s ? ... oj będziesz Pan płakał jak już się nabawisz maluszkiem ...
Przeczytaj uważnie jeszcze raz pierwszego posta ;)
Jeśli uzupełnienie i lubisz jak ja 35mm to celowałbym w X100s
Sam mam X100 z WCL-X100 i zostawiłem sobie 5D z dwoma szkłami, ale ostatnio zastanawiam się, czy nie pchnąć lustra i nie kupić do kompletu X-E2 :smile:
Pozdr
darkmajin
21-01-2014, 14:04
a zdziwił byś się ;)
mój głos na x100s mam d700 kupe szkieł i wole nosić w kieszeni x100s, o ile stała ogniskowa nie jest problemem. Poza tym chcesz budować nowy/drugi system czy mieć coś małego o jakości zdjęć porównywalnej z FF?
Będzie płakał z żalu, że pozbył się go tak późno ;-)
Tomek s czy jest duży spadek jakości zdjęć po założeniu WCL-X100?
milczek77
21-01-2014, 14:44
Ok. dzięki za pomoc. ide w kierunku x100s. Tak jak pisałem gabaryty to ważny punkt :-)
Będzie Pan zadowolony;) Może tylko warto poczekać na 100s LE? Wersja czarna w komplecie z futerałem i osłoną? Żeby było śmiesznie x100 LE (czarne z dodatkami) w tej chwili jest tańsze niż wersja standardowa.
milczek77
21-01-2014, 15:31
Czy 100s LE bedzie sie różnic tylko kolorem czy to odnowione 100s?
Inkognito
21-01-2014, 15:33
Tylko kolor ;)
Trochę wprowadziłem w błąd, jest czarna wersja x100s, ale nie ma x100s LE. Stare x100 w wersji LE, jest czarne, dostarczane z futerałem, osłona i mocowaniem filtra. Ale i tak polecam x100s, a nawet x100LE. z nowym softem