Zobacz pełną wersję : Czy używacie filtra, osłony na obiektyw ?
Witam, planuje zakup nowego obiektywu, cena 2500PLN, moje pytanie jest takie, czy kupić filtr UV, który osłoni przednią soczewkę przed ewentualnymi uszkodzeniami, deszczem, palcami?
Od 10 lat fotografuje i na obiektywach powyżej 2000PLN mam takie filtry ale zacząłem się ostatnio zastanawiać poco ich używać skoro pogarszają jakość naszych zdjęć. Poco kupować drogi obiektyw i pogarszać potem jego jakość stosując osłonę soczewki!!!
Nie mam wątpliwości jak ktoś idzie fotografować żużel lub inne skrajne warunki to oczywiste że takowy filtr założy.
Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Sam sobie przecież odpowiedziałeś, używam filtrów UV jako ochrona przedniej soczewki i jakoś spadku jakości obrazu nie zauważyłem, laboratoryjnych testów nie będę przeprowadzał.
Oczywiste jest że raczej nie będzie widać jakieś wielkiej różnicy, ale kupno osłony na obiektyw to tak jak picie dobrego piwa z plastikowego kufla. Niby piwo to samo ale smakuje inaczej. Mam na myśli tutaj to że sobie pogarszamy obiektyw takim zabiegiem, jaki filtr byśmy nie założyli to i tak będzie to pogorszenie optyki.
Na 99% zdjęć nie zauważysz żadnego wpływu filtru na obraz, pod warunkiem, że kupisz dobrej jakości filtr z porządnymi powłokami przeciwodblaskowymi (co najmniej Hoya HMC). Na pozostałym 1% wpływ będzie tak mały, że spokój o obiektyw podczas jego używania całkowicie to rekompensuje. Koszt zwraca się (tfu, tfu) przy pierwszym uderzeniu a nawet zarysowaniu (spadek wartości przy odsprzedaży) obiektywu.
Zależy oczywiście jak kto użytkuje sprzęt, ale moim zdaniem do obiektywów >1000zł zdecydowanie warto mieć UV, poniżej to kwestia dyskusyjna.
Jeżeli chodzi o analogię z piwem, to bardziej jest to picie z kufla schłodzonego przed podaniem lub nie - w większości przypadków nie zauważysz różnicy. ;)
pioter m
23-01-2014, 15:01
Nie używam od czasu, kiedy ciekawe pstryki poszły się paść, bo filtr spowodował nieładne bliki na fotkach.
Niby dobre filtry mają powłoki i takie tam, ale ja wolę założyć tulipana.
W wysokie góry UV bym zabrał. Normalnie nie używam UV jako osłony soczewki.
Andrzej1974
23-01-2014, 15:51
Czy używacie filtra, osłony na obiektyw ?
Jeżeli są w zestawie z obiektywem to... używam.
ja nie uzywam filtrow- zmusza mnie to do skupienia sie na tym, co robie. wyjatkiem jest filtr polaryzacyjny (jedyny, jaki mam), ktory zakladam do landszaftow.
Archibald6803
23-01-2014, 17:26
Ja do UWA mam "przyrośnięty" system Cokin , inne szkła wyposażam w dobry filtr UV ( jako ochronę szkła) TYLKO wówczas gdy wiem , że będę focił w niesprzyjających warunkach ;
opłaca się .......... choćby ostatnio : robiłem zdjęcia z tłumu na zawodach narciarskich i obiektyw centralnie został ( przypadkowo) trafiony trzonkiem od wirującej po sąsiedzku flagi ; gdyby nie założony UV - przednia soczewka drogiego , nowiutkiego obiektywu mocno by ucierpiała ... a tak - "tylko" ucierpiał filtr za 3 stówy ....
adriansocho
23-01-2014, 18:22
Z uwagi na to, że moja żona używa D40 i często wrzuca go do torby bez założonego dekla, założyłem na obiektyw najzwyklejszy filtr za kilkanaście złotych i teraz widzę, ile pyłków i syfu się dostaje.
Andrzej1974
23-01-2014, 19:04
Z uwagi na to, że moja żona używa D40 i często wrzuca go do torby bez założonego dekla, założyłem na obiektyw najzwyklejszy filtr za kilkanaście złotych i teraz widzę, ile pyłków i syfu się dostaje.
Nie łatwiej byłoby przeprowadzić rozmowę edukacyjną z żoną? ;-)
Ok, czyli tak jak wcześniej postępowałem, w trudnych warunkach zdecydowanie używać.
A możecie mi powiedzieć jakich filtrów używacie, jakiej marki, jaki model. Wiem, wiem jest dużo testów w necie. Jednak ja nie mam zaufania, są to testy w większości sponsorowane więc nie chce się na nich wzorować.
Archibald6803
24-01-2014, 09:59
Jeżeli już ktoś musi zakładać jakiś filtr na szkło to niech zakłada dobry optycznie. Zakładanie wyrobów niskobudżetowych mija się z celem.
Mi podeszły wyroby Kenko Pro. MZ wysoka jakość za relatywnie rozsądne pieniądze. Nie widzę spadku jakości obrazu , ale ponieważ nie focę zarobkowo czy artystycznie - mogę nie do końca wszystko zauważać .....
Mnie dwukrotnie uratowały filtry jak fociłem na dwóch różnych pustyniach. Po całodziennym jeżdżeniu była warstwa pyłu, która najpierw zdmuchnąłem a potem delikatnie przetarłem i się okazało że powstały rysy na filtrach. Gdybym ich nie miał, pewne byłoby to że 2 szkła miałbym zarysowane. Czasem pył z pustyni jest tak ścierny, że nam się wydaje iż nic się nie stanie a jednak. Więc wiele zależy gdzie i w jakich warunkach fotografujemy.
Dobrze, tylko skąd wiadomo który z nich jest dobry optycznie! Może inaczej, czy filtr Filtr Marumi UV 77mm WPC chyba SLIM (150-190zł) będzie dobry. Czy nie będzie problemu z czyszczeniem, jak tak to czym go czyścić żeby wyglądał jak nowy (pytam bo słyszałem że niektóre łatwo się czyści a na niektórych zostają ślady)
RomanZWrocławia
24-01-2014, 10:57
Na stałe na wszystkich obiektywach UV. Łącznie z osłonami przeciwsłonecznymi. Wyłącznie w celu ochrony soczewek. Kiedy kupuję nowy obiektyw zawsze łącznie z filtrem UV.
Warto przyswoić informacje z tych stron przed zakupem:
http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV_Wst%C4%99p.html
http://www.zen20934.zen.co.uk/photography/LensTests/Flare/FilterData.htm
A możecie mi powiedzieć jakich filtrów używacie, jakiej marki, jaki model.
Ja używam wielopowłokowych B+W MRC oraz Heliopan SH-PMC,sa dość drogie ale takie polecam aby nie pogarszać jakości obrazu.Do tańszych szkiełek moim zdaniem wystarczą Samyangi UMC.
Dokładnie od zakupu szkła razem z filtrem.
A jaki ? Najlepiej wielopowłokowy i dobrej marki od Hoya HMC wzwyż, lub podany Marumi WPC też styknie (ta sama klasa). HMC mają transmisję >= 97% a SHMC ponad 99% z tego co pamiętam, więc jest bardzo dobrze.
Dobra, właśnie kupiłem Hoye HD, na odrzańskiej we wrocku. Sprzedawca polecal właśnie ten model. Powinienem być zadowolony.
Myślę że wystarczy, a pod jakie szkło ?
Do ochrony najlepiej brać Marumi Protector. Żadne UV.
Myślę że wystarczy, a pod jakie szkło ?
24-105 f4 L