Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy używacie filtra, osłony na obiektyw ?

weller
20-01-2014, 15:38
Witam, planuje zakup nowego obiektywu, cena 2500PLN, moje pytanie jest takie, czy kupić filtr UV, który osłoni przednią soczewkę przed ewentualnymi uszkodzeniami, deszczem, palcami?

Od 10 lat fotografuje i na obiektywach powyżej 2000PLN mam takie filtry ale zacząłem się ostatnio zastanawiać poco ich używać skoro pogarszają jakość naszych zdjęć. Poco kupować drogi obiektyw i pogarszać potem jego jakość stosując osłonę soczewki!!!

Nie mam wątpliwości jak ktoś idzie fotografować żużel lub inne skrajne warunki to oczywiste że takowy filtr założy.

Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?

zgera
20-01-2014, 15:51
Sam sobie przecież odpowiedziałeś, używam filtrów UV jako ochrona przedniej soczewki i jakoś spadku jakości obrazu nie zauważyłem, laboratoryjnych testów nie będę przeprowadzał.

weller
20-01-2014, 15:59
Oczywiste jest że raczej nie będzie widać jakieś wielkiej różnicy, ale kupno osłony na obiektyw to tak jak picie dobrego piwa z plastikowego kufla. Niby piwo to samo ale smakuje inaczej. Mam na myśli tutaj to że sobie pogarszamy obiektyw takim zabiegiem, jaki filtr byśmy nie założyli to i tak będzie to pogorszenie optyki.

Bemko
20-01-2014, 21:07
Na 99% zdjęć nie zauważysz żadnego wpływu filtru na obraz, pod warunkiem, że kupisz dobrej jakości filtr z porządnymi powłokami przeciwodblaskowymi (co najmniej Hoya HMC). Na pozostałym 1% wpływ będzie tak mały, że spokój o obiektyw podczas jego używania całkowicie to rekompensuje. Koszt zwraca się (tfu, tfu) przy pierwszym uderzeniu a nawet zarysowaniu (spadek wartości przy odsprzedaży) obiektywu.
Zależy oczywiście jak kto użytkuje sprzęt, ale moim zdaniem do obiektywów >1000zł zdecydowanie warto mieć UV, poniżej to kwestia dyskusyjna.
Jeżeli chodzi o analogię z piwem, to bardziej jest to picie z kufla schłodzonego przed podaniem lub nie - w większości przypadków nie zauważysz różnicy. ;)

pioter m
23-01-2014, 15:01
Nie używam od czasu, kiedy ciekawe pstryki poszły się paść, bo filtr spowodował nieładne bliki na fotkach.
Niby dobre filtry mają powłoki i takie tam, ale ja wolę założyć tulipana.

Nemeth
23-01-2014, 15:11
W wysokie góry UV bym zabrał. Normalnie nie używam UV jako osłony soczewki.

Andrzej1974
23-01-2014, 15:51
Czy używacie filtra, osłony na obiektyw ?

Jeżeli są w zestawie z obiektywem to... używam.

sufenta
23-01-2014, 16:09
ja nie uzywam filtrow- zmusza mnie to do skupienia sie na tym, co robie. wyjatkiem jest filtr polaryzacyjny (jedyny, jaki mam), ktory zakladam do landszaftow.

Archibald6803
23-01-2014, 17:26
Ja do UWA mam "przyrośnięty" system Cokin , inne szkła wyposażam w dobry filtr UV ( jako ochronę szkła) TYLKO wówczas gdy wiem , że będę focił w niesprzyjających warunkach ;
opłaca się .......... choćby ostatnio : robiłem zdjęcia z tłumu na zawodach narciarskich i obiektyw centralnie został ( przypadkowo) trafiony trzonkiem od wirującej po sąsiedzku flagi ; gdyby nie założony UV - przednia soczewka drogiego , nowiutkiego obiektywu mocno by ucierpiała ... a tak - "tylko" ucierpiał filtr za 3 stówy ....

adriansocho
23-01-2014, 18:22
Z uwagi na to, że moja żona używa D40 i często wrzuca go do torby bez założonego dekla, założyłem na obiektyw najzwyklejszy filtr za kilkanaście złotych i teraz widzę, ile pyłków i syfu się dostaje.

Andrzej1974
23-01-2014, 19:04
Z uwagi na to, że moja żona używa D40 i często wrzuca go do torby bez założonego dekla, założyłem na obiektyw najzwyklejszy filtr za kilkanaście złotych i teraz widzę, ile pyłków i syfu się dostaje.

Nie łatwiej byłoby przeprowadzić rozmowę edukacyjną z żoną? ;-)

weller
24-01-2014, 08:22
Ok, czyli tak jak wcześniej postępowałem, w trudnych warunkach zdecydowanie używać.

A możecie mi powiedzieć jakich filtrów używacie, jakiej marki, jaki model. Wiem, wiem jest dużo testów w necie. Jednak ja nie mam zaufania, są to testy w większości sponsorowane więc nie chce się na nich wzorować.

Archibald6803
24-01-2014, 09:59
Jeżeli już ktoś musi zakładać jakiś filtr na szkło to niech zakłada dobry optycznie. Zakładanie wyrobów niskobudżetowych mija się z celem.
Mi podeszły wyroby Kenko Pro. MZ wysoka jakość za relatywnie rozsądne pieniądze. Nie widzę spadku jakości obrazu , ale ponieważ nie focę zarobkowo czy artystycznie - mogę nie do końca wszystko zauważać .....

moshica
24-01-2014, 10:54
Mnie dwukrotnie uratowały filtry jak fociłem na dwóch różnych pustyniach. Po całodziennym jeżdżeniu była warstwa pyłu, która najpierw zdmuchnąłem a potem delikatnie przetarłem i się okazało że powstały rysy na filtrach. Gdybym ich nie miał, pewne byłoby to że 2 szkła miałbym zarysowane. Czasem pył z pustyni jest tak ścierny, że nam się wydaje iż nic się nie stanie a jednak. Więc wiele zależy gdzie i w jakich warunkach fotografujemy.

weller
24-01-2014, 10:54
Dobrze, tylko skąd wiadomo który z nich jest dobry optycznie! Może inaczej, czy filtr Filtr Marumi UV 77mm WPC chyba SLIM (150-190zł) będzie dobry. Czy nie będzie problemu z czyszczeniem, jak tak to czym go czyścić żeby wyglądał jak nowy (pytam bo słyszałem że niektóre łatwo się czyści a na niektórych zostają ślady)

RomanZWrocławia
24-01-2014, 10:57
Na stałe na wszystkich obiektywach UV. Łącznie z osłonami przeciwsłonecznymi. Wyłącznie w celu ochrony soczewek. Kiedy kupuję nowy obiektyw zawsze łącznie z filtrem UV.

Warto przyswoić informacje z tych stron przed zakupem:
http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV_Wst%C4%99p.html
http://www.zen20934.zen.co.uk/photography/LensTests/Flare/FilterData.htm

J51
24-01-2014, 11:12
A możecie mi powiedzieć jakich filtrów używacie, jakiej marki, jaki model.
Ja używam wielopowłokowych B+W MRC oraz Heliopan SH-PMC,sa dość drogie ale takie polecam aby nie pogarszać jakości obrazu.Do tańszych szkiełek moim zdaniem wystarczą Samyangi UMC.

moshica
24-01-2014, 11:12
Dokładnie od zakupu szkła razem z filtrem.
A jaki ? Najlepiej wielopowłokowy i dobrej marki od Hoya HMC wzwyż, lub podany Marumi WPC też styknie (ta sama klasa). HMC mają transmisję >= 97% a SHMC ponad 99% z tego co pamiętam, więc jest bardzo dobrze.

weller
24-01-2014, 12:56
Dobra, właśnie kupiłem Hoye HD, na odrzańskiej we wrocku. Sprzedawca polecal właśnie ten model. Powinienem być zadowolony.

moshica
24-01-2014, 13:03
Myślę że wystarczy, a pod jakie szkło ?

GonzoG
24-01-2014, 13:06
Do ochrony najlepiej brać Marumi Protector. Żadne UV.

weller
24-01-2014, 13:16
Myślę że wystarczy, a pod jakie szkło ?

24-105 f4 L