Zobacz pełną wersję : Kruche ciasteczka
Po długim czasie 'podglądania', coś ode mnie - jedno z moich pierwszych zdjęć po zakupie lustrzanki.
Smacznego :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/11998864434_93f1a012c4_b-2.jpg
źródło (http://flic.kr/p/jhijn1)
Jakos malo smacznie to wyglada wiec ja dziekuje bardzo :P
Trzeba bylo pomyslec nad ciekawsza kompozycja, albo chociaz ustawic ostrosc gdzies w srodku.
To zielone to jest ogorek kiszony? :P bo tak wyglada
jak wyżej... wygląda podobnie do cofki.... bardzo niesmacznie.
Ani jedno ciastko nie jest ostre, a płaszczyzna ostrości jest gdzieś tam... poza ciastkami.
Co prawda moim zdaniem tak wyglądają bardziej konserwowe ale to chyba bez większej różnicy :)
Zrobiłeś zdjęcie w stylu "patrzcie jak mój obiektyw rozmywa" nie myśląc o niczym innym. Czasami warto zastanowić się nad efektem..
Dzięki za zjechanie :)
- nie ogórek ale kandyzowana figa :)
- ostrość ustawiona na pierwsze ciastko, ze szczególnym zaakcentowaniem figi
- reszta ciastek robi za tło
I fakt, bardzo podobało mi się, jak mój obiektyw rozmywa tło, szczególnie w tym przypadku oświetlenia boczno-tylnego, które powodowało podświetlenie pierwszej figi i śliczny bokeh na pozostałych.
żółto-czarny
19-01-2014, 19:31
Poeksperymentuj z ustawianiem ostrości na różne ciastka i przesłony na różne (na pewno większe) wartości. Możliwych kombinacji jest sporo :) a ładny bokeh sam w sobie nie stanowi atrakcji.
Dzięki za zjechanie :)
I fakt, bardzo podobało mi się, jak mój obiektyw rozmywa tło, szczególnie w tym przypadku oświetlenia boczno-tylnego, które powodowało podświetlenie pierwszej figi i śliczny bokeh na pozostałych.
Fajnie, gdy ktoś jest tak zadowolony ze zwykłego zdjęcia, na którym po prostu potwierdza się, że obiektyw działa prawidłowo ;)
Wyjdź na dwór, spróbuj podziałać pod słońce to odkryjesz magię światła i celowego operowania głębią ostrości i efektami bokehowymi.
Fotografia zaczyna się w momencie, gdy sprzęt zaczyna Cię słuchać i tworzyć, to co zaplanujesz ;)
Powodzenia!
- nie ogórek ale kandyzowana figa :)
nie bardzo widac. zdjecie jedzenia ma sprawic ze idziesz do lodowki zobaczyc co mozesz zjesc. nawet po sutym obiedzie.
- ostrość ustawiona na pierwsze ciastko, ze szczególnym zaakcentowaniem figi
- reszta ciastek robi za tło
ani ostrosc na pierwsze ciastko ani zaakcentowanie figi(? - skoro nie bardzo wiadomo ze to figa). za tlo robi calosc lacznie z pierwszym planem. i to za kiepskie tlo bo kompozycja plam jest od czapy.
doriabianie ideologii do zdjecia to fajna sprawa ale nie sprawia ze zdjecie zaczyna lepiej wygladac. w akcie sie sprawdzi bo ebda sie tak dlugo gapic na cycki az w koncu uznaja to za sztuke a dorobiana ideologie za prawde objawiona. ale w fotografii zarcia liczy sie efekt samego zdjecia.