Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Naturze wbrew.
PiciuD300
12-01-2014, 21:36
Zapraszam.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/PSE_47422-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-DdE_ukTxIQo/UtLnU7op-mI/AAAAAAAAByQ/P7pGzZl9x9k/w1024-h681-no/PSE_4742-2.jpg)
Ja tam nie miałbym nic przeciwko, jakby tu budowany był dla mnie jakiś domek letniskowy :) O walorach estetycznych tej fotki się nie wypowiem, ale przekaz autora jest dla mnie jasny: Coraz mniej natury w naturze!
szymon708
13-01-2014, 16:11
Jesteś płodnym fotografem na tym forum, ale ciągle mam wrażenie, że twoje fotografie są przypadkowe. Wydaje mi się też, że nie wyciągasz wniosków z sugestii innych użytkowników. Bardziej reportażowe niż krajobrazowe jest to zdjęcie. I Znów miejsce mało fotogeniczne.
Al Koholik
13-01-2014, 16:29
(...)Bardziej reportażowe niż krajobrazowe jest to zdjęcie. I Znów miejsce mało fotogeniczne.
A to źle???
Ja koledze bardzo kibicuje. Jedna z nielicznych tu osób, które próbuje coś fotografią pokazać. Technicznie jest różnie, ale to jest najmniejszy problem. Sposób patrzenia na świat mi się podoba, a to trudniejsze do nauczenia.
PiciuD300
13-01-2014, 17:01
A to źle???
Ja koledze bardzo kibicuje. Jedna z nielicznych tu osób, które próbuje coś fotografią pokazać. Technicznie jest różnie, ale to jest najmniejszy problem. Sposób patrzenia na świat mi się podoba, a to trudniejsze do nauczenia.
Szczerze powiedziawszy trafiłeś w sedno. Uwielbiam poszukiwać, patrzeć i fotografować. Ta chwila jest najważniejsza. Nie cierpię za to suwaczkologii z programów graficznych i to niestety widać. Moim zdaniem "powinni tego zabronić" , jak ze znanej reklamy.
Al Koholik
13-01-2014, 18:05
Suwaków nie trzeba się bać :wink: Dobrze dobrane z dobrym kadrem potrafią zdziałać cuda :)
Kartofelinder
13-01-2014, 18:59
Uwazam, ze fajnie ze probujesz cos przez fotografie przekazac, ale na ten moment obawiam sie ze nie posiadasz jeszcze warsztatu aby to robic.
Twoje zdjecia mocno bazuja obecnie na tytule i, w jego kontekscie, oczywistym podmiocie. Patrzac na to, szybko znajduje sie dokladnie co chciales powiedziec, ale nie ma to niestety ani wielkiego wyrazu, ani specjalnej mocy.
Problemu upatrywalbym w formie, ktora wybierasz - zdjecie pojedyncze, a ponadto bledach kompozycyjnych, pozostawiajacych czesto wiele kadru zupelnie bez znaczenia wobec tematu. Bez podania go a priori widzialbym tam tylko babcie w parku, kolesia z ksiazka albo jeziorko z grodzicami.
Polecalbym skupic sie na uwypukleniu kontekstu, relacji, czy tez kontrastu przez bardziej sugestywne umieszczanie go w kadrze, albo lepsze dobieranie momentu. Warto rozwazyc wydluzenie wypowiedzi do kilku zdjec (3-6), co powinno pomoc przy tak nieoczywistym temacie jak powyzszy.
Powodzenia.
mastervit
13-01-2014, 19:57
Suwaków nie trzeba się bać :wink: Dobrze dobrane z dobrym kadrem potrafią zdziałać cuda :)
Zgadzam się z Al Koholikiem, wszystko jest dla ludzi, suwaczki też, nawet jeśli dotyczy to fotografii reportażowej.
PiciuD300
13-01-2014, 21:06
Zgadzam się z Al Koholikiem, wszystko jest dla ludzi, suwaczki też, nawet jeśli dotyczy to fotografii reportażowej.
Suwaczków tylko nie lubię. Zastanawiam się przy okazji, co jest ważniejsze jajko, czy kura? To znaczy suwaczki, czy sprzęt i ekspozycja. Czym by była ekspozycja bez suwaczków? Większość zdjęć nie zwróciłaby niczyjej uwagi. Czyli suwaczki rządzą.
szymon708
13-01-2014, 21:58
A to źle???
Zdaje się, że nigdzie nie napisałem, że to źle. Reportażowo w kontekście byłem widziałem strzeliłem fote będzie do kolekcji. Bo poza tym ta fotografia niczego nie przedstawia. Ot reportaż na temat wysypywania śmieci gdzie popadnie.