PDA

Zobacz pełną wersję : Monitor EIZO do fotografii

linka26
07-01-2014, 16:30
Stoję przed zakupem monitora EIZO do fotografii i grafiki z naciskiem na fotografię.
Doradźcie mi proszę, który model byłby lepszy CX240 czy CS230, między nimi jest dość spora różnica w cenie dlatego mam dylemat.
Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.

Jeżeli był już dokładnie taki sam temat proszę o przekierowanie

Benny_Bennasi
07-01-2014, 17:17
A czym się sugerowałaś dokonując selekcji między tymi dwoma modelami? Ja mam cs230 no ale nie zbyt długo ale szczerze to powiem ,ze miło się na nim pracuję, Czerń naprawdę jest czarna ładnie podświetlona matryca. Kolory tez klasa ten monitor skrócił czas obróbki względem poprzednika o 50% . Bardzo dobre kąty widzenia, no i dosyc istotne to jest to ,że nie męczy wzroku :) Nie wiem jak względem tego drugiego ale ja jestem zadowolony :)

linka26
07-01-2014, 17:44
Ostatnie dwa lata pracowałam na monitorach EIZO i przychodziłam do domu do mojego Samsunga i nie wiedziałam co mam ze sobą zrobić, sugerowałam się w zasadzie tym co napisał producent na stronie. Dlatego też pytam o to na forach.

A przy tym CS'ie jak wygląda sprawa z bielami i później przy konwersji do JPG z kolorami ?

GoOrange
07-01-2014, 17:48
Stoję przed zakupem monitora EIZO do fotografii i grafiki z naciskiem na fotografię.
Doradźcie mi proszę, który model byłby lepszy CX240 czy CS230, między nimi jest dość spora różnica w cenie dlatego mam dylemat.
Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.

Jeżeli był już dokładnie taki sam temat proszę o przekierowanie

Matryca, rozdzielczość i przekątna lepsza w CX240.

zbig1972
07-01-2014, 18:22
Podstawowa różnica jest w matrycy. CS230 ma mniejsze pokrycie przestrzeni barwowej sRGB. CX240 wyświetla pełny gamut kolorów w przestrzeni AdobeRGB. I to po prostu kosztuje. Prawda jest taka, ze w fotografii ślubnej to tak średnio klienta interesuje jak ty obrabiasz fotki i jak je drukujesz. Bo niby jak on wpadnie czy barwa sukni lekko odbiega od bieli albo światełka w kościele to powinny być bardziej żółte czy czerwone.....
Jednakże jeśli zdarza Ci się pracować na plikach klienta i do tego już przekonwertowanych np. do palety CMYK albo Adobe RGB i potem modyfikujesz je oraz drukujesz to na drukarkach wielkoformatowych to kup lepszy monitor. Jeśli cie stać kup CX240. Polecam zakupy w Colorstore. Kupiłem tam CG276 i dostałem rabacik. Tobie też dadzą.

linka26
07-01-2014, 18:39
Dziękuje za odpowiedź, tak zamierzam pracować na plikach klientów bo prowadzę firmę która zajmuje się fotografią reklamową a co za tym idzie jest też agencją reklamy :)

Benny_Bennasi
07-01-2014, 21:26
Wg mnie powinnaś zdobyć informację od osób które znają obydwa monitory i powiedzą czy różnica jest zauważalna dla oka czy nie no i jak to wygląda przy wydruku. Bo jeżeli różnice są subtelne to wato przekalkulować różnice w cenie i kupić sobie 2 szt CS230 dokładając niewiele i pracować na dwóch monitorach :)

linka26
08-01-2014, 11:31
Masz rację, ale póki co nie znalazłam nikogo kto by pracował na jednym i drugim modelu, na dwa monitory jednak mnie nie będzie stać :)

dziubol
09-01-2014, 00:00
mam cx240. jestem meeeeega zadowolony

mmluty
13-01-2014, 17:46
Monitor CX240 został wprowadzony do sprzedaży przed kilkoma miesiącami jako pierwszy z nowej generacji wprowadzanej aktualnie przez Eizo. Z opinii kolegów z forum Tom1 i Czornyj wynika, że jest to bardzo udany model. Poszukaj na forum w zakładce "komputery" lub na forum www.mva.pl
Natomiast CS230 to:
- po pierwsze jest znacznie mniejszy (23 cale, CX240 - 24 cale przy innym stosunku boków, a to jest duża różnica),
- po drugie CS230 to starszy typ matrycy ze znacznie gorszą czernią i dużymi wymaganiami odnośnie oświetlenia pomieszczeni. CS230 dzisiaj, to raczej oferta dla amatorów niż dla profesjonalistów, dla których monitor, to podstawowe narzędzie pracy z kolorem.

Benny_Bennasi
15-01-2014, 18:01
Monitor CX240 został wprowadzony do sprzedaży przed kilkoma miesiącami jako pierwszy z nowej generacji wprowadzanej aktualnie przez Eizo. Z opinii kolegów z forum Tom1 i Czornyj wynika, że jest to bardzo udany model. Poszukaj na forum w zakładce "komputery" lub na forum www.mva.pl
Natomiast CS230 to:
- po pierwsze jest znacznie mniejszy (23 cale, CX240 - 24 cale przy innym stosunku boków, a to jest duża różnica),
- po drugie CS230 to starszy typ matrycy ze znacznie gorszą czernią i dużymi wymaganiami odnośnie oświetlenia pomieszczeni. CS230 dzisiaj, to raczej oferta dla amatorów niż dla profesjonalistów, dla których monitor, to podstawowe narzędzie pracy z kolorem.

Idąc tym tokiem myślenia wszystko co jest produkowane przed "Nowym" modelem nie nadaje się do niczego i uzyskuje miano dla "amatora" ;)

Johanan
15-01-2014, 21:20
... tak zamierzam pracować na plikach klientów bo prowadzę firmę która zajmuje się fotografią reklamową a co za tym idzie jest też agencją reklamy :)

Jeżeli reklama, to TYLKO sprzęt profi (CG, CX).

Aeon88
16-01-2014, 10:32
Jeśli masz agencję reklamy i pracujesz nad plikami do druku to sam sobie odpowiedziałeś który monitor jest dla Ciebie. Tu nie ma prawa być dylematu, jeśli chcesz wygodnie pracować.

dziubol
16-01-2014, 15:40
przy pracy PRO to zdecydowanie seria CG lub CX. ja swój monitor kupiłem w mastiff monitory wraz usługą selekcji i kalibracji. polecam!

Tom01
17-01-2014, 00:42
Różnic między CS230 a CX240 jest bardzo dużo. Najważniejsze:
- Inny panel. CX240 nie srebrzy, czerń jest z zupełnie innego kosmosu. Nie wycieka czerń, nie połyskuje, nie srebrzy. Różnica czerni, typowy IPS z tyłu, CX240 z przodu: http://vimeo.com/77856556
- Szeroki gamut.
- Prawie trzyktornie mniejsze błędy reprodukcji.
- CS230 ma 6 bitową matrycę + FRC, CX240 ma 8 bitową + FRC do 10 bitów. Przyjmuje natywny kolor 10 bitów.
- CX240 ma 3D LUT i dowolne kształtowanie krzywych koloru oraz mapowanie gamutu.

GoOrange
17-01-2014, 01:01
Różnic między CS230 a CX240 jest bardzo dużo. Najważniejsze:
- Inny panel. CX240 nie srebrzy, czerń jest z zupełnie innego kosmosu. Nie wycieka czerń, nie połyskuje, nie srebrzy. Różnica czerni, typowy IPS z tyłu, CX240 z przodu: http://vimeo.com/77856556
- Szeroki gamut.
- Prawie trzyktornie mniejsze błędy reprodukcji.
- CS230 ma 6 bitową matrycę + FRC, CX240 ma 8 bitową + FRC do 10 bitów. Przyjmuje natywny kolor 10 bitów.
- CX240 ma 3D LUT i dowolne kształtowanie krzywych koloru oraz mapowanie gamutu.

Co w praktyce oznacza mapowanie gamutu?

Chciałem kiedyś sobie na CX240 zasymulować swojego iPada ale wyszło mi że takie rzeczy to tylko w CG...
Chyba że jest jakieś obejście... ;)

Czornyj
17-01-2014, 01:15
Co w praktyce oznacza mapowanie gamutu?

Chciałem kiedyś sobie na CX240 zasymulować swojego iPada ale wyszło mi że takie rzeczy to tylko w CG...
Chyba że jest jakieś obejście... ;)

Niech się udławią. iPada można zasymulować wpisując z palca koordynaty chromatyczne kolorantów iPada, trzeba je tylko wcześniej pomierzyć. Nie wiem jak wygląda kwestia TRC, ale to akurat można dopasować wizualnie, CN ma swoje zalety.

Możliwości mapowania gamutu są niestety w CX wykastrowane do profili macierzeowych, tj. można symulować świecidła charakteryzowane wierzchołkami 3-ech kolorantów, druku charakteryzowanego profilami LUT o bardziej skomplikowanej geometrii nie da rady - Eizo przysępiło tą funkcję dla CGków.