Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Monitor EIZO do fotografii

Stoję przed zakupem monitora EIZO do fotografii i grafiki z naciskiem na fotografię.
    Doradźcie mi proszę, który model byłby lepszy CX240 czy CS230, między nimi jest dość spora różnica w cenie dlatego mam dylemat.
    Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.

Jeżeli był już dokładnie taki sam temat proszę o przekierowanie

Domyślnie

A czym się sugerowałaś dokonując selekcji między tymi dwoma modelami? Ja mam cs230 no ale nie zbyt długo ale szczerze to powiem ,ze miło się na nim pracuję, Czerń naprawdę jest czarna ładnie podświetlona matryca. Kolory tez klasa ten monitor skrócił czas obróbki względem poprzednika o 50% . Bardzo dobre kąty widzenia, no i dosyc istotne to jest to ,że nie męczy wzroku Nie wiem jak względem tego drugiego ale ja jestem zadowolony
    D800| D610| 14-24mm | 70-200mm VRII | sigma 35 mm ART | SB910|900|FOMEI PANTHER 600 MINI | EIZO CS230 | PIXEL KING|SanDisc CF 32 GB x 6 | Lowepro Vertex 200 AW

Domyślnie

Ostatnie dwa lata pracowałam na monitorach EIZO i przychodziłam do domu do mojego Samsunga i nie wiedziałam co mam ze sobą zrobić, sugerowałam się w zasadzie tym co napisał producent na stronie. Dlatego też pytam o to na forach.

A przy tym CS'ie jak wygląda sprawa z bielami i później przy konwersji do JPG z kolorami ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez linka26 Zobacz posta
    Stoję przed zakupem monitora EIZO do fotografii i grafiki z naciskiem na fotografię.
    Doradźcie mi proszę, który model byłby lepszy CX240 czy CS230, między nimi jest dość spora różnica w cenie dlatego mam dylemat.
    Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.

Jeżeli był już dokładnie taki sam temat proszę o przekierowanie
    Matryca, rozdzielczość i przekątna lepsza w CX240.

Domyślnie

Podstawowa różnica jest w matrycy. CS230 ma mniejsze pokrycie przestrzeni barwowej sRGB. CX240 wyświetla pełny gamut kolorów w przestrzeni AdobeRGB. I to po prostu kosztuje. Prawda jest taka, ze w fotografii ślubnej to tak średnio klienta interesuje jak ty obrabiasz fotki i jak je drukujesz. Bo niby jak on wpadnie czy barwa sukni lekko odbiega od bieli albo światełka w kościele to powinny być bardziej żółte czy czerwone.....
    Jednakże jeśli zdarza Ci się pracować na plikach klienta i do tego już przekonwertowanych np. do palety CMYK albo Adobe RGB i potem modyfikujesz je oraz drukujesz to na drukarkach wielkoformatowych to kup lepszy monitor. Jeśli cie stać kup CX240. Polecam zakupy w Colorstore. Kupiłem tam CG276 i dostałem rabacik. Tobie też dadzą.
    | NIKON D810 | NIKKOR 14-24mm 2.8G ED | NIKKOR 28mm 1.8G | NIKKOR 85mm 1.8G | NIKKOR 105mm 2.8G MICRO ED VR | SB-910 |

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedź, tak zamierzam pracować na plikach klientów bo prowadzę firmę która zajmuje się fotografią reklamową a co za tym idzie jest też agencją reklamy

Domyślnie

Wg mnie powinnaś zdobyć informację od osób które znają obydwa monitory i powiedzą czy różnica jest zauważalna dla oka czy nie no i jak to wygląda przy wydruku. Bo jeżeli różnice są subtelne to wato przekalkulować różnice w cenie i kupić sobie 2 szt CS230 dokładając niewiele i pracować na dwóch monitorach
    D800| D610| 14-24mm | 70-200mm VRII | sigma 35 mm ART | SB910|900|FOMEI PANTHER 600 MINI | EIZO CS230 | PIXEL KING|SanDisc CF 32 GB x 6 | Lowepro Vertex 200 AW

Domyślnie

Masz rację, ale póki co nie znalazłam nikogo kto by pracował na jednym i drugim modelu, na dwa monitory jednak mnie nie będzie stać

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez linka26 Zobacz posta
    ... tak zamierzam pracować na plikach klientów bo prowadzę firmę która zajmuje się fotografią reklamową a co za tym idzie jest też agencją reklamy
    Jeżeli reklama, to TYLKO sprzęt profi (CG, CX).
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

mam cx240. jestem meeeeega zadowolony
    D3s+D700 | Kilka Nikkorów | CX240 i mały Apple

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów