PDA

Zobacz pełną wersję : Drzwi przesuwne

Strus
06-01-2014, 11:24
Jako że się mało znam na takich rzeczach to podpowiedzcie na co zwrócić uwagę.

Chciałbym nabyć takie (http://allegro.pl/drzwi-przesuwne-naklejka-szablon-i3844219353.html) drzwi. Wymiary drzwi to 205/86. Wymiary wejścia w którym mają one być założone to 205/76.
Podstawowe pytanie to czy drzwi mogą być szersze i po prostu więcej zachodzić na ścianę czy powinny być dopasowane do otworu ?
Drugie pytanie to ile takie drzwi mogą odstawać od ściany ? Czy każdy system ma inaczej czy jest to jakoś zunifikowane ? Chodzi o to że mam listwy przypodłogowe o szerokości 1cm i zastanawiam się czy jest opcja aby je zostawić.

Zen
06-01-2014, 12:38
Większość " przesuwek " odstaje od ściany do 10 cm. Drzwi raczej powinny lekko zachodzić na krawędzie otworu.
Jeżeli przewidujesz tunel (coś podobnego do ościeżnicy) to listwy przypodłogowe powinny być skrócone/dopasowane.

lockbud
06-01-2014, 12:47
Drzwi jako system są ok, ale ta sztuka to zwykła płyta meblowa 18mm (trochę cienka i ciężka) Mam podobne drzwi tylko drzwi to drzwi i mają 40mm i są lekkie dzięki wnętrzu z plastra miodu, plus tych drzwi z aukcji to dolna prowadnica wewnątrz, bo moje mają zewnętrzną i faktycznie rysują dolną krawdź, ale moje drzwi mają 8lat i wtedy jeszcze nie robili wewnątrz. Jeżeli chodzi o szerokość to wskazane jest żeby skrzydło było szersze od otwotu bo w przeciwnym razie będzie prześwitywało światło z pomieszczenia do pomieszczenia (szczególnie wieczorami i w nocy) a co do listwy przypodłogowej to raczej będziesz musial się jej pozbyć bo u mnie jest może 0,5 cm luzu max, a w niektórych miejscach i mniej zależy od krzywizny ściany. W sumie jedyne zastrzeżenie to materiał (zwykla płyta meblowa)

lockbud
06-01-2014, 12:53
Większość " przesuwek " odstaje od ściany do 10 cm.

O kurcze to pies przechodzi przez zamknięte drzwi :)

Strus
06-01-2014, 12:54
Dzięki Panowie za info. Co do materiału to nie robi mi różnicy a liczy się jak najniższy koszt. Drzwi mają być do pokoju do naszej 9 miesięcznej córeczki. W zasadzie tylko po to aby oddzielić ją wieczorem od dźwięków kina domowego :) :)

lockbud
06-01-2014, 13:01
No to zły wybór, bo tego rodzaju drzwi nie stanowią prawie żadnej bariery dzwiękochłonnej, zamontuj lepiej zwykłe drzwi będą dużo bardziej dzwiękochłonne a jak dołożysz do tego ościeżnicę drewnianą z uszczelką i skrzydło bez szybek to będziesz zadowolony.

Zen
06-01-2014, 13:03
O kurcze to pies przechodzi przez zamknięte drzwi :)

Masz na ten temat wiedzę czy tylko pajacujesz ?

Strus
06-01-2014, 13:06
Nie ma możliwości założenia normalnych drzwi. Muszę być przesuwne albo składane z czego względy estetyczne przemawiają za przesuwnymi

barracuda
06-01-2014, 13:29
Większość " przesuwek " odstaje od ściany do 10 cm. Drzwi raczej powinny lekko zachodzić na krawędzie otworu.
Jeżeli przewidujesz tunel (coś podobnego do ościeżnicy) to listwy przypodłogowe powinny być skrócone/dopasowane.

10cm? Chyba trochę przesadzasz. 1-2cm to normalna odległość od ściany. Przy 10cm to naprawdę pies może przejść przez zamknięte drzwi:)

freefly
06-01-2014, 13:38

Chciałbym nabyć takie (http://allegro.pl/drzwi-przesuwne-naklejka-szablon-i3844219353.html) drzwi. Wymiary drzwi to 205/86. Wymiary wejścia w którym mają one być założone to 205/76.
Podstawowe pytanie to czy drzwi mogą być szersze i po prostu więcej zachodzić na ścianę czy powinny być dopasowane do otworu ?
Drugie pytanie to ile takie drzwi mogą odstawać od ściany ? Czy każdy system ma inaczej czy jest to jakoś zunifikowane ? Chodzi o to że mam listwy przypodłogowe o szerokości 1cm i zastanawiam się czy jest opcja aby je zostawić.

Nie prościej iść do sklepu z drzwiami i popatrzeć jak to "jest zrobione" lub zadzwonić do sprzedawcy tych drzwi i zapytać o szczegóły.

barracuda
06-01-2014, 13:48

Drzwi powinny być szersze niż otwór. U Ciebie będzie to po 5cm na stronę więc moim zdaniem ok. Niczemu to nie przeszkadza. Drzwi takie zawsze trochę odchodzą od ściany więc gdybyś miał taką samą szerokość jak otwór to z boku nie wyglądałoby to dobrze.
Co do listew to możesz mieć problem żeby je zmieścić. Raczej będą przeszkadzały. Ale tu musiałbyś zapytać sprzedawcę jaka jest odległość od ściany.

freefly
06-01-2014, 14:11
Strona producenta Gawron Mebla
http://www.drzwiprzesuwne.eu/montaz_drzwi

Instrukcja montażu po lewej na dole i wymiary w dokumencie z odległością od ściany włącznie.

Można Strus? Można.:wink:

lockbud
06-01-2014, 15:35
Widzę że i tu jest jak wszędzie (inne forum) Jest dział gdzie można zapytać o poradę nie koniecznie związaną z fotografią to człowiek pyta, to zaraz go objadą żeby szukał po goglach, szukał w sklepach itp. Po co to forum skoro producent opisuje wszystko w instrukcji i można tam dowiedzieć się wszystkiego? A jednak piszecie o tym czy o tamtym, jeżeli nie chcecie tematów innych niż fotografia to nie udostępniajcie takich działów i po problemie.

freefly
06-01-2014, 15:49
Widzę że i tu jest jak wszędzie (inne forum) Jest dział gdzie można zapytać o poradę nie koniecznie związaną z fotografią to człowiek pyta, to zaraz go objadą żeby szukał po goglach, szukał w sklepach itp. Po co to forum skoro producent opisuje wszystko w instrukcji i można tam dowiedzieć się wszystkiego? A jednak piszecie o tym czy o tamtym, jeżeli nie chcecie tematów innych niż fotografia to nie udostępniajcie takich działów i po problemie.

Po prostu, samodzielne poszukiwania rozwijają.:wink:

Zen
06-01-2014, 18:40
10cm? Chyba trochę przesadzasz. 1-2cm to normalna odległość od ściany. Przy 10cm to naprawdę pies może przejść przez zamknięte drzwi:)

Fakt zle zrozumiałem zapytanie, podałem iile odstają od ściany całkowicie. Na poniższym szkicu wymiar MG, ten w przypadku Firmy Porta wynosi 103mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/4185/buie.jpg)

A nie proście iść do firmy świadczącej takie usługi i zamówić drzwi wraz z montażem ?