Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Drzwi przesuwne

Domyślnie Drzwi przesuwne

Jako że się mało znam na takich rzeczach to podpowiedzcie na co zwrócić uwagę.

Chciałbym nabyć takie drzwi. Wymiary drzwi to 205/86. Wymiary wejścia w którym mają one być założone to 205/76.
    Podstawowe pytanie to czy drzwi mogą być szersze i po prostu więcej zachodzić na ścianę czy powinny być dopasowane do otworu ?
    Drugie pytanie to ile takie drzwi mogą odstawać od ściany ? Czy każdy system ma inaczej czy jest to jakoś zunifikowane ? Chodzi o to że mam listwy przypodłogowe o szerokości 1cm i zastanawiam się czy jest opcja aby je zostawić.

Domyślnie

Większość " przesuwek " odstaje od ściany do 10 cm. Drzwi raczej powinny lekko zachodzić na krawędzie otworu.
    Jeżeli przewidujesz tunel (coś podobnego do ościeżnicy) to listwy przypodłogowe powinny być skrócone/dopasowane.

Domyślnie

Drzwi jako system są ok, ale ta sztuka to zwykła płyta meblowa 18mm (trochę cienka i ciężka) Mam podobne drzwi tylko drzwi to drzwi i mają 40mm i są lekkie dzięki wnętrzu z plastra miodu, plus tych drzwi z aukcji to dolna prowadnica wewnątrz, bo moje mają zewnętrzną i faktycznie rysują dolną krawdź, ale moje drzwi mają 8lat i wtedy jeszcze nie robili wewnątrz. Jeżeli chodzi o szerokość to wskazane jest żeby skrzydło było szersze od otwotu bo w przeciwnym razie będzie prześwitywało światło z pomieszczenia do pomieszczenia (szczególnie wieczorami i w nocy) a co do listwy przypodłogowej to raczej będziesz musial się jej pozbyć bo u mnie jest może 0,5 cm luzu max, a w niektórych miejscach i mniej zależy od krzywizny ściany. W sumie jedyne zastrzeżenie to materiał (zwykla płyta meblowa)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    Większość " przesuwek " odstaje od ściany do 10 cm.
    O kurcze to pies przechodzi przez zamknięte drzwi

Domyślnie

Dzięki Panowie za info. Co do materiału to nie robi mi różnicy a liczy się jak najniższy koszt. Drzwi mają być do pokoju do naszej 9 miesięcznej córeczki. W zasadzie tylko po to aby oddzielić ją wieczorem od dźwięków kina domowego

Domyślnie

No to zły wybór, bo tego rodzaju drzwi nie stanowią prawie żadnej bariery dzwiękochłonnej, zamontuj lepiej zwykłe drzwi będą dużo bardziej dzwiękochłonne a jak dołożysz do tego ościeżnicę drewnianą z uszczelką i skrzydło bez szybek to będziesz zadowolony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lockbud Zobacz posta
    O kurcze to pies przechodzi przez zamknięte drzwi
    Masz na ten temat wiedzę czy tylko pajacujesz ?

Domyślnie

Nie ma możliwości założenia normalnych drzwi. Muszę być przesuwne albo składane z czego względy estetyczne przemawiają za przesuwnymi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    Większość " przesuwek " odstaje od ściany do 10 cm. Drzwi raczej powinny lekko zachodzić na krawędzie otworu.
    Jeżeli przewidujesz tunel (coś podobnego do ościeżnicy) to listwy przypodłogowe powinny być skrócone/dopasowane.
    10cm? Chyba trochę przesadzasz. 1-2cm to normalna odległość od ściany. Przy 10cm to naprawdę pies może przejść przez zamknięte drzwi
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    Jako że się mało znam na takich rzeczach to podpowiedzcie na co zwrócić uwagę.

Chciałbym nabyć takie drzwi. Wymiary drzwi to 205/86. Wymiary wejścia w którym mają one być założone to 205/76.
    Podstawowe pytanie to czy drzwi mogą być szersze i po prostu więcej zachodzić na ścianę czy powinny być dopasowane do otworu ?
    Drugie pytanie to ile takie drzwi mogą odstawać od ściany ? Czy każdy system ma inaczej czy jest to jakoś zunifikowane ? Chodzi o to że mam listwy przypodłogowe o szerokości 1cm i zastanawiam się czy jest opcja aby je zostawić.
    Nie prościej iść do sklepu z drzwiami i popatrzeć jak to "jest zrobione" lub zadzwonić do sprzedawcy tych drzwi i zapytać o szczegóły.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów