PDA

Zobacz pełną wersję : SB-910 problem

chcheckitout
26-12-2013, 22:25
Witam,

Otóż mam dziwny problem z lampą SB-910 i body D7100. Gdy palnik jest ustawiony aby odbić światło od sufitu, to co jakiś czas mam niedoświetlone zdjęcie ... Mogę strzelić 10 zdjęć i np 8 jest jednakowo doświetlonych, a dwa znacznie ciemniejsze. Lampa błyska za każdym razem. Problemu nie ma z innym body D5100. Mogę strzelić 20 zdjęć i każde jest z jednakową ekspozycją ... Lampa w trybie automatyki oczywiście, a body D7100 ma klika dni tak jak i lampa. Baterie świeżono naładowane eneloopy ... Kolejna rzecz jaką zauważyłem, to to że gdy robię zdjęcie palnikiem na wprost to wszystko ok i nie ma z tym problemu. Wszystkie są doświetlone jednakowo ... Może ktoś z Was się z tym spotkał ?

pozdrawiam,
Ł.

GonzoG
27-12-2013, 00:16
A zdjęcia robisz szybko czy wolno ??

chcheckitout
27-12-2013, 00:28
W sumie dość szybko. Nie jest to seria ale tego nie sprawdzałem ... Zaraz zrobię kilka w jakimś odstępie czasowym, chociaż jak palnik jest na wprost to nie ma znaczenia czy szybko, czy wolno i zawsze jest doświetlone dobrze. D5100 też z tym nie ma problemu (palnik na wprost i w górę).

edit.

Nie ma to znaczenia ... odstęp około minuty i loteria chociaż częściej jest ok.

GonzoG
27-12-2013, 00:35
W sumie dość szybko. Nie jest to seria ale tego nie sprawdzałem ... Zaraz zrobię kilka w jakimś odstępie czasowym, chociaż jak palnik jest na wprost to nie ma znaczenia czy szybko, czy wolno i zawsze jest doświetlone dobrze.

To teraz zrób sobie test - ustaw w lampie ręcznie moc błysku, aby była wystarczająca przy palniku ustawionym na wprost, po czym obróć go do góry i zrób zdjęcie...

Wystarczyło światła ??

D5100 też z tym nie ma problemu (palnik na wprost i w górę).
D5100 jest znacznie wolniejszym aparatem i z lampą nie zrobisz więcej jak 2 klatek na sekundę. A jak ma się wolny aparat, to nie robi się tak szybko zdjęć.

chcheckitout
27-12-2013, 00:49
Ogólnie chyba się do końca nie zrozumieliśmy :) nie robię zdjęć serią ani D7100, ani D5100. Po prostu D5100 błyska jednakowo niezależnie ile zrobię zdjęć. D7100 ma z tym problem jak palnik jest w górę. Robię zdjęcia co minutę i co któreś zdjęcie (nie ma reguły) jest niedoświetlone w przypadku D7100. Z kolei jak podepnę lampę do D5100 to zawsze doświetli dobrze. Warunki oświetleniowe są takie same, czyli kiepskie, wiadoma godzina i słabe światło w pokoju.
Co do testu, który zaproponowałeś zrobić, to wiadomo że palnik w górę przy takiej samej mocy jak na wprost będzie niewystarczający aby doświetlić.

Daedric
27-12-2013, 11:10
zapewne jest to jakaś drobna różnica pomiędzy D7100 a D5100, może inne działanie iTTL, które każe błysnąć trochę mocniej i to "trochę" sumarycznie po kilku zdjęciach robi różnicę
sam mam D7100 i SB-910 i robiąc szybko fotki bez użycia serii po iluś tam lampa nie zdąży się naładować i wychodzą niedoświetlone, błysk jest ale widocznie słabszy
problemu nie ma przy palniku na wprost bo wtedy lampa potrzebuje dużo mniej mocy żeby oświetlić obiekt

D5100 jest znacznie wolniejszym aparatem i z lampą nie zrobisz więcej jak 2 klatek na sekundę. A jak ma się wolny aparat, to nie robi się tak szybko zdjęć.

druga sprawa to może rzeczywiście na D7100 robisz po prostu minimalnie szybciej, nie ma czym się przejmować tylko dawać lampie chwilę odetchnąć

chcheckitout
27-12-2013, 11:42
Dzięki za wypowiedź. Czyli wszystko raczej jest dobrze choć to trochę wkurza :) robiłem zdjęcia co 15 sekund i też się zdarzyło niedoświetlenie (w d5100 tak nie było). No nic ... Skoro też masz tak czasami tzn że tak musi być.

this
27-12-2013, 12:22
Mam pytanie odnośnie sb-910: Czy po odchyleniu palnika wraz ze zmianą ogniskowej w obiektywie zmienia się stopień zawężenia wiązki światła w lampie. Takie zjawisko występuje w sb-900, ale metz-58 wykrywa czy palnik jest odchylony i wtedy ustawia na stałe szeroką wiązkę światła, co myślę, że jest korzystne.

Daedric
27-12-2013, 14:12
właśnie specjalnie sprawdziłem bo aparat leżał obok
SB-910 przesuwa palnik nawet jak masz przekręcony do tyłu
nie przesuwa jeśli masz założony dyfuzor

Lukdz
27-12-2013, 18:53
Ostatnio miałem podobny problem z moją SB-900 i D90 - lampa nie błyskała przy co którymś zdjęciu mimo, że była naładowana. Miałem wtedy okazję podpiąć ją pod D5100 i działała bez problemu. Później przeczyściłem styki w lampie i aparacie, co na razie załatwiło problem.
Pamiętam, że kiedyś na forum był opisany podobny problem i rozwiązało do wyciągnięcie z gorącej stopki w aparacie tej blaszki, która dociska lampę i mocniejsze jej odgięcie. Na razie tego nie robiłem, ale jak oglądałem stopki w moim D90 i kolegi D5100 to jego blaszka była bardziej odgięta ku górze. Nie wiem, czy jasno napisałem, o co chodzi z tą blaszką, ale jak obejrzysz swój aparat to powinieneś zrozumieć.

chcheckitout
27-12-2013, 23:01
Ostatnio miałem podobny problem z moją SB-900 i D90 - lampa nie błyskała przy co którymś zdjęciu mimo, że była naładowana. Miałem wtedy okazję podpiąć ją pod D5100 i działała bez problemu. Później przeczyściłem styki w lampie i aparacie, co na razie załatwiło problem.
Pamiętam, że kiedyś na forum był opisany podobny problem i rozwiązało do wyciągnięcie z gorącej stopki w aparacie tej blaszki, która dociska lampę i mocniejsze jej odgięcie. Na razie tego nie robiłem, ale jak oglądałem stopki w moim D90 i kolegi D5100 to jego blaszka była bardziej odgięta ku górze. Nie wiem, czy jasno napisałem, o co chodzi z tą blaszką, ale jak obejrzysz swój aparat to powinieneś zrozumieć.

Chodzi Ci o te dwie blaszki ? W d5100 faktycznie są wyżej ... dużo wyżej ... Sprawdzę to, dzięki za sugestię.

chcheckitout
27-12-2013, 23:56
Chodzi Ci o te dwie blaszki ? W d5100 faktycznie są wyżej ... dużo wyżej ... Sprawdzę to, dzięki za sugestię.

Jednak to nie ma znaczenia. Ogólnie u mnie lampa odpala ale słabszym błyskiem ... Robiąc zdjęcia w święta, było to dość irytujące, gdy na 10 zdjęć dwa były niedoświetlone, a tempo nie było szybkie ... Czyszczenie raczej u mnie nic nie zmieni. Sprzęt jest nowy więc wszystko powinno być ok. D5100 nie ma z tym problemu w ogóle. Gdy lampa wali sporą mocą (palnik w górę) ma problem z D7100.

Lukdz
28-12-2013, 11:36
Tak.

U mnie na razie czyszczenie rozwiązało problem, ale jak coś się będzie działo i znajdę rozwiązanie to się odezwę.

Bambello
28-12-2013, 12:58
Jednak to nie ma znaczenia. Ogólnie u mnie lampa odpala ale słabszym błyskiem ... Robiąc zdjęcia w święta, było to dość irytujące, gdy na 10 zdjęć dwa były niedoświetlone, a tempo nie było szybkie ... Czyszczenie raczej u mnie nic nie zmieni. Sprzęt jest nowy więc wszystko powinno być ok. D5100 nie ma z tym problemu w ogóle. Gdy lampa wali sporą mocą (palnik w górę) ma problem z D7100.

Mamy ten sam problem.
Już wysyłałem aparat do serwisu.
Niestety nie załatwili sprawy i na początku roku wysyłam po raz drugi.
Okazało się, że testowali lampę z palnikiem skierowanym na wprost.

Podpowiem Ci, że wyciągnięcie nakładki rozpraszającej załatwia sprawę.
Oczywiście nie można tego zaakceptować, ale jest to rozwiązanie tymczasowe.
Podejrzewam, że niestety odkryliśmy kolejnego babola NIKONA ;(

Bambello
28-12-2013, 12:59
Mamy ten sam problem.
Już wysyłałem aparat do serwisu.
Niestety nie załatwili sprawy i na początku roku wysyłam po raz drugi.
Okazało się, że testowali lampę z palnikiem skierowanym na wprost.

Podpowiem Ci, że wyciągnięcie nakładki rozpraszającej załatwia sprawę.
Oczywiście nie można tego zaakceptować, ale jest to rozwiązanie tymczasowe.
Podejrzewam, że niestety odkryliśmy kolejnego babola NIKONA ;(

Dodam jeszcze, że problem dotyczy d7100, a nie sb 910.
Ja testowałem na 3 lampach sb 900 i jednej sb 600.
pozdrawiam

chcheckitout
28-12-2013, 14:37
Dodam jeszcze, że problem dotyczy d7100, a nie sb 910.
Ja testowałem na 3 lampach sb 900 i jednej sb 600.
pozdrawiam

Rozumiem, że na każdej z tych lamp był ten sam problem ? Właśnie miałem pożyczyć SB 900 żeby to przetestować. Ja w poniedziałek jadę do serwisu w takim razie. Wygląda na to, że d7100 ma problem z komunikacją ...

Muminek
29-05-2014, 11:12
Mam takie pytanko - ktoś coś ustalił w sprawie niedoświetlonego co któregoś zdjęcia z lampą błyskową w D7100? Bo mam podobny problem od jakiegoś czasu, tylko nie wiem czy to wina aparatu, obiektywu (sigmy) czy lampy. Używam lampy SB900 i przyznam, że z D90 takiego problemu nie miałem... Z D7100 autentycznie tak co 10 zdjęcie wychodzi jakby lampa nie błysła, albo słabo. Nigdy nie błyskam lampą na wprost. Zdjęć nie robię serią i staram się odczekiwać moment aby się naładowała, baterie raczej też ma zawsze naładowane. Muszę spróbować czy ten sam efekt z SB800 albo z jakimś obiektywem Nikona zamiast Sigmy. Trochę nie mam czasu na takie testy, ale wkurza mnie lekko, że potem muszę sporo zdjęć kasować, albo nie wyjdzie akurat to najważniejsze. Widziałem, że jest nowy firmware do SB900, wgrać mogę, ale nie wiem czy coś to zmieni. Obiektywu najczęściej używam S17-50 2.8 OS, a ten też sporo problemów generuję, czasem lubi się zawiesić AF no i znane już problem z Nikone D7100. Suma sumarum irytujące. Sam Nikon D7100 ostatnio też mi się zawiesił do tego stopnia, że wyłączyć go nie mogłem, pomogło wyciągnięcie baterii. Z starym D90 problemów jakoś znacznie mniej... szkoda...

hobbits
30-05-2014, 08:55
Mi się udało uzyskać efekt, o którym piszecie używając d7100 + sb910, ale w momencie gdy miałem ustawiony tryb centralnie ważony. Palnik w sufit, ale sporo światła zastanego. Tłumaczyłem sobie to tym, że pomiar światła na scenie dosyć kontrastowej oszukał lampę i dlatego błysk był zbyt słaby.

Dajcie znać jakie efekty pobytu sprzętu w serwisie.

Hosaka
30-05-2014, 13:28
Nikt nie napisał czy lampa była w trybie TTL czy TTLBL. Jaki tryb pomiaru światła był ustawiony w aparacie? To są istotne ustawienia w tym przypadku. D7xxx i D5xxx inaczej się zachowują przy podobnych ustawieniach pomiaru światła w trudnych warunkach oświetleniowych, po za tym światłomierz aparatu może być zmylony nawet przez jedną lampkę lub włączony telewizor w tle. Do błysku odbitego zalecam sam TTL bez trybu Balanced Light, sprawdza się w 99% przypadków przy odbijaniu.
Inna kwestia - czy przypadkiem nie był ustawiony tryb AutoFP? To też wiele zmienia. Jaka przysłona? Jaki czas naświetlania?
Serwis w ostateczności, tu brakuje wielu istotnych danych do zdiagnozowania problemu.
Na razie żadnego bubola ze strony Nikona tu nie widzę.

chcheckitout
30-05-2014, 20:59
W moim D7100 i lampą 910 nie miało to znaczenia czy to TTL czy TTLBL czy tryb pomiaru. D5100 i SB910 zawsze dobrze doświetlał niezależnie od obiektywu (S17-50 i N85) i ustawień. Oczywiście zawiozłem osobiście body i lampę do serwisu. Po tygodniu dostałem informację, że sprzęt do odbioru ... Serwis przekazał mi informację, że niedoświetlenia u nich nie występują i że wgrali na nowo soft. Na szczęście problem zniknął także albo serwis się nie przyznaję albo wgranie softu pomogło ...

marlech
30-05-2014, 22:59
Na szczęście problem zniknął także albo serwis się nie przyznaję albo wgranie softu pomogło ...

Witam, a mógłbyś podać wersje softu jaka masz w D7100 zarówno C jak i L dzięki. Pozdrawiam

chcheckitout
30-05-2014, 23:01
Tu raczej nie chodzi o to jaki mam soft (bo jest najnowszy) tylko o to że został on na nowo wgrany. Później sprawdzę bo nie mam puchy przy sobie... Nie zastanawiaj się tylko ślij do serwisu...

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Muminek
03-06-2014, 14:44
Jeśli chodzi o mnie to robię w trybie TTL (bez BL), bez FP, tryb najczęściej M czas 1/200 f od 2.8-5,6, ISO 100-400. Soft w lampie najnowszy 5.02. Ostatnio robiłem fotki gdzieś na urodzinach i ani razu nie zdarzyła mi się sytuacja z niedoświetleniem zdjęcia - nic nie idzie z tego zrozumieć. Musze dokładniej poobserwować aby zauważyć w jakich okolicznościach zjawisko występuje.

Hosaka
04-06-2014, 21:59
Do błysku odbitego tryb TTL jest idealny ale może się zdarzyć że sytuacja wymaga bardziej zaawansowanej techniki.
Kiedyś zdarzyła mi się podobna sytuacja ale to było gdy nie zdążyłem przełączyć trybu TTL w lampie. Robiłem pod ostre światło z okna w ciemnym pomieszczeniu z błyskiem lampy umieszczonej na sankach, palnik na wprost, w trybie TTL BL FP (w body tryb M na czasach powyżej 1/250sek z matrycowym pomiarem, f na minimum żeby ukryć "dekoracje" w pokoju), potem przekręciłem palnik na ścianę i nie przełączyłem trybu lampy na zwykły TTL, w efekcie co któreś zdjęcie miałem niedoświetlone gdy tylko kawałek jasnego okna wchodził w kadr lub odbijały się jakieś jasne refleksy z okna. Od tamtej pory mam w body ustawiony pod przednim przyciskiem funkcyjnym, punktowy pomiar światła, idealne rozwiązanie na szybkie akcje bez odrywania oka od wizjera. Tryb BL uniemożliwi zdominowanie światła zastanego przez błysk ale działa poprawnie tylko przy matrycowym pomiarze lub centralnym szerokim, w punktowym przy błysku odbitym powoduje tylko (w miarę) poprawne naświetlenie wybranego punktu, piszę "w miarę" bo przy tej technice może być konieczne korygowanie ev błysku zależnie na jak ciemny czy jasny punkt w kadrze ustawi się pomiar. W trybie M w aparacie, korektę ev błysku lampy robi się przyciskiem korekty ev ekspozycji więc ta technika jest naprawdę szybka i skuteczna. Polecam.