Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm 1.8
Proszę o szybką radę: mam okazję kupić od laika w kwestiach foto w/wym obiektyw ( pierwsza generacja obiektywów Nikkor, bez lterek D, G itp...) . Obiektyw prawie "nówka", naprawdę w doskonałym stanie - domyślam się jednak, że
z moją puszką D90 , działać może jedynie autofocus ( śrubokręt), natomiast o pomiarze ekspozycji mogę zapomnieć...
I tu mam dylemat - obiektyw pójdzie do mnie za mniej niż 300 stówki, ale czy nie lepiej dołożyć do literki "D" na obiektywie?
Naprawdę nie wiem, zatem HELP PLEASE :)
Coooo, jeśli będzie autofocus to będzie też pomiar światła. Jeśli jeszcze dzisiaj możesz ten obiektyw brać to bierz bo szkoda żeby Ci uciekł sprzed nosa ;)
Przepraszam za mój polski.
Z każdym AF będzie pomiar jak złoto, kto źle przekazał. Eksperci ostatnio bardzo potanieli.
z HK można sobie ściągnąć 50 1.8d, nowe za 350-380zł (z wysyłką)
Czy to ten (http://www.kenrockwell.com/nikon/5018af.htm) obiektyw?
W linku masz sporo informacji o nim. Jest kompatybilny z D90 (będzie działać autofocus i pomiar światła).
Nowy AF-D na gwarancji nie jest wiele droższy. Jeżeli jednak masz zaufanie do sprzedawcy - bierz tego.
OK, bardzo dziękuję za info. Rozjaśniły mi się wątpliwości.
Mam nadzieję, że jutro odbiorę obiektyw - pochwalę się :D.
Pozdrawiam.
Lena&TheShadow
26-12-2013, 21:27
AF 50f1.8 MK I ma ciekawy bokeh i jest przeważnie ostry od pełnego otwarcia przysłony, świetne szkło na DX.
No i mam :).
Ale żałuję, że kupiłem, bo... nie wiem czy podepnę jeszcze kiedyś moją "zoomowatą" Sigmę ...
Pierwsze, próbne zdjęcia wskazują, że szkła mojej Sigmy ktoś dla zabawy porysował ściernym papierem
i jeszcze na to - z przeproszeniem - nasmarkał :).
Teraz Jasność widzę i Ostrość też :)
Małe, a cieszy jak cholera :) - genialne!
Lena&TheShadow
27-12-2013, 18:22
Ten obiektyw daje bokeh zakręcony jak Helios. Gratuluję zakupu.
Może pochwalisz się jakimiś zdjęciami? Chętnie podzielimy Twoją radość :smile:
Może pochwalisz się jakimiś zdjęciami? Chętnie podzielimy Twoją radość :smile:
Chętnie. W niedzielę wybieram się w mały plener, trochę może miasta... na pewno coś zamieszczę :)
Lena&TheShadow
28-12-2013, 09:25
Wczoraj miałeś szanse uwiecznić jak Wiara Lecha upamiętniała rocznicę Powstania Wielkopolskiego.