Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Nikkor 50mm 1.8

Domyślnie Nikkor 50mm 1.8

Proszę o szybką radę: mam okazję kupić od laika w kwestiach foto w/wym obiektyw ( pierwsza generacja obiektywów Nikkor, bez lterek D, G itp...) . Obiektyw prawie "nówka", naprawdę w doskonałym stanie - domyślam się jednak, że
    z moją puszką D90 , działać może jedynie autofocus ( śrubokręt), natomiast o pomiarze ekspozycji mogę zapomnieć...
    I tu mam dylemat - obiektyw pójdzie do mnie za mniej niż 300 stówki, ale czy nie lepiej dołożyć do literki "D" na obiektywie?
    Naprawdę nie wiem, zatem HELP PLEASE

Domyślnie

Coooo, jeśli będzie autofocus to będzie też pomiar światła. Jeśli jeszcze dzisiaj możesz ten obiektyw brać to bierz bo szkoda żeby Ci uciekł sprzed nosa

Przepraszam za mój polski.
    Naucz się czytać

Domyślnie

Z każdym AF będzie pomiar jak złoto, kto źle przekazał. Eksperci ostatnio bardzo potanieli.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

z HK można sobie ściągnąć 50 1.8d, nowe za 350-380zł (z wysyłką)
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

Czy to ten obiektyw?

W linku masz sporo informacji o nim. Jest kompatybilny z D90 (będzie działać autofocus i pomiar światła).

Nowy AF-D na gwarancji nie jest wiele droższy. Jeżeli jednak masz zaufanie do sprzedawcy - bierz tego.
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

OK, bardzo dziękuję za info. Rozjaśniły mi się wątpliwości.
    Mam nadzieję, że jutro odbiorę obiektyw - pochwalę się .
    Pozdrawiam.

Domyślnie

AF 50f1.8 MK I ma ciekawy bokeh i jest przeważnie ostry od pełnego otwarcia przysłony, świetne szkło na DX.

Domyślnie

No i mam .
    Ale żałuję, że kupiłem, bo... nie wiem czy podepnę jeszcze kiedyś moją "zoomowatą" Sigmę ...
    Pierwsze, próbne zdjęcia wskazują, że szkła mojej Sigmy ktoś dla zabawy porysował ściernym papierem
    i jeszcze na to - z przeproszeniem - nasmarkał .
    Teraz Jasność widzę i Ostrość też
    Małe, a cieszy jak cholera - genialne!

Domyślnie

Ten obiektyw daje bokeh zakręcony jak Helios. Gratuluję zakupu.

Domyślnie

Może pochwalisz się jakimiś zdjęciami? Chętnie podzielimy Twoją radość
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów