PDA

Zobacz pełną wersję : Formatowanie SDHC

berez2
25-12-2013, 23:57
Witam, Mam pytanie prozaiczne.. Jak formatujecie karty pamięci do Nikonów.. FAT32 czy może NTFS?
Czy jest w ogóle jakaś róznica w przypadku używania karty w aparacie?

RobertMiernik
26-12-2013, 00:13
Formatuj w aparacie, tylko wtedy będzie 'dobrze'.

Ogólnie staram się formatować karty zawsze po zgraniu z nich zdjęć. Wybieram wtedy NTFS i największy dostępny rozmiar jednostki alokacji. Jednak robię to tylko po to, żeby karta była czysta - taki szybszy sposób kasowania karty.

Zawsze po włożeniu karty do aparatu formatuję ją z poziomu aparatu, Tobie też to polecam, to jeden z elementów "dobrych praktyk".

GonzoG
26-12-2013, 04:24
Witam, Mam pytanie prozaiczne.. Jak formatujecie karty pamięci do Nikonów.. FAT32 czy może NTFS?
Czy jest wogóle jakaś róznica w przypadku używania karty na aparacie?

A czy twój aparat obsługuje NTFS ??
Ba... czy w ogóle NTFS jest zgodny ze standardem SD... ??

krótki wyciąg ze specyfikacji SD:
SD - FAT, FAT32
SDHC - FAT32
SDXC - exFAT.

Andrzej1974
26-12-2013, 07:07

Jako użytkownik 16GB karty SDHC marki TOSHIBA mogę potwierdzić, że D5100 potrafi obsłużyć jedynie 2 systemy plików: FAT32 i exFAT. Nie obsługuje zaś NTFS (karta sformatowana tym systemem plików np. w systemie Windows, po włożeniu do aparatu, informuje o potrzebie jej sformatowania). Moja karta jest formatowana przez D5100 system plików FAT32 (z domyślnym rozmiarem klastra 32K). Szczegóły można wyświetlić w systemie Windows np. za pomocą komendy FILESYSTEMS wydanej z poziomu aplikacji diskpart.exe (http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc766465%28v=ws.10%29.aspx).

zgera
26-12-2013, 10:36
Karta powinna być formatowana w urządzeniu w którym będzie używana, czyli w aparacie.

Rafał_Sz
26-12-2013, 10:45
Przeniosłem. Proszę autora o pisanie we właściwych działach.

Borat1979
26-12-2013, 11:30
Ogólnie staram się formatować karty zawsze po zgraniu z nich zdjęć. Wybieram wtedy NTFS i największy dostępny rozmiar jednostki alokacji. Jednak robię to tylko po to, żeby karta była czysta - taki szybszy sposób kasowania karty.

Zawsze po włożeniu karty do aparatu formatuję ją z poziomu aparatu, Tobie też to polecam, to jeden z elementów "dobrych praktyk".
Możesz mi wyjaśnić po co formatować kartę na NTFS skoro później i tak trzeba ją jeszcze raz sformatować aparacie?

RobertMiernik
26-12-2013, 11:42
Tylko po to, żeby mieć kartę czystą - co daje przy szybkim sprawdzaniu gwarancję, że zdjęcia zostały już zgrane.

To samo można osiągnąć kasując wszystkie zdjęcia, ale formatowanie trwa szybciej.

Taki workflow sobie przyjąłem, zgrywam zdjęcia, formatuję kartę, po załadowaniu do aparatu klikam podgląd, żeby się upewnić, że karta jest pusta, jeśli jest to wiem, że zdjęcia zgrane, więc formatuję ją z poziomu aparatu.

Żeby było ok, kartę trzeba formatować z poziomu aparatu...
(to w temacie, reszta to była dygresja na temat mojego sposobu pracy w tym zakresie...)

Me_how
26-12-2013, 12:42
Odpowiadając na pytanie autora: w ogóle nie formatuje. Zdjęcia z karty zrzucam na kompa za pomocą zewnętrznego czytnika. Potem zawartość karty kasuję jakimś Total Commanderem (łącznie z katalogami) i już. Robię tak od lat i (odpukać) do tej pory nie maiłem przypadku problemu z odczytem, czy też zapisem na kartach.

MackEstrite
26-12-2013, 12:48
A ja mam z goła inny problem. Użytkuję Nikona D5100, z kartą Sandiska extreme 16gb. Na poziomie aparatu nie ma żadnych problemów, zapisuję pliki, edytuję, formatuję kartę. Przełożenie jej do komputera(win7) zaś umożliwia mi jedynie przekopiowanie zdjęć na dysk. Nie mam możliwości usuwania czy zapisu niczego na karcie, ba nawet przy chęci formatowania standardowymi narzędziami wyskakuje mi błąd iż karta jest chroniona przed zapisem. Ktoś się spotkał z takim problemem?

ikar39
26-12-2013, 13:12
A ja mam z goła inny problem. Użytkuję Nikona D5100, z kartą Sandiska extreme 16gb. Na poziomie aparatu nie ma żadnych problemów, zapisuję pliki, edytuję, formatuję kartę. Przełożenie jej do komputera(win7) zaś umożliwia mi jedynie przekopiowanie zdjęć na dysk. Nie mam możliwości usuwania czy zapisu niczego na karcie, ba nawet przy chęci formatowania standardowymi narzędziami wyskakuje mi błąd iż karta jest chroniona przed zapisem. Ktoś się spotkał z takim problemem?
Musisz w karcie przesunąć przełącznik na off ,wtedy będziesz mógł usuwać jej zawartość?

buma2
26-12-2013, 15:55
Autor napisal, ze w aparacie moze zapisywac zdjecia. Jezeli karta bylaby przelacznikiem zabezpieczona przed zapisem, to przeciez nie byloby mozliwe zapisywanie zdjec... Wobec tego problem tkwi chybe gdzies indziej.

MackEstrite
27-12-2013, 02:26
Gdyby problemem był przełącznik to nie zaśmiecałbym forum ;)

Problem jest dość intrygujący, karta w aparacie(d5100) pracuje normalnie, inny aparat(lumix) również pozwala na zapis plików, kasowanie, formatowanie. Natomiast karta w czytniku komputerów(z win 7, na innych systemach nie miałem możliwości sprawdzenia) jest widziana właśnie jako nośnik zabezpieczony. Z innymi kartami nie ma tego problemu. Zastanawiam się czy ktoś kiedyś spotkał się z podobnym problemem? Może jest jakaś opcja w ustawieniach sprzętu, którą niefortunnie włączyłem, mająca na celu zabezpieczenie zawartości karty przed zewnętrznymi zmianami?

nied0bry
27-12-2013, 10:34
A czy próbowałeś inną kartę, bądź inny czytnik w kompie? Bo jest jeszcze jedna, paranoiczna teoria... Może czytnik jest źle wyprofilowany i w momencie wkładania karty przesuwa (nawet o milimetr) blokadę na karcie a gdy ją wyciągasz blokada jest znowu cofana? Miałem taką akcję z jakimś tandetnym, plastikowym czytnikiem z Hamy... Był tak krzywy, że karta wchodziła z oporem i się sama blokowała...

pozdr,
kris

MackEstrite
27-12-2013, 23:03
Niestety, czytnik wbudowany w 2 różne komputery mobilne to też wina leży gdzie indziej bo sprzęt i system w ten sam sposób się zachowuje na obydwu, a inne karty działają normalnie. Co dziwne, początkowo karta dobrze działała.

buma2
27-12-2013, 23:16
Rozwazales mozliwosc ew. reklamacji karty u sprzedawcy? Gdyby to bylo realne (chodzi mi o termin gwarancji i odleglosc do sklepu) to przeciez mozna wziasc ze soba tego laptopa + karte oraz inna dzialajaca poprawnie karte i zademonstrowac problem. Mysle, ze rzetelny sprzedawca wymieni towar o stosunkowo niskiej cenie bez jakichs ceregieli. POWODZENIA!

MackEstrite
28-12-2013, 09:59
Reklamacja to ostateczność. W zasadzie do tej pory byłem przekonany, że to jakiś softwarowy problem. Przestałem przejmować się tym zjawiskiem i przy okazji zapytałem czy ktoś przypadkiem nie spotkał się z czymś podobnym u siebie. Problem zaczął się w okresie kiedy to pozmieniałem ustawienia aparatu dotyczące numerowania plików - zależało mi na zachowaniu ciągłości numeracyjnej przez cały czas. Być może to tylko zbieg okoliczności.