Zobacz pełną wersję : Slideshow a prawa autorskie...
Cześć.
Zrobiłem slideshow w którym podkładem muzycznym był utwór jakiejś tam zagranicznej wykonawczyni. Slideshow wrzuciłem na FB i po parunastu minutach prezentacja została usunięta.
Na maila otrzymałem taką oto wiadomość:
"Usunęliśmy Twój film wideo pt. "Paco / Dakar" dodany w dn. 8:53am December 21st, 2013. Ten film może zawierać materiały chronione prawami autorskimi (np. klip lub zawartość audio), do których udostępniania nie masz prawa."
Program do tworzenia prezentacji kupiłem legalnie, krążek z piosenkami w/w kupiłem legalnie.
Rozumiem, prawa autorskie, brak zgody na publiczne wykorzystywanie... Jest jednak jedno ale: parę dni wcześniej wrzuciłem na fejsa podobną prezentację i jakoś do dzisiaj nie została usunięta (nie wiem, może panowie z fb olewają polskie utwory muzyczne?).
PS. Z drugiej strony jak oni to namierzają, po danych wykonawcy/utworu zaszytych w pliku slideshow-a?
Krążek z muzyką kupiłeś legalnie, ale czy kupiłeś razem z nim licencję na publiczne odtwarzanie utworów, czy ich powielanie ??
A jak namierzają - mają listę utworów, za które takie RIAA, ZAiKS, czy inne coś ściga i usuwają. A po czym - po samym utworze. Skoro taki Shazam, Soundhound, potrafią rozpoznać utwór po 10s, to jaki problem z tym gdy masz znacznie większy fragment ??
Jacek S.
22-12-2013, 13:03
Jest coś takiego jak rozpoznawanie muzyki. Youtube sie przywalił do jednego mojego filmu, w ktorym gdzieś w tle z radia leciała muzyka, a on ją sobie rozpoznał.
Co do samego utworu, to to, że masz oryginalną kopię płyty, nie upoważnia Cię do wykorzystywania go w swoich dziełach, a jedynie do słuchania.
To tak, jakby ktoś od Ciebie kupił jakieś zdjęcie (odbitkę) zeskanował ją sobie i później wykorzystywał do swoich potrzeb. Chyba nie byłbyś z tego jakoś specjalnie zadowolony. A gdyby zarabiał na tym jakąś kasę, to już nawet nie wspominam :)
przem426
22-12-2013, 13:54
może ktoś zgłosił, a może mają automat który wykrywa muzykę tak jak "shazam"
http://www.audionetwork.com/ - rozwiąże twój problem, tania muzyka do wykorzystania.
są też serwisy z darmową muzyką, ale tam już ciężko coś fajnego znaleźć (przynajmniej mi się nie udało)
Rozpoznawanie muzyki to nie jest żadna czarna magia. Mój kolega w ramach pracy magisterskiej (informatyka) napisał taki program z użyciem sztucznych sieci neuronowych. Może nie działał jak ten googlowy czy facebookowy, ale działał. I okazało się, że to nic szczególnego. Ot zwykły "pattern recognition".
ps. Ja zająłem się rozpoznawaniem komend głosowych w Lego Mindstorms ;)
przem426, dzięki za namiar; ja znalazłem coś takiego: http://www.musicdays.pl/CMS-2.aspx
W kontekście Waszych wypowiedzi nie rozumiem tylko dlaczego pierwszy slideshow mi zostawili a drugi wywalili?
W kontekście Waszych wypowiedzi nie rozumiem tylko dlaczego pierwszy slideshow mi zostawili a drugi wywalili?
To zależy od kilku rzeczy:
- czy dany artysta jest czy nie jest zrzeszony w jakiejś tam organizacji (RIAA, ZAiKS, itp)
- czy dana organizacja ściga utwory danego artysty
- czy dana organizacja ma umowę z danym portalem
- czy dany utwór jest udostępniany w oparciu o licencję umożliwiającą jego wykorzystanie - np. Creative Commons
Czyli loteria; trafią bądź nie...
donkiszot
22-12-2013, 16:20
Podobnie jak z Twoimi zdjęciami, ktoś sobie wykorzysta, a Ty albo trafisz, albo nie.
Dobra, zakupiłem już prawa autorskie do jednego utworu; szkoda tylko, że to cover...
donkiszot, jesli ktoś napisze do mnie z prośba o wykorzystanie moich zdjeć w celu np.powieszenia ich sobie na ścianie (co się pewnie nie zdarzy) a nie w celu umieszczenia ich na swojej stronie udając, że są jego to proszę bardzo.
Fakt, ja nie napisałem do "wykonawczyni utworu", który wykorzystałem w swoim nie komercyjnym slideshow ale zaraz to zrobie :)
ps. Ja zająłem się rozpoznawaniem komend głosowych w Lego Mindstorms ;)
A masz już EV3? :)