Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Slideshow a prawa autorskie...

Cześć.

Zrobiłem slideshow w którym podkładem muzycznym był utwór jakiejś tam zagranicznej wykonawczyni. Slideshow wrzuciłem na FB i po parunastu minutach prezentacja została usunięta.
    Na maila otrzymałem taką oto wiadomość:

"Usunęliśmy Twój film wideo pt. "Paco / Dakar" dodany w dn. 8:53am December 21st, 2013. Ten film może zawierać materiały chronione prawami autorskimi (np. klip lub zawartość audio), do których udostępniania nie masz prawa."

Program do tworzenia prezentacji kupiłem legalnie, krążek z piosenkami w/w kupiłem legalnie.

Rozumiem, prawa autorskie, brak zgody na publiczne wykorzystywanie... Jest jednak jedno ale: parę dni wcześniej wrzuciłem na fejsa podobną prezentację i jakoś do dzisiaj nie została usunięta (nie wiem, może panowie z fb olewają polskie utwory muzyczne?).

PS. Z drugiej strony jak oni to namierzają, po danych wykonawcy/utworu zaszytych w pliku slideshow-a?
    Ostatnio edytowane przez popi ; 22-12-2013 o 12:17
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Krążek z muzyką kupiłeś legalnie, ale czy kupiłeś razem z nim licencję na publiczne odtwarzanie utworów, czy ich powielanie ??

A jak namierzają - mają listę utworów, za które takie RIAA, ZAiKS, czy inne coś ściga i usuwają. A po czym - po samym utworze. Skoro taki Shazam, Soundhound, potrafią rozpoznać utwór po 10s, to jaki problem z tym gdy masz znacznie większy fragment ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jest coś takiego jak rozpoznawanie muzyki. Youtube sie przywalił do jednego mojego filmu, w ktorym gdzieś w tle z radia leciała muzyka, a on ją sobie rozpoznał.
    Co do samego utworu, to to, że masz oryginalną kopię płyty, nie upoważnia Cię do wykorzystywania go w swoich dziełach, a jedynie do słuchania.
    To tak, jakby ktoś od Ciebie kupił jakieś zdjęcie (odbitkę) zeskanował ją sobie i później wykorzystywał do swoich potrzeb. Chyba nie byłbyś z tego jakoś specjalnie zadowolony. A gdyby zarabiał na tym jakąś kasę, to już nawet nie wspominam

Domyślnie

może ktoś zgłosił, a może mają automat który wykrywa muzykę tak jak "shazam"

http://www.audionetwork.com/ - rozwiąże twój problem, tania muzyka do wykorzystania.
    są też serwisy z darmową muzyką, ale tam już ciężko coś fajnego znaleźć (przynajmniej mi się nie udało)
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Rozpoznawanie muzyki to nie jest żadna czarna magia. Mój kolega w ramach pracy magisterskiej (informatyka) napisał taki program z użyciem sztucznych sieci neuronowych. Może nie działał jak ten googlowy czy facebookowy, ale działał. I okazało się, że to nic szczególnego. Ot zwykły "pattern recognition".
    ps. Ja zająłem się rozpoznawaniem komend głosowych w Lego Mindstorms

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    ps. Ja zająłem się rozpoznawaniem komend głosowych w Lego Mindstorms
    A masz już EV3?
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

przem426, dzięki za namiar; ja znalazłem coś takiego: http://www.musicdays.pl/CMS-2.aspx

W kontekście Waszych wypowiedzi nie rozumiem tylko dlaczego pierwszy slideshow mi zostawili a drugi wywalili?
    Ostatnio edytowane przez popi ; 22-12-2013 o 15:44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    W kontekście Waszych wypowiedzi nie rozumiem tylko dlaczego pierwszy slideshow mi zostawili a drugi wywalili?
    To zależy od kilku rzeczy:
    - czy dany artysta jest czy nie jest zrzeszony w jakiejś tam organizacji (RIAA, ZAiKS, itp)
    - czy dana organizacja ściga utwory danego artysty
    - czy dana organizacja ma umowę z danym portalem
    - czy dany utwór jest udostępniany w oparciu o licencję umożliwiającą jego wykorzystanie - np. Creative Commons
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Czyli loteria; trafią bądź nie...

Domyślnie

Podobnie jak z Twoimi zdjęciami, ktoś sobie wykorzysta, a Ty albo trafisz, albo nie.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów