Zobacz pełną wersję : D90 czy D7000?
dymeekk102
20-12-2013, 22:13
Witam, mam problem. Stoję przed kupnem lustrzanki, której będę potrzebował do szkoły.
W tym jest problem bo nie wiem, którą wybrać D90 (kitowy + inny obiektyw) czy D7000(tylko z kitowym)
Naczytałem się już dużo o oby dwóch modelach, oglądałem mnóstwo testów i nie mam pojęcia co wybrać.
Chcę dobrze zainwestować w sprzęt dlatego potrzebuję jakiejś rady z jednej strony czytam o tym, że 90-tki już nie są produkowane i tylko na magazynie są ostatnie zakurzone modele, stara konstrukcja itd. a z drugiej strony, że 7000 ma sporo błędów, nietrafny AF i gdy jest jakiś problem to nawet serwis nie potrafi go rozwiązać.
Więc co mi polecacie? A może zupełnie inny model Nikona ( w granicach do 3300 zł )
Jeśli potrzebujesz ergonomii modeli które wymieniłeś to pozostaje jeszcze D7100, ale w tym budżecie się nie zmieścisz.
Sam znasz wady i zalety D90 vs D7000 więc nikt za Ciebie nie podejmie decyzji.
Jest jeszcze seria D5xxx, może D5100 lub D5200, myślałeś o tym?
dymeekk102
20-12-2013, 22:28
Tak myślałem.
Chcę wybrać taki aparat, który będzie mi służył przez 4 lata w technikum i wykorzystać jego wszystkie możliwości.
Dlatego myślę nad lustrzanką do bardziej wymagającego amatora :)
Ja bym brał D7000 a nie to leciwe już trochę D90.
Tak myślałem.
Chcę wybrać taki aparat, który będzie mi służył przez 4 lata w technikum i wykorzystać jego wszystkie możliwości.
Dlatego myślę nad lustrzanką do bardziej wymagającego amatora :)
Co masz na myśli dla bardziej wymagającego, co powinien mieć aparat?
zgera, dobre pytanie - aparat powinien mieć wymagającego operatora
dymeekk102
20-12-2013, 22:56
Sam nie wiem no bo w takim d3100 to wszystkie funkcje są wpakowane w środku w d7000 jest wszystko pod ręką na wierzchu nic nie trzeba szukać
Sam nie wiem no bo w takim d3100 to wszystkie funkcje są wpakowane w środku w d7000 jest wszystko pod ręką na wierzchu nic nie trzeba szukać
To chciałem wiedzieć, jeśli chcesz mieć większość funkcji na wierzchu i górny ekran to D90, D300, D7000, D7100.
Decyzja należy do Ciebie, sam bym się skusił na D7000, jednak nie chcę być kolejnym testerem puszki Nikona, jedni narzekają, inni chwalą, może to zależy o konkretnego egzemplarza.
Mnie by wystarczył taki D90 z matryca z D5100, zastanawiam się czy nie przełożę sobie matrycy:D
Przeciw D7000 przemawia właściwie tylko jeden argument..potencjalne problemy z funkcjoniwaniem systemu AF - gdzieś obiło mi się o uszy że w niektórych puszkach moduł AF został poprawiony.
(podobno w aparatach z numerami rozpoczynającymi się od 65)
Ja akurat mam możliwość zabawy D7k (który akurat ma problem z AF) i muszę przyznać że nic tak nie boli jak nietrafione ujęcie, którego nie można powtórzyć.
Jeżeli jesteś w stanie się pogodzić iż aparat będzie "pudłował" trochę częściej niż inne to z D7000 powinieneś być zadowolony.
irek6311
21-12-2013, 00:18
BlubiX kiepski AF (D7000) to mit bo u mnie lepiej i celniej działa niż w D80 ,
przed zakupem sprawdzić celność AF i tyle ,
teraz D7000 bardzo atrakcyjny cenowo więc warto zaryzykować ,
D7000 moim zdaniem i dłużej niż na 4 lata ci posłuży bo oferuje to co D300 za mniej $ dymeekk102
Mnie by wystarczył taki D90 z matryca z D5100, zastanawiam się czy nie przełożę sobie matrycy
Ale to właśnie jest D7000 + jeszcze kilka dodatków.
Ale to właśnie jest D7000 + jeszcze kilka dodatków.
Wiem o tym, ale za dużo się o nim naczytałem i to mnie powstrzymało przed zakupem.
siwyozzman
21-12-2013, 10:29
Ja też się naczytałem i...kupiłem - po pół roku sprzedałem :) Po kalibracji układu AF co w zasadzie jest prawie pewne że aparat będzie tego wymagał działa lepiej niż D80 czy D90 takie jest moje zdanie. Za to mój egzemplarz miał przypadłość której z która nie mogłem się pogodzić... odmienne działanie AF w zależności od koloru oświetlenia... Ja wiem że w innych systemach to norma ale jak ustawiłem mikroregulację w D300s/nie ma tak dobrze żeby działał na "0" / to trafia w każdych warunkach... w D7000 jak serwis ustawił do dziennego to przy żarowym był BF jak za drugim razem ustawił na żarówki to na zewnątrz miałem FF. Na zagranicznych forach dużo ludzi miało tak samo a im regulowały zachodnie serwisy... Aparat dużo lepszy niż np D90 i chyba w sumie od D300s tyle że trzeba się pogodzić z jego charakterystyką. Kolega który robi śluby i kupił ode mnie to body jest zachwycony - uważa że nawet AF działa lepiej niż w jego D300 - 85/1.4D na D300 było kiepsko a na D7000 świetnie! Ma też D700 więc ma pewnego zawodnika :) Także dużo zależy od preferencji... Nie wierzcie w wadliwe serie i nowe poprawione...ja miałem z najnowszej serii i bez kalibracji była kicha. Cóż - teraz się psioczy na D7000 a poprawnie wyregulowany AF na pewno działa szybciej i dokładniej niż w D90. Z drugiej strony podatność na kolor światła w D7000 a także D600 jest strasznie wkurzająca... Potrzebuje minimum pół roku żeby się wypowiedzieć czy rzeczywiście warto było pozbyć się d7000 na korzyść D300s. Miałem długo styczność z D300 i D700 - wiem jak działają... widzę tutaj różnicę w porównaniu z D7000 - jednak sam generowany obraz z D7000 jest świetny - wrzucasz do konwertera - zapisujesz do jpg i jest bajeczka...przy plikach ze starszych puszek nie jest tak lekko... jak bym miał doradzać autorowi wątku to jednak D7000 - miałem dwa D90 i AF był słabiutki.... zwłaszcza jeden egzemplarz, drugi działał całkiem nieźle ale z N35/1.8G za żadne skarby nie chciał "gadać" a każde inne body działa jak złoto z tym szkłem...
Kup D90 za 1200 (polowa ceny D7000) używkę w super stanie i zbieraj na D7100. Lepiej pakuj kasę w szkła.
Miałem oba i uważam, że d 7000 naprawdę jest dużo lepszy, a przy obecnej cenie to w pewnym sensie okazja. Mój wrócił z serwisu, sprawa nie dotyczyła Af, ale przy okazji poprosiłem o jego sprawdzenie, w adnotacji po serwisie była mowa o tym, że wyregulowana Af według wzorca. I teraz nie używam go z mikroregulacją z moją sigmą, a poprzednio było - 16. Af faktycznie jest specyficzny, w świetle dziennym nie ma żadnego problemu, szybko i pewnie, w świetle sztucznym bywa różnie. Na pocieszenie powiem, że k - 5, której kiedyś używałem miała tak samo, światło żarowe i szalała. Dziś gdybym miał kupować, to kupiłbym d 7100 ( choć przy tym postępie bezlusterkowców myślę też o olympusie albo gx 7) . Z tych dwóch d 90 i d 7000, ten drugi.
Ja miałem wszystkie trzy (D90, 7000, 7100). Polecam D7000 lub 5100.
Kupuj d7000 zdecydowanie lepsza puszka, ja taką zamianę dokonałem w listopadzie i z af zero problemu, i jest zdecydowanie pewniejszy i szybszy niż w d90
trystero
24-12-2013, 12:27
Ja miałem wszystkie trzy (D90, 7000, 7100). Polecam D7000 lub 5100.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, z tych trzech modeli które miałeś najbardziej polecasz d7000 ?
Tak. Najlepszy stosunek ceny do jakości obrazka.
W D7100 zmieniają się przede wszystkim inne rzeczy: AF, AutoISO zależne od ogniskowej, 100% podglądu pod OK, podwójne przypisania klawiszy funkcyjnych itp.
Jakub365
24-12-2013, 16:16
Miałem d5100 i Mam d7000 jeśli chcesz ładniejszy obrazek i zacznie mniejsze szumy bierz ten pierwszy. Jak chcesz mieć puchę z lepszą ergonomią i większymi możliwościami bierz d7k.
Masz chyba na myśli JPG na auto. Tam są prawie jednakowe matryce.
Wyrwiząb
24-12-2013, 17:47
BlubiX kiepski AF (D7000) to mit bo u mnie lepiej i celniej działa niż w D80 ,
przed zakupem sprawdzić celność AF i tyle ,
teraz D7000 bardzo atrakcyjny cenowo więc warto zaryzykować ,
]
Podpisuję się pod tym obiema rękami, zastanawiałem się między 7000, a 7100. Wybrałem ten pierwszy i jestem bardzo zadowolony, wcześniej miałem d80 i jest to przepaść technologiczna. Najbardziej jestem zadowolony z ISO.
dymeekk102
29-12-2013, 21:40
OK dziękuję wszystkim za pomoc :)
Andrzej1974
29-12-2013, 21:45
Może jeszcze ktoś udzieli się na ten temat ? :)
A co jeszcze chcesz wiedzieć? Przejrzałem na szybko ten wątek i praktycznie masz w nim wszystko z grubsza przedstawione. Czego więc jeszcze nie wiesz?
Kup w D7100 i będziesz miał spokój na dłuższy czas :)
Może autor obawia się np tego, że wpakuje blisko 4tyś zł w korpus, który będzie mu robił ładne zdjęcia...pod warunkiem unikania światła żarowego, bo w jego przypadku aparat będzie robił zdjęcia tła? ;-)
Gdyby się tak porządnie przyjrzeć puszkom to by się okazało, że potrzebujemy ich 7. I może jeszcze każda od innego producenta. Każda pucha ma swoje wady i zalety - co niektóre maja więcej zalet a niektóre wad. trzeba do tego przywyknąć. Decydując się na dany system musisz wiedzieć co chcesz. Inaczej będziesz błądzić. Więc takie przekomarzanie się co do światła tu żarowe tam zastane to nie ma sensu, Zastanów się gdzie zazwyczaj robisz zdjęcia i czemu robisz zdjęcia. Pod tym względem dobieraj puchę. Im dalej w las tym więcej drzew!! Trzeba o tym pamiętać, a niekiedy może nawet nie czytać opinii, testów, czy for tylko wziąć puchę w rękę, zrobić parę zdjęć i zobaczyć czy to "mi" pasuje.