Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: D90 czy D7000?

Domyślnie D90 czy D7000?

Witam, mam problem. Stoję przed kupnem lustrzanki, której będę potrzebował do szkoły.
    W tym jest problem bo nie wiem, którą wybrać D90 (kitowy + inny obiektyw) czy D7000(tylko z kitowym)
    Naczytałem się już dużo o oby dwóch modelach, oglądałem mnóstwo testów i nie mam pojęcia co wybrać.
    Chcę dobrze zainwestować w sprzęt dlatego potrzebuję jakiejś rady z jednej strony czytam o tym, że 90-tki już nie są produkowane i tylko na magazynie są ostatnie zakurzone modele, stara konstrukcja itd. a z drugiej strony, że 7000 ma sporo błędów, nietrafny AF i gdy jest jakiś problem to nawet serwis nie potrafi go rozwiązać.
    Więc co mi polecacie? A może zupełnie inny model Nikona ( w granicach do 3300 zł )

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Jeśli potrzebujesz ergonomii modeli które wymieniłeś to pozostaje jeszcze D7100, ale w tym budżecie się nie zmieścisz.
    Sam znasz wady i zalety D90 vs D7000 więc nikt za Ciebie nie podejmie decyzji.
    Jest jeszcze seria D5xxx, może D5100 lub D5200, myślałeś o tym?
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Tak myślałem.
    Chcę wybrać taki aparat, który będzie mi służył przez 4 lata w technikum i wykorzystać jego wszystkie możliwości.
    Dlatego myślę nad lustrzanką do bardziej wymagającego amatora

Domyślnie

Ja bym brał D7000 a nie to leciwe już trochę D90.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dymeekk102 Zobacz posta
    Tak myślałem.
    Chcę wybrać taki aparat, który będzie mi służył przez 4 lata w technikum i wykorzystać jego wszystkie możliwości.
    Dlatego myślę nad lustrzanką do bardziej wymagającego amatora
    Co masz na myśli dla bardziej wymagającego, co powinien mieć aparat?

Domyślnie

zgera, dobre pytanie - aparat powinien mieć wymagającego operatora

Domyślnie

Sam nie wiem no bo w takim d3100 to wszystkie funkcje są wpakowane w środku w d7000 jest wszystko pod ręką na wierzchu nic nie trzeba szukać

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dymeekk102 Zobacz posta
    Sam nie wiem no bo w takim d3100 to wszystkie funkcje są wpakowane w środku w d7000 jest wszystko pod ręką na wierzchu nic nie trzeba szukać
    To chciałem wiedzieć, jeśli chcesz mieć większość funkcji na wierzchu i górny ekran to D90, D300, D7000, D7100.
    Decyzja należy do Ciebie, sam bym się skusił na D7000, jednak nie chcę być kolejnym testerem puszki Nikona, jedni narzekają, inni chwalą, może to zależy o konkretnego egzemplarza.
    Mnie by wystarczył taki D90 z matryca z D5100, zastanawiam się czy nie przełożę sobie matrycy

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Przeciw D7000 przemawia właściwie tylko jeden argument..potencjalne problemy z funkcjoniwaniem systemu AF - gdzieś obiło mi się o uszy że w niektórych puszkach moduł AF został poprawiony.
    (podobno w aparatach z numerami rozpoczynającymi się od 65)

Ja akurat mam możliwość zabawy D7k (który akurat ma problem z AF) i muszę przyznać że nic tak nie boli jak nietrafione ujęcie, którego nie można powtórzyć.

Jeżeli jesteś w stanie się pogodzić iż aparat będzie "pudłował" trochę częściej niż inne to z D7000 powinieneś być zadowolony.
    D7100, S18-35/1.8 N50/1.4 N70-300VR, SB-900
    > Nudny, marudny i szczęśliwy ojciec!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów