PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar punktowy

beniamin44
15-12-2013, 12:50
Nurtuje mnie taka rzecz ,z czego przy ustawieniu na pomiar punktowy aparat bierze pomiar światła czy z czujnika AF czy z innego wmontowanego na stałe?:?:

zgera
15-12-2013, 13:55
Nurtuje mnie taka rzecz ,z czego przy ustawieniu na pomiar punktowy aparat bierze pomiar światła czy z czujnika AF czy z innego wmontowanego na stałe?:?:

Pomiar światła jest realizowany przez czujnik RGB, czujnik AF odpowiada za ustawianie ostrości.
Pomiar światła może być również powiązany z aktywnym polem AF.

beniamin44
15-12-2013, 16:50
Wielkie dzięki zgera za odp pytałem gdyż chodzi mi o filtr połówkowy który powoduje obniżenie ekspozycji o ok 1 EV w ciemniejszej części, a więc aby prawidłowo ustawić ekpozycję na dolnej częsci fotki np krajobrazu to wystarczy na chwilę zmienić punkt AF ne ten który leży na bezbarwnej części ustawić ekspozycję a potem wrócić, aby niebo było ciemniejsze a fotka była ostra,myślę że wiesz o czym piszę wszak filtr połówkowy służy w zasadzie do wyrównania exp aby nie prześwietlać nieba w krajobrazie.chyba dobrze kombinuje?

JohnnyBravo
15-12-2013, 16:58
Dobrze kombinujesz. Punkt pomiaru światła wybieramy za pomocą punktów af pewnie dlatego że te widzimy w wizjerze i ułatwia to sprawę :-P

adam.dorozinski
19-12-2013, 00:04
chyba dobrze kombinuje?

Coś mi się zdaje że nie bardzo :-)

Pojedynczy czujnik w aparacie jest idiotą. Nie ma pojęcia na co patrzy - musi więc coś sobie założyć. Zakłada że widzi 13% (albo 18% ... w zależności od źródła wiedzy ;) ) szarość, i tak ustawia parametry, żeby jasność w punkcie w którym jest pomiar wyszła właśnie taka.
Jeśli podstawisz pod nos temu czujnikowi coś co będzie jaśniejsze - zdjęcie wyjdzie za ciemne. Jeśli go wycelujesz w hałdę węgla - za jasne.

Ja bym na Twoim miejscu zaczął chyba jednak od pomiaru matrycowego, który już nie jest takim durniem ;) i sprawdził efekty. A kombinować zaczął jak rezultaty będą niezadowalające.

beniamin44
19-12-2013, 19:12
adam.doropziński

Ja bym na Twoim miejscu zaczął chyba jednak od pomiaru matrycowego, który już nie jest takim durniem i sprawdził efekty. A kombinować zaczął jak rezultaty będą niezadowalające.
spróbuje jeśli nie wyjdzie to chyba przejdę na cokin wtedy nie będzie problemu

4hunter
20-12-2013, 16:26
idiota jak idiota, działa dokładnie tak jak ma działać czyli tak jak napisał adam "
Jeśli podstawisz pod nos temu czujnikowi coś co będzie jaśniejsze - zdjęcie wyjdzie za ciemne. Jeśli go wycelujesz w hałdę węgla - za jasne. " i na podstawie tego i praktyki wiem jak zachowa sie czujnik światła, a poza tym to tryb M i olać wszelkie czujniki :)