Zobacz pełną wersję : Pomiar punktowy
beniamin44
15-12-2013, 12:50
Nurtuje mnie taka rzecz ,z czego przy ustawieniu na pomiar punktowy aparat bierze pomiar światła czy z czujnika AF czy z innego wmontowanego na stałe?:?:
Nurtuje mnie taka rzecz ,z czego przy ustawieniu na pomiar punktowy aparat bierze pomiar światła czy z czujnika AF czy z innego wmontowanego na stałe?:?:
Pomiar światła jest realizowany przez czujnik RGB, czujnik AF odpowiada za ustawianie ostrości.
Pomiar światła może być również powiązany z aktywnym polem AF.
beniamin44
15-12-2013, 16:50
Wielkie dzięki zgera za odp pytałem gdyż chodzi mi o filtr połówkowy który powoduje obniżenie ekspozycji o ok 1 EV w ciemniejszej części, a więc aby prawidłowo ustawić ekpozycję na dolnej częsci fotki np krajobrazu to wystarczy na chwilę zmienić punkt AF ne ten który leży na bezbarwnej części ustawić ekspozycję a potem wrócić, aby niebo było ciemniejsze a fotka była ostra,myślę że wiesz o czym piszę wszak filtr połówkowy służy w zasadzie do wyrównania exp aby nie prześwietlać nieba w krajobrazie.chyba dobrze kombinuje?
JohnnyBravo
15-12-2013, 16:58
Dobrze kombinujesz. Punkt pomiaru światła wybieramy za pomocą punktów af pewnie dlatego że te widzimy w wizjerze i ułatwia to sprawę :-P
adam.dorozinski
19-12-2013, 00:04
chyba dobrze kombinuje?
Coś mi się zdaje że nie bardzo :-)
Pojedynczy czujnik w aparacie jest idiotą. Nie ma pojęcia na co patrzy - musi więc coś sobie założyć. Zakłada że widzi 13% (albo 18% ... w zależności od źródła wiedzy ;) ) szarość, i tak ustawia parametry, żeby jasność w punkcie w którym jest pomiar wyszła właśnie taka.
Jeśli podstawisz pod nos temu czujnikowi coś co będzie jaśniejsze - zdjęcie wyjdzie za ciemne. Jeśli go wycelujesz w hałdę węgla - za jasne.
Ja bym na Twoim miejscu zaczął chyba jednak od pomiaru matrycowego, który już nie jest takim durniem ;) i sprawdził efekty. A kombinować zaczął jak rezultaty będą niezadowalające.
beniamin44
19-12-2013, 19:12
adam.doropziński
Ja bym na Twoim miejscu zaczął chyba jednak od pomiaru matrycowego, który już nie jest takim durniem i sprawdził efekty. A kombinować zaczął jak rezultaty będą niezadowalające.
spróbuje jeśli nie wyjdzie to chyba przejdę na cokin wtedy nie będzie problemu
idiota jak idiota, działa dokładnie tak jak ma działać czyli tak jak napisał adam "
Jeśli podstawisz pod nos temu czujnikowi coś co będzie jaśniejsze - zdjęcie wyjdzie za ciemne. Jeśli go wycelujesz w hałdę węgla - za jasne. " i na podstawie tego i praktyki wiem jak zachowa sie czujnik światła, a poza tym to tryb M i olać wszelkie czujniki :)