Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pomiar punktowy

Domyślnie Pomiar punktowy

Nurtuje mnie taka rzecz ,z czego przy ustawieniu na pomiar punktowy aparat bierze pomiar światła czy z czujnika AF czy z innego wmontowanego na stałe?

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beniamin44 Zobacz posta
    Nurtuje mnie taka rzecz ,z czego przy ustawieniu na pomiar punktowy aparat bierze pomiar światła czy z czujnika AF czy z innego wmontowanego na stałe?
    Pomiar światła jest realizowany przez czujnik RGB, czujnik AF odpowiada za ustawianie ostrości.
    Pomiar światła może być również powiązany z aktywnym polem AF.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Wielkie dzięki zgera za odp pytałem gdyż chodzi mi o filtr połówkowy który powoduje obniżenie ekspozycji o ok 1 EV w ciemniejszej części, a więc aby prawidłowo ustawić ekpozycję na dolnej częsci fotki np krajobrazu to wystarczy na chwilę zmienić punkt AF ne ten który leży na bezbarwnej części ustawić ekspozycję a potem wrócić, aby niebo było ciemniejsze a fotka była ostra,myślę że wiesz o czym piszę wszak filtr połówkowy służy w zasadzie do wyrównania exp aby nie prześwietlać nieba w krajobrazie.chyba dobrze kombinuje?

Domyślnie

Dobrze kombinujesz. Punkt pomiaru światła wybieramy za pomocą punktów af pewnie dlatego że te widzimy w wizjerze i ułatwia to sprawę
    FM2n/N35E/N50E/N100E/N135E/N75-150E/SB-18/D7100/D40/N18-105/N50/T70-300/Metz52AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beniamin44 Zobacz posta
    chyba dobrze kombinuje?
    Coś mi się zdaje że nie bardzo

Pojedynczy czujnik w aparacie jest idiotą. Nie ma pojęcia na co patrzy - musi więc coś sobie założyć. Zakłada że widzi 13% (albo 18% ... w zależności od źródła wiedzy ) szarość, i tak ustawia parametry, żeby jasność w punkcie w którym jest pomiar wyszła właśnie taka.
    Jeśli podstawisz pod nos temu czujnikowi coś co będzie jaśniejsze - zdjęcie wyjdzie za ciemne. Jeśli go wycelujesz w hałdę węgla - za jasne.

Ja bym na Twoim miejscu zaczął chyba jednak od pomiaru matrycowego, który już nie jest takim durniem i sprawdził efekty. A kombinować zaczął jak rezultaty będą niezadowalające.

Domyślnie

adam.doropziński
    Ja bym na Twoim miejscu zaczął chyba jednak od pomiaru matrycowego, który już nie jest takim durniem i sprawdził efekty. A kombinować zaczął jak rezultaty będą niezadowalające.
    spróbuje jeśli nie wyjdzie to chyba przejdę na cokin wtedy nie będzie problemu

Domyślnie

idiota jak idiota, działa dokładnie tak jak ma działać czyli tak jak napisał adam "
    Jeśli podstawisz pod nos temu czujnikowi coś co będzie jaśniejsze - zdjęcie wyjdzie za ciemne. Jeśli go wycelujesz w hałdę węgla - za jasne. " i na podstawie tego i praktyki wiem jak zachowa sie czujnik światła, a poza tym to tryb M i olać wszelkie czujniki

Uprawnienia umieszczania postów