Zobacz pełną wersję : Drukowanie
fotoMichal
12-12-2013, 11:16
Witam.
Nigdy tematu nie zgłębiałem , dlatego pytam, jak przygotować zdjęcie do wydruku, aby kolorystyka była idealnie odwzorowana i można było robić wydruki powiedzmy 95x63cm i większe.
Mam taki problem, że zawsze gdy drukuje zdjęcie to niebo jest fioletowe a nie niebieskie, a do tego, ostatnio jeden z moich znajomych, twierdzi że moje zdjęcie z D7000 16.2MP 4928 x 3264 drukując w rozdz. powiedźmy 95x63cm są tragicznej jakości.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Polecam cykl na temat druku (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10243&profesjonalny-druk-zdjec-w-domu-czesc-1)na portalu fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10243&profesjonalny-druk-zdjec-w-domu-czesc-1
Witam.
Nigdy tematu nie zgłębiałem , dlatego pytam, jak przygotować zdjęcie do wydruku, aby kolorystyka była idealnie odwzorowana i można było robić wydruki powiedzmy 95x63cm i większe.
Mam taki problem, że zawsze gdy drukuje zdjęcie to niebo jest fioletowe a nie niebieskie, a do tego, ostatnio jeden z moich znajomych, twierdzi że moje zdjęcie z D7000 16.2MP 4928 x 3264 drukując w rozdz. powiedźmy 95x63cm są tragicznej jakości.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Kolory wydruku to temat rzeka... jak całe zarządzanie kolorem. W skrócie:
dobry i poprawnie oprofilowany monitor (to podstawa)
poprawna obróbka materiału w aplikacji z zarządzaniem kolorem
szeroka przestrzeń barwna
konwersja do profilu konkretnego rodzaju papieru przygotowanego pod konkretne urządzenie.
Jeśli chodzi o rozdzielczość pliku... SPOKOJNIE starcza na wydruk 60x90. Jakość będzie bardzo dobra (jesli plik jest dobry, w sensie dobrze naświetlony i poprawnie przeskalowany i wyostrzony pod druk).
Pozdrawiamy
fotoMichal - jesteś z Krakowa, odezwij się do Czornego. To taki alf i omeg w temacie, sądzę, że poradzi.
fotoMichal
12-12-2013, 15:33
Kolory wydruku to temat rzeka... jak całe zarządzanie kolorem. W skrócie:
dobry i poprawnie oprofilowany monitor (to podstawa)
poprawna obróbka materiału w aplikacji z zarządzaniem kolorem
szeroka przestrzeń barwna
konwersja do profilu konkretnego rodzaju papieru przygotowanego pod konkretne urządzenie.
Jeśli chodzi o rozdzielczość pliku... SPOKOJNIE starcza na wydruk 60x90. Jakość będzie bardzo dobra (jesli plik jest dobry, w sensie dobrze naświetlony i poprawnie przeskalowany i wyostrzony pod druk).
Pozdrawiamy
Od kolorystyka, zależy mi bardziej na jakości...
Mało mam doświadczenia w przygotowaniu zdjęć do druku.
Zrzucam zdjęcie z aparatu, robię obróbkę , zapisuje i tyle.
Zostawiam oryginalną rozdzielczość
czyli 4928 x 3264 300dpi JPG
jak przygotować zdjęcie, dla znajomego, aby wydrukował 95x63cm w bardzo dobrej jakości?
Tego nie da się rozsądnie i krótko opisać. Pod różne urządzenia inaczej przygotowuje się plik. Może lepiej powierzyć to w firmie, która będzie wykonywać wydruk?
Jeśli ktoś pisze, że taki plik jest zbyt słaby jakościowo, to z pewnoscią mija się z prawdą. Ne można jednak zostawić pliku w oryginalnej rozdzielczości. Dla drukarki podstawowe znaczenie ma wielkość pliku w mm czy cm nie w pix. Poza tym różne urządzenia dla dobrej czy bardzo dobrej jakości potrzebują określonej wartości dpi.
Trzeba przeskalować plik we własnym zakresie do założonego formatu w cm/mm albo pozostaiwć to osobie, ktora będzie drukować.
Pozdrawiamy
fotoMichal
12-12-2013, 22:48
Ustawiłem w PS rozmiar dokumentu 95cm x 63cm, i dpi spadło do 113piks/cal. Zapisałem. O to mniej więcej chodzi?
Aczkolwiek jest podejrzenie ze znajomy dał do druku miniaturę tego zdjęcia 800x600 72dpi :P
Prawie dobrze. Tyle, że do dobrego druku powinno być 300-360dpi. Musisz trochę "nadmuchać" ten plik.
Pozdrawiamy
fotoMichal
12-12-2013, 23:28
Prawie dobrze. Tyle, że do dobrego druku powinno być 300-360dpi. Musisz trochę "nadmuchać" ten plik.
Pozdrawiamy
95cm x 63cm 300dpi , i rozdzielczość jest 11220x7432 a zdjęcie waży 32MB :D tak?
Ja dzisiaj drukowałem 82x55cm ze zdjęcia 800x533 pikseli i nie było takie złe. Fakt, najpierw było dwukrotne jego powiększenie i odpowiednie wyostrzenie, ale to i tak daje bardzo małą rozdzielczość.
24Mpix to aż nadto aby drukować 95x63cm i nie trzeba 300dpi. Takich wydruków nie ogląda się z 30 cm, a z ponad metra i wtedy wystarczy gęstość druku rzędu 100-150 dpi.
A czy przy druku 150x100 cm w dobrej jakości też trzeba 300-360 dpi (min. 200Mpix) ?? Bo wtedy tylko jeden aparat nadawał by się do robienia zdjeć pod taki druk - Hassel H4D-200MS...
ps. Ja robiłem wydruki takich rozmiarów z 16Mpix zdjęć... i jakość nie widziałem, aby były tragicznej jakości....
2pompony
13-12-2013, 14:16
Tak gwoli wyjaśnienia - wymóg 300-360 dpi to urban legend.
Wzięła się stąd, ze do maxymalnej jakości do wyciśnięcia ze zdjęcia w druku offsetowym nalażało je „dostarczyć” do drukarni (czyli naświetlić de facto) w rozdzielczości dwukrotnej liniatury rastra. A ponieważ 98% procent drukarni drukowało rastrem 150 lpi (linii na cal), to żądało zdjęć w rozdz 300 dpi. Nie wszystkie drukarnie tak robiły. Narodowa w Krakowie przez wiele lat słynąca z jakości drukowała rastrem 200 lpi - i dlatego wymagała rozdzielczości zdjęć 400 dpi. Żadne tam 300-360.
I odwrotnie - w dobie naświetlania wielu płyt (a co za tym idzie wielu filmów) wiele lekko szemranych i oszczędnościowych drukarenek naświetlało filmy o niższej jakości - bo były tańsze, łatwiej i szybciej się drukowało, nie zapychało rastra na aplach, wymagało mniej napylania, szybciej schło itd. Ale niższa jakość to była niższa liniatura (np. 120 dpi) i wtedy fizyka mówi, że z rozdzielczości zdjęćia powyżej 240 dpi nei będzie żadnego pożytku. Ale żeby te oszczędności ukryć przed klientem mówiło się wtedy na oko: da pan zdjęcia w okolicy 300 dpi i będzie dobrze.
I tak to 300 dpi krążyło po branży, krążyło - aż zrobił się z tego niby standard, choć wcale nie jest. W plakatach powyżej metra 150 dpi jest bardzo ładne, a jak ktoś drukuje ścianki 4x2,5 metra, to na świecie nei ma poza NASA takiego aparatu, zeby takie zdjęcie zrobił w 300 dpi. :)